Šoky v Římě: Sabalenková prohrála s Keninovou, po prvním zápase ztroskotala i Pegulaová

11. 5. 2023, 19:29
Aktuality 15
WTA ŘÍM - Aryna Sabalenková v sobotu triumfovala na antukové "tisícovce" v Madridu, ale na podniku stejné kategorie v Římě prohrála hned na úvod, a to v souboji šampionek Australian Open s bývalou světovou čtyřkou a nyní až 134. hráčkou světa Sofií Keninovou. Hned po úvodním zápase ztroskotala i Jessica Pegulaová, což se jí stalo poprvé od loňského Indian Wells. Světová trojka nestačila na krajanku a kvalifikantku Taylor Townsendovou.
Profily hráčů
Aryna Sabalenková (© AFP)

Aryna Sabalenková dorazila do Říma s fenomenální letošní bilancí 29-4, po triumfech v Adelaide, na Australian Open a v sobotu na akci stejné úrovně v Madridu. Ve Foro Italicu se tak logicky řadila mezi největší adeptky na titul.

Čtyřiadvacetiletá Běloruska ovšem poprvé v sezoně nezvládla vstup do turnaje. Světová dvojka podlehla 6-7(4) 2-6 bývalé čtvrté hráčce pořadí a nyní až 134. ženě hodnocení Sofii Keninové, která si připsala svůj první skalp Top 10 od prvenství na Australian Open 2020 a celkově devátý.

Statistiky zápasu Sabalenková - Keninová

Loňská semifinalistka Sabalenková dnes příliš chybovala a proti skvěle hrající Američance tahala od začátku za kratší konec. V úvodní sadě dvakrát dohnala manko brejku, ale set ztratila v tie-breaku. V té následující držela krok jen do stavu 2-2 a nevypracovala si jedinou brejkbolovou šanci.

Keninová, která se právě po ovládnutí Australian Open ohromně trápí výsledkově, herně i zdravotně a v posledních zápasech na antuce jasně prohrála s Irinou Beguovou, Marynou Zaněvskou a měla velké potíže s Cristinou Bucsaovou, vylepšila svou letošní bilanci na 11 vítězství a 10 porážek. O osmifinále si zahraje s Anhelinou Kalininovou (H2H 4-2).

Jessica Pegulaová patří v posledních letech k nejstabilnějším hráčkám na tour. Výjimkou není ani letošní sezona, v níž se před cestou do Říma zúčastnila sedmi turnajů a na všech posbírala minimálně dvě výhry. Ve Foro Italicu, kde při předloňském debutu uhrála čtvrtfinále a loni osmifinále, však poprvé od loňského Indian Wells skončila hned po úvodním zápase.

Aktuální světová trojka nestačila 2-6 6-3 3-6 na krajanku Taylor Townsendovou, která se zhruba před rokem vrátila po mateřské pauze a stále není zpět ani v elitní stovce pořadí. Mladší z Američanek dorazila do italské metropole s mizernou letošní bilancí 3-7, musela do kvalifikace a teprve až v posledních dnech dosáhla na svou první vítěznou sérii v sezoně.

Statistiky zápasu Townsendová - Pegulaová

Bývalá 61. hráčka světa si v utkání vypracovala více než trojnásobek brejkbolů, jen dvakrát ztratila servis a po bezmála dvou hodinách slavila svůj druhý skalp Top 10 (Simona Halepová, US Open 2019). Se zástupkyněmi elitní desítky prohrála úvodních 10 soubojů, poslední dva však zvládla. Pegulaová zaregistrovala svou žebříčkově nejhorší porážku od loňského Charlestonu, shodou okolností také tam prohrála s tehdejší #168 a krajankou (Coco Vandewegheová).

Townsendová tak stále může pomýšlet na svou první čtvrtfinálovou účast na nejvyšším okruhu a také na premiérové osmifinále na turnajích WTA 1000. O něj zabojuje proti Xiyu Wang, s Číňankou má vyrovnanou bilanci.

Po Sabalenkové a Pegulaové se mohla s turnajem WTA 1000 v Římě hned po prvním zápase rozloučit i Caroline Garciaová. Světová čtyřka returnovala na setrvání v utkání a Anu Bogdanovou udolala až po téměř dvou a půl hodinách boje 6-4 3-6 7-5. Ve třetím kole bude její soupeřkou Camila Osoriová (H2H 1-0).

Viktoria Azarenková si v Římě stejně jako před měsícem v Charlestonu poradila se Sloane Stephensovou, která se vezla díky nedělnímu triumfu na 125k v Saint-Malu na vlně šesti výher. Bývalá světová jednička a finalistka z roku 2013 vyhrála souboj grandslamových šampionek hladce 6-4 6-3 a ve třetím kole narazí na Madison Keysovou. S další z Američanek vyhrála čtyři z pěti duelů.

• WTA 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3.572.618 dolarů
čtvrteční výsledky (11. 5. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Bouzková (27-ČR) - McNallyová (USA) 6-4 6-3
Bondárová (Maď.) - Kar. Plíšková (13-ČR) 7-6(5) 6-2
Linetteová (17-Pol.) - Nosková (ČR) 7-6(4) 6-1
Keninová (USA) - Sabalenková (2-) 7-6(4) 6-2
Townsendová (USA) - Pegulaová (3-USA) 6-2 3-6 6-3
Garciaová (5-Fr.) - Bogdanová (Rum.) 6-4 3-6 7-5
Gauffová (6-USA) - Putincevová (Kaz.) 6-0 6-1
Kuděrmetovová (11-) - Párrizasová (Šp.) 7-5 6-2
Haddadová Maiaová (12-Braz.) - Ruseová (Rum.) 6-2 6-3
Azarenková (14-) - Stephensová (USA) 6-4 6-3
Keysová (19-USA) - Frechová (Pol.) 6-3 6-2
Qinwen Zheng (22-Čína) - Cornetová (Fr.) 6-3 7-6(2)
Potapovová (23-) - Cocciarettová (It.) 6-4 6-4
Osoriová (Kol.) - Martičová (29-Chorv.) 6-4 6-2
Kalininová (30-Ukr.) - Blinkovová (-) 6-2 6-2
Xiyu Wang (Čína) - Beguová (31-Rum.) 6-4 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Pavol
Sabalenka - prečo by sa trápila po vyhranom turnaji. Plíšková - jej odchodené zápasy sú známe až trápne. Pegula - prečo by niečo nepustila krajanke. Nevsadil som proti ale aspoň som sa vyhol šokom v Ríme. RG sa začina 22.05.23 a preto je nutné byť opatrný. smile a ešte jedna poučka tá najťažšie dodržateľná - netipovať keď nič normálne nie je v ponuke smile
Reagovat
Pavol
Taká Garcia evidentne chcela vyhrať - preto bojovala až do konca. smile
Reagovat
Pavol
Xiyu Wang - Townsend . Tá Wang by ju mohla rozbehať. smile
Reagovat
IngStavinoha
zato lounského pěšechoda nerozběháš ani omylem smilesmilesmile
Reagovat
Pavlis
Sobotní finále v Madridu jsem viděl. Neklaplo to, tak alespoň tady. Ať se Rybakina se Swiatek zase vzchopí.
Reagovat
annah
Sofie Kenin je hrdinka! Velké blahopřání k vyřazení hejkalky!smile
Reagovat
Mony
Bohdan proti Garcie nedopodavalasmile
Reagovat
hanz
Sabýsek potřeboval vejprask jako sůl, už jí to lezlo do makovice.
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
tak to takovej šok neni... po hardech a rychlých antukách přišla ta první opravdu pomalá a hráčkem co hrají rychlej tenis to nevoní... těch překvapení ještě pár bude smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
smile ornica romana je tenisová disciplína sama pro sebe
Reagovat
com
to sou teda šoky smile ..a zitra jeste at tahne Swiatek smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Takže WTA se konečně zase vrací do normálu. :))
Reagovat
Mony
Kdyby jen Pegula..Sábu má na lopate i znovuzrozena Kenin
Reagovat
tommr
a Garcia to má taky nahnutý ...
Reagovat
tommr
kdyby Karolína tušila jak dopadne Pegula tak by se možná víc snažila ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist