Štěpánek v Ostravě končí už ve čtvrtfinále, s Kuzněcovem neproměnil mečbol

2. 5. 2014, 15:36
Aktuality 12
CHALLENGER OSTRAVA - Radek Štěpánek na domácím challengeru v Ostravě roli nasazené jedničky nepotvrdí. Poslední český zástupce v soutěži skončil ve čtvrtfinále na raketě Rusa Andreje Kuzněcova, proti kterému v dramatické koncovkce neproměnil mečbol a nakonec prohrál 6-1 4-6 6-7.
Radek Štěpánek (© protenis.cz)

Radek Štěpánek se sice narodil v Karviné, na challengeru v nedaleké Ostravě se však poprvé představil až letos ve svých 35 letech. Divokou kartu od pořadatelů přitom přijal až minulý pátek tři dny před startem hlavní soutěže a po odhlášení Lukáše Rosola se stal nasazenou jedničkou.

"Já jsem toho v antukové sezoně moc neodehrál, takže jsme se v pátek domluvili a já zvolil tuhle variantu. Na každém turnaji chci dojít co nejdále. Na challengerech jsou všichni hladoví, chtějí se dostat nahoru, chtějí se na vás vytáhnout. Je třeba být koncentrovaný od začátku do konce," řekl Štěpánek v úterý po svém hladkém vstupu do soutěže.

Štěpánek úvodní dvě kola proti Bělorusu Ignatikovi a krajanu Lustykovi bez potíží zvládl, v dnešním čtvrtfinále se však potvrdila jeho slova. Na bývalého hráče Top 10 se vytáhnul aktuálně 125. tenista žebříčku ATP Andrej Kuzněcov, který otočil nepříznivý vývoj utkání a po téměř dvou a půlhodinovém boji zvítězil 1-6 6-4 7-6.

Zkušený český tenista začal zápas parádně a první set získal hladce 6-1, když po svém servisu ztratil jen šest míčků. V závěru druhé sady ale o podání dvakrát přišel, a i když jeden brejk smazal, rozhodujícímu dějství se nevyhnul.

V něm Štěpánek otočil vývoj z 0-3 na 5-4 a šel podávat na vítězství, zápas ale ukončit nedokázal a rozhodnout musel tie-break. Ve zkrácené hře měl domácí favorit dvakrát výhodu minibrejku, ale pokaždé spáchal dvojchybu. Za stavu 3-3 dvojnásobný vítěz Davis Cupu získal po zpackané smeči soupeře bod, ale po podklouznutí se odřel a vyžádal si pauzu na ošetření.

"Nemyslím, že by pak to koleno bylo limitující, ale během té pauzy jsem ztuhl, což bylo horší," přiznal po utkání Štěpánek novinářům.

Po zhruba pětiminutové přestávce vyhrál tři fiftýny v řadě Rus a dostal se k prvním mečbolům. V tu chvíli začínala vrcholit dramatická koncovka, v níž Štěpánek odvrátil pět mečbolů a sám se k jednomu také dostal, nakonec ale byl šťastnější kat domácích tenistů Kuzněcov, který vyřadil také Jana Mertla a Marka Michaličku.

"Servis mi bohužel ve třetím setu odešel, vůbec jsem si jím nepomohl. Nemuselo to ani dojít do tie-breaku, ale svoje šance jsem nevyužil. Je třeba sportovně pogratulovat soupeři k výkonu a k výhře," řekl držitel dvou grandslamových titulů ze čtyřhry Štěpánek.

Česká tenisová trojka si ale jinak účast na challengeru v Komenského sadech pochvalovala. "Už jsem říkal, že do každého turnaje jdu s tím, že ho chci vyhrát. To se tady nepodařilo, ale mohl jsem odehrát tři zápasy na antuce, na které jsem letos zatím moc nehrál. Atmosféra byla výborná, lidi chodili fandit, bylo to pozitivní," řekl Štěpánek.

Přestože se v příštím týdnu chystal jen trénovat, náladu mu po prohraném utkání s Kuzněcovem vylepšila zpráva o zařazení na turnaj ATP v Madridu. "Dneska jsem se dozvěděl, že jsem se dostal do Madridu. Pak mě čeká Řím," dodal Štěpánek.

- CHALLENGER OSTRAVA -
(Česko, antuka, 100.000 dolarů)
páteční výsledky (02. 05. 2014)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kuzněcov (8-Rus.) - Štěpánek (1-ČR) 1-6 6-4 7-6(10)
Haider-Maurer (5-Rak.) - Robert (2-Fr.) 6-3 7-5
Rola (4-Slovin.) - Giustino (It.) 6-4 3-6 6-3
Mečíř (SR) - Menendez (Šp.) 6-3 6-1
Semifinálové dvojice: Mečíř - Haider-Maurer, Kuzněcov - Rola.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
jo a pak bud šafářku nebo penetta težkej los pro luci a nebo beck rybarikova a pak serena nebo nara nebo pcheng nebo kanepi....
Reagovat
smazaný uživatel
No to sem nečekal, že los v Madridu bude takhle krutej..... :( Petra má v prvnim kole cirsteasovou ve druym medina nebo lepchenko a pak serenu? nevim přesně! klára zase sharapku
Reagovat
kada.tom
Uff, tak to Tomáš nakonec zvládl otočit :-)
Gratulace k SF a tam podej, Tome, lepší výkon :-)
Reagovat
tommr
to byl šílenej zápas. Za stavu 2:0 a 40:0 ve třetím setu při Tomášově servisu jsem už myslel, že je hotovo a za pár minut to bylo 2:4. Pak pro změnu úplně odešel Mayer a Tomáš to ještě otočil. Říká se sice konec dobrej, všechno dobrý, ale za dnešní výkon Tomáše rozhodně pochválit nemůžu ... :)
Reagovat
EllNino
myslím, že jemu je uplně jedno, jestli ho TY pochválíš nebo ne :DD
Reagovat
r.Fever
Typický Štepánek, zdržovanie aby rozhodil súpera, potom ten trápny pokus za stavu 10:10 v TB vymyslieť aut pre súpera. Dobre, že Kuznecov vyhral :)
Reagovat
rosm
souhlas, štěpanej je křivaček, s tim jeho antitenisem si nic jinýho nezasloužil. Rádoby showman, alias prototyp trapnosti
Reagovat
Pesek12
Ve 3.setu co jsem viděl hrál špatylně, plno deblů, zdržování, ošetřovačka a slabý FH - jen takové nahazování. Někde byla chyba.
Reagovat
tommr
a v Oeiras to nevypadá o moc líp. Tomáš sice začal dobře, ale od stavu 3:1 v prvním setu prohrál už 7 her v řadě ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Ach Petra vidiš čo si spôsobila chudak Radek je celý bez seba.
Reagovat
PetaM
Chudáček :D :D
Reagovat
Jan
Bez sebe a ještě bez Petry, to už tam vlastně nikdo není. Není divu že prohrál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist