Štěpánek na Světovém poháru družstev prohrál s Japoncem Item

21. 5. 2012, 12:40
Aktuality 1
DÜSSELDORF - Včera v Düsseldorfu začal tradiční Světový pohár družstev a v silném složení se v generálce na French open sešli čeští tenisté. V úvodním zápase proti Japoncům ale mají problémy; Radek Štěpánek prohrál s Item a Tomáš Berdych se bude snažit v úterý o vyrovnání proti Soedovi.
Radek Štěpánek

Radku Štěpánkovi se letos na antuce nikterak nedaří. Na třech turnajích Masters 1000 si zahrál jen dvakrát ve 2. kole a úspěchy nesbírá ani s Leanderem Paesem ve čtyřhře. Formu před French Open může vyladit ještě na Světovém poháru družstev, na kterém hrál naposledy před 8 lety. Tehdy s Jiřím Novákem prohráli až ve finále s Chilany Gonzálezem a Massuem.

Třiatřicetiletý rodák z Karviné ale navázel na mizerné výsledky z poslední doby i v prvním zápase v Düsseldorfu, když po setech 6-3 4-6 4-6 prohrál se 70. hráčem světa Tatsumou Item. který má se zápasy na antuce minimální zkušenosti.

Otočit vývoj utkání s Japonci můžou čeští tenisté v úterý, kdy ke druhé dvouhře nastoupí Tomáš Berdych proti Go Soedovi. O zisku prvního bodu do tabulky červené skupiny pak může rozhodnout závěrečná čtyřhra. V té nastoupí zřejmě Berdych se Štěpánkem, s týmem je ale i deblový specialista František Čermák.

Čeští tenisté týmovou soutěž s tradicí od roku 1978 vyhráli dvakrát, naposledy se z triumfu radovalo v sezoně 1987 kvarteto Tomáš Šmíd, Milan Šrejber, Miloslav Mečíř a František Pála.

Ve skupině s českými tenisty jsou také Argentinci, se kterými se výběr kapitána Jaroslava Navrátila utká v červenci ve čtvrtfinále Davisova poháru. Jihoameričané jsou v Německu sice bez svých opor Del Potra, Mónaka i Nalbandiana, v Düsseldorfu však již slaví první bod. Už po dvouhrách si totiž poradili s Američany, za které nastoupil poprvé po dvou měsících i uzdravený Andy Roddick. Ten však prohrál hladce 2-6 2-6 s Carlosem Berlocqem a Ryan Harrison pak ve třech setech podlehl Leonardu Mayerovi.

"Nehrál jsem dobře, on (Berlocq) hrál zkrátka lépe než já," komentoval Roddick, který má od Australian Open problémy s kolenem. "Nemyslel jsem si, že přijedu a po pauze budu hrát nějak skvěle. Pro je tu nejdůležitější, že se dostanu do zápasového rytmu," přiznal Američan.

Poslední zápas mezi Argentinou a USA ve čtyřhře byl za stavu 7-6 a 4-1 pro Jihoameričany přerušen, neboť kurt zasypala 10-centimetrová vrstva krup. Za Spojené státy hrají ještě James Blake a Sam Qurrey, který nehradil Mardyho Fishe. Ten stále bojuje s nemocí a ohrožen je i jeho start na French Open. 

V modré skupině začali výhrami Srbové, kteří jsou i bez světové jedničky Djokoviče v silné sestavě (Tipsarevič, Troicki či Zimonjič), a domácí obhájci titulu. Němec Philipp Kohlschreiber totiž doslova rozdrtil Rusa Alexe Bogomolova, kterému se po 'přestupu' z USA vůbec nedaří.

"Dnešní zápas byl pro mě jako lék, během celého duelu jsem hrál na vysokém levelu," pochvaloval si Kohlschreiber. Vždy je to speciální, když můžete hrát za německý tým, navíc v domácím prostředí. Letos je tu velmi silná konkurence, ale my chceme obhájit náš titul," vyhlásil sebevědomé přání.

- SVĚTOVÝ POHÁR DRUŽSTEV DÜSSELDORF -
(Německo, antuka, 800.000 eur)
nedělní výsledky (21. 05. 2012)

Červená skupina:
ČR - Japonsko 0-1 po úvodní dvouhře
Štepánek - Ito 6-3 4-6 4-6

USA - Argentina 0-2 po dvouhrách
Roddick - Berlocq 2-6 2-6
Harrison - Mayer 4-6 7-5 3-6

Modrá skupina:
Německo - Rusko 1-0 po úvodní dvouhře
Kohlschreiber - Bogomolov 6-0 6-2

Srbsko - Chorvatsko 1:0 po úvodní dvouhře
Troicki - Dodig 6-3 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ito být šikovný, Bogomolov nebýt schopný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist