Štěpánek neproměnil mečbol, padl v pěti setech

21. 6. 2011, 18:37
Aktuality 45
Tomáš Berdych je jediným českým tenistou, kterému se ve Wimbledonu podařilo projít do 2. kola. Hned v úvodu turnaje vypadli jeho krajané v soutěži Jaroslav Pospíšil i Radek Štěpánek. Ten měl v souboji se Španělem Verdaskem mečbol, po čtyřech hodinách ale prohrál 6-2 6-4 3-6 6-7 a 7-9.
Radek Štěpánek (© wimbledon.org)

Radek Štěpánek vstupoval do duelu s Fernandem Verdaskem s bilancí 3-2 a od úvodních minut bylo zřejmé, že si proti nasazenému soupeři věří. Český tenista byl v prvním setu přesnější, Španělovi rychle sebral podání, v sedmém gamu to zopakoval a sadu získal poměrem 6-2. I ve druhém setu byl Štěpánek přesnější než Verdasco, který navíc neproměnil svůj jediný brejkbol, a po 82 minutách vedl rodák z Karviné už 2:0 na sety.

V odvetě za wimbledonský duel z roku 2006, když Štěpánek zvítězil v pěti setech, se ale Verdasco nevzdal, od třetí sady zpřesnil hru a poslal zápas do čtvrtého setu, v jehož dramatické koncovce mohl český hráč strhnout výhru na svou stranu. Verdasco mohl za stavu 5-4 při svém podání set ukončit, Štěpánek ale srovnal na 5-5 a vynutil si tie-break. V něm se rychle ujal vedení a za stavu 6:5 měl dokonce mečbol. Typickou výměnu, v níž u sítě čelil tvrdým úderům svého protivníka, ale prohrál a vzápětí i zkrácenou hru, což znamenalo, že se po pěti letech na wimbledonské trávě znovu rozhodne v pátém setu.

Přestože ztratil vedení 2:0, Štěpánek dál trápil favorizovaného soupeře a za stavu 3-3 si vypracoval dva brejkboly. Verdasco ale prokázal pevné nervy a do konce zápasu si už podání udržel. Za stavu 8-7 si pak po nádherném lobu vypracoval své první dva mečboly a na rozdíl od svého soupeře svou příležitost nepromarnil. Využil hned tu první a po téměř čtyřech hodinách zvítězil 2-6 4-6 6-3 7-6 a 9-7.

"Když je člověk tak blízko vítězství a prohraje, tak je samozřejmě hodně smutný. Dnes jsem si nezasloužil prohrát, ale na to se nehraje. Hraje se na to, kdo vyhraje poslední míč. Dnes jsem to nebyl já," řekl Štěpánek. "Naštvaný jsem jak brigadýr, ale co s tím teď nadělám. Musím se na to podívat zpátky, snažit se z toho poučit, zvednout hlavu a jít dál," prohlásil český tenista. 

"On věděl, že po dvou setech nemá co ztratit. Daleko víc se začal opírat do servisu i do úderů. Začal hrát daleko rychleji a riskantněji, protože mu nic jiného nezbývalo. Začal to trefovat, měl rytmus, že to bylo strašidelné," vysvětloval Štěpánek důvody obratu v zápase. 

"Bojoval jsem do posledního dechu. Člověk vyhrává a prohrává víceméně celou kariéru, některé prohry bolí víc, některé míň," dodal Štěpánek a připomněl, že Verdasco pro něj představoval nesmírně těžký los.

Štěpánek se letos zatím dostal na turnajích dvakrát do semifinále a věří, že může dosáhnout větších úspěchů. "Jsme v půlce sezony, může to být horší, může to být lepší. Měl jsem sezony, kdy jsem v první polovině nevyhrál zápas, a pak jsem byl na konci roku v první patnáctce," řekl dvaatřicetiletý tenista.

"Sezona je dlouhá. Budu hrát antuky, americké turnaje, moje oblíbené haly. Ještě je spousta turnajů, kde se to může zlomit jedním zápasem a kde se mohu dostat na vlnu," řekl Štěpánek. "Tenis hraju dobrý, ale potřebuju vyhrát nějaký takovýhle těžký zápas. Pak se to určitě zlomí," prohlásil.

Ocenil ale, že v náročném čtyřhodinovém zápasu vydržel se silami. "Oklepu se a jdu znova do práce. Trénovat, zlepšovat věci, které nebyly dobré. Jedu dál," řekl.

V tu chvíli už bylo jasné, že jediným českým mužským zástupcem ve druhém kole bude Tomáš Berdych. Ještě před Štěpánkem totiž v Londýně dohrál i Jaroslav Pospíšil, který ve své grandslamové premiéře nestačil na Rumuna Victora Haneska. S ním Pospíšil za hodinu a tři čtvrtě prohrál 4-6 3-6 a 2-6.

"Ze začátku jsem byl hodně nervózní a hned jsem si prohrál servis. Pak jsem se dostal trošku do hry, ale přišel jsem znovu o podání," řekl Pospíšil, kterému neprospělo ani přerušení zápasu. Ten začal už včera, kvůli dešti se ale musel dohrát až dnes. 

"Myslel jsem, že mi to pomůže, že už jsem si to oťukal. Ale při dohrávce dnes hodně foukalo, takže jsem špatně servíroval. To rozhodlo. Myslím, že ze základní čáry jsme byli vyrovnaní, velký rozdíl mezi námi byl v servisu," uvedl český tenista, který postoupil do hlavního turnaje z kvalifikace.

Svou premiéru bral "s nadšením, možná až přehnaným". "Škoda, že to nebyla antuka. Asi bych víc věřil," poznamenal. "Doufám ale, že na to budu vzpomínat tak, že jsem něco dokázal na sklonku kariéry a že ta veškerá dřina stála za to," řekl Pospíšil.
Skončit ale ještě nemíní. "Doufám, že ještě nějakou sezonu budu hrát," dodal.

Výsledky - Wimbledon - muži (tráva, dotace 14,6 milionů liber):
Dvouhra - 1. kolo:
Verdasco (21-Šp.) - Štěpánek (ČR) 2:6, 4:6, 6:3, 7:6 (8:6), 9:7, Hanescu (Rum.) - Pospíšil (ČR) 6:4, 6:3, 6:2.

 

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dodatečně byl článek doplněn o vyjádření hráčů -- a tak se o Posíšilovi dozvídáme, že tento "český tenista ... postoupil do hlavního turnaje z kvalifikace."

Pospíšil se dostal do hlavní soutěže přímo na základě svého postavení na žebříčku ATP. Z kvalifikace by navcíc dle mého soudu neměl šanci postoupit.
Reagovat
misoSK
Neviem, kde to napisat, ale neda mi nevyjadrit sa k zapasu Blake-Baghdatis, nechapem preco ho usporiadatelia dali na kurt c. 18, myslim, ze James si na sklonku kariery zasluzi trochu uznania a Baghdatis ako byvaly clen svetovej 10-ky a finalista AO je tiez hrac zvucneho mena...Hlavne ze na jednotke hra Soderling a na dvojke Li...Myslim ze zapas Blakea s Baggym patril jednoznacne k vrcholom prveho kola, ale to uz je vec usporiadatelov
Reagovat
smazaný uživatel
Tak James již je těžce za zenitem a Marcos formu taky hledá marně zatím. Navíc kurt 18 není zas tak malý, dá se říct odhadem, že po centru až trojce možná i 5. největší, přesné info se mi hledat nechce.
Reagovat
smazaný uživatel
A hlavně nechápu, proč Miso píše "hlavně že na jednotce hraje Soderling" ... sorry, ale zápas mezi Soderlingem a Petzschnerem na trávě je zhruba tak tisíckrát atraktivnější, než zápas mezi dnnešních Baghadatisem a Blakem.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, navíc si ještě stěžovat na Li Na. Grandslamovou vítězku pochopitelně nemůžou střelit na mini kurt.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě špatný den,prohráli po velkém boji jak Radek,tak Lucka Hradecká.Nechápu,jak někdo může jásat nad výhrou Kláry.Vždyť měla hráčku o 200míst horší?Pospíšilovi jsem taky věřil a nečekal takový výprask.Plíšková byla jasná tutovka.Jsem zvědavý na Barču v 2.kole,docela si holka věří.Ale nevím,nevím.Snad zítra zaboduje i Peťa Cetkovská.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak mohl někdo věřit Pospíšilovi, když hrál grandslamový zápas poprvé v životě s hráčem minimálně o třídu lepším a zkušenějším? :O
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo tu "jásá" nad Klářiným vítězstvím? Nikoho jsem si nevšiml.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě Romča ani nevím, jakým herním stylem Pospíšil hraje a to, že porazí Hanesca, tipoval z toho důvodu, že o tomto rumunském hráči v životě neslyšel.
Reagovat
VlS
Romco, nemyslím, že tu někdo nad Klárkou jásá, myslím, že si všichni, kdo mají Kláru rádi oddechli nějak "No, tak aspoň že tak".
Jásání vypadá jinak.
Protože fandím víc Lucce, tak si myslím, že 2. kolo je pro ní konečná a stejně se jen divím, jak se s jejím servisem loni dostala do osmifinále - asi hrála o dost líp a měla šťastnej los.
Reagovat
smazaný uživatel
nase holky skvele,jen tak dale a co nejdele.blahopreju
Reagovat
smazaný uživatel
Skvele Verdasco ! Dosť ma potešil jeho konzistentný výkon od tretieho setu, (prvé dva som nevidel) a je super, že vyhral. Druhé kolo Haase, to bude podobný "oriešok" ako tento Štepánek ... Všimol som si, že tá jeho raketa je robená tak, aby pri udieraní vydával čo najmenšiu energiu, pretože skoro ani nešvihá, je ťažšia ako ostatné, takže má v sebe väčšiu silu, zaujímalo by ma počet kíl, na koľko je vypletaná :-))

Federer podal výborný výkon na servise, po prvom servise stratil myslím 6 bodov, v prvom sete, ktorý skončil 7:6 stratil po svojom podaní len 2 body a aj to bola jedna dvojchyba. Kukuškin ma milo prekvapil, videl som ho hrať s Hájkom v Davis Cupe a dnes hral o dosť lepšie, najmä prvý set to bola skoro extratrieda na vlastnom servise.
Reagovat
VlS
No, moc se netěš, on letos asi daleko nedojde
Reagovat
smazaný uživatel
davam mu jeste jedno.jestli ted v 2 kole vyhraje,tak v 3 konci..zalezi koho potka ale vzhledm jeho nepresvedcim vykonum a propadnuti v zebricku(od zacatku sezony)by to mohl mit brzo za sebou
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby dneska radek promenil nabidnutd MATCHBALY,tak uz by se verdy pakoval,zmizel by do historie a radek by se postaral o jedno z prvnich,pro nas peknych velkych prekvapeni dosavadniho prubehu turnaje.hold,zbylo to ted na nekom jinem:-(
Reagovat
misoSK
Ono by to take prekvapenie nebolo keby Radek vyhral, Nando je totiz riadne mimo celu sezonu...dalsie kolo Robin Haase, tipujem postup Holandana
Reagovat
VlS
postupuje Lucka Š a Klára. Vyzval jsem Lopatu, když se chtěl vsázet, aby vsadil to, že když Klárka postoupí, tak že od něj bude do konce Wimblu pokoj, ale nereagoval. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, tohle se mi vyplnilo, ale škoda Sandry -- s Ivetou podávala na vítězství v zápase, ale samozřejmě nakonec prohrála (6:8 ve třetím setu).
Reagovat
VlS
No, nemůžeme mít všechno, tak ať to zítra ještě holkám a Berďovi pokračuje.
Co říkáš na Jankovič, viděl jsi to?
Reagovat
smazaný uživatel
Jen kousky ze třetího setu. Tak ona nikdy něměla moc hru na trávu a dnes je to evidentníí ještě víc.

Spíš mě překvapila Stosur, že tak snadno prohrála s Melindou Czink.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kde je ten Lopata, co dnes říkal, že se vsadí klidně o střechu nad hlavou, že Klára prohraje? :)

Jinak škoda, že nedávaj na streamu zápas Hradecká vs. Šafářová, obě holky mají naprosto super poměr mezi winnery a UE: Šafářová 17 winnerů a 5 UE, Hradecká 23 winnerů a 13 UE. Skoro se mi těm statistikám nechce věřit (+ sám si ověřil, že statistika UE u Petry Kvitové v prvním setu byla dost nepřesná).
Reagovat
smazaný uživatel
Celkově mi přijdou ty statistiky nesmyslné, už u pár zápasů jsem si všiml, že těch nevynucených chyb je oproti realitě nějak méně.
Reagovat
smazaný uživatel
nikde sem nepsal o sázení. jen sem říkal že beztak prohraje. protože výkonnostně zakopalka rozhodně nepatří do elitní 100. leda že by ty hráčky kolem 80-90 místa byly stejně marný jako ona pak by se dalo uvažovat..
Reagovat
tito
Já bych pro změnu rád viděl zápas Harrisona s Dodigem....:(. Ale s D.Ferrerem jej /Ryana/ snad již uvidím. A vůbec jsem zvědav, jak si letos povede. Ani bych se nedivil, kdyby skončil v Top 50.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty statistiky jsou úplně nesmyslné, u všech zápasů jsou mimo realitu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikde jsi nepsal o sázení? Dnes v 12:45:

"vsadím se že vypadne v prvním kolo. i když kurz na soupeřku je 5"
Reagovat
VlS
napsal jsi, vsadím se, že vypadne v 1. kole. Jak tě má pak někdo brát vážně?
Reagovat
smazaný uživatel
I dnes bylo na wimbledonských kurtech k vidění mnoho zajímavého. Nyní následuje tradiční přehled toho, co se událo.

Češi v akci:

Radek Štěpánek vs. Fernando Verdasco ----- Jeden z nejzajímavějších zápasů dne. Nenasazený Štěpánek začal skvěle a získal úvodní dva sety 6:2 6:4. Potom se ale karta začala obracet. Třetí dějství si podmanil Španěl 6:3 a i ve čtvrtém setu se brzo dostal do brejku. Když měl však za stavu 5:4 servírovat na vyrovnání na 2:2 na sety, selhal a Štěpánek byl zpátky v zápase. V tie-breaku čtvrté sady byl nasazený Verdasco jeden míč od vyřazení. Štěpánek měl za stavu 6:5 mečbol a dva servisy k dobru. Verdasco jej ale prohozem odvrátil a následně, za stavu 6:6, ještě skvěle zreturnoval Štěpánkův servis a vypracoval si setbol, který využil. Pátá sada byla nesmírně vyrovnaná. V sedmé hře sice Čech měl šance na prolomení soupeřova podání, ten však ztrátu servisu nepřipustil. V šestnácté hře pátého setu si Španěl při Štěpánkově servisu vypracoval dva mečboly a využil je. Zvítězil tak 2:6 4:6 6:3 7:6 9:7

Jaroslav Pospíšil vs. Victor Hanescu ----- Český tenista dokázal více vzdorovat jen v první sadě, jinak šlo o velmi jednoznačné utkání a hladké vítězství rumunského tenisty 6:4 6:3 6:2.

Ostatní:

Roger Federer vs. Michail Kukuškin ----- Na úvod solidní výkon Švýcara. Obzvlášt´ třetí set se Federerovi dost povedl. Jeden z favoritů na letošní wimbledonský titul odstartoval výsledkem 7:6 6:4 6:2.

Marcos Baghdatis vs. James Blake ----- Kypřan měl po hodině a čtvrt hry zaděláno na postup ve třech setech, jednatřicetiletý americký veterán se však nevzdával. Třetí dějství získal v tie-breaku, čtvrté 6:4 a také v úvodu rozhodujícího pátého měl převahu, když vedl už 3:1. Badhdatis však vývoj setu otočil ve svůj prospěch a po téměř třech hodinách zaslouženě zvítězil 6:4 6:2 6:7 4:6 6:4.
Reagovat
smazaný uživatel
Novak Djokovič vs. Jeremy Chardy ----- Zpočátku se zdálo, že Srb bude mít s Francouzem plné ruce práce. Po prvním setu, který Djokovič získal díky jedinému brejku, však utkání nabralo rychlý spád a suverénní "Nole" jasně vyhrál následující dva sety. Celkově tedy zvítězil 6:4 6:1 6:1.

Dále:

Dnešní dohrávky skvěle zvládli Ljubičič, Del Potro a Stachovskij, kteří dnes nepřipustili žádné problémy a jasně postoupili do druhého kola. Úspěšný vstup do turnaje má za sebou také Američan Andy Roddick, který porazil Němce Becka 3:0 na sety. Taktéž nasazený Robin Soderling dnes mohl slavit postup. Na vítězství se však nadřel čtyři sety a zvítězil až po více než třech hodinách.

Zajímavé zápasy na zítra:

Češi v akci:

Berdych - Benneteau (přibližně od 14:00 SEČ)

Ostatní:

Muller - Raonic (od 13:00 SEČ)
Nadal - Sweeting (od 15:00 SEČ)
Murray - Kamke (od 16:00 SEČ)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobré čtení :D :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje zítra Nadal a Berdych?
Reagovat
VlS
Podívej se na schedule, měl by, ale jaký bude počřasí nikdo neví
Reagovat
smazaný uživatel
Isner by si už zasloužil nějakej fanklub, on je prostě úžasnej. Jak může takovej kolohnát předvádět až lehce nadpůrměrnej pohyb, to mi prostě hlava nebere.
Reagovat
a.magerova
Lidi vzali jste si na zítra volno ... hraje Isner s Mahutem :-))
Reagovat
smazaný uživatel
je to velka smolice.vono to vypadalo nadejne..tak nejak sem tomu veril,ze to uhraje za stavu 2:0
Reagovat
pgbass
Tolik bych to Radkovi přál:-(
Reagovat
smazaný uživatel
nechci machroval ale věděl sem po 3. setu že to štěpna prohraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Chcel by som mat tvoje schopnosti
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci machrovat, ale věděl jsem, že čtvrtý set prohraje Štěpánek 7:6 (8:6 v tiebreaku) a pátý set 9:7.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci machrovat, ale už dávno jsem věděl, že jsi vůl
Reagovat
smazaný uživatel
No vědet si to mohl :D , ale já když zapla televizi a edl 2:0 na sety tak jsem se smála že asi špatně vidím :D neěřil jsem že vede :D
Reagovat
smazaný uživatel
Když nechceš machrovat tak nemachruj. Po bitvě je každý generál. To se nám to píše o zápasech, které se už odehráli. Taky bych si mohl hrát na věštce. Ale zajímalo by mě, jestli bys byl i takový jasnovidec, kdybys byl v jeho kůži.
Reagovat
smazaný uživatel
zkus to priste napsat jeste pred zapasem do nejake jine diskuze..at stihnu rozbit prasatko a zaletet naproti do tipacu.pak budu machrovat jak sem strasne vyrýžoval :-)
Reagovat
smazaný uživatel
v diskuzi sem během celého zápasu neustale psal že mají vsdit na verdasca.
Reagovat
smazaný uživatel
ja to kutil az po skonceni zapasu.taky musim vydelavat na chleba
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist