Soud v Brně otevřel a následně odročil případ napadení tenistky Kvitové

29. 10. 2018, 10:16
Aktuality 24
Krajský soud v Brně dnes čtením obžaloby zahájil hlavní líčení s Radimem Žondrou, obviněným z napadení tenistky Petry Kvitové. Žondra podle žalobce Kvitové předloni v prosinci v jejím bytě v Prostějově vážně pořezal levou ruku. Muži za vydírání a přečin porušování domovní svobody hrozí až 12 let vězení, vinu popřel. Kvitová u hlavního líčení přítomna nebyla. Soud hlavní líčení asi po hodině odročil na 8. a 9. ledna příštího roku, začít by se mělo výpovědí Kvitové. V tomto termínu bude ale tenistka na turnaji v Sydney. Žondru soud ponechal ve vazbě.
Profily hráčů
obžalovaný Radim Žondra

Eskorta přivedla Žondru krátce po 9:00. Podle státního zástupce Ivana Hrazdiry se muž dostal do bytu Kvitové pod falešnou záminkou, že jde provézt revizi kotle. V bytě ji ale napadl a vážně pořezal na ruce.

"Zazvonil na venkovní zvonek, a poté, co ho poškozená pustila do domu a bytu a ukázala mu, kde má ohřívač vody, v momentě, kdy k němu stála zády, přiložil jí nůž na krk a vznesl blíže nespecifikovaný požadavek," uvedl Hrazdira. Kvitová se začala bránit, muž ji pořezal na levé ruce, v níž drží raketu. Odešel, když mu nabídla 10 000 korun, které si vzal.

Kvitová se podrobila komplikované operaci šlach všech prstů a několika nervů, k tenisu se dvojnásobná wimbledonská vítězka vrátila po pěti měsících. Od té doby získala šest titulů.

"Tohoto skutku jsem se nedopustil, nikdy v životě jsem ji neviděl, kromě televizních přenosů," uvedl ve své výpovědi Žondra. Řekl, že ani neví, kde Kvitová bydlí, v místě jejího bydliště se nenacházel. Doplnil, že v té době pracoval ve firmě, kde byl zaměstnaný, v Napajedlích na Zlínsku.

"O sport se zajímám všeobecně, sleduji i tenis i hru Petry Kvitové, patří jí dík za to, co všechno předvedla," uvedl obžalovaný.

Krajský ho ponechal ve vazbě. "Není na místě rozhodnout o propuštění pana obžalovaného," uvedla předsedkyně senátu Dagmar Bordovská. Podle Bordovské přetrvává obava, že by obžalovaný mohl uprchnout i z obavy možného vysokého trestu, pokud bude seznán vinným.

Žondra uvedl, že nesouhlasí s tím, aby byl ponechán ve vazbě. Soudu také navrhl, že na vlastní náklad podstoupí zkoušku na detektoru lži.

Tenistka u hlavního líčení nebyla přítomna, přítomen nebyl ani její zmocněnec Martin Paštika. V jednací síni hlavnímu líčení přihlížely asi dvě desítky lidí, převážná většina z nich byli zástupci médií.


Výslech Kvitové se bude muset zřejmě odložit, ve stanoveném termínu bude v Austrálii
Kvitová vypovídala v rámci přípravného řízení, obhájkyně Lucie Janovská Nejedlá dnes trvala na jejím výslechu. Předsedkyně senátu Bordovská uvedla, že výslechem poškozené by mělo začít odročené hlavní líčení. Kvitová v průběhu vyšetřování pachatele identifikovala. "Pokud by mělo dojít na její výslech, budeme hledat způsoby a cesty, aby ho vzhledem k traumatizujícímu zážitku nemusela absolvovat fyzicky v soudní síni," řekl ČTK její mluvčí Karel Tejkal.

Je pravděpodobné, že se termíny hlavního líčení posunou, protože hráčka se zřejmě omluví. "Pokud by se jednalo o tento termín (8. a 9. ledna), budeme předem žádat odročení, protože má pracovní povinnosti v Austrálii," doplnil Tejkal. Od 6. do 12. ledna se hraje velký turnaj v Sydney.

Obhajoba navrhla i výslech dalších svědků a také zpracování znaleckých posudků. Například na pachovou identifikaci nebo psychologický posudek zaměření na věrohodnost poškozené. Žádá také provedení rekonstrukce činu a poranění, kdy by byla čepel nože natřena barvou, aby zanechala barevnou stopu na poškozené. Navrhuje také zajistit půdorys bytu poškozené.

Žondra je zároveň souzen v jiném případu. V září ho soud poslal na 2,5 roku do vězení za to, že před třemi lety dal tip lupičům, kteří posléze přepadli advokáta v Lysicích na Blanensku. Útočníci advokáta mučili a oloupili o věci za 50.000 korun. Žondra vinu popírá a proti rozsudku se odvolal. Už v roce 2012 dostal u odvolacího vrchního soudu pravomocný trest 7,5 roku vězení kvůli tomu, že se podílel na přepadávání osamělých důchodců. Později ho soud propustil na podmínku.

Případ napadení Kvitové olomoucká krajská policie vyšetřovala jako vydírání, loni v listopadu jej odložila. Letos jej znovu otevřel útvar policejního prezidia. Krajské státní zastupitelství dostalo návrh na obžalobu Žondry v srpnu, muže obžalovalo 5. října.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
Frick
Vám nepřijde divný, že by šel takto na blind, zvláště, když dříve své oběti otipovával nebo tip dal někomu jinému? To by fakt mělo být pravděpodobnější, že by tam bylo nějaké plánování.
Reagovat
slacker
neprijdes si divny ze si tu pises skoro sam, nejsi nejakej postizenej? tahni se svoji posedlosti bulvarem do haje
Reagovat
Frick
#SpravedlnostProRadima #ChcemeZnatPravdu
Reagovat
EllNino
od 0:30 do 5:19 - Frickova exhibice :D :D ... spíš vůbec? Nebo děláš někde vrátného ? :D
Reagovat
Frick
nespavost je bohužel svině. A tak to občas končí. Exhibicí. Pokud jsem tě nějak ranil, tak pardon.
Reagovat
smazaný uživatel
Frick si za lejna, která plodí na TP, nespavost zaslouží.
Reagovat
blixa
Frick a pracovat ??!! Nikdy !!!! :D
Reagovat
Frick
https://www.securitymagazin.cz/krimi/zatceni-myslivce-ktery-udajne-prepadl-a-porezal-tenistku-kvitovou-budi-velke-rozpaky-je-to-opravdu-on-nebo-maji-nepraveho-1404061607.html
Reagovat
Frick
Řekl bych, že jí (po)znal. Mladej chlap z toho regionu, sportovec. U něj vskutku lze předpokládat, že jí pozná. Nemyslím si, že je Petra někdo, kdo se na veřejnosti objevuje s "obličejem namalovaným na ksichtě", ostatně možnosti se nalíčit na kurt budou spíše omezené. Z tohoto pohledu si myslím, že by jí poznal okamžitě.

Pokud to tak bylo, tak otázka, zda by to agresora motivovalo tím více (bohatá) nebo naopak tím méně (riziko intenzivního pátrání, fyzická zdatnost potencionální oběti, která by mohla být komplikací při aktu agrese).
Reagovat
Frick
Neřikám, že by jí neměl šanci fyzicky přemoci, ale s nějakou důchodkyní (pokud je to člověk, co má na toto žaludek) by to měl snažší.

Novou informací je ale to, že po pořezání tam byl ještě nějaký slovní kontakt. Osobně jsem si myslel, že jí pořezal, něco rychle sebral a zdrhnul.

https://olomouc.idnes.cz/prostejov-soud-radim-zondra-tip-lupicum-obvineny-utok-na-petru-kvitovou-1la-/olomouc-zpravy.aspx?c=A180925_161241_olomouc-zpravy_stk

a tohle též moc nesvědčí o tom, že by se jal přepadávat zcela bez otipování oběti.
Reagovat
Frick
Na druhou stranu je fakt, že kdyby si to plánoval, tak skutečně nemohl tušit, že by Petra sežrala takhle stupidní pohádku.
Reagovat
Frick
Ta jeho obhájkyně je kočka.
Reagovat
Frick
Je i zarážející, že by zkušenej kriminálník šel takhle zoufale na blind.
Reagovat
Frick
Zajímavé. Že by si tak věřil, že ho oklame nebo obhájce mu to poradil s tim, že je jasný, že na polygraf nepůjde, ale může tím udělat dojem na veřejnost?

Záhada jsou pořád ty neoznačený zvonky.

Ale ano, teoreticky to je jedinec, na kterýho by se to dalo hodit, to je fakt.
Reagovat
Frick
Osobně na mne nepůsobí jako někdo, kdo by polygraf oklamal.
Reagovat
svetova.dvojka
No jo klasika bílej kriminálník fuj
Reagovat
slacker
copak hnedy kriminalniku?
Reagovat
Fransoas
Obhájkyně musí mít zřejmě nějaký komplex.Nerozumi k čemu psychogolický posudek pro věrohodnost poškozené.Už jednou byl tento hajzl a možná i psychopat odsouzen,tak toto je nehorázné.
Reagovat
smazaný uživatel
Obhájkyně dělá svůj džob.
Reagovat
Kozoroh
Kdepak komplex, chce si na Kvitové udělat kariéru.
Reagovat
tommr
nenapravitelnej grázl, kterej by měl bejt zavřenej na doživotí si dovoluje zpochybňovat věrohodnost poškozené a prochází mu to. Čemu se ale divit když člověk vidí co všechno si dovolí třeba takovej Rath ...
Nakonec to stejně dopadne tak, že dostane nějakej směšnej trest aby se neřeklo a po pár létech ho zase pustí na podmínku. A Petra se bude muset do konce života bát jestli se jí ten šmejd nějak nebude mstít ...
Reagovat
smazaný uživatel
ved to,nas obrovsky problem je,ze pravo a spravodlivost su dve uplne odlisne veci,nie su si dokonca ani podobne,casom sa mozno vatsina nastve a zacne sa pytat,k comu je nam pravny stat,k ochrane kriminalnikov a podvodnikov? a mozno tiez ze nazacne
Reagovat
George_Renel
Nesmyslné odročení, nesmyslné průtahy.
Ale recidivista se holt vyzná.... :-/
Reagovat
Blondie
Ti zmetci jí budou život komplikovat, jak se jen dá :( :( už aby to mělo to děvče za sebou :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist