Söderling vyhrál i v Marseille. Letos získal už třetí titul

20. 2. 2011, 17:37
Aktuality 5
ATP MARSEILLE - Robin Söderling letos získal už třetí titul. Švédský tenista a čtvrtý hráč světa potvrdil skvělý vstup do sezony vítězstvím na halovém turnaji v Marseille, kde v dnešním finále porazil Chorvata Marina Čiliče.
Profily hráčů
Robin Söderling

Robin Söderling je jasně nejúspěšnějším tenistou úvodu roku. Vyhrál 17 z 18 zápasů a vedle Marseille dobyl i turnaje v Brisbane a minulý týden v Rotterdamu. Jedinou porážku zaznamenal na dosud nejdůležitějším podniku sezony Australian Open, kde ho v osmifinále překvapivě vyřadil Ukrajinec Alexander Dolgopolov.

"Je to samozřejmě skvělý pocit. Vyhrát tři turnaje během tak krátké doby, to je něco, k čemu jsem se nikdy nepřiblížil. Je to perfektní vstup do sezony. Zatím jsem prohrál jediný zápas, bohužel ve čtvrtém kole v Melbourne," řekl Söderling. 

Dvojnásobný finalista Roland Garros Söderling v Marseille dosáhl na devátý titul v kariéře. Vůbec poprvé v kariéře ale dokázal vyhrát tři turnaje během jednoho roku, sezona je přitom teprve na svém začátku.  

Na cestě do finále šestadvacetiletý rodák z Tibra neprohrál jediný set, dnes však proti Marinu Čiličovi neudržel hned svůj úvodní servis. Sadu sice dostáhl do tie-breaku, zápas přesto musel otáčet. To se nakonec finalistovi z roku 2004 povedlo, když ve třetím setu po podání ztratil pouhé dva fiftýny a po dvou hodinách a šesti minutách vyhrál 6-7 6-3 6-3. Svého soupěře porazil i na loňském French Open.

"Dnes to bylo hodně těžké. V úvodu jsem měl i trochu smůlu, že jsem přišel o podání. Říkal jsem si, že musím být více agresivní, aa změna hry mi pomohla. Jsem na sebe pyšný, že jsem zápas takhle otočil," komentoval Švéd.

Naopak Čiličovi, jenž ve čtvrtfinále vyřadil Tomáše Berdycha a v semifinále utekl Michailu Južnému z mečbolu, útok na šestý triumf nevyšel. Naposledy vyhrál před více než rokem v Záhřebu.

"Set a půl jsem hrál výborně. Držel jsem s Robinem krok fyzicky a diktoval tempo hry. Byl jsem spokojený s tím, jak jsem hrál... Ale v sedmé hře druhého setu, kdy jsem ztratil servis, se obraz hry změnil. On začal hrát lépe a už mě zpátky do hry nepustil," řekl dvaadvacetiletý Chorvat."Ale s celým týdnem musím být spokojený. Konečně se při hře zase cítím dobře a zahrát si finále po téměř roce je příjemné," dodal.

- ATP 250 MARSEILLE (Francie, tv. povrch / hala, 576.000 eur) -
nedělní výsledky (20. 02. 2011)

Dvouhra - finále:
Söderling (1-Švéd.) - Čilič (Chorv.) 6-7(8) 6-3 6-3

Čtyřhra - finále:
Haase/Skupski (Niz./Brit.) - Benneteau/Tsonga (Fr.) 6-3 6-7(4) 13-11

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak ač nerad, musím asi poopravit svůj názor na Caroline. Já jí sice krajně nerad, ale způsob, jakým ovládla Dubai, je obdivuhodný. Škoda, že cestou nepotkala Na Li, ale přesto - klobouk dolů. No ale fandit jí stejně nebudu. :-) Jinak Robin taky dobrý, ale ruku na srdce, hrál se samýma lopatama. Kdyby nebyl Južnyj labilní blb, mohl ho ve finále potrápit.
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, hrála dobře, skoro bych řekl blízko svého maxima. Škoda, že Sveta nebyla schopna celý zápas hrát aspoň tak, jako řekněme poslední dva gamy.

Jinak já nechápu, co se stalo se servisem Svety, vždyť dřív měla výborné první podání a teď v podstatě má její první servis charakter trošku rychlejšího druhého podání.

Tak ono je těch "škod" víc: (1) škoda, že Anna Chakve nebyla fit, mohl to být pěkný a zajímavý zápas. (2) škoda, že Yanina, poté, co v nočním zápase udolala skvělým výkonem Na Li, musela nastoupit druhý den hned brzo po obědě a patrně i z toho důvodu prohrála s Shahar Peer. Její zápas s Wozniackou mohl být také zajímavý. Ale časem na něj snad dojde. Dále škoda, že Samantha stosur hrála s Jankovičovou tak bídně, ona také umí na Wozniackou zahrát. Hm, a škoda, že Jelena ještě stále není v takové formě a pohodě, v jaké kdysi bývala.

Jo, a co se týče marseielle, Čilič podle mě není žádná lopata, ale velmi nebezpečný hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
Obdivuhodný je jen způsob, jakým ovládla finále Dubaje. Do té doby to byl spíš "Caro business as usual": zraněná Anna, místo Kvitové extrémně slabě hrající Morita (pro kt. je Caroline očividně velmi špatnej match-up) a Jankovičová, s níž první set měla prohrát (a asi by jej prohrála, kdyby Jelena měla větší sebevědomí, kt. po špatné loňské sezoně očividně dost ztratila).

Každopádně se zdá, že Sveta je pro Wozniackou naprosto ideální soupeřka, obzvláště pokud doprovodí svou obvyklou úderovou inkonzistenci slabým servisem.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Čilič sice když chce, tak zahrát umí, ale třeba v tom finále si pětkrát prohrál servis. A krom toho hrál Söderling s Tursunovem, Llodrou a Mahutem, s tím se doslova trápil. A to nejsou úplně top hráči. Jinak Světla hraje takhle pořád, je to takové udřené, upocené, ale ona je strašná bojovnice, takový buldog. Btw stejně jako Schiavone. Ten servis jí celý turnaj nešel, ale zase na returnu měla skvělá čísla.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ono to nie je az take uzasne si myslim. 250ka v Brisbane- tam hral fakt dobre- a podla mna zatial jeho najlepsi turnaj, co sa tyka AO- tak za vypadnutie s Dolgopolovom si moze sam, aj ked Dolgopolov hral dobre a ma formu, stale Soderling neskutocne chyboval a jeho suverenne najhorsi zapas v Melbourne, co sa tyka Rotterdamu tak zas hral taky standard- mal dost na male uz v zapase s Kohlschreiberom kde v 3sete v TB mohol kludne prehrat, tiez finale s Tsongom nebolo nic extra. Tuto Marseille hral slusne opat ale nemyslim si ze hraje momentalne az tak dobre ako to vyzera ze 3tituly zo 4 turnajov a 17-1 bilancia a to je Robin moj oblubenec
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist