Sinner vyhrál další finále s Medveděvem, z Vídně si odváží čtvrtou letošní trofej

29. 10. 2023, 17:17
Aktuality 10
ATP VÍDEŇ - Jannik Sinner (22) podruhé během necelého měsíce vyhrál finále turnaje ATP 500 proti Daniilu Medveděvovi (27), s nímž předtím prohrál všech šest vzájemných soubojů. Ve Vídni italský tenista udolal obhájce titulu po tříhodinové bitvě 7:6, 4:6, 6:3, oplatil mu loňské vyřazení a ziskem čtvrtého letošního titulu vyrovnal své maximum ze sezony 2021.
Profily hráčů
Jannik Sinner a Daniil Medveděv (© Profimedia)

Medveděv – Sinner 6:7, 6:4, 3:6

Jannik Sinner na Daniila Medveděva dlouho marně hledal recept. Letos s ním prohrál finále v Rotterdamu i v Miami a ve vzájemné bilanci prohrával 0:6. Cestu k vítězství našel až na sedmý pokus na začátku října ve finále v Pekingu a zdá se, že si ingredience pro úspěšně zvládnutý zápas dobře poznamenal.

Jen o tři týdny později totiž porazil o pět let staršího soka i ve finále dalšího podniku ATP 500 ve Vídni. Zatímco v metropoli Číny zvítězil ve dvou tie-breacích, v hlavním městě Rakouska musel do tří setů a výhru 7:6, 4:6, 6:3 vydřel až po třech hodinách boje.

Sinner do zápasu nevstoupil dobře. V prvním setu prohrával 1:3 a poté v tie-breaku 1:4, manko však pokaždé smazal a vývoj otočil. Druhá sada naopak patřila světové trojce Medveděvovi a rozhodnout muselo třetí dějství.

V něm se Sinner po 40 minutách urputného boje ujal vedení 3:1, přestože Medveděv ve čtvrtém gamu odvrátil osm brejkbolů. Čtvrtý hráč žebříčku pak sice také ztratil podání, ale hned si ho vzal zpět a další drama už nedovolil.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Byla to obrovská mentální a fyzická bitva. Cítil jsem, že on celý zápas velmi dobře podává. Já se v prvním setu dokázal vrátit zpátky do hry, ve druhém setu jsem se snažil chodit více do výměn. Měl jsem spoustu brejkbolů, ale nedařilo se mi je využívat. Jsem rád, že jsem je nakonec ve třetím setu dokázal proměňovat. Jsem spokojený s tím, jak jsem to zvládnul hlavně po psychické stránce," komentoval Sinner v pozápasovém rozhovoru.

"Byl to jeden z mých TOP 3, nebo TOP 5 zápasů. Finále je vždycky speciální. Navíc finále s Daniilem, s nímž jsem v minulosti několikrát prohrál. Dnes to ale bylo jiné než v Pekingu. On dnes víc čekal na to, co předvedu a o to víc jsem spokojený s tím, jak jsem to ustál," dodal italský tenista, jenž po US Open vyhrál 12 z 13 zápasů.

"Byl to těžký zápas. V jednu chvíli jsem věřil, že tě nakonec dostanu. A věřím, že si spolu zahrajeme ještě spoustu dalších finálových zápasů. Třeba ještě v této sezoně," řekl Medveděv po převzetí trofeje pro poraženého finalistu.

Sinner letos pokračuje v postupném pronikání mezi nejlepší tenisty světa a zapisuje si osobní i národní milníky. Ve Wimbledonu si poprvé zahrál semifinále grandslamu, v Torontu slavil první triumf na podniku Masters 1000, ve světovém žebříčku ATP posunem na 4. místo vyrovnal italské maximum a jako první Ital v open éře vyhrál během jedné sezony víc jak 54 zápasů (aktuálně 56).

Dvaadvacetiletý rodák z italského Innichenu proměnil své celkově 13. finále v 10. titul, čímž vyrovnal italské maximum Adriana Pannaty. Letos hrál finále pošesté a navázal na triumfy z Montpellier, Toronta a Pekingu, čímž čtvrtým titulem vyrovnal své maximum ze sezony 2021.

Sedmadvacetiletý Medveděv znovu nedokázal poprvé obhájit titul a nerozšířil svou sbírku 20 trofejí, které získal pokaždé na jiném turnaji. "Je tu jedna věc... Očividně nedokážu zopakovat titul kdekoliv, kde už jsem vyhrál," pronesl s hořkým úsměvem Medveděv.

Oba finalisté se nyní přesunou na Masters 1000 v Paříži, po kterém je čeká Turnaj mistrů v Turíně, kde se Sinner může těšit na podporu domácího publika.

Vídeň má už devátý rok po sobě devátého šampiona. Před Sinnerem a Medveděvem triumfovali Alexander Zverev, Andrej Rubljov, Dominic Thiem, Kevin Anderson, Lucas Pouille, Andy Murray a David Ferrer.

Výsledky turnaje ATP 500 ve Vídni


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
FedError
Grande Jannik! Už vie poraziť Karola, Daniila, už len Djoka sa naučí poraziť a bude v pohode.
Reagovat
Pe3k
Sledoval jsem první set a čekal jsem 2:0 pro Rusa, ale Janek příjemně překvapil a vyhrál ve třech
Felix obhájil titul? To jsem opravdu nečekal po tak tragické sezoně a navíc ve finále proti ve formě hrajícímu Hurkačovi. Snad bude mít ještě možnost uhrát nějaké body, než skončí sezona, na turnaj mistrů se určo nedostane.
Reagovat
Nola
tvojmu konikovi sa to podarilo, ja som vcera videla 1.set proti Runemu a hral fakt vyborne, utocne, takmer bez chyb, vsetko mu tam padalo..... finale som nevidela, ale Medveda s Jannikom ciastocne, ku koncu 3.setu mi Medved pripadal utahane, on potrebuje momentalne s hracmi ako Jannik vyhrat v 2.setoch, este nedavno to bolo presne opacne, Jannik vyzeral utahane uz v 2.sete..... dnes ho hnal po celom kurte a kedze Medved stoji na prijme pri divakoch, tak toho musi nabehat neskutocne, naviac Jannik ma ovela utocnejsi FH a dnes mi pripadal, ze je neutavitelny, v kazdom pripade velmi pozeratelny duel, urcite je buducnost tenisu zabezpecena, a je smiesne, ked par jedincov sledovalo tenis iba kvoli subojom tzv. GOATOV, tenis neumrel po Borgovi, ani Samprasovi, neumrie ani po odchode BIG3
Reagovat
FedError
Veľmi správne, tenis vôbec nestratil na kvalite. Už je to len také klišé, že po Big 3 potopa.
Reagovat
Kozoroh
Pro tenis je blahodárné, aby měl rivality elitních hráčů. Je jedno, jestli to je Borg-McEnroe, Sampras-Agassi nebo Djokovic-Nadal. Zkrátka tenisté, kteří pravidelně poustupují do závěrečných fázi GS i jiných turnajů. Tenis bude po éře Big 3 na tom dobře, pokud bude Sinner zatápět Alcarazovi.
Reagovat
Krisboy
Zdá se, že Janek konečně překračuje svůj stín a vstoupí do špičky absolutní, nejen té širší, které už je členem dlouho. Ještě to potvrdit na grandslamech. smile
Reagovat
Krisboy
...nebo aspoň na Atp Finals doma v Turíně.
Reagovat
annah
Sinner je hrdina! A já jsem musela po prvním setu odjet. :-(( Velká škoda, že jsem to neviděla celé. První set byl vynikající. Skvělý tenis od obou.
Reagovat
vavrinec
Skvěle Jannik. Upevňuje si pozici mezi "big four".
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist