Sinner na sedmý pokus našel recept na Medveděva, v Pekingu ovládl silně obsazený podnik ATP 500

4. 10. 2023, 16:32
Aktuality 16
Jannik Sinner (22) se stal zbrusu novým šampionem prestižního podniku ATP 500 v Pekingu, na kterém letos startovalo osm z deseti hráčů TOP 10. Italský mladík ve finále porazil ve dvou tie-breacích Daniila Medveděva (27), se kterým prohrál všech šest předchozích soubojů, a získal devátou trofej. Triumf v čínském městě by mu měl stačit k premiérové kvalifikaci na Turnaj mistrů, první kariérní posun do TOP 4 si zajistil už postupem do finále.
Profily hráčů
Jannik Sinner (© Profimedia)

Jannik Sinner už nějakou dobu patří k největším mladým talentům na okruhu a je mu predikováno několik grandslamových titulů. K nejvyšší metě se sice zatím výrazněji nepřiblížil, ale v červenci ve Wimbledonu uhrál své první semifinále na majorech a v srpnu v Torontu poprvé zvedl nad hlavu trofej pro šampiona turnajů Masters. Svůj potenciál potvrdil i na silně obsazeném podniku ATP 500 v Pekingu, kde startovali vyjma Novaka Djokoviče a Taylora Fritze všichni členové TOP 10 pořadí.

Po cestě za triumfem se musel vypořádat s Danielem Evansem, Jošihitem Nišiokou, bývalou světovou trojkou Grigorem Dimitrovem, dvojnásobným grandslamovým šampionem Carlosem Alcarazem a také bývalým vítězem US Open Daniilem Medveděvem, s nímž prohrál všech šest předchozích soubojů včetně dvou letošních finále.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Italský mladík ale tentokrát recept našel. Ani jeden z aktérů ve dvouhodinovém utkání nezaváhal na servisu, Sinner odvracel jeden brejkbol a Medveděv celkem pět. Obě dějství tak musela rozhodnout zkrácená hra a pokaždé měl jasně navrch sedmý hráč světa, který povolil nasazené dvojce vždy jen dva body.

"Daniile, díky, že jsi mě aspoň jednou nechal vyhrát," vtipkoval Sinner běhe slavnostního ceremoniálu. "Hlavně letos jsme spolu odehráli několik těžkých bitev, díky nimž jsem se stal zase o něco lepším hráčem. Hodně jsem trénoval, abych tě porazil. Pracoval na tom celý můj tým. Je to výjimečný okamžik sdílet s tebou tento okamžik."

Rodák z Innichenu vylepšil svou finálovou bilanci na 9:3, v Asii triumfoval poprvé. Prvenství v Pekingu by mu mělo stačit k premiérové kvalifikaci na Turnaj mistrů. Na akci pro osm nejlepších tenistů sezony si sice zahrál už předloni v Turíně, ale coby náhradník. První posun do TOP 4 žebříčku měl jistý už po postupu do finále a vylepšením osobního maxima vyrovná historické umístění krajana Adriana Panatty, který byl v roce 1976 jako dosud nejlepší Ital v pořadí ATP rovněž čtvrtý.

Medveděv ukončil v úvodu sezony na tvrdých površích zhruba roční krizi, když na pěti turnajích po sobě došel do finále a čtyřikrát kraloval. Po nečekaném květnovém triumfu na Masters v Římě se však do závěrečného kola dostal teprve podruhé a stejně jako na US Open neuspěl. Ve sbírce má stále 20 titulů, každý vybojoval v jiném městě. Finálovou bilanci si zhoršil na 20:15.

Finalisté se nyní přesunou do Šanghaje, kde ve středu začala hlavní soutěž předposledního turnaje Masters. Oba mají v prvním kole volno, Sinner bude v úvodním zápase čelit Marcosovi Gironovi, Medveděv se utká s Cristianem Garínem. V další čínské metropoli se mohou potkat už ve čtvrtfinále.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 500 PEKING •
Čína, tv. povrch, 3.633.875 dolarů
středeční výsledky (4. 10. 2023)
• Dvouhra - finále •
Sinner (6-It.) - Medveděv (2-) 7:6 (7:2), 7:6 (7:2)
• Čtyřhra - finále •
Dodig/Krajicek (1-Chorv./USA) - Koolhof/N. Skupski (2-Niz./Brit.) 6:7 (12:14), 6:3, 10:5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
frenkie57
Koukám, že si šikmoočka potrpí na pořádnou, hodnotnou trofej v tradičním stylu(pohár, nádoba). Žádná postmoderna typu kvádřík z polyakrylátu s vyleptaným kurtem apod. To bych pořadatelům asi nacpal do zádele.smile
Reagovat
dadaft
statistiky W/UE jsou brutální, to musel být mazec ,,,,,,,
Reagovat
vavrinec
No konečně, kluk jeden tyrolská ! smilesmilesmile
Reagovat
dadaft
smile
Reagovat
Pe3k
Tentokrát je třeba mladého Itala pochválit. Přehrál Alkaraze i Medvedeva 2:0 na hardu smile
Sledoval jsem to po očku, ale řekl bych, že rozhodující byly jeho úspěšné přechody na síť.
Reagovat
turista
Když dokázal porazit takové kalibry jako je Alcaraz a Medvěděv tak si to zaslouží. Peking to bývalo dříve Djokovičovo. Bez něj to není ono.
Reagovat
Orgasmator
Ano, nikdy tam neprohrál, což asi bude unikát a rekord? smile Nikdo asi nemá jinde takovou bilanci?
Reagovat
turista
smile
Reagovat
arvncr
Ještě Franz Straka na lavičce české fotbalové reprezentace. A Rocky Marciano úplně všude, kde nastoupil.
Reagovat
FedError
FORZA JANNIK! smile
Reagovat
Krisboy
Jsem zklamán. Myslel jsem, že se to hraje až zítra, chtěl jsem na Janka vsadit. Ale i tak gratuluji! smile
Reagovat
mendrit
Když už vím, že vyhrál, tak bych si na něj taky vsadil.smile
Reagovat
Krisboy
Po zápase bych na něj vsadil vše, co mám, ale já chtěl opravdu vsadit hned po semifinále. Jenže tenis teď moc nesleduji (RWC smile), takže mi to uniklo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejsme snad tak nerugbyová země, aby sport.cz o MS skoro neinformoval a v tabulce byla gruzzie.smilesmile Fakt bída tohle.
Reagovat
Krisboy
Česko je rugbyový buranovsmile
Reagovat
Fandina
Mám radost. Janíček má titul a super skalpy. Gratulka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist