Španělé slaví, vyhráli Davis Cup!

4. 12. 2011, 17:21
Aktuality 55
Španělští tenisté dotáhli útok na třetí triumf v Davis Cupu v posledních čtyřech letech do úspěšného konce. Rozhodující bod ve finálovém souboji s Argentinou přidal dnes Rafael Nadal, který v dramatické bitvě týmových jedniček porazil Juana Martína del Potra 1-6 6-4 6-1 a 7-6.
Španělé i s Nadalem vyhráli Davis Cup

Finálový souboj začali v pátek lépe domácí Španělé, kteří se díky drtivé výhře Nadala nad Monakem a úspěšnému pětisetovému dramatu Davida Ferrera s Del Potrem ujali vedení 2-0. Argentina ale v sobotu zápas zdramatizovala, když Davida Nalbandian s Eduardem Schwankem vykřesali jiskřičku naděje ve čtyřhře.

Druhý mečbol měl dnes na raketě Rafael Nadal, který v souboji týmových jedniček čelil Juanu Martínu Del Potrovi. A pětadvacetiletý Španěl uspěl: Jihoameričana přetlačil po setech 1-6 6-4 6-1 7-6, v Davis Cupu na antuce vyhrál i svůj 16. duel a Španělům zajistil historicky pátý triumf.

Rafael NadalČtvrtý zápas jubilejního 100. finále Davisova poháru ve vyprodané hale na Olympijském stadionu v Seville však začal nečekaně. Del Potro sice v úvodu doplatil na nervozitu a po dvou dvojchybách ztratil podání, pak už ale na soupeřovu stranu posílal jeden vítězný úder za druhým. Celkově 18. winnerem ukončil úvodní sadu výhrou 6-1 a tábor modrobílých argentinských barev v hledišti mohl slavit dílčí úspěch.

Argentinský tenista střílel nechytatelné údery i na začátku druhého dějství a po zisku 10 fiftýnů v řadě vedl už 1-0 a 40-0 při svém podání. To ale přesto ztratil, v další hře neproměnil brejkbol, Nadal přestal často chybovat a síly na kurtu se vyrovnaly. Rozhodnutí přišlo v desátém gamu, kdy Del Potro udělal nevynucenou chybu a Nadal při setbolu zahrál skvěle v defenzivě.

Nadal se dostal do tempa, naopak Del Potro odpadl a zdálo se, že zápas bude mít rychlý konec. Jenže Nadal sice třetí set vyhrál hladce 6-1, čtvrtá sada ale opět nabídla na výsledkové tabuli 'horskou dráhu'.

Del Potro se oklepal ze ztráty servisu a vyrovnal na 2-2. Pak si aktéři krásné podívané vyměnili podání a Argentinec začal hrát znovu agresivně. Za stavu 5-3 podával na vyrovnání, ovšem stejně jako v pátek proti Ferrerovi ho v důležitém okamžiku zradil servis. Ten ztratil hned dvakrát a Španěl podával na vítězství. Pod tíhou okamžiku ale neuspěl a Del Potro se ještě nečekaně vrátil do hry. Ne však na dlouho - v tie-breaku mu už domácí favorit nedovolil uhrát jediný fiftýn a Nadal vítězným forhendem po lajně zápas ukončil.

"Dali jsme do toho všechno a je nádherné touhle speciální výhrou uzavřít tenhle náročný rok. Je to jeden z mých nejšťastnějších dnů kariéry," řekl dojatý Nadal španělské televizi. "Jsme vděční všem fanouškům za podporu, protože před lepším publikem a lepší atmosférou jsem v životě nehrál," poděkoval Nadal divákům.

Zatímco Španělsko oslavovalo svého tenisového hrdinu, vyčerpaný Del Potro se zavázanými stehny gratuloval soupeři se slzami v očích.

Španělští tenisté si po roční pauze a loňském kralování Srbů znovu přivlastnili slavnou trofej, kterou předtím získali také v letech 2000, 2004, 2008 a 2009, kdy ve finále porazili český tým. Před třemi roky zdolali ve finále rovněž Argentinu a navíc stejným výsledkem 3-1. Tehdejší triumf si Nadal nevychutnal, ze zápasů v Mar del Platě ho vyřadilo zraněné koleno.

Počet vítězství v Davis Cupu:
32 - USA,
28 - Austrálie,
9 - Francie, Velká Británie,
7 - Švédsko,
5 - Španělsko,
3 - Německo (včetně SRN),
2 - Rusko,
1 - JAR, Itálie, Česká republika (včetně Československa), Chorvatsko, Srbsko.

"Výhra nad Čechy byla předloni jasná, ale tentokrát to bylo velice vyrovnané," řekl španělský kapitán Albet Costa a vysoce ocenil Nadala. "Rafa je Rafa! Hrál brilantně, i když to není ve finále a před domácím publikem vůbec jednoduché, zvládl své duely a vyhrál nám celý zápas," řekl Costa, který je kapitánem třetí rok.

Španělsko před svými fanoušky už vyhrálo 21 zápasů, naposledy doma prohrálo v roce 1999 s Brazilci.

"Španělsko na antuce a doma je nejlepším týmem daviscupové historie," vysekl argentinský kapitán Tito Vázquez poklonu vítězům. Argentinci v premiérový titul neproměnili ani čtvrté finále.

Komentáře

55
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ty co fandi Nadalovi sou borci
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=aScA8vdl3gw&feature=fvwrel

fak dobrý podívejte se

rafa do toho
Reagovat
smazaný uživatel
dobře rafo jen tak dal!!!!!!
Reagovat
shit_happens
Konečně jsem to našel:)))
http://www.youtube.com/watch?v=W3gNePihAqc
Reagovat
smazaný uživatel
Mne sa straaaasne pacilo gesto, ze Rafa isiel po zapase kazdemu jednemu z Argentiny podat osobne ruku.... je to proste velke gesto... nikto nebol nasraty ani zduty ako to byva u nas... maju uplne inu mentalitu ako nasa hlavne futbalova elita!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Spravny fotbalovy kotel.Priznam se, ze jsem spise pesimisticky zalozena a jak Potro v druhem setu mel prolomene podani Rafy cistou hrou a to svoje 40:0 a Rafa to otocil, tak jsem citila v kostech. ze prohraje 3;1, ze ten tlak, kdy zacal Rafa prepinat na vyssi rychlost neustoji.Bohuzel se to taky stalo, ale tolik obratu ve hre behem tak kratke doby, to bylo uzasne. Opravdu krasny zapas na konci sezony. Proste fyzicka a zizen po vitezstvi jak ma Rafa a taky David, hned tak nekdo nema. Tezko se takto rozjety rychlik porazi.I kdyby Martin urval TB, tak v patem setu by sanci nemel.Ten necely mesic utece jako voda a jedeme nanovo. Uz se moc tesim, kolik bude zase prekvapeni. Vsem tenisovym fanouskum na teto strance preji klidne svatky vanocni.
Reagovat
smazaný uživatel
Parádní zápas = vysoce nadstandartní neděle !

Zápas měl vše co si jen přát, byly to takový nervy, že jsem musel pořád odbýhat sr.át, ale vždycky jsem si alespoń nechal z hajzlu otevřený dveře a při potřebě jsem alespoń poslouchal zvuk televizoru.

Úžasný famozní zážitek, po zápase jsem byl tak naspeedovanej a pln energie, že jsem seřval celej panelák, hulákal jsem jen své pověstné Vááááámosss a zase pořád a stále dokola.... pak přišla z nákupů stará a já se už neptal, ohnul jsem jí o stůl a dostala co proto (do zadku) !!!!!!!!!

Tenis je nádhernej sport, už to dávno není sport elegánů, testosteron tam byl cítit i přes obrazovku a tak to mám přesně rád!

Gladiátorský hry - antukářský psychologicko-fyzický jatka!
Doteď nemůžu spát, mám to pořád před očima .....

SOCRATÉS už není mezi námi, svět je pos.ranej, ještě pár podpásovek a asi to tu balím a letím za DOKTOREM do nebíčka.

ZDAR A ČEST VŠEM NORMÁLNÍM !
Reagovat
smazaný uživatel
Pořád nemůžu zabrat, ten tenis mi dal ......
Poslední instancí pro mě bude meduńkový čaj s panákem strejdy Tůlamora, pak už nevím...........

Vamoooooooooooooooooos
Vamoooooooooooooooooooooooooooooooooos !!!!!!

....... muselo to ven, je to silnější než já :)
Reagovat
gigin
Tak to musela mít paní Mourková určitě velkou radost.
Reagovat
a.magerova
I jsem chtěla, aby DelPo ten zápas vyhrál a šlo se do pátého zápasu.
Klukům španělským to moc přeju - byla radost pro holčičí oko se na ty kluky pěkný vysmátý koukat :-) ... žebříček: 1. Feliciano 2. Fernando 3. Rafael 4. David 5. Granollers ... škoda, že tam nebyl Robredo dala bych ho tak na 2. místo :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluju k vítězství, hlavně Rafovi za bojovnost v dnešním zápase, super snad se další sezónu opět chytíš ve skvěle forme budu držet palce !!
Reagovat
steve79
Máš pravdu Nadal s Fedexem se to nelíbí. Nadal říkal, že se snad nedočkáme, že se bude Wimbledon hrát na modré trávě.
Reagovat
steve79
Ted taková malá odbočka: ted jsem četl, že příští rok se bude hrát v Madridu na modré antuce. Co to jako má být, jaký na to máte názor? Já si to nedovedu představit.
Reagovat
smazaný uživatel
v TV to již předváděli a mě se to líbilo, kontrast se žlutými míči je lepší. Ale prý s tím Nandal a Fedex nesouhlasí???
Reagovat
smazaný uživatel
uz jsem na ni hrala. Jde opravdu o atraktivitu a kontrastnejsi barvu kvuli vizualnimu komfortu divaku, prej. Ja ctim tradice, vyrostla jsem na cervenem kurtu a pripadalo mi to uplne prasteny. Co vim, z hracu to nepodporil vubec nikdo. Krome Nanda, on je proste avantgardni ... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
A je rychlejší..? Třeba jako zelená antuka - Har-tru? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ahoj pse, rada bych vybalila neco vtipnyho, ale trochu vazne...mi to nak prislo stejny! Jen jsem se nemohla zaujate oprostit od ty barvy, uplne mne to bylo jakoby fyzicky neprijemny ..:-(
Reagovat
gigin
Ahojky, kde to mají? Já to chci taky zkusit :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ahoj, v Praze.
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuji a omluv setřího nezdvořáka, že ani nepozdravil...Krakonoš o tom nemusí vědět, že?? O:-)
Reagovat
gigin
Děkuji. Mám si to najít na netu,kde přesněji, nebo mne ještě popostrčíš :-)
Reagovat
smazaný uživatel
to bylo jen provokativni, zapomnela jsem zapojit i smajly.... ;-) Zdalo se mi, ze se po tobe slehla zem totiz..... A kliiiid, Krakonosovi vsechno filtruju! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
pro psa. :-)

gigin: a co moje anonymita? :-)))
Reagovat
gigin
Prokoukla si mne!! Nejde mi o tu modrou antuku !! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem vcelku hodně bystrý ;-), takže jsem všecko pochopil...(i s tou filtrací jsem počítal v rámci nadržování) :-))).
Reagovat
smazaný uživatel
no koukam, jak si nadrzujes... :-)))
Reagovat
gigin
Já to nikde nemůžu najít :-(
Reagovat
smazaný uživatel
To já jen tak na oko..:-) (i když každý musí vidět, že ze mě bystrost přímo čiší!!) :-)

http://klub.pointer-setter.info/images/rub/is/rub02.jpg
Reagovat
VlS
Aááá, tak pán je Irčák, no bodejť, když je Kelt, tak to vysvětluje lecos :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Kelt a aristokrat v jednom! :-))
Reagovat
VlS
Ano sire, i když můj favorit skoro stejnýho jména je o dvě čísla větší °-))
Reagovat
smazaný uživatel
Asi to nechapeš, ale to už asi nebude jenom klika. Nadal je prostě světová extratřida stejně jako Djoker nebo Fedex. Hňupe
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak. Štěstí přeje připraveným. Ale tou nadávkou jsi svou argumentaci nevylepšil, naopak...
Reagovat
smazaný uživatel
prala jsem Spanelum kvuli Davidovi Ferrerovi. Rafu respektuju, ale nijak nemusim, mne "pracny" tenis proste neimponuje. Ale dneska me naprosto fascinoval pristupem, chovanim... je to obdivuhodny hrac. A ty lifty! :-) Tolikrat jsem uz videla mic za lajnou, ale on to tam nabali. Hezky zapas a prijemny sportovni zazitek. (Z takoveho variciho kotle bych sice byla na mrtvici, ale jsou to horke hlavy vespolek, evidentne nikdo ujmu neutrpel.) :-)
Reagovat
steve79
Forehand:Souhlasím s tebou. Taky jsem si myslel před zápasem, že Nadal vyhraje lehce ve třech setech, ale bylo to čtyřhodinové drama. Taky mi Del Potra líto, ale vyhrát mohl jen jeden.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by sa bláznivý štvrtý set odohrával v tóne ako predošlé dva, zrejme by som povedal, že to bol najlepší Rafov výkon v sezóne. V zápase ukázal Nadal fantastické momenty, no veľakrát aj nevýrazné pasáže..Del Potra mám rád, hral dobre a teším sa na jeho nástup do TOP 5 v novej sezóne. Celkovo ma Davis cup moc nerajcuje, no keď som videl tie tribúny, atmosféru a hlavne Rafov obrovský chtíč, nemohol som zostať chladný..Argentínčanov mi je trochu ľúto, pred zápasom som im nedával veľké šance, no napriek tomu neboli od úspechu až tak ďaleko. Snáď nabudúce a snáď nie v Španielsku proti Španielom..+ Už nech je AO.
Reagovat
Matti
přesně jak jsi napsal. Snad to argentínci dají v příštím roce.
Reagovat
steve79
Každopádně gratuluji Španělům. No za měsíč už začíná nová sezona a už se těším. Jsem zvědavej na Djokoviče, jestli aspon zčástí zopakuje letošní fenomenální rok. Jinak si myslím, že zase bude kralovat Djokovič, Nadal, Federer a možná se jim trošku přiblíží Murray a právě Del Petro. Jinak mezi ostatními tenisty je obrovská mezera vice jsme mohli vidět zápas v pátek Nadal-Monaco. I když nebyl Rafa 100% fit, tak Monaca rozdrtil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten bidak Nadal mel zase kliku, to nejni mozny....
Reagovat
Matti
ja si spíše myslím, že bídáka máš víš kde.....
Reagovat
smazaný uživatel
štěstí je, když se míček dotkne pásky a spadne do soupeřova pole a dnes Mr. Beanovi pomohla páska asi desetkrát!
Reagovat
smazaný uživatel
Ten forehand Del Potruv nema chybu bomba jako hrom neznam tenistu s rychlejsim forhendem
Reagovat
smazaný uživatel
Môže byť..Mne sa z forehandovej strany pozdáva aj Raonic, som zvedavý, či v novej sezóne vystúpi z davu..
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Verdasco je fakt šašek. Hlavně, že v sobotní čtyřhře byl tragický
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak, totální iritace
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiš o co ti jde? Vždyt jenom povzbuzoval... Je na tom snad něco špatného?
Reagovat
smazaný uživatel
Hej Vy vocasove dovodo a vencape, Verdasco akorát povzbuzoval a hecoval kamaráda, chtěl aby to Rafa vyhrál a vyhráli Davis Cup, váš trapnej názor nechápu. A neřek bych, že zrovna v deblu hrál špatně narozdíl od Lopéze.
Reagovat
smazaný uživatel
Však jo máš pravdu. Souhlasím s tebou. Verdasco hral v deblu líp ne Lopez a nevím co jim na tom povzbuzování vadí...
Reagovat
smazaný uživatel
hecoval? vzdyt mu regulerne lezl do pr...e
Reagovat
smazaný uživatel
Chudak Del Potro
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, taky mi ho bylo po zápase líto, ale zdaleka nevyužil všechny šance na vítězství nebo minimálně na srovnání na 2:2 na sety.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo škoda určitě si rozhodujicí set zasloužil škoda ale i tak super výkon už se teším na novou sezonu na jeho výkony:)
Reagovat
smazaný uživatel
Smekám před Delpem i Nadalem, parádní zápas, legendární finále, nejlepší fanoušci, oslava tenisu
Reagovat
smazaný uživatel
Fanoušci si trochu pletli tenis s fotbalem, nebo koridou!
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasim, chvilkama jsem si pripadal jako bych sledoval fotbalovy zapas...:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist