Štěpánek Ferrera nezaskočil, první bod si připisují Španělé

16. 11. 2012, 17:09
Aktuality 21
Do finále letošního Davis Cupu v Praze vstoupili lépe španělští obhájci titulu. Radek Štěpánek v úvodní dvouhře nedokázal překvapit španělskou jedničku Davida Ferrera, kterému po bezmála třech hodinách hry podlehl 0-3 na sety. O vyrovnání bude usilovat Tomáš Berdych proti Nicolási Almagrovi.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

Čeští tenisté si před finálovým duelem přáli rychlý povrch, a také se ho dočkali. Podle slov svěřenců kapitána Alexe Corretji Španělé na takto rychlém dvorci letos ještě nehráli, ovšem David Ferrer se s ním v úvodní dvouhře vyrovnal mnohem lépe než Radek Štěpánek.

Odhodlaný Štěpánek ukázal v souboji s Ferrerem tradičně bojovné srdce a odvrátil celkem 20 brejkbolů, ale na kvalitu španělského lídra týmu nestačil. Ferrer po 2 hodinách a 58 minutách zvítězil bez ztráty setu 6-3 6-4 6-4 a poslal obhájce titulu do vedení 1-0 na zápasy.

"Zezadu je David jako mašina, proto jsem si chtěl vytvářet servisem tlak. Ztratil jsem ale na podání rytmus, pustil soupeře k jeho hře, což si proti takovému hráči nelze dovolit. Soupeř ukázal svoji kvalitu a vyhrál zaslouženě," komentoval Štěpánek.

Kapitán Jaroslav Navrátil a Radek ŠtěpánekŠtěpánek se dlouho nedostával k útočné hře, protože ho Ferrer dlouhými míči držel za základní čarou a výměnám dominoval. I na rychlém povrchu Španěl doběhl nespočet míčů a přesnými údery diktoval tempo hry. Ve druhé půlce se Štěpánek tlačil co nejvíce k síti, ale precizního Ferrera nepokořil. 

Úvod utkání přinesl hodně nepřesností od obou aktérů, v případě českého hráče především z bekhendu. Až do stavu 3-2 pro Ferrera si Štěpánek i jeho španělský soupeř drželi bez problémů své servisy. Potíže začal mít jako první český tenista, který následující game začal dvěma dvojchybami a Ferrerovi nabídl celkem sedm brejkbolů. Štěpánek všechny odvrátil a srovnal na 3-3, ale o pár minut později už takové štěstí neměl.

Osmý game začal Radek Štěpánek už třetí dvojchybou, brzy přidal další a Ferrer tak měl dvojnásobnou šanci zvýšit náskok na 5-3. První brejkbol český tenista znovu odvrátil, ovšem vzápětí přidal už třetí dvojchybu v gamu a Ferrer bez potíží set dopodával.

Druhé dějství začalo dalšími problémy Štěpánka na podání, který po šesti brejkbolech ztratil úvodní game a o pár chvil později byl za stavu 1-3 a 0-40 blízko druhé ztrátě servisu. Třiatřicetiletý rodák z Karviné se však nevzdal a nejenže podání udržel, ale v následné hře přidal i první vlastní brejk a rázem vedl 4-3.

David FerrerJenomže dobře returnující Španěl neměl velké potíže Štěpánkův chvilkový odpor odrazit a v 10. gamu si vypracoval tři setboly. První dva domácí hráč ještě odvrátil a dokonce se dostal k brejkbolu na 5-5, další zvrat ve vývoji druhého setu ale nedotáhl a i přes dalších 10 odvrácených brejkbolů padl 4-6.

"Radek otočí a vyhraje v pěti setech," doufal Štěpánkův otec Vlastimil v televizi, že by jeho syn mohl v opačném gardu zopakovat zápas z finále Davisova poháru v Barceloně v roce 2009. Tehdy vedl Štěpánek nad Ferrerem už 2-0 na sety, ale 2-3 prohrál.

Jenomže Španěl podobný obrat nedopustil a karvinský rodák Štěpánek rychle ve třetím dějství prohrával 2-5. Přesto pořád hledal skulinu ve hře soupeře, nevzdával se, bojoval a byl odměněn snížením na 4-5. Dostal do varu fanoušky v hale, ale více radosti jim už dát nestihl. 

"Hrál jsem výborně celý zápas, míč po míči. Štěpánek hrál dobře v těžkých situacích. Jsem moc rád, že jsem vyhrál ve třech setech, protože není snadné s ním hrát," řekl Ferrer. "Skvělá práce od Davida a teď druhý bod," fandil Rafael Nadal na sociální síti Twitter svým krajanům. 

Češi získali Davis Cup jedinkrát v roce 1980 a všichni členové tehdejšího vítězného týmu fandí v hale. Španělé, letos bez své zraněné hvězdy Rafaela Nadala, útočí už na čtvrtý titul za posledních pět let.

"Radek hrál dobře, nemůžeme mu nic vyčíst, ale soupeř byl lepší," komentoval prohru Štěpánka Tomáš Šmíd, který před 32 lety ve finále proti Itálii dokázal přemoci střevní problémy a vyhrál úvodní dvouhru z deficitu 0-2 na sety.

- DAVIS CUP -
(Česko / Praha, tv. povrch / hala O2 arena)
páteční výsledky (16. 11.2012)

ČR - Španělsko 0-1 po úvodní dvouhře
Štěpánek - Ferrer 3-6 4-6 4-6
esa: 3-4
dvojchyby: 6-3
využité brejkboly: 2/6 - 5/25
vítězné údery: 35-48
nevynucené chyby: 46-30
čas: 2 hodiny a 58 minut

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
pauloX
asi už starne,minule z Bakerom prehral dobre rozohrany zapas,vo finale debla z Paesom začal kiksovat v st ked uz pomaly mali mp kam sa vloži posledenu dobu to pok...
Reagovat
pauloX
oprava v semifinale debla
Reagovat
tommr
Almagro má dneska svůj den a je zatím výrazně lepší než Tomáš. Ten je zejména na returnu naprosto neškodnej ...
Reagovat
J.M.
No čekal jsem od Radka víc. Podání rozhozené, forhendy občas jak od začátečníka. Ale je fakt, že Ferrer hraje v poslední době neskutečně, a asi už není povrch, na kterém by to neuměl. Radek zkusil všechno, opatrnější hru i útočnou, ale to by ten povrch musel být opravdu rychlý, aby se ještě v dnešní době proti takovému hráči dalo tohle úspěšně praktikovat.
Reagovat
Jan
Vždyť tvrdili, že to je nejrychlejší možný povrch, že se na takovém letos ani žádný ATP turnaj nehrál.
Reagovat
J.M.
To netvrdili.

Letos se hrály turnaje i na rychlejších površích. A v minulosti se hrálo běžně na výrazně rychlejších. Tohle je středně rychlý povrch (ITF ho oficiálně změřila jako medium-fast). Rychlejší být v Davis Cupu nesmí.
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby ses pokusil o komplexni hodnoceni hry obou hracu, jiste by ti neuniklo, ze povrch rychly byl a zrychlil i Davida, ktery ma dostatecny fyzicky fond na to, aby dokazal hrat co nejdrive po odskoku .. ;-)
Reagovat
J.M.
Já neříkám, že nebyl relativně rychlý. Jenom říkám, že nebyl skutečně rychlý, tak jak bývaly tradičně rychlé skutečně rychlé povrchy, a jak jsou dodnes oficiálně klasifikovány. Skutečně rychlý povrch ani v Davis Cupu podle nových pravidel již být nesmí, i s tím vědomím ho zřizovali. Ten povrch byl v týdnu oficiálně pracovníky ITF pomocí objektivního měření rychlosti odskoků označen jako kategorie medium-fast, tedy středněrychlý, či "střední-rychlý", chceš-li. To je maximum, co už dnes může v Davis Cupu být.

Ano, v dnešní době už jsou i středně rychlé povrchy na větších turnajích poměrně vzácné. Nicméně i letos byly turnaje s rychlejšími povrchy než je tento, a pokud na nich Španělé nebyli, jejich problém. Nemohou si na to stěžovat. V minulosti se na rychlejších površích než tento hrávalo celkem běžně. Stačí zalovit v archivech třeba na YouTube. Ano, samozřejmě, že David musel hrát rychleji než obvykle, returnovat brzy po odskoku a tak. Ale to není tím, že ten povrch byl nějak extra rychlý, ale tím, že v posledních letech jsou na turnajích většinou nasazovány povrchy kategorie medium-slow či medium (případně přímo slow), čili střední, středně pomalé až pomalé. Proto už jsou dnes diváci i tenisté zvyklí na pomalé povrchy jako na normu a obyčejný středně rychlý povrch jim pak přijde jako blesk.
Reagovat
smazaný uživatel
nerozumime si, vubec se nezabyvam klasifikaci povrchu, kterou neznam, ale tenisem, ktery hrat umim. Slo jen o reakci na tvuj vyrok:
"Radek zkusil všechno, opatrnější hru i útočnou, ale to by ten povrch musel být opravdu rychlý, aby se ještě v dnešní době proti takovému hráči dalo tohle úspěšně praktikovat."
Nejak mi z toho vyplyva, ze cim rychlejsi by byl povrch, tim snaz by Stepec vyhral. To proti "takovému hráči" ale samozrejme neplati.. :-)
A jeste zajimava citace:
"David musel hrát rychleji než obvykle, returnovat brzy po odskoku a tak. Ale to není tím, že ten povrch byl nějak extra rychlý, ale tím, že v posledních letech jsou na turnajích většinou nasazovány povrchy kategorie medium-slow či medium (případně přímo slow), čili střední, středně pomalé až pomalé."
Neni to ono spis tim, ze to David jednoduse dokaze??? :-)
Reagovat
Jan
Radek hrál dobře, ukázal co umí, bylo na co koukat, ale fyzicky už na singl nemá. Nedokáže tak dobíhat míče jako před 2 - 3 lety a nemá už takovou sílu, to rozhodlo. Ferrer mohl být dnes k poražení. Doufám, že se Radek moc neunavil a rozehrál na debla, jak Navrátil zdůvodňoval jeho nasazení. Ve skrytu duše jsem doufal, že se Radkovi něco podaří a vyhraje, ale Rosol by možná byl lepší volba.
Reagovat
tommr
ale dalo se to čekat a zatím se ještě nic neděje. Tomáš má ted ovšem nůž na krku: následující tři zápasy musí vyhrát jinak jsme bez šancí ... :)
Reagovat
facom
to se dalo od toho piskořa čekat,ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Radek bojoval a nevyšlo to. Doufám, že Tomáš bod urve.
Reagovat
Mayo
paráda David, prvý povinný bod si zariadil...vamos Spain !
Reagovat
nouma
Do 6 gamu to byl zápas fantazie ale pak přišlo vystřízlivění a Radek kdyby nenasral Ty dvojchyby a nepřehánel hru u sítě tak měl minimálně první set nadosah. Ale hold je to jen sport, takže fandíme fandíme, snad vyhraje kladní postava? :D
Reagovat
smazaný uživatel
To je hrozny, Stepec je od samyho zacatku pod obrovskou dekou. Necekal jsem zazraky, ale je hrozne videt jak moc si neveri. Kdyby zapojil aspon vic slice. Zatim to vypada ze rychly povrch vyhovuje Ironmanovi.
Reagovat
Dennis
Bohužel zatím to vypadá, že nasazení Radka Štěpánka do prvního zápasu bylo asi chybou. Na Ferrera nemá, od základní čáry ho nemůže porazit a na agresivnější pojetí mu málo chodí první servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo a koho by si tam dal ty chytrej ?? Rosola -kterej zahral jeden zapas za celou sezonu ? Minaře kterej nezahraje pořadně ani na challengerech takovým jako ty není pomoci,nikoho lepšího než je radek nemame.A myslím že o jeho nasazení do zapasu rozhodujou povolannější lidi než ty !
Reagovat
nouma
Myslím že první zápas měl hrát Tomáš s Davidem, jenže v tom případě by byl stav úplně stejnej protože Tomáš by neuběhal ani polovinu toho co uběhá Radek. Radek má některé gamy fakt nádherné ale pak to zadře dvojchybama ale jinak je to hezkej tenis i když pro nás zatím nepříznivej ale stojíme proti obhájcům a Ti nejeli do naší malinkaté země prohrát :D
Reagovat
smazaný uživatel
Mužu se tě zeptat jak by mohli hrat 1. zapas David s Tomašem ? Když jsou oba jedničky ?? A ještě by mě zajimalo jak by si to chtěl ovlivnit ?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist