Španělé zvládli čtyřhru a ve finále Davisova poháru mají mečbol

22. 11. 2008, 21:04
Aktuality 5
Španělské tenisty dělí jediný bod od vítězství v Davisově poháru. Ve finále s Argentinou se ujali vedení 2-1 na zápasy díky Felicianu Lopezovi a Fernandu Verdaskovi, kteří v dnešní čtyřhře porazili 5-7 7-5 7-6 6-3 domácí dvojici David Nalbandian, Agustin Calleri.
Feliciano Lopez a Fernando Verdasco

Argentinský nehrající kapitán Alberto Mancini dal po výborném pátečním výkonu Nalbandianovi šanci místo původně nominovaného Josého Acasusa. Až do jedenáctého gamu nebyl k vidění ani jeden brejkbol, jenže pak při svém podání zaváhal slabší ze Španělů Verdasco a pustil Argentince do vedení 40-0. Dva brejkboly sice hráči z Pyrenejského poloostrova odvrátili, jenže pak přišla Verdaskova dvojchyba a Nalbandian mohl podávat na zisk prvního setu. Nečekaně rovněž prohrával už 0-40, ale pak s přispěním výborného servisu získali Jihoameričané pět míčů za sebou a tím i úvodní sadu.

Druhá měla obdobný průběh, jedenáct gamů si všichni tenisté drželi servis. Postupně se začali rozehrávat i aktéři, kteří nezasáhli do úvodních dvouher, tedy Calleri s Verdaskem. Klíčový okamžik tentokrát přišel ve dvanácté hře, kdy Španělé díky dvěma Calleriho chybám vyrovnali na 1-1 na sety.

Šťastná koncovka druhého setu posadila Španěly na koně a Verdasco s Lopezem se rychle ujali vedení 5-1. Argentinci však předvedli velký obrat, srovnali krok a vynutili si tie-break. V něm už vedli 5-1, jenže náskok neudrželi a po ztrátě šesti fiftýnů za sebou přišli i o třetí set. "Tato sada byla plná emocí. Byl to neuvěřitelný obrat, který nám dodal sebevědomí pro zbytek zápasu," přiznal kapitán hostů Emilio Sanchez.

V těchto fázích zápasu se přestalo dařit i Nalbandianovi a hostující tenisté ovládli dění na kurtu. Ve čtvrtém setu znovu odskočili na rozdíl dvou brejků, což tentokrát znamenalo vedení 5-2. Šanci na ukončení zápasu při Verdaskově servisu navzdory dvěma mečbolům nevyužili, ale vzápětí si další dva mečboly vytvořili při Nalbandianově podání a druhý z nich proměnili.

"Jsou to opravdu výjimečné zápasy, když hrajete za svou zemi. Nečekal jsem, že vyhraju v pátek a nečekal jsem to ani dnes," rozplýval se po utkání Lopez.

Del Potro v neděli možná nenastoupí
Ke třetímu triumfu v týmové soutěži v historii stačí Španělům zvítězit v jedné z nedělních dvouher. Do té první by měly nastoupit týmové jedničky Juan Martín del Potro a David Ferrer, ale nad startem Del Potra se vzhledem k jeho svalovému zranění z pátečního utkání s Lopezem vznáší otazník.

"Uděláme všechno, co budeme moci," prohlásil neurčitě týmový lékař Diego Rivas s tím, že je dvacetiletý objev letošní sezony v důkladné péči. Konečné rozhodnutí o jeho startu padne až krátce před zápasem, ve kterém má nastoupit proti Davidu Ferrerovi. Argentinský kapitán Alberto Mancini by v případě Del Potrovy absence musel volit mezi Josém Acasusem a Agustínem Callerim.

Vítěz čtyř turnajů ATP v letošní sezoně Del Potro se zranil v úvodu šestého gamu, kdy mu při dobíhání míče uklouzla pravá noha a nechal se okamžitě ošetřit. Zranění jej zjevně omezovalo při podání a duel o několik minut později prohrál.

DAVIS CUP (finále) - výsledky:

Argentina - Španělsko 1-2 po čtyřhře
Nalbandian - Ferrer 6-3 6-2 6-3
Del Potro - Lopez 6-4 6-7(2) 6-7(4) 3-6
Nalbandian/Calleri - Lopez/Verdasco 7-5 5-7 6-7(5) 3-6

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
No vida..tak přece vyhrála sehranost..neděle bude zajímavá.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si počkám na zajímavější leden. Tohle divadlo nesleduju ani když hraje Cechrep.
Reagovat
smazaný uživatel
Ááá Broz.. to jsem překvapený, že tu ještě někdo je. Na leden se samozřejmě také těším, ale i finále DC po očku sleduju, i když dnes jsem tu čtyřku vůbec neviděl. Dobrou noc přeju :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrou, jen to mám výjimečně posunuté. Jinak vždy jen večer. Několik let jsem sport ignoroval a teď to budu muset dohánět.
Reagovat
smazaný uživatel
Nalbandian určitě nehral výborně v patečním zápase - to jen Ferrer tam byl do počtu a cítil se jako méněcenný jak sám uvedl na tiskovce.Když nemá co nabídnout a žádnou formu + dětský podání, tak nevím co by se mělo stát aby zítra vyhrál.Osobně bych nechal hrát Verdasca a podstoupil bych to velky riziko doublefaultu ve vypjatých momentech.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist