Šok: Petrovová vypráskala Clijstersovou 6-0 6-1!

22. 1. 2010, 10:04
Aktuality 30
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Letošní Australian Open zažilo první velký šok. Už ve třetím kole vypadla Belgičanka Kim Clijstersová, jedna z velkých favoritek na celkové vítězství. Senzační je především výsledek, kterým se s úvodním grandslamem roku rozloučila: Rusce Petrovové podlehla 0-6 1-6!
Profily hráčů
Kim Clijstersová

Clijstersová se na kurty vrátila loni v létě po mateřské dovolené. Připravená byla výborně - již na třetím turnaji ovládla US Open! Díky výsledkům z pouhých čtyř turnajů se vyhoupla na 18. místo světového žebříčku.

Do nové sezony tak vstupovala s většími ambicemi. Mnozí ji už vidí znovu jako světovou jedničku. Formu potvrdila i v generálce na Australian Open, když triumfovala na turnaji v Brisbane. V nádherném finále porazila svou velkou rivalku Heninovou.

Před úvodem prvního grandslamu sezony byla po světové jedničce a obhájkyni titulu Sereně Williamsové druhou nejžhavější aspirantkou na titul. Nejprve zametla s Kanaďankou Tetreaultovou, ale už ve druhém kole se objevily první drobné potíže. Se zkušenou Tanasugarnouvou vyhrála dvakrát 6-3, Thajka však nečekaně defenzívně hrající favoritku trápila celý zápas.

Pátek na Australian Open:

Heninová vydřela 500. výhru a je již v osmifinále

To ale nebylo nic proti duelu 3. kola, ve kterém se Kim Clijstersová utkala s Naďou Petrovovou.

Belgická favoritka od úvodu utkání hrála zakřiknutě, chybovala, za celý set předvedla jediný vítězný úder a byla naprosto bezzubá. Naopak Ruska, jež před vstupem do zápasu neměla co ztratit, hrála fantasticky a za pouhých 17 minut soupeřce nadělila 'kanára'.

Clijstersová získala první game až za stavu 0-6 0-3. Ale když dokázala nasazenou devatenáctku Petrovovou dostat pod tlak a přibližovat se naději k obratu, ruská tenistka okamžitě vytáhla z rukávu famózní úder.

Sedmadvacetiletá Petrovová nakonec Belgičanku zdemolovala 6-0 6-1 a postarala se o velkou senzaci.

Tohle nebyla nejlepší Kim
"Byla jsem úplně mimo. Vůbec jsem neměla cit pro míč," snažila se vysvětlit svůj výpadek patnáctá nasazená Clijstersová. "Soupeřka hrála dobře, byla lepší, ale já jsem udělala hodně chyb a rozhodně jsem jí neukázala tu nejlepší Kim," řekla matka dvouleté dcery Jady Ellie. V předchozích čtyřech vzájemných duelech přitom Petrovovou porazila. 

"Taková porážka je něco, co rozhodně nechcete, aby se stávalo moc často. Je k vzteku, že k tomu došlo v takové fázi turnaje. Ale to je sport, takové věci se dějí," dodala Clijstersová.

Matka dvouleté dcery Jady Ellie zaznamenala své nejhorší vystoupení na grandslamu od Wimbledonu 2002, kde vypadla ve 2. kole. V Austrálii, kde je velmi populární díky dřívějšímu vztahu s tenistou Lleytonem Hewittem, postoupila od roku 2002 vždy minimálně do semifinále. Turnaj však ještě nikdy nevyhrála.

Jedna z favoritek Australian Open opustila Melbourne po nejtěžší porážce od roku 2003, kdy ve finále Roland Garros podlehla krajance Justine Heninové 0-6 4-6.

Debaklem Clijstersové zmizela šance na její čtvrtfinálový souboj právě s vracející se krajankou Heninovou, jež měla pauzu 18 měsíců. Ta na prvním grandslamovém turnaji sezony, kde před šesti lety slavila jeden ze svých sedmi grandslamových triumfů, zdolala Rusku Alisu Klejbanovovou a postoupila do osmifinále.

Ze soutěže již dříve vypadly také favorizované Rusky Šarapovová a Dementěvová, nebo Srbky Ivanovičová a Jankovičová. Z hlavních adeptek na titul tak v soutěži zůstaly už jen sestry Williamsovy. Mimo 'mladé pušky' může překvapit Heninová, které ale viditelně dochází síly.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
páteční výsledky žen (22. 01. 2010)

Dvouhra - 3. kolo:
Safinová (2-Rus.) - Baltachaová (Brit.) 6-1 6-2
A. Bondarenková (31-Ukr.) - Jankovičová (8-Srb.) 6-2 6-3
Petrovová (19-Rus.) - Clijstersová (15-Belg.) 6-0 6-1
Heninová (Belg.) - Klejbanovová (27-Rus.) 3-6 6-4 6-2
Wickmayerová (Belg.) - Erraniová (It.) 6-1 6-7(4) 6-3
Kirilenková (Rus.) - Vinciová (It.) 7-5 7-6(4)
Jie Zheng (Čína) - Bartoliová (11-Fr.) 5-7 6-3 6-0 

Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková/Hradecká (ČR) - Benešová/Záhlavová-Strýcová (16-ČR) 7-6(2) 6-2
Blacková/Huberová (1-Zimb./USA) - Gullicksonová/Uhlířová (USA/ČR) 6-2 6-2
Peersová/Robsonová (Austr./Brit.) - Chuang Chia-jung/Peschkeová (12-Tchaj-wan/ČR) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
ukažte mi někoho kdo by se vyznal v babském tenise.... já to fakt nezvládám
Reagovat
smazaný uživatel
Clijsters, ako ju všetci farozivali a všetko je preč. Dostala nakladačku a letí domov. Hm, nie je každý GS nedeľa! Ja osobne som jej neveril.
Hm, pozerám na dnešný mužský program, tak ten nemá chybu,tam už nie je slabý hráč, dnes celú noc sledujem tenis. Chystám si zásoby a pohodlie.
Reagovat
skott
Rikal jsem si, ze uz me dneska nic nepotesi vic nez ponizeni Jankovic Alonou, ale tohle nema chybicku:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš zápas Kim? Co tě na tom tolik těší? (jenom dotaz, nehledej v tom nějaký útok či co)
Reagovat
skott
nehledam:o) Mne je Kim moc sympaticka, ale nemam nijak zvlast rad tenis, ktery hraje.Porad je to primarne hlavne obranarka.Sice se zabijackym instinktem a peknym prechodem do utoku, ale hlavne konkurence pro ty, ktere mam rad.Takze cim driv je venku, tim lepe a dvojnasob, kdyz ji sestreli Nada, moc jsem to necekal:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasim, tak to "cítim" aj ja.
Naviac mi nesedia typy, ktoré sa rozlúčia, že ich tenis nebaví, chce mať rodinu a blabla. A zrazu sú späť a opäť, že ich tenis baví a chýba im a blabla. Eufória opadla, nastala realita. Pri ženách si trúfnem tipnúť, že to vyhrá Siréna. Na tú sa však nemôžem pozerať ani minútu, afektuje jak ... Keď by to však vyhrala Naďa, či nejaká Kaťa, Gisela, MariaKiri, zaťapkám im.
Reagovat
smazaný uživatel
skott: aha:)
abudabi: nepamatuju si, že by Kim tvrdila, že tenis úplně zavrhla a že "už ji nebaví" - chtěla mít dítě a když k tomu přičteš zranění a částečnou ztrátu motivace, tak kdy jindy se zaměřit na jiné životní priority? U ženské s touhou po potomkovi nemůžeš brát žádné rozhodnutí jako konečné, přání (kromě jednoho, evidentně) se mění co dva dny:)). Že chtěla založit rodinu, to jí snad nemůže mít nikdo za zlé - holt ale s břichem a na "mateřské" se moc hrát nedá (chlapi to mají daleko, daleko snažší. Pokud ti se rozhodnou, že chtějí založit rodinu, nemusí to automaticky znamenat konec kariéry (ať už dočasný nebo trvalý) - viz třeba Federer, Connors, Cash...). Proto přestala. Rodinu založila, rodina očividně fungovala i ve spojení s tenisem, tenis ji stále bavil, tak proč se nevrátit? Já ji naopak za to, jak se vrátila, obdivuju... A její přechod z obrany do útoku můžu sledovat pořád (kromě dneška:), v ženském tenise je teď přehnaně hráček, které stále jen běhají na základní čáře, nic kreativního nevymyslí a prostě se snaží soupeřku "doklepat" winnery. Takhle: takový tenis se mi také líbí (když to nekončí nevynucenými chybami, což se mi zdá, že je tak 60-70% případů), ale je toho tam už prostě moc. Kdyby většina hrála jako Kim, rovněž nebudu spokojený, jestli mi rozumíš.
Reagovat
skott
Je to tak.Me treba vubec nevadi comebacky tenistek nebo spostovcu obecne, ale zalezi predevsim na okolnostech.Vidim velky rozdil v navratu Clijsters a Henin.Zatimco Kim (pripadne Lindsay Davenport nebo Martinu Hingis drive) chapu, protoze jeji prvni ukonceni kariery bylo zpusobeno pretrvavajicim problemum se zapestim a hlavne, jak rikas, touhou zalozit rodinu, tak duvody Justine pro me byli celkem nepochopitelne a citil jsem to jako podvod na fanousky.A co me nadzvedlo jeste vic, byla ta velice kratka doba, nez najednou ¨zmenila nazor¨ a prokazatelne lzi o tom, ze nebyl ovlivnen uspechem Kim.Kdyz totiz Henin uvadela dobu, kdy mela udajne zacit s pripravou, tak v te dobe poskytla rozhovor ve kterem vyslovne rika, ze zadny comeback nechysta a tenis pry jiz ani nesleduje.To ostatne behem pauzy prohlasila vicekrat v odstupu nekolika mesicu a pro ruzne noviny.No a korunu tomu samozrejme nasadil Carlos Rodriguez, ktery o tom lhal jeste v srpnu.
Reagovat
smazaný uživatel
asi tak... to jsou právě ty okolnosti (kolem Justine), který z ní pro mě dělají trošku nesympošku. Ale její hra mě vážně baví, a proč tam taky nemít nějakou "bad girl":)
Ještě v srpnu to tvrdil? Máš někde odkaz? Nebo to bylo tady...
Reagovat
skott
Ja to mam podobne.Taky se rad podivam na bitvu dvou ruznych stylu a nejen prestrelky od zakladni cary.Navic Henin je urcite vyjimecna hracka, minimalne v zenskem tenise, ale vsem fandit zkratka nejde.Nekdo ti je vic sympaticky a nekdo min.No a Justine je na te me stupnici oblibenosti z mnoha duvodu v uplnem suterenu:)
odkaz je napr. tady:
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jujpFjkJ7BcnLfw7F_skfUKgruQQ
Reagovat
smazaný uživatel
Ku Clijsters, jej odchod si moc dobre pamätám, po rozchode s Hewittom o tom hovorila celý rok v rozhovoroch,ako ju tenis už neteší a končí, pokiaľ budem mať čas, skúsim to nájsť na nete, /neinterpretujem doslovne/. Mala sa oficiálne rozlúčiť na Wimbeledone, tam už neprišla. Ja som jej fandil, bola mi sympatická. Ale práve pri jej odchode z tenisovej scény, som začal pochybovať o jej mentálnych vlastnostiach. Moja poznámka vtedy bola, za 1,5 roka si zpäť. Vrátila sa po dvoch. Heninova to nezvládla vôbec, vrátane jej manželstva. Čo sa týka ich hry, hovorím, je vec vkusu, kto aký tenis rád sleduje. Heninová má zo žien tenis na vysokej úrovni, tenis Kim nepreferujem.
Reagovat
smazaný uživatel
Vaše názory, beriem, v pohode ....
Reagovat
smazaný uživatel
Ešte som zabudol dodať, že Connors a Federer, žiaden definitívny odchod neohlásili. Mne, všeobecne, návraty tenistov tiež nevadia, naopak. Perfektne to urobil, podľa mňa, Sampras. Na úrovni, hodné jeho mena.
Reagovat
smazaný uživatel
Uff, oprava ... Wimbledone, späť
Reagovat
smazaný uživatel
"že chtějí založit rodinu, nemusí to automaticky znamenat konec kariéry (ať už dočasný nebo trvalý) - viz třeba Federer, Connors, Cash" - to se týkalo jen argumentu, že muži, narozdíl od žen, mají při zakládání rodin podstatně usnadněnou "práci"... Chlap o ukončení kariéry ani uvažovat nemusí, když má v plánu potomka, žena musí s kariérou skončit (min. dočasně) určitě... Přizánm se, že nevím, co říkala v tom kterém rozhovoru a je dost možné, že tam i prohlášení o nechuti ke hře padlo. Ale i kdyby to tak bylo: ztracený a pak znovu nalezený zápal pro tenis (pro jakoukoliv činnost, vlastně) - to není věc, která by měla mít nějaký dopad na moje sympatie, ať už by ten člověk byl kdokoliv... To přece není to samé, jako když Hašek každej rok oznamuje konec kariéry a pak si to rozmýšlí:). Navíc dítě, to je pro ženu slušný impulz, aby ji najednou přestalo zajímat všechno, kromě juniora, ni? Víš jak, hormony jsou svině:) (a změna priorit, pochopitelně)... U Justine mi holt moc nesedělo to zapírání/nezapírání chystaného návratu a vážně mi trochu chybí přiznání, že se nechala hodně inspirovat návratem Kim (nebo aspoň to, že je mezi tím přece jen nějaká souvislost). Ale její hru vážně můžu, to jo:)
Reagovat
skott
jeste maly dodatek;) To mas pravdu, ze Kim zminovala i ztratu motivace, pamatuju si to, ale nebyl to hlavni duvod odchodu ze sceny.Jak naznacuje Dumec, souviselo to s novyma zivotnima prioritama, ktere jsou pochopitelne, zvlast u zen.Ja si Kim vazim, po lidskej strance bych tezko hledal vetsi osobnost mezi tenistkama, ta zenska ma srdce na pravym miste, na ni vlastne neuslysis krive slovo...
Reagovat
smazaný uživatel
tak to se dalo čekat
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to sis jistě vsadil, když jsi to čekal - pokud to byl pro tebe tak očekávaný výsledek zápasu, pak bys byl teď asi vysmátý od ucha k uchu balíkem chechtáků na účtu:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to nejsem o moc horší tenista než paní Zlobrová tenistka - od Petrovovky bych dostal 0:6 0:6, tzn. ze bych uhrál jen o 1 gem méně než Zlobřice :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak rychle se z toho oklepat a s novou vervou do dalších zápasů. I to se stane. Je to jenom člověk, tak může mít slabou chvilku a soupeřka na ten moment číhá a snaží se to využít na 100% ve svůj prospěch, A to se taky beze zbytku stalo Škoda, že ji to potkalo zrovna na grandslamu.No co už. Jde se dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle už je vrchol. Chápu, že se občas nedaří, ale jestli hodlá Rafa čekat při svém vlastním podání na chybu soupeře, po té co už 2 roky předvádí úplně jinej tenis, tak snad ať radši jede domu ... Kdyby Kohl. tolik nekazil, tak už je venku.
UF! Musel jsem si ulevit.
Reagovat
smazaný uživatel
tys me dnes uz chtel dorazit?no zadna slava zapas,ale ani na okamzik jsem nepochybovala,ze postoupi...oni oli dnes vsichni...bylo tam vedro,velka vlhkost...a nestras zas!taky to vim,ale strasis...a co ten IVO DAL?
Reagovat
smazaný uživatel
vcera sem se zrovna rehtal tomu kurzu na bawu ( pres 7 )
Reagovat
Vojtaakk
Tak to je teda soda, zápas jsem neviděl, ale že dostane Kim takovejhle sekec...
Teď už musim fandit Heninové, když mi vyřadila moji oblíbenkini Dementěvovou. Ach jo...
Reagovat
smazaný uživatel
Výkon Petrové byl hodně dobrý, ale kdo ten zápas sledoval, musel vidět, že Kim míjela všechno. Na co sáhla, to šlo do sítě nebo do autu. Hrozné představení od mojí nejoblíbenější hráčky:(
Reagovat
majjkaa
Fuu ha tak toto musi mat ozaj dovod. Toto nie je ona....
Reagovat
smazaný uživatel
teď to vyhraje ta druhá belgičanka :D Justine
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, musí mať nejaký problém doma s dcérkou. Inak si to vysvetliť neviem.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jenom doufám, že to nezanechá trvalé následky... proboha...
Reagovat
smazaný uživatel
ten zápas sme viděl a Kim to nezvládla i psycicky, stačilo aby se Nadia udržela ve výměně a Kim kazila.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist