Štěpánek si poradil i s Del Potrem, v osmifinále je po 3 hodinách boje i Berdych

8. 8. 2012, 19:44
Aktuality 42
ATP TORONTO - Radek Štěpánek je hned na začátku přípravy před US Open v dobré formě. Dnes v Torontu porazil i světovou osmičku Del Potra a postoupil do osmifinále. V něm je po tříhodinovém boji také Tomáš Berdych či obhájce titulu Novak Djokovič a Brit Andy Murray, který si však přivodil zranění kolena.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek na neúspěšné vystoupení na olympiádě rychle zapomíná nečekanými výhrami na turnaji Masters 1000 v Torontu. Včera vyřadil čerstvého šampiona z Washingtonu a světovou šestnáctku Ukrajince Alexandera Dolgopolova a dnes získal skalp ještě cennější: porazil osmého hráče světa Juana Martína Del Potra, který v neděli na olympijských hrách v Londýně vybojoval bronzovou medaili.

Třiatřicetiletý Štěpánek měl s o 10 let mladším soupeřem bilanci dvou výher a jedné porážky a dnes tak přidal třetí vítězství. Nerodilo se však úplně snadno. V prvním setu český tenista nevyužil několik možností jít do vedení 5-3 a podání ztratil. Další dva gamy už ale získal a ujal se vedení. Ve druhé sadě pak smazal manko 0-2 i 2-4 a úspěšně zvládl i koncovku v tie-breaku. V něm prohrával 3-5, ovšem vyhrál poslední čtyři výměny a po hodině a 51 minutách zvítězil 6-4 7-6.

Ač má Del Potro za sebou náročný týden a musel se rychle aklimatizovat z wimbledonské trávy na rychlý povrch, je pro českého daviscupového reprezentanta skalp hráče Top 10 povzbudivým. Už za měsíc se s Jihoameričanem může utkat v semifinále Davis Cupu. 

Právě s Del Potrem měl Štěpánek v Torontu startovat ve čtyřhře, česko-argentinský pár se ale zřejmě na popud unaveného Jihoameričana ze soutěže odhlásil. Pro českého tenistu mohl mít start v deblu zvláštní příchuť, neboť v případném druhém kole by se postavil proti Leanderu Paesovi, se kterým letos vyhráli Australian Open. 

Ve 3. kole dvouhry se zkušený rodák z Karviné utká s o rok starším Tommym Haasem, Německý tenista, který si minulý týden zahrál finále ve Washingtonu a má v posledních týdnech slušnou formu, porazil hladce 6-2 6-3 devátého nasazenéhoFrancouze Gillesa Simona.

Do 3. kola postoupil také druhý český zástupce v soutěži Tomáš Berdych. Ten od začátku června prohrál tři zápasy v řadě a dnes tak usiloval o první výhru po dvou měsících. Dočkal se jí, zapotil se na ní ale v tříhodinovém boji s Julienem Benneteauem. Český tenista sice neměl problémy na servisu, neproměňoval však brejkboly a setboly a zvítězl tak až 6-7 6-4 6-4.

Čtvrtý nasazený Berdych měl v prvním setu tři setboly za stavu 6-5, nevyužil ale ani ten čtvrtý v tie-breaku a po 88 minutách úvodní sadu prohrál. Nicméně český hráč za celé utkání nečelil brejkbolu, nasázel 20 es a duel nakonec otočil. 

Berdych po náročné bitvě ve dvouhře porazil Benneteaua i ve čtyřhře. S Němcem Florianem Mayerem nad Benneteauem a Richardem Gasquetem zdolali 7-6 4-6 10-7. S Gasquetem si shodou okolností Berdych zahraje o postup do čtvrtfinále v singlu. S Francouzem má včetně Hopman Cupu vyrovnanou bilanci 3-3.

Murray postoupil navzdory zranění
Rychlý přechod z wimbledonské trávy na americký beton dělá olympijským medailistům problémy. Po Del Potrovi nezvládl své úvodní vystoupení ani Jo-Wilfried Tsonga, který v Londýně vybojoval stříbro ve čtyřhře. Na Masters v Kanadě pátý hráč světa prohrál 4-6 6-7 s krajanem Jerémym Chardym.

Naopak olympijský vítěz Andy Murray snadno vyhrál, řešil však jiné problémy. Itala Flavia Cipollu porazil 6-1 6-3, ovšem v šestém gamu druhého setu špatně došlápl a poranil si koleno. Po pauze na ošetření utkání dohrál, po zbytek zápasu ale pokulhával.

V dalším zápase na Brita čeká nebezpečný domácí talent Milos Raonic.

Novak Djokovič, který na olympiádě prohrál souboj o bronz, se krátké aklimatice obával. Svůj úvodní zápas v Torontu ale zvládl bez velkých potíží: proti Bernardu Tomicovi odvrátil všech šest brejkbolů a za 71 minut vyhrál 6-2 6-3.

V osmifinále srbský obhájce titulu narazí na Američana Sama Querreyho.

- ATP MASTERS 1000 TORONTO -
(Kanada, tv. povrch, 2.848.700 dolarů)
středeční výsledky (07. 08. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (4-ČR) - Benneteau (Fr.) 6-7(10) 6-4 6-4
Štěpánek (ČR) - Del Potro (6-Arg.) 6-4 7-6(6)
Djokovič (1-Srb.) - Tomic (Austr.) 6-2 6-3
Murray (2-Brit.) - Cipolla (It.) 6-1 6-3 
Chardy (Fr.) - Tsonga (3-Fr.) 6-4 7-6(4)
Tipsarevič (5-Srb.) - Južnyj (Rus.) 7-6(2) 6-4
Haas (Něm.) - Simon (9-Fr.) 6-2 6-3
Čilič (10-Chorv.) - Baghdatis (Kypr) 7-5 6-3
Kohlschreiber (12-Něm.) - Fognini (It.) 6-2 6-2
Gasquet (14-Fr.) - Kukuškin (Kaz.) 6-3 7-5 
Granollers (Šp.) - Mayer (15-Něm.) 6-3 6-4
Querrey (USA) - Nišikori (13-Jap.) 6-2 6-3

Čtyřhra - 1. kolo:
Berdych/Mayer (ČR/Něm.) - Benneteau/Gasquet (Fr.) 7-6(2) 4-6 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
rib
tak když vidím Tomášovy soupeře, říkám si - to je snad nějaká groteska, pořád ta stejná jména dokola, aby si to s nimi nacvičil :-))) No je fakt, že pokud bude hrát méně "na údržbu" a častějí půjde do míčů naplno, tak by mohl projít dál...
Reagovat
smazaný uživatel
Uf ,tak Tomáš konečně prolomil prokletí prvních zápasů, ale že to byla fuška a byl dostatečně frustrovaný, už jsem myslela, že to nevyjde. Hra solidní, ale proměnování šancí tristní!!,Tak ted další frantík a snad se rozjede k jednoznačnějším výsledkům. Petra traga, já už prostě nemám nervy sledovat tu hru bud a nebo, jak to bývalo zvykem před jejím vzestupem žebříčkem. Kde je ta chyba, že to prostě nejde a nejde? Takto se přece nedá vyhrávat zápasy s žebříčkově vyššími hráčkami a tenisový fanoušek, pro kterého se snad tenis hraje si taky moc neužije.
Reagovat
vendulkabendulka
Pervak:Kvitova 6:4 6:7 0:6
Petra utekla ve druhem kole hrobnikovi z lopaty, ale ve tretim setu uz hrala svoji hru. Na prvni zapas na hardu uchazejici.
Reagovat
brixner
No, zápas jsem neviděl, každopádně vítězství nad DelPotrem, je pro mě překvapivé a pro Radka, předpokládám, velmi cenné ! DelPotro je, dle mého názoru, momentálně největší "ranař" snad na celém okruhu, ty jeho forhendy-tedy pokud je u míče včas-to jsou fakt granáty!! I ten jeho nápřah je takový zvláštní, s nataženou rukou-velmi dobrý úder! Kdyby Radek disponoval podobným forhendem, byl by mnohem dál, než kam to kdy dotáhl! Přesto-veliká gratulace! Brix
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlas s tym mohutný forehandom, dobre sa na to pozerá..Nieco podobné vie aj Raonic, ale mladík z Kanady ten úder este nemá tak oťukaný ;)..+ btw,u Delpa vzhladom na jeho vysku stale badat rezervy na servise, tam sa este da zlepšiť..
Reagovat
smazaný uživatel
Také se podepisuji, ta FH studie Delpa je skvostná.. ale nedám dopustit ani na Berdychův, který ani kvalitou ani efektivitou za DelPotrem vubec nezaostává.
Reagovat
smazaný uživatel
Tommy mi udělal opět radost, moc hezky se na něj dívá, i na jeho tenis ;-) jen tak dál..
Reagovat
smazaný uživatel
je to jasný

Querrey-Nishikori tam je to tak 50-50
Djokovic by mohl mit dlouhou prodlevu mezi tim nez se s Tomicem rozehraje
Tipsarevic v posledni dobe nijak presvedcivy neni takze Cilic muze zabojovat
Berdych se s Gasquetem urcite bude tahat 3 sety.
Isner by to mel zvladnout, sympatak jeden
Monaco urcite ma na to aby Fishe porazil
no a Andy to bude mit s Raonicem podle meho tak na 2 tiebreaky

tolik mé prognozy :D
Reagovat
Pe3k
Sice porazil Del Pa, ale vypadl i Tsonga. Murray je zraněný, Djokovic nemá sebevědomí a maestro s antukářem raději zůstali doma...
Reagovat
smazaný uživatel
Mae čo?..Vidim,ze ta humor neopusta..
Reagovat
Fandina
forehand :-) česky majstro ... běžně používaný příznačný výraz ... úsměv
Reagovat
Pe3k
Takový lehčí ftípek. Snad by ses k vůli tomu nečetril backhande :) úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Ale kdeže..Superlatívy mam rád, aj tie zidealizované..+ mimochodom,az dnes som sa dostal k pokračovaniu maratonskej diskusie spred par dní..Myslím,že si dostal diskusný kanárek kamarát :)..+ Uz vies,co je demagogia?
Reagovat
Pe3k
Jistě že vím, váš Hafík-klub ji zde předvádí velmi často :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dlužím ti reakci a vím to, všechno bude :)
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem o nejakom klube,každý tu kope sám za seba ;)

Kludne Chazy,to neponahla..Myslím,že to trochu stratilo na atraktivite,ale som si istý,ze este bude prilezitost vylozit karty na stol..Predpokladám,ze podobná téma sa bude pravidelne vracať ešte tak milionkrat ;)
Reagovat
Fandina
jasně že demagogický klub má dojem, že dal kanára ... podle mě ho má permanentně, ale neví o tom ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tak uz aj Tsonga out..Cely mytus o unave vsak moze padnut,ak turnaj vyhrá Murray alebo Djokovic..Alebo su daní hraci svetovou extratriedou aj pre lepsiu schopnost prekonavat unavu,ci casove posuny?..Uvidime
Reagovat
Frick
Tak proč to nešlo v tom mixu? Horší kvalita Lucky Hr.? Se zdravou Petrou by měli medaili...
Reagovat
Fandina
tak v supertb přišly smolně chyby v řadě když na tom záleželo a protihráči byli důslednější a vyhrát může jen jeden, jinak to bylo vyrovnané ...
Reagovat
Frick
Tak mohl hlavně v prvnim setu prolomit Robsonovou. Ono je fakt, že kdyby se Laura v tom 2. setu nesložila a neudělala při jednom svym podání 3x DF, tak je to 2:0 na sety...
Reagovat
Fandina
.. tak vidíš že víš ... příště se neptej, kdyby jsou kdyby ... úsměv
Reagovat
tommr
ten se na ní ovšem trochu nečekaně nadřel mnohem víc než Radek a po prvním setu kdy promarnil 7 setbolů to s ním vypadalo všelijak. Naštěstí to ale Tomáš ještě otočil - ani nechci domyslet co by s ním případná třetí prohra v prvním kole za sebou udělala ... :)
Reagovat
Fandina
tak tak ... Tomovi se určitě ulevilo a jeho fandům taky ...
Julien mu navíc nic nedal zadarmo. Oba hráli dobře. Tak Tome příště zase výhra a pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
No to je teda husty, toto Masters je dokonalé pohřebiště favoritů, Jsou to máčky, nic nevydrží:-) že Potro vzdá debl, jsem hned po dohře tušila, Doplatil na to bohužel Rada.Ale jeho hra super, hrál soustředěně. co potzřeboval a čekal na chyby, které naštěstí přicházely, Jen tak dál, letos je zde možné vše.
Reagovat
Fandina
a jen tak dál ... držím palce ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Boží :))) Sice DelPa miluju, ale Štěpcovi to přeju.
Reagovat
smazaný uživatel
Radek už potřeboval nějakej pořádnej výsledek. Del Potro byl sice unavenej, ale to nikoho zajímat nebude.
Ale možná ještě cennější je vydřený vítězství Berdycha po třech hodinách boje. To by ho mělo nakopnout.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Je obrovský štěstí, že to zvládnul otočil, kdyby prohrál na třech velkejch turnajích v řadě v prvním kole, tak vážně nevím, co by to s jeho psychikou mohlo udělat. Teď potřebuje jeden, dva zápasy vyhrát ve dvou setech a uklidnit se. Určitě už tam byly pochybnosti sama nad sebou, je potřeba se zvednout. Tohle je ideální turnaj na to.
Reagovat
a.magerova
Radku paráda !!!
Reagovat
smazaný uživatel
JEeed Rady, máš na to :) ta Headka ti jen prospívá :)))
Reagovat
smazaný uživatel
To je teda Masters turnaj, aj tí favoriti z druhej vlny, čo tam prišli potrénovať na Cincy a NY, neuhrajú ani set.
Reagovat
tommr
v prvním setu proti Benneteauovi sice nehrál vyloženě špatně, ale promarnil nepočítaně brejkbolů a celkem 7 setbolů, zatímco jeho soupeř dokázal proměnit hned první setbol ...
Reagovat
freeteepek
Tak Maria to musela zabalit. Nebude tudíž obhajovat loňských 125bodů. Žádná velká ztráta pro sv.2. Zajímavé ovšem je, že ji v turnajovém pavouku nahradí právě její loňská přemožitelka z Toronta Galina Voskoboeva, která tu šanci dostane jako lucky looser!
Reagovat
tommr
Masha ztratí v žebříčku pouze 5 bodů, protože Montreal pro ní není povinnej ...
Reagovat
gedzitka
A Máša nedostane penalizaci podobně jako dostala Petra za odhlášení z Dauhá a Dubaje? Nevidím v tom rozdíl, z Dubaje se Petra taky odhlásila kvůli nemoci a Dubaj pro ni taky povinná nebyla, ne?
Reagovat
tommr
Masha už má v žebříčku započítaný dvě penalizační nuly (Doha a Beijing) a víc jich pokud vím hráčka dostat nemůže ... :)
Reagovat
gedzitka
aha, díky za vysvětlení :-)
Reagovat
freeteepek
Tak Štěpec má zdá se formu jako hrom! Ale ono to možná bude i tím, že oba jeho soupeři měli v minulých dne náročný program. Hlavně DelPo neměl po úspěšné olympiádě moc času na aklimatizaci a regeneraci.
Reagovat
tommr
Štěpánek ale na OH taky byl a odehrál tam pár opravdu vyčerpávajících zápasů ...
Reagovat
smazaný uživatel
no a?Štěpec byl taky na OH taky se s tím musel vyrovnat,Del Potro hrát sice více zápasů,ale i tak.
Reagovat
smazaný uživatel
To je argument byl taky na olympiádě. Ale zatímco on skončil někdy ve středu, tak Del Potro hrál ještě v neděli. Přesun do USA, posun, zvyknutí na kurt. Záaps jsem neviděl, ale je jasné, že tohle hrálo ve prospěch Radka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist