Štěpánek s Paesem podruhé prohráli, soupeři jim k postupu nepomohli

8. 11. 2013, 15:15
Aktuality 12
V dnešním utkání si mohli vylepšit pozici v boji o semifinále Turnaje mistrů, Radek Štěpánek s Indem Paesem ale podruhé v Londýně zaváhali a se španělským párem Granollers/López prohráli 6-4 6-7 a 8-10. Pár hodin ještě měli naději, že postoupí do semifinále, večerní duel jim ale veškeré šance sebral.
Leander Paes a Radek Štěpánek

Že žádný výsledek zápasu mezi dvojicemi Štěpánek/Paes a Granollers/López nerozhodne definitivně o postupujících párech, bylo jasné už před dnešním utkáním. Kvůli složité postupové matematice by Štěpánkovi s Paesem po nepříznivém výsledku posledního utkání skupiny B Marrero/Verdasco-Peya/Soares nestačilo ani vítězství ve dvou setech. Na druhou stranu by ani porážka ve třech setech neznamenala jejich vyřazení.

Česko-indický pár byl dnes dlouho blíž první variantě, která by jejich šanci na postup zvýšila. K zisku úvodního setu jim stačil jediný brejk, který znamenal jejich vedení 3-2. To už Štěpánek s Paesem nepustili a sadu vyhráli 6-4.

V následujícím setu šli do vedení jako první Španělé - Paes nejprve podcenil přesný lob a po Štěpánkově smeči do sítě vedli obhájci titulu 3-1.  Z náskoku se Granollers s Lópezem neradovali dlouho; za stavu 4-2 poslal druhý jmenovaný při brejkbolu volej do sítě a za chvíli bylo srovnáno, ovšem závěr setu znovu patřil jim, když zkrácenou hru vyhráli 7-5.

Rozhodnout se tak muselo v super tie-breaku, v němž od stavu 3-1 prohráli Štěpánek s Paesem sedm z následujících osmi výměn. Česko-indický pár ještě odvrátil dva mečboly, třetí už ale Granollers a López proměnili a za hodinu a 51 minut 6-4 6-7 8-10.

Štěpánek večerní zápas nesledoval
Štěpánek s Paesem tak museli čekat na výsledek večerního duelu, do semifinále by je posunulo jedině hladké vítězství Davida Marrera s Fernandem Verdaskem. Jakýkoliv jiný výsledek znamená pro Štěpánka s Paesem konec.

"Nemáme to ve své moci, a co nemám ve své moci, to neřeším. Musíme počkat, jak dopadne večerní zápas," řekl Štěpánek. Poslední zápas ve skupině sledovat nehodlal. "Nehty si u toho kousat nebudu. Buď se dostaneme, nebo ne," doplnil český tenista, který litoval pěti promarněných brejkbolů ve druhém setu i ztraceného vedení 3-1 v super tie-breaku. "Bohužel jsme šance neproměnili a na závěr jsme byli potrestáni," řekl Štěpánek.

A Španělé, kteří už měli postup jistý, vítězům letošního US Open nepomohli. Marrero s Verdaskem v zápase s Alexandrem Peyou a Brunem Soaresem prohráli první set a to znamenalo, že pro Štěpánka s Paesem turnaj skončil.

Vyřazení je pro Štěpánka s Paesem zklamáním. Po loňské účasti v semifinále a letošním titulu na US Open mysleli na triumf. "Když vyhrajeme jenom jedno utkání ve skupině, tak si moc postoupit nezasloužíme," uznal Štěpánek. 

Konec v Turnaji mistrů znamená, že Štěpánek může zaměřit všechny síly a pozornost na finále Davisova poháru, v kterém Češi obhajují titul a příští týden se o trofej utkají v Srbsku. "Přímo odsud se přesunu do Bělehradu, abych moc necestoval, neletěl na jeden den domů a zase se další den nebalil," plánoval Štěpánek nedělní přesun do srbské metropole, kde se začne hrát v pátek. 

V duelu Marrero/Verdasco-Peya/Soares se po prvním setu pokračovalo už 'jen' v boji o první místo ve skupině, které ale nemusí být zrovna výhodné. Po výhře 6-3 7-5 si ho vybojoval rakousko-brazilský pár, který se v nedělním semifinále utká buď se světovámi jedničkami bratry Bryanovými, nebo Poláky Fyrstenbergem a Matkowským. Španělé se o finále utkají s dvojicí Dodig/Melo.

Výsledky - Turnaj mistrů - čtyřhra (tvrdý povrch, dotace 6 milionů dolarů):
Skupina B:
Granollers/M. López (4-Šp.) - Štěpánek/Paes (7-ČR/Indie) 4-6 7-6(5) 10-8
Peya/Soares (2-Rak./Braz.) - Marrero/Verdasco (6-Šp.) 6-3 7-5
Konečná tabulka:
1. Peya/Soares 3 2 1 5:3 2
2. Marrero/Verdasco 2 2 1 4:2 2
3. Granollers/López 3 1 2 3:5 1
4. Paes/Štepánek 3 1 2 3:5 1
.
Semifinálové dvojice: Dodig/Melo - Marrero/Verdasco, Peya/Soares - Bryan/Bryan, nebo Fyrstenberg Matkowski.
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
tommr
po prvním setu večerního deblu je všechno jasný. S jedním vítězstvím se postupuje těžko ... :(
Všechno zlý je ale k něčemu dobrý - Radek bude mít aspon víc času a sil na finále DC. V deblu proti Srbům ale bude muset trochu přidat na důrazu pokud nechce dopadnout stejně jako na TM. Tam jeho výkony opravdu nebyly dobrý ...
Reagovat
PetaM
Je mi líto, že si Leander nesplnil sen a nezískal poslední z velkých trofejí. Největší chyba podle mě byla, že spolu nehráli před TM. Minimálně tu Paříž ...
Reagovat
tommr
jj máš pravdu - na jejich výkonech v Londýně byla ta nesehranost dost vidět ...
Reagovat
PetaM
Přitom na US Open se skvěle doplňovali a byli i takoví ... Nevím :D Možná více energie nebo tak :D Snad už Leander nechce končit a příští sezónu budou hrát zase spolu :) :) Když jim to jde, je radost se na ně dívat.
Reagovat
tommr
jj tomu jejich výkonu na TM chyběla nějaká štáva - hráli bez důrazu, většinou jen nahazovali slabý míčky na polovinu soupeřů ...
Nevím jestli by bylo tak dobrý, aby spolu hráli i dál. Paes už je dost starej a Radek k sobě potřebuje spíš nějakýho ranaře, kterej by doplnoval tu jeho technickou hru. Dva hračičkové v létech to není úplně ideální kombinace ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Celou dobu hrají útočně, jen mi přijde že to nějak podceňujou, nepamatuju si že bych u nich viděl že by se nemohli několikrát za zápas domluvit kdo bude hrát, jinak to na odpis není

ale procenta vyhraných her to jsou věci to jsou věci
Reagovat
tommr
za dosavadní slabý výkony si Radek s Paesem postup snad ani nezaslouží. Mají k němu nicméně docela blízko pokud Verdasco s Marrerem dneska potvrdí dosavadní skvělý výkony. Kdyby totiž Verdasco s Marrerem porazili zatím nevýrazně hrající pár Peya/Soares ve dvou setech měli by Radek s Paesem ze tří párů na 2.-4.místě ve skupině nejlepší poměr her ...
Reagovat
PetaM
Tak pokud dneska Marrero Verdasco vyhrají, tak si v tom případě nezaslouží postup ani jeden z párů na 2.-4. místě. :D Každý má jednu výhru, jinak velmi slabé výkony ... :)
Reagovat
tommr
a máš pravdu. Zápasy ve druhý skupině, který jsem zatím viděl měly mnohem vyšší úroven ... :)
Reagovat
PetaM
Zatím je to tak ... :)
Reagovat
Mayo
nejakí sú slabí
Reagovat
Lina
1. set jsem sice neviděla, ale Radek by měl chytit do příštího týdne formu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist