Štěpánek úvodní zápas sezony zvládl, Murray s problémy taky

3. 1. 2012, 06:32
Aktuality 1
Radek Štěpánek vstoupil do roku 2012 vítězstvím. Český tenista zahájil pouť novou sezonou v oblíbeném Brisbane, kde má po dnešním skalpu domácího Ebdena bilanci už 13 výher a pouhých 2 porážek. Vítězně vykročil do sezony také nový svěřenec Ivana Lendla Andy Murray, který však Kazacha Kukuškina udolal až po více než dvou hodinách.
Radek Štěpánek

Již pravidelně od roku 2009 vstupuje Radek Štěpánek do tenisové sezony v Brisbane. Na oblíbeném turnaji, který při svém debutu vyhrál, v roce 2010 neuspěl až ve finále a loni došel do semifinále.

Letos na aktuálně 28. hráče světového žebříčku čekal v úvodním zápase domácí Matthew Ebden, který na sebe upozornil nejvíce loni na podzim na Masters 1000 v Šanghaji, kde prohrál až ve čtvrtfinále s Murraym a rázem poprvé pronikl do první světové stovky.

Šestý nasazený Štěpánek začal první vzájemný souboj s o devět let mladším soupeřem lépe a úvodní sadu získal v poměru 6-4. Za celý zápas si jednou nedokázal udržet podání, hned to však znamenalo ztrátu druhého setu. Třiatřicetiletý Štěpánek nakonec zvítězil 6-4 3-6 6-3 až po 2 hodinách a 12 minutách, neboť doplácel na neproměňování brejkbolů - využil pouze 2 z 12.


O čtvrtfinále si český daviscupový reprezentant zahraje s Jarkkem Nieminenem, s nímž poslední čtyři vzájemné duely vyhrál. Finský tenista dnes porazil 7-6 6-2 Američana Jesse Levineho, přestože nevyužil devět brejkbolů a třikrát ztratil podání.

Už včera Štěpánek postoupil do 2. kola ve čtyřhře. V té vytvořil zkušenou dvojku s Tommym Haasem, se kterým porazili česko-brazilské duo Lukáš Dlouhý a Marcelo Melo.

Murray se trápil přes dvě hodiny
První zápas po oznámení o angažování Ivana Lendla do role trenéra dnes vyhrál Brit Andy Murray, i když měl proti Michajlu Kukuškinovi z Kazachstánu hodně pomalý začátek. Čtvrtý hráč světa prohrál úvodní čtyři gamy, a i když ztrátu dotáhl, první set nakonec ztratil 5-7.

Kukuškin ve slušném výkonu pokračoval i na začátku další sady, kdy tvrdou hrou dál favorita trápil. K obratu Murray zavelel až ve čtvrtém gamu a od stavu 3-1 už ve druhém setu nenechal soupeře uhrát ani game. Na Murraym, k němuž by se měl nový kouč Lendl připojit až před Australian Open, byla dál patrná frustrace, v páté hře rozhodující sady si ale připsal další brejk a od té doby Kukuškina jasně přehrával. Zápas ukončil ziskem čtyř gamů v řadě a do druhého kola postoupil po výsledku 5-7 6-3 6-2.

"(Kukuškin) trefoval vítězné míče odevšud. Já jsem byl trochu pomalý, nečekal jsem, že v prvním zápase v roce bude hrát takhle," komentoval svůj výkon Murray. "V dalším kole se v tomhle musím zlepšit. Ke konci jsem hrál líp, začal jsem se líp pohybovat, tělo se mi trochu uvolnilo," dodal čtvrtý hráč světa, kterého v dalším kole čeká Gilles Muller z Lucemburska.

Skvělý obrat dnes předvedl pátý nasazený Kei Nišikori. Japonský mladík ve třetím setu souboje s Němcem Cedrikem-Marcelem Stebem prohrával už 1-4, pak však urval pět gamů v řadě a zvítězil 3-6 6-1 6-4. Ve druhém kole Nišikoriho čeká Kypřan Marcos Baghdatis, s nímž už letos prohrál - na Nový rok ve čtyřhře.

- ATP 250 BRISBANE -
(Austrálie, tv. povrch, 434.250 dolarů)
úterní výsledky (3. 1. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (6-ČR) - Ebden (Austr.) 6:4, 3:6, 6:3, Murray (1-Brit.) - Kukuškin (Kaz.) 5:7, 6:3, 6:2, Nišikori (5-Jap.) - Stebe (Něm.) 3:6, 6:1, 6:4, Petzschner (Něm.) - Melzer (7-Rak.) 6:1, 7:5, Ito (Jap.) - Mitchell (Austr.) 6:4, 6:2, Giraldo (Kol.) - Millman (Austr.) 6:3, 6:3, Nieminen (Fin.) - Levine (USA) 7:6 (7:4), 6:2, Haas (Něm.) - Matosevic (Austr.) 6:3, 7:5, Andrejev (Rus.) - Mannarino (Fr.) 7:6 (8:6), 6:2.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
darek.vrana
Štěpánek vyhrál, ale v tom videu je asi 2x víc vítězných výměn Ebdena, tomu se říká objektivita.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist