Sinner v Torontu postoupil potřetí do finále Masters, o první triumf se utká s De Minaurem

13. 8. 2023, 06:38
Aktuality 6
ATP TORONTO - Do finále turnaje ATP Masters 1000 v Torontu postoupili Jannik Sinner (21) a Alex de Minaur (24). Italský tenista si v semifinále poradil s Američanem Tommym Paulem (26) a potřetí a poprvé mimo Miami si zahraje o první titul z 'tisícovek', Australan smetl Španěla Alejandra Davidoviche (24) a již podruhé vylepšil své maximum na akcích této kategorie.
Jannik Sinner (© Profimedia)

Jannik Sinner si po nepříliš úspěšném antukovém jaru zahrál ve Wimbledonu první grandslamové semifinále a nyní po návratu na tvrdý povrch pokračuje ve skvělých výkonech z úvodu sezony.

Na kanadském Rogers Cupu už potřetí překonal své maximum z loňského Montrealu. V Torontu sice nečelil žádnému favoritovi, zároveň ale od úvodu nenarazil na outsidera. Poradil si s Matteem Berrettinim, bez boje postoupil přes Andyho Murrayho a recept našel i na Gaëla Monfilse a v sobotním semifinále na Tommyho Paula.

Jednadvacetiletý Ital v souboji se čtvrtfinálovým přemožitelem světové jedničky Carlose Alcaraze přišel třikrát o podání a v dalších dvou gamech musel odvracet brejkboly, ale využil 5 z 10 šancí na brejk a po necelých dvou hodinách boje zvítězil 6:4, 6:4.

"Vždycky je velké privilegium stát na tak velkém stadionu a hrát skvělý zápas proti neuvěřitelnému soupeři. Jen se snažím přijmout jakoukoliv výzvu, která přijde. Ať už je to výměna o 46 úderech (Sinner ve druhém setu za stavu 4:2 odvrátil brejkbol) nebo podáváte na ukočení zápasu, servis ztratíte a musíte najít cestu k vítězství. Jsem šťastný, jak jsem reagoval na každou situaci," řekl Sinner.

"Byl to boj. Tommy hrál skvěle a já na konci taky. Při mečbolu jsem se modlil a díky bohu, že jsem vyhrál ve dvou (setech)," uvedl 14. hráč světa Sinner, jenž ve středu oslaví 22. narozeniny.

Jako dárek by si mohl nadělit svůj dosud nejcennější titul. Do finále turnaje Masters 1000 postoupil potřetí v kariéře, letos i předloni v Miami ale na triumf nedosáhl. Finálovou bilanci má 7:3, dosud nejcennější trofej získal na 'pětistovce' ve Washingtonu 2021. Letos může navázat na vítězství z haly v Montpellier.

Sinner vůbec jako první Ital v open éře vyhrál minimálně 40 zápasů tři sezony po sobě a postoupil dvakrát během jedné sezony do finále turnaje Masters (od roku 1990).

O 8. titul si rodák ze San Candida zahraje s Alexem de Minaurem, s nímž vyhrál všechny čtyři vzájemné zápasy. Poprvé před čtyřmi lety ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let v Miláně, naposledy loni na antuce v Madridu.

"Alex je neuvěřitelný tenista. Ukazoval to minulý týden v Los Cabos a teď i tady. Snad bude finále skvělý zápas. Asi jsem mírným favoritem, ale tlak je něco skvělého a pozitivního. Beru to jako privilegium, které má málo hráčů," uvedl SInner, jenž se v případě triumfu posune na 6. místo světového žebříčku a o dvě příčky překoná své maximum.

De Minaur před US Open vyhrál už 9 z 10 zápasů. Po finále v mexickém Los Cabos si o titul zahraje také v Torontu, kde na 11. pokus překonal osmifinále turnaje Masters 1000, poprvé v kariéře porazil dva hráče TOP 10 na jednom turnaji (Taylora Fritze a Daniila Medveděva) a po semifinálové výhře 6:1, 6:3 nad Španělem Alejandrem Davidovichem postoupil do největšího finále.

"Podmínky dnes byly náročné. Hodně foukalo a bylo těžké v tom hrát dobrý tenis. Od první výměny jsem si říkal, že musím zůstat pozitivní. Snažil jsem se získat každý bod a neočekávat perfektní tenis. To byl podle mě dnešní rozdíl," komentoval De Minaur postup do již čtvrtého letošního finále, díky kterému se ve světovém žebříčku posune na nové kariérní maximum (12. místo). Pokud v hlavním městě Ontaria přidá ještě jednu výhru, bude ho dělit jen 55 bodů od elitní desítky.

"To je panečku týden. Je to pro mě průlom. Vždycky jsem věděl, že to v sobě mám a je skvělé to předvést a být ve finále," radoval se čtyřiadvacetiletý Australan, jenž bude v celkově 14. finále usilovat o 8. titul. Ten nejcennější slavil letos na podniku ATP 500 v mexickém Acapulcu.

• ATP MASTERS 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
sobotní výsledky (12. 08. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Sinner (7-It.) - Paul (12-USA) 6:4, 6:4.
De Minaur (Austr.) - Davidovich (Šp.) 6:1, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Western_%26_Southern_Open
_%E2%80%93_Men%27s_singles#Draw

2. kolo: Fokina/Etcheverry
3. kolo: de Minaur/Norrie/Monfils
ČF: Sinner/Fritz/Lehečka
SF: Medveděv/Rune/Zverev/FAA/Berrettini/Dimitrov/Gasquet/Musetti
F: Alcaraz/Tsitsipas/Ruud/Rublev/Čorič/Korda/Murray/Paul/Tiafoe...

Sinner-Medvedev/Rune-Alcaraz, to teda Novak dostal naloženo smile Doufám, že na USO bude mít No1e větší štěstí a takový los nevyfasuje. smile
Reagovat
Marduch
Po další pauze snad SF jen kdyby Janek dnes vyhrál, aby v Cinci brzo vylítnul. Od USO nic nečekám, vrchol formy má Nole letos za sebou. Upínám se zbaběle k AO:-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Narazí na J2rku a je konecsmile
Reagovat
Hector17
Herně by Sinner vyhrát měl. Leč jeho chorá hlava mu finále už teď prohrála.
Reagovat
EllNino
Jeste ze to vi :) muze jet do Cinci
Reagovat
Krisboy
Za finálové složení jsem rád. Moc jsem toho neviděl, ale myslím, že Jannik vyhraje snadno ve dvou setech.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist