Španělé dopují, naznačil Noah. A vyzval k legalizaci nepovolených látek

21. 11. 2011, 11:41
Aktuality 19
Tenis už sice 15 let nehraje, v bílém sportu se ale o víkendu přesto postaral o pořádný rozruch. Bývalý slavný francouzský tenista Yannick Noah vyzval k legalizaci dopingu. Vítěz Roland Garros z roku 1983 naznačil, že právě díky užívání zakázaných látek dominují v mnoha odvětvích sportu Španělé, za což si okamžitě vysloužil vlnu kritiky.
Yannick Noah

"Jak může jedna země (Španělsko) tolik vyčnívat nad ostatními? Přišli snad na nějaké revoluční tréninkové metody, které nikoho jiného nenapadly?" zamyslel se Noah v sobotním vydání listu Le Monde.

Podle jednapadesátiletého Francouze je rozuzlení této "záhady" jednoduché. "Nemůžete vyhrávat, když nebudete mít kouzelný nápoj," řekl s narážkou na populární komiksové příběhy Asterixe.

Řešením nicméně podle Noaha není odsoudit španělské sportovce, ale naopak povolit doping. "Přestaňme s tím pokrytectvím. Nejlepším přístupem je akceptovat doping. Pak bude mít každý svůj kouzelný nápoj," řekl vítěz 23 turnajů ATP, jenž na začátku 80. let přiznal, že před zápasy kouří marihuanu.

Nadal: Řeči dítěte nás nebolí
Noah si za své výroky vysloužil okamžitě kritiku nejen ze Španělska, ale například i od francouzského ministra sportu Davida Douilleta. "Takové názory jsou nezodpovědné. Chceme, aby dvanáctileté děti braly v kabině pilulky a pak umíraly ve čtyřiceti letech?" zlobil se bývalý olympijský vítěz v judu.

Ostrá slova na svou adresu nicméně slyšel Noah především ze země, jejíž sportovce nařkl. "Pokud potká Rafu, doufám, že mu můj synovec řekne, co si o něm myslí," uvedl Toni Nadal, strýc a trenér slavného španělského tenisty. "Překvapuje mě, že člověk s tak pochybnou reputací jako on si dovolí mluvit špatně o španělských sportovcích," dodal.

Rafael Nadal, který v těchto dnech v Londýně bojuje na Turnaji mistrů, označil Noahovy výroky za dětinské. "Co na to říct? V angličtině je pro mě těžké vyjádřit, co cítím," reagoval pětadvacetiletý Španěl. "To, co řekl, je celé hloupé. Říct dneska něco takové je naprosto stupidní, rok za rokem máme celou sezonu antidopingové kontroly... Je to, jako by to řeklo dítě. A co řekne dítě, to nás nebolí," dodal druhý hráč světa.

"Jeho syn (Joakim) hraje v NBA, kde nejsou žádné antidopingové kontroly. Proto myslím, že není tou nejoprávněnější osobou, která by o tom měla hovořit," uvedl David Ferrer, zatímco Feliciano López se na Twitteru divil, jak Yannick Noah, kterého obdivoval, mohl "říci takovou hloupost".

Podle kouče fotbalistů Barcelony Pepa Guardioly by měl Noah "buď přinést důkazy, nebo sklapnout".

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tedá to sou mi věci. Marihuana a pak hurá na tenis:)
Tak teda mě hulení ke sportovnímu výkonu rouhodně nikdy nepřidalo. Možná jsem měl potom lepší čtení hry ale fyzicky jsem to nedával. Jediný kdy mi pomáhá je při stolní fotbálku a nebo u hraní her, ale k aktivnímu spotru a lepšímu výkonu to tedy ne....
Rozhodně bych ji vyškrtl ze seznamu nepovolencýh látek a lituji každého komu to zkomplikovalo kariéru ( např. Enge či Phelps), jelikož jestli udělali nějaký přestupek tak možná morální, ale výkon si tím člověk nezvýší.
Reagovat
smazaný uživatel
Tiež som tomu nerozumel, prečo práve Marihuana má športovcom napomáhať k lepším športovým výkonom, keďže moc fyzickej energie nepridáva..Ktosi mi ale povedal, že je zakázaná preto, že zmazáva niektoré nepovolené látky..to znamená, že v krvi ti nenájdu doping, ale marihuanu..Tým pádom môže byť športovec podozrivý, že ju zobral za týmto účelom..
Reagovat
VlS
Přečti si ta pravidla antidopingového výboru MOV. Vůbec nejde jen o doping jako takový, ale o boj proti jakýmkoliv drogám. Připadá mi to do jisté míry přehnané a z právního hlediska je to podle mě hodně sporné - je to dokonce v kontradikci se základní listinou lidských práv a svobod, protože to překračuje rámec kontroly ovlivnění sportovního výkonu. Bylo by určitě zajímavé sportovně legalizovat drogy v prostředí států, kde jsou občansky nelegální - to by byl gulášek.
Reagovat
smazaný uživatel
Teda nevím, ale zrovna v tenise může sportovní výkon ovlivnit prakticky cokoliv. Tím spíše látka s psychotropním účinkem. V době kdy hrál Saga Afrika Noah to bylo o něco méně o fyzické připravenosti čemuž by asi THC nanapomohlo, ale změna vědomí by i dnes řadě hráčů prospěla. Ovlivnit sportovní výkon? Co pomůže setřást trému, respekt, věřit si, dostat se do psychické pohody, chytit anticipaci?
Reagovat
VlS
Jo, ale joint dva měsíce před turnajem ti asi nepomůže (v životě jsem to ani nezkusil a nemíním s tím začínat a rozhodně nejsem zastánce legalizace drog). Na druhopu stranu, požadavky na oznamování pobytu, aby tě mohli anti dopingoví lovci lebek otravovat i na romantickém výletu - to mi připadá přehnané a nemravné.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to by nám Yannick mohl říct na jakou hopsinkovou šťávu jel on protože ikdyž má marihuana na každého jiný vliv tak pochybuju že by z něj jenom ona udělala jednoho z nadprůměrných hráčů
Reagovat
smazaný uživatel
Nehľadal by som v nezávislých odvetviach súvislosť, a už vôbec nie dopingovú..Snáď to bolo celé len vytrhnuté z kontextu, typické pre bulvár..
Noah však zrejme narážal na futbal, tenis, cyklistiku, poťažne basketbal...Je pravdou, že španielsky futbal bol dlhodobo na výslní, ale nikdy nič podstatné nevyhral..Avšak hľadať za tým doping je ujeté..Španielsko prežíva zlaté časy svojho futbalu, no Xavi a spol. nehrajú "raketový" futbal, kde by im doping výrazne pomohol..Barcelona detto, Messi je Argentínčan toho asi nemyslel :)..Nadal je čístý, takže jediným podozrivým zostáva Contador..
Reagovat
Stan_Borowitz
V některých sportovních odvětvích bez dopingu není šance dostat se do absolutní špičky, ale myslím si, že tenis k nim nepatří. Zatím.
Reagovat
VlS
kterou před rozhovorem vyhulil, to teda musela bejt síla. Nemá z toho díry v hlavě?
Reagovat
Pe3k
Marihuana nezpůsobuje díry v hlavě. Dokonce její kouř není ani karcinogenní. Naopak je to léčivá rostlina a má široké spektrum využití ve všech odvětví průmyslu. Ale Noah to s tím hulením asi přehání no...
Reagovat
smazaný uživatel
Co na to řict? Mužeme povolit i drogy, mužeme povolit všechno. To co je vymezene jako dopingove latky udržuje normalni rozvoj sportu a neděla z toho komedii typu šnupnu a hraju apod. Nadal se z maleho klučika stal korbou, ale k tomu stači kreatin a spravny treninik, jidelniček, pitny režim, moralka a hlavně cil stat se nejlepšim tenistou. I bez dopingu to jde. Kontroly jsou časte a pokud na nic nepřijdou, tak nepřijdou. To že jen španěle je nesmysl.
Reagovat
skott
¨Kontroly jsou časte a pokud na nic nepřijdou, tak nepřijdou.¨
Jak se to vezme, problem samotny je spis daleko vice v kontrolach.Napriklad nektere veci nejsou testovany bud vubec (Odesnika s rustovymi hormony chytili celnici nekde na letisti) nebo jen behem urcitych turnaju EPO/grandslamy.Zvlastnosti jsou i zavedene krevni testy provadene temer vyhradne jen behem turnaju.Nejen ze jsou daleko neprijemnejsi pro hrace nez odbery moci a je zbytecne je zdvojovat, ale logicky si kazdy bude davat vetsi pozor.Naproti tomu jen 10 odberu podle oficialnich statistik ITF mimo turnaje, tzn. i mimosezonni pauzu nebo obdobi po Wimbledonu, kdy pravdepodobnost, ze nekdo ¨sype¨ je daleko vetsi a jejich ucinnost (zjisteni latek i po delsi dobe) tak vyssi.Kdyz si vezmu, ze zmeskat se daji dva testy, sance chyceni je v takovem pripade prakticky rovna nule.
Kapitolou sama pro sebe jsou potom tresty a jejich neuveritelna nespravedlnost, kdy na jedne strane stoji uverena pohadka Gasqueta, nadruhe tvrdy flastr pro mladou Kristinu Antoniychuk.

a k tem vyrokum v clanku, kdyz pominu jestli ma ci nema Yannick Noah pravdu..
suverenne nejtupejsi je ten Ferreruv, kdyz vlastne stejnym zpusobem on neprimo narkne Noahova syna z dopingu.
Podobne hloupy je i ten Guardioluv, kdyz sam ma maslo na hlave jeste z hracske kariery.
A Nadal ten ma snad nejaky patent na rozum nebo co, ze byl prvni kdo se stavel za Gasqueta., presne vi, kdo je vinny a kdo ne...
Reagovat
tito
jen pár poznámek 1) Ke krevním testům -vše odvisí od metodiky daného vyšetření - např. porovnání hladiny konkretní látky v moči a plasmě. 2) divil bych se, kdyby růstový hormon nebyl testován zvlášť v případě tenisové špičky navíc v případě Odesnika nevím jestli mu bylo prokázána vyšší hladina či pouze držení nepovolené látky 3)" Kdyz si vezmu, ze zmeškat se daji dva testy, sance chyceni je v takovem pripade prakticky rovna nule." Pokud Ti připadá l0 vyšetření málo, tak nevím mi se to zdá více než dost už jen z toho důvodu, že hráč, který hraje dlouhodobě na vrcholu tak je průběžně vyšetřován tzn. má několik let monitoring, ve kterém se snadno najde významnější odchylka... Navíc s velkou pravděpodobností metodika vyšetření není zaměřena pouze na konkretní látky ale i na markery potenciálního dopadu např. anabolik. Ale to již je v rovině spekulací. A to že napadáš Ferrera mi připadá zbytečné- jen naznačil, že oni jsou kontrolováni systematicky na rozdíl od jiných sportů. A má mlčet? Pokud má někdo máslo na hlavě a ventiluje se šovinistickými prohlášeními tak je to právě Noah. Takovýmhle způsobem se dá zcela bezprecedentně napadnout jakákoliv vyčnívající skupina národních tenistů. Například Srbů popřípadě Tvých oblíbených Rusek.
Reagovat
smazaný uživatel
"Přestaňme s tím pokrytectvím. Nejlepším přístupem je akceptovat doping.''

Za tyhle kecy bych střílel. fujtajbl
Reagovat
tito
No jestli by měl někdo s něčím přestat, tak Yannick s tím hulením. Pak to tak vypadá když podá interview.
Reagovat
smazaný uživatel
:DDD
Reagovat
gigin
cigára chechtavý .... :-))))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Včera Nadolovi bylo očividně špatně a spíš mu něco nesedlo např. jídlo.
Doping zakázaný je braní nebo vzetí zakázané látky v množství nad obhájitelnou mez. Neboli když výsledky testů se do hodnoty 0,007 něčeho někde interpretují jako negativní nález a od této hodnoty jako pozitivní, pak by bylo rozhodně zajímavé zveřejňování výsledků dopingových testů ve smyslu těch konkrétně zjištěných hodnot.

Určitě by se pak objevili na některé výsledky komentáře odborníků, že takové hodnoty mohou být zjištěny jen při nenulovém braní látky XY.
Reagovat
Pe3k
Nadal je z dopingu podezříván již velmi dlouho a na internetu jsou obrovské diskuzní skupiny, které tento problém řeší. Noah dost přestřelit s tím, že doping berou všichni špaňalé (nebo ti ve špičce). Pochybuji, že takový Ferer dopuje. Každopádně nejsou žádné důkazy a proto jsou to jen čiré spekulace...Btw. konopí nikomu na výkonu určitě nepřidá.

Osobně si myslím, že Nadal v mládí něco bral. Samozřejmě nic co se dá vystopovat a nebo látku, kterou ještě nezařadili mezi zakázané. Teď je určitě čistý, protože např. včera večer měl co dělat aby to fyzicky zvládnul a to měl minimálně měsíc na odpočinek a regenaraci...Moc svěže teda nevypadal, spíš naopak.

Pokud jsou Špaňalé dominantní pak to nemusí být doping, ale tvrdý trening velkého množství talentovaných hráčů v zemi s dobrými podmínkami a velkou tradicí. Stejně jako např. ve stolním tenisu jsou dominantní Číňané a to díky tvrdému treningu a dobrým podmínkám pro růst mládeže. Začalo to s nástupem nového milénia, kdy se objevil Wang Liqin a Ma Lin. Později se k nim přidal Wang Hao a Ma Long. Nyní navíc Zhang Jike a Xu Xin. Záměrně jsem nezmínil Chen Qiho či Hao Shuaie, kteří nejsou v té absolutní špiččce. V současné době je 6-7 hráču v top 10 z číny. A recept na úspěch? Tvrdý tréning a v zádech tvrdý komunistický režim :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist