Sinner převálcoval Medveděva a je v Miami znovu ve finále, Dimitrov zdolal Zvereva a vrátí se do TOP 10

29. 3., 21:27
Aktuality 49
ATP MIAMI - Jannik Sinner (22) v semifinále na Masters v Miami zdeptal po fantastickém představení obhájce titulu Daniila Medveděva (28). Rozjetý italský mladík zvítězil v repríze loňského finále jasně 6:1, 6:2 a po páté výhře v řadě během šesti měsíců snížil vzájemnou bilanci na 5:6. Do finále na Floridě postoupil již potřetí a letos se v něm utká s Grigorem Dimitrovem (32), který si po skalpu Alexandera Zvereva (26) zajistil návrat do TOP 10.
Jannik Sinner si v Miami zahraje už potřetí ve finále (© Profimedia)

Medveděv – Sinner 1:6, 2:6

Kruh se uzavřel. Když Jannik Sinner loni v Miami neuspěl Daniilem Medveděvem ve finálovém duelu, prohrával ve vzájemné bilanci drtivě 0:6. O rok později je ale stav už jen 5:6.

Dvaadvacetiletý Ital totiž porazil o šest let staršího Rusa pětkrát po sobě během půl roku. Zvítězil v Pekingu (finále), ve Vídni (finále), na Turnaji mistrů (semifinále), na Australian Open (finále) a nyní i na místě posledního nezdaru v Miami (semifinále).

Do odvety za loňské finále Sinner vstoupil sebevědomě a s odhodláním. Po boji zaznamenal dva brejky, sám dva brejkboly zlikvidoval a první game soupeři povolil až po půl hodině za stavu 5:0.

Vykolejit se ale nenechal. Následně vyhrál 10 fiftýnů v řadě, do vedení rychle odskočil i ve druhé sadě a odvrátil také třetí brejkbol. Nakonec po 69 minutách vyhrál snadno 6:1, 6:2, když zahrál o 9 winnerů více a udělal o 10 nevynucených chyb méně.

Statistiky zápasu Daniil Medveděv – Jannik SinnerStatistiky zápasu Daniil Medveděv – Jannik Sinner (@ Livesport)

"On dnes udělal spoustu chyb, které obvykle nedělá. A já jsem toho využil. Pokud by mě v prvním nebo druhé setu brejknul, zápas by vypadal jinak," komentoval spokojený italský vítěz.

"Dnes jsem se na kurtu cítil opravdu skvěle. Čím déle na turnaji jsem, tím lépe se cítím. S dnešním představením jsem vážně spokojený," pochvaloval si Sinner, který se v případě zisku třetího letošního titulu stane poprvé světovou dvojkou.

Sinner vyhrál 34 z posledních 36 zápasů a letošní bilanci vylepšil na 21:1, přičemž jedinou porážku utrpěl s Carlosem Alcarazem. V Miami startuje počtvrté v kariéře a již potřetí se prodral do finále, v letech 2021 a 2023 na titul nedosáhl.

"Jsem teď jiný hráč, jiná osobnost. Někdy vzpomínám na noc před mým prvním finále, kdy jsem nemohl vůbec spát. Během noci jsem se potil. Teď tyhle situace zvládám mnohem lépe. Jsem nadšený, že jsem zpátky ve finále. Je to pro mě důležitý turnaj a když vyhraju, bude to skvělé. A pokud ne, vezmu to jako další šanci a skvělou zkušenost," dodal Sinner.

Vítěz lednového Australian Open postoupil do celkově 16. finále, v nichž má skvělou bilanci 12:3. Dvě ze tří finálových porážek utrpěl právě v Miami, dosud jediný triumf na Masters slavil loni v létě v kanadském Torontu.

Osmadvacetiletý Medveděv znovu nedokáže obhájit titul z předchozího ročníku, ve své pestré sbírce trofejí má 20 titulů z 20 různých měst.

Sinner se v nedělním finále utká se skvěle hrajícím Alcarazovým přemožitelem Grigorem Dimitrovem z Bulharska (H2H 2:1).

 

Dimitrov – Zverev 6:4, 6:7, 6:4

Grigor Dimitrov v semifinále přerušil sérii sedmi porážek s finalistou ročníku 2018 Alexanderem Zverevem, vzájemnou bilanci upravil na 2:7 a navázal na skalp Carlose Alcaraze. Teprve podruhé v kariéře dokázal na jednom turnaji porazit dva hráče TOP 5 žebříčku (triumf v Brisbane 2017).

Úvodní dějství nabídlo jen jeden brejkbol na každé straně, zatímco Dimitrov si s hrozbou poradil, Zverev v závěrečném gamu na servisu zaváhal. Druhá sada naopak ani jednu brejkbolovou šanci neviděla a musel ji rozklíčovat tie-break. Ve zkrácené hře měl jasně navrch Němec a stav srovnal.

Rozhodující set z velké části kopíroval ten úvodní. Dimitrov opět jako první čelil brejkbolu, ale i tentokrát ho dokázal zlikvidovat. Bulhar o několik minut později využil i svou druhou příležitost prorazit podání soupeře a náskok si pohlídal.

"Bojuji teď své vlastní bitvy. Jedu si svůj závod," komentoval Dimitrov své výkony z poslední doby. "Za vším je práce, kterou jsme do toho s týmem dali. Pořád jsem si věřil. Tohle je jen třešnička na dortu," řekl vítěz devíti turnajů ATP.

Zvereva porazil po deseti letech. Zápas trval téměř dvě a tři čtvrtě hodiny. "Bylo to jako psí zápas. Opravdu jsme do sebe šli. Hlavně po prvním setu. Přišlo mi, že šla jeho hra nahoru a tlačil na mě," uvedl Dimitrov.

Dimitrov během loňské sezony po několikaletém trápení znovu nastartoval svou kariéru a vyšplhal se zpět do TOP 15 pořadí. Zkraje letošního roku ukončil v Brisbane čekání na první titul od Turnaje mistrů 2017 a postupem do svého už třetího letošního finále si zajistil návrat do elitní desítky hodnocení, v níž naposledy figuroval v roce 2018.

V Miami startuje už potřinácté v kariéře a teprve až letos se mu povedlo přejít přes osmifinále, čímž zkompletoval čtvrtfinálové účasti na všech devíti podnicích série Masters. Ke kompletní sbírce postupů do semifinále na těchto akcích mu chybí pouze antukový Madrid.

Zverev sice odehrál už své 17. semifinále na Masters (bilance 10:7), nicméně poslední finále hrál předloni v Madridu a na svůj šestý titul na tisícovkách čeká od Cincinnati 2021. V aktuální sezoně neuspěl v semifinálové fázi ani potřetí, na Australian Open nedotáhl náskok dvou setů proti Daniilovi Medveděvovi a v Los Cabos prohrál tříseťák s Jordanem Thompsonem. Finále absolvoval naposledy během zářijového triumfu v Chengdu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Dimitrov v neděli nastoupí proti Jannikovi Sinnerovi ke svému teprve třetímu finále na turnajích Masters. V Cincinnati 2017 porazil Nicka Kyrgiose a loni v Paříži nestačil na Novaka Djokoviče. S italským mladíkem může srovnat vzájemnou bilanci na 2:2.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Miami


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

49
Přidat komentář
Ondra979
antukova sezona se blizi, jak je na tom asi Rafa, trenuje naplno? zkusim probrouzdat trochu net, ale treba tu nekdo vi..
Reagovat
Patik
"umiera" podľa plánu a potom klasika maratón v top forme.
Reagovat
turista
Tak především by měl na antuce konečně zabrat Novak Djokovič a dostat se už konečně na milník 100 titulů. Federer to dělal v tomto věku dobře až na tu antuku, které se vyhýbal. Nevynechával turnaje kde mohl vyhrát a sbíral tituly. Koronavirus jeho tažení za tituly ukončil.
Reagovat
Pe3k
Ne Novak už končí, si zvykneš
Reagovat
Kozoroh
Impérium vrátí úder, na to se připrav.
Reagovat
Pe3k
Mě je to tak fuck, jen si dělám prdel z Turisty...
Reagovat
Ondra979
bravo Dimitrov, naprosta parada, jako by se vratily stare dobre casy aspon na chvili!! necekam, ze vyhraje, Sinner vypada neprekonatelne, ale pekna hra to bude, cekal bych o neco vetsi ohlas na jeho vykony ale asi jsou vsichni pryc...
Reagovat
frenkie57
Také si myslím, že to tam Hříšník celé ovládne, ale zároveň si myslím, že mu dá Grigor pořádně zabrat. Bylo by hezké vidět tři těsné sety plné spektakulárních výměn. Ke komu se štěstí nakonec přikloní je mi celkem šumák, možná to přeci jenom více přeju Bulharovi, který už těch sezón asi moc neodehraje. Ale jak říkám, jde mě hlavně o pořádnou podívanou.
Reagovat
Ondra979
asi tak, hlavne at je na co koukat a to jiste bude
Reagovat
Patik
Škoda dúfam ze sa Danil dá dokopy vyzerá byt nesvoj a stráca svoj herný štandard..uz to není tá stena.. Ale to bude asi tým ze sa mu narodilo nedávno dieťa a pozornosť už je inde...a henta cestovina snáď bez titulu.
Reagovat
australan.tenis
Ne, to není o dítěti. Djokovič i Federer měli děti a byli schopni se zkoncentrovat na svou kariéru. To jenom slaboch a mentálně labilní OCD beta boy Dopal by neunesl mít děti v období svého primu (nebo ty děti nemohl mít jelikož je sterilní? )

Tohle je o tom "na každý styl hry se najde styl". Medvedev za poslední 3 roky nezměnil styl hry. Jeho return je slabinou, není schopný si po něm vynutit tlak. Protihráči se naučili ho zabíjet na síti, hrát agresivně. Sinner got his number.

Jediný styl na který se nenašla odpověď je PRIME Djokovič, jelikož na psychickou odolnost neexistuje counter-styl. :)) Hihi. A to ani Djokovič nevyužil svůj plný potenciál. Možná tak 80 %.
Reagovat
Pe3k
Medvěd má v té své hře více slabin, ale zajímavé je, že toho umí využít jenom ti nejlepší.
A co Wawrinka? Ten porážel Djokovice i když byl Novak na absolutním vrcholu a Novak nedokázal vymyslet nic, čím by ho mohl porazit a to i na gs.
Reagovat
australan.tenis
Aha.

H2H: Djokovič vs Wawrinka

Celkově - 23:6 (Djokovic 79,3% úspěšnost)
GS - 5:4 ve prospěch Djokovice
Turnaj mistrů - 2-0 ve prospěch Djokovice

To je třeba ještě zmínit, že Djokovič měl v roce 2016 na US Open poraněný loket. A na US Open 2019 měl od začátku turnaje problémy s poraněným ramenem. Bilance by byla ještě více v neprospěch Stanleyho, kdyby se dostával do pozdějších fází Wimbledonu. 23:6 ve prospěch Noleho mluví za vše. Ale tím neubírám nic z vítězství Wawrinky na AO 2014 a FO 2015.... skvělé výkony. Nicméně např. na AO by proti agresivní verzi Djokovice z let 2021 či 2023 neměl nárok..... Stylisticky by mu Djokovič s vylepšeným servisem a zrychleným FH nedával čas hrát míče v příjemné pozici.
Reagovat
paddy
co se nejvíc počítá jsou GS (5:4), kde Djo míval obrovské potíže a zápasy až na jednu výjimku vyhrával až v pěti setech (3x) nebo po skreči
prohry byly 3x z pozice no. 1 a 1x no. 2

když se podíváme na královskou disciplínu - finále GS, pak je stav 0:2, z toho v nejlepší sezóně kariéry ve finále F RG 2015 si ho tam Wáwra vodil jako slepého koně
mentální titán to rozhodně není (viz níže)
Reagovat
australan.tenis
Ano, ano. 24 GS = Djokovič je nejlepší hráč všech dob. Děkuji.

Dále jsem rozepsal GS výše. Ty jsi jejich H2H popsal povrchně, já ji rozepsal do kontextu. To že výhry byly v pěti setech jenom potvrzuje, jakým mentálním titanem Djokovič je.

A herně byla nejlepší sezóna Djokovice 2011. Stylisticky by pro Wawrinku na AO byl noční můrou Djokovič 2021 a 2023.
Reagovat
vavrinec
Nejlepší hráč všech dob je Rod Laver. Tenis je komplexní sport, zahrnuje dvouhru, čtyřhru a smíšenou čtyřhru. Djokovič vyhrál GS pouze ve dvouhře, zbylé disciplíny nehrál, takže je zcela mimo pořadí.
Reagovat
paddy
v dnešní době specializace na debl nezbývá čas, ale objektivně je nutné přiznat, že Djo je hodně špatný deblista (67-85 44%) a jeho hra na síti v singlu (pokud nemá lehké míče při servis/volej) vyvolává často velký údiv
ne nadarmo se mu přezdívá Kiks Netovič
Reagovat
Pe3k
Kde se mu tak přezdívá?
Reagovat
australan.tenis
"Vavřinec Křečovič"

To byl nebyl rok na TP, kdyby sem nepřišel přestárlej přemoudřelej dědula s hláškou "ale Rod Laver...."

Lavera uznávám, dokonce jsem si letos pořídil fotku před jeho sochou v areálu Australian Open. Nicméně Laver hrál tenis v dobách, kdy se kurty stavěly v jeskyních. V amatérské pre-open éře někteří přední hráči GS vynechávali, takže jejich hodnota je nicotná. To je rovněž důvod proč je rekord v počtu GS Courtove irelevantní. Tahle Laverova všestrannost je asi tak užitečná v historických tabulkách jako to, že byli v minulém století v Československu fotbalisti, co hrávali první ligu ve fotbale i v hokeji. Zkrátka nulová profesionalizace. To svědčí o nízké úrovni a hovoří za vše.

Dvouhra a čtyřhra v tenise jsou dva kompletně odlišné sporty. Individuální vs týmový sport, neporovnatelný. Bavíme se o nejlepším hráči všech dob, tím pádem se bavíme o dvouhře. Protože jestli to chceš brát takhle ze široka, tak bych taky mohl zmínit Navrátilovou, která by toho tvého obstarožního Rodneyho Lavera strčila do kapsy s všestranností.

A už mě moc neprovokuj nebo tě tady argumentačně příště zničím takovým způsobem, že si ten svůj účet dobrovolně smazes sám. Tyhle vyprávěj kámošům v domově pro seniory. Lol.
Reagovat
vavrinec
Tak přestárlej přemoudřelej dědula ? No, obvykle se k lidem chovám velmi slušně, ale dobrá, v tvém případě udělám výjimku, milý nedomrlý cucáku. Jediné, co se v tom tvém elaborátu dá brát vážně je to, že Navrátilová by jen těžko hledala konkurenci. Jinak si se "argumentačně" naprosto zesměšnil. Dvouhra i čtyřhra je samozřejmě jeden sport, tenis, jen ve dvojím provedení. Další blekoty jsou tak hloupé, že vůbec nemá smysl se jimi zabývat. Do domu pro seniory se ještě dlouho nechystám (respektive nikdy, ale to je jiné téma), byť nějaké "kámoše" mám i mezi takovými, ale vyprávět jim o tvých blekotech nebudu, nechci riskovat že by umřeli smíchy. Je to smutné, že mezi fanoušky snad jakéhokoliv významnějšího sportovce se vždycky najde pár naprostých hlupáků, tedy i mezi fanoušky Djokoviče. Nu což, oni to vydrží a my ostatní se můžeme tak akorát
Reagovat
NoletheBest
Lol, ty seš dobrej oddíl sleduj víc debly, aby ti nakej goat neutekl
Reagovat
australan.tenis
Hej dědo, raději si zkontroluj pleny. Tvoje argumenty jsou směšné. Jsi IQ tykve. Nejsi schopný rozlišovat základní proměnné.

Za ty roky co jsem žil v zahraničí jsem načerpal víc zkušeností než ty za celej život v uranovém dole. Pac a pusu.
Reagovat
Krisboy
Medveděv je od finále s Nadalem v Melbourne jinej hráč... horší. Tenkrát to měl vyhrát...
Reagovat
australan.tenis


Unavený Djokovic odehrál herně, fyzicky i mentálně podprůměrné finále US Open 2021, Medvedev na druhé straně předvedl jeden speciální nezopakovatelný výkon své kariéry, ale budeme tu rozvíjet konspirační teorie o tom, jak je chuďánek meďánek poslední dva roky v konstantní nepřetržité depresi. xDDDDD

Co tam máš dál? Ilumináti vypustili Covid? Planeta je placka?
Reagovat
Martan1
Planeta placka není a kovid nemají na svědomí ilumináti. Lidstvo nejvíc ničí blbci. To nejsou jen lidé málo inteligentní ale i lidé s inteligencí i vyšší nebo průměrnou. Blbost je totiž něco jiného. Je to pocit jedince, že je něco víc než ti ostatní a následně i jeho zlomyslné a urážející chování k ostatním ,které je odvozené od tohoto pocitu. Blbec není schopen sebereflexe, nemá schopnost vcítění se do pocitů druhých. Kde je nadkritické množství takových, tak tam se špatně žije.
Reagovat
Pe3k
No většina lidí uvěřila lži, že covid vypustil netopýr (i když proto nebyly nikdy žádné důkazy), takže ti co věří, že to byli ilumináti alespoň uvažují sami za sebe, což je pořád lepší než věřit mediální žumpě. Jinak společnosti jako Google, Amazon, Meta aspol. jsou nejmocnější v historii lidstva, Ilumináty strčí hravě do kapsy, tak nechápu proč se omílá tahle už dost vousatá konspirace. Ten kdo nemá schopnost vcítění do pocitů druhých není blbec, ale psychopat...
Reagovat
annah
To ne. Psychopat je horší stadium blbce.
Reagovat
Martan1
Přesně tak
Reagovat
Martan1
A o blbcích jsem to napsal kvůli urážlivým komentářům na určité tenisty.
Reagovat
vavrinec
Nadkritické množství takových je bohužel úplně všude.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A nejhorší jsou trpaslíci. Všude vlezou a strašně rychle se množí. Já je tu takhle chytám, dělám jim prolejzačky a oni na nich pak dovádějí...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Byl to prostě génius ten Vševěd.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile pěkně řečeno, někdy je v té blbosti namíchána i porce arogance. To je asi ta nejhorší verze.
Reagovat
vavrinec
Zeměplocha je samozřejmě placka, která spočívá na zádech čtyř (původně možná pěti) obrovských slonů (Berilia, Tubul, T'Phon Velký, Jerakeen) stojících na krunýři gigantické, šestnáct tisíc kilometrů dlouhé želvy jménem A'Tuin, která zvolna pluje vesmírem. To je všeobecně známý fakt a 100% pravda. Jediné, co mi není tak úplně jasné je to, kdo a čím ty slony krmí? A i tu želvu! Že by sám Azrael, pro zábavu, čas od času? No, to už se bohužel nikdy nedozvíme ...
Reagovat
Krisboy
22!!!
Reagovat
paddy
že Djokovič je mentální titán, je pouze mýtus
dokázal sice jako jiní otočit důležité zápasy z MB, je odolnější, ale stále je to člověk s emocemi, žádný terminátor

asi nejvíce to bylo poznat ve finále USO 2021 s Medveděvem, kdy neunesl tlak kalendářního GS (nesvádět to na únavu)
dále můžeme vypíchnout tyto zápasy
2011 RG SF Federer (prohra po sérii 41 výher)
2014 AO QF Wawrinka
2015 RG F Wawrinka
a jako třešničku nakonec
2016 OH 1R Del Potro - nasazená jednička, proti hráči vracejícímu se z invalidního důchodu a hrajícímu na chráněný ranking, opouštěla kurt v slzách - to by stroj neudělal
Reagovat
Marduch
Videl si ty zápasy RG2011 a AO 2014? Ty byly oslavou tenisu, jedněmi z nejlepších tenisových zápasů vůbec, tam o nějakém psychickém selhání nemůže být řeč. Jinak ano, poslední krok bývá nejtěžší, tim spis, když soupeř hraje opravdu skvěle. Zajímavostí ale je, že jeho rivalové se k tehle sanci ani nepropracovali.
Reagovat
Ondra979
jj to je pravda, to vubec nebylo o psychice...i Djokovic je clovek, ale obecne on je opravdu prikladem velke mentalni odolnosti, bohuzel nekolikrat na to dojel Federer, ale bylo to tak..jak odvratil MP v newyorku 2010 na svem servise a pak hlavne 2011, to bylo neco brutalniho, on si to doslova uzival a totalne tam Federera zlomil, ktery uz se pak na nic nezmohl, prestoze mel byt i za stavu 40:40 na svem servisu ve vyhode, tak uz tam bohuzel nebyl...no a W 2019 radsi ani nevzpominat
Reagovat
turista
Novak Djokovič je opravdu jen člověk se svými radostmi a starostmi. Nikoliv stroj. Má období kdy téměř neprohrává a období kdy se mu z nějakého důvodu nedaří. Bohužel momentálně se mu nedaří. Ale ono se to zase obrátí k lepšímu. V této fázi se nekončí.
Reagovat
Kozoroh
Wawrinka je pro Djokera špatný matchup. I GOAT má holt své slabosti.

Ta prohra na RG 2011 s Fedem byla ovlivněna tím, že No1emu v předchozím kole odstoupil bez boje Fognini. Postup bez boje na GS je dvojsečná zbraň, postupující hráč sice ušetří síly, ale zároveň to naruší jeho herní rytmus. Na tohle mimochodem dojel i Federer na US Open 2012, při prohře s Berdychem.

Olympiáda se zdá být turnajem, kde No1e na sebe vyvíjí příliš velký tlak, tak moc to chce vyhrát, že se vytrácí uvolněnost. Něco podobného zažíval i na RG, dokud se mu v roce 2016 konečně podařilo získat titul. Vědomí, že už je RG vítězem, mu pomohlo vyhrát RG 2021, porazit Rafu v skvělé formě a ve finále otočit z 0-2 proti Socratesovi. Čili aby byl No1e mentálně skálopevný, potřebuje mít trofej v zádech, což je na olympiádě problém.
Reagovat
australan.tenis
Ach jo, u nás se ten zápas hrál v 5 hodin ráno... Vstávat se mi kvůli tomu nechtělo, špatná zóna.

Ale moc hezky Skinnerovic..... Dobře Grizzlyho stáhnul z kůže.

Tak jak je povrch v IW perfektní pro styl hry Alcaraze, tak povrch svědčí Sinnerovi v Miami.

Coward Rafa Strachdal se třese v koutku jako malá hromádka neštěstí při představě, že by hrál mimo antuku proti hráči kalibru Sinnera. Plešoun by maximálně tak mohl očichávat tajně Jannickovo boty v šatně poté, co by vyfasoval dva kanáry. Hihi.
Reagovat
paddy
a Itálie má (po RG) první světovou jedničku
https://www.youtube.com/watch?v=plnkjKbXZaE
Reagovat
turista
To je ještě daleko. RG není vůbec jednoznačné kdo ho vyhraje. Sinner není na antuce tak dobrý jako na hardu.
Reagovat
Dovodo6
Asi nejnudnější zápas letošní sezóny
Reagovat
vavrinec
Já jsem se nenudil ani vteřinu. Ale pro fanoušky Médi asi ano. Střídání prvku očekávání a prvku zklamání asi nepřináší ten správný požitek
Reagovat
Dovodo6
Nesouhlasím. Vidíte ten tenis, který se hraje teď ?
Reagovat
vavrinec
Vidím. Jannik mě baví daleko víc. Ale taky to bude tím, že mě nebaví (a nikdy nebavil) Zverev.
Reagovat
turista
Mě teda víc baví Zverev a Alcaraz než Sinner.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mě taky, ale Janka mám rád, takže mi nedělá problém mu fandit.
Z nich všech mě stejně nejvíc baví Gríša.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist