Štěpánek zdolal Browna, poprvé od ledna je ve čtvrtfinále

28. 4. 2011, 18:45
Aktuality 9
ATP MNICHOV - Na osmi turnajích v řadě se Radek Štěpánek nedostal dál než do 2. kola, černou sérii ukončil až dnes v Mnichově. Na místní antuce v dramatickém souboji udolal rodáka z Jamajky Dustina Browna 7-6 6-7 6-3 a postoupil podruhé v sezoně do čtvrtfinále. V něm se utká s domácím Kohlschreiberem.
Radek Štěpánek

Hned na úvodním turnaji sezony v Brisbane si Radek Štěpánek zahrál v semifinále, pak se ale osmkrát v řadě dostal jen maximálně do 2. kola. Sérii neúspěšných vystoupení ukončil až dnes v Mnichově, kde po zdolání Golubjova porazil i domácího 'dredaře' Dustina Browna. Český hráč sice čtyřikrát ztratil podání a proměnil jen 5 z 19 brejkbolů, na vítězství ve třech setech to s 'odřenýma ušima' stačilo. 

Štěpánek měl hned ve druhé hře dvě příležitosti sebrat soupeři servis, místo toho ale musel dohánět ztrátu 1-3. To se mu povedlo, ovšem za pár okamžiků prohrával znovu o dva gamy. I další manko ale dvaatřicetiletý rodák z Karviné smazal a za stavu 6-5 měl při podání soupeře první setbol, nicméně tie-breaku nezabránil. V něm měl setbol také jamajský rodák Brown, úspěch však nakonec slavil český tenista; nejprve zahrál účinný 'kraťas' a posléze dějství ukončil skvělou obranou hrou, po které soupeře donutil k chybě.

Úspěch v úvodní sadě Štěpánka psychicky nakopl a pomalu mířil za postupem. Ovšem krizí si prošel od stavu 3-1 a 40-0, kdy neproměnil žádný z brejkbolů a sám pak musel o své podání bojovat. O šest let mladšího soka v té chvíli zpět do hry nepustil a sám po dalším brejku navýšil už na 5-2. Koncovku zápasu si ale ještě pořádně zkomplikoval. O náskok dvou podání přišel a mohl být rád, že si vynutil druhou zkrácenou hru. V té měl na raketě mečbol, jenže volej na síti poslal do autu a naopak daroval setbol protivníkovi. Brown, který se často dohadoval s rozhodčím a svému tenisovému náčiní často dopřával letu vzduchem, šanci k radosti publika využil a po více než dvou hodinách boje cítil možnost připsat si po Wawrinkovi další cenný skalp.

Klíčovým okamžikem rozhodujícího dějství byl třetí game. Český tenista v něm odvrátil všech pět brejkbolů, nalomenému soupeři vzápětí sebral servis, a dnes se již podruhé přiblížil vítězství. Za stavu 5-2 měl druhý mečbol, který však Brown celkově 16. esem odvrátil. Opakování kolapsu z předchozí sady se ale Štěpánek vyvaroval; třetí mečbol si připravil aktivní hrou na síti a zápas nakonec po dvou hodinách a 49 minutách skončil chybou soupeře.

O semifinále bude 67. tenista žebříčku Štěpánek bojovat v pátek proti dalšímu Němci Philippu Kohlschreiberovi, s nímž už na rozdíl od Browna hrál a má pozitivní bilanci čtyř výher a jedné prohry. Kohlschreiber, vítěz turnaje z roku 2007, si dnes poradil dvakrát 6-3 s krajanem Denisem Gremelmayrem a rovněž se dostal do teprve druhého letošního čtvrtfinále.

"Nikdy není snadné hrát proti jinému Němci, ale myslím, že jsem se na zápas dobře soustředil. Solidně jsem začal těch jeho pár šancí jsem mu vzal. To byl dnes asi klíčový rozdíl," komentoval Kohlschreiber.

I čtvrtý start na turnaji v bavorské metropoli proměnil ve čtvrtfinále Marin Čilič. Loňský finalista po setech 6-3 7-6 porazil Argentince Horacia Zeballose

"Dnes to beru velmi pozitivně. Hrál jsem se soupeřem, který umí být nebezpečný, myslím, že jsem volil správné údery v klíčových okamžicích. V tie-breaku to bylo těsné, ale určitě mi vyhraný tie-break dodá více sebevědomí. Doufám, že zítra budu hrát o trochu lépe," řekl Chorvat po svém postupu.

O semifinále si Čilič zahraje s Nikolajem Davyděnkem, se kterým vyhrál tři ze čtyř vzájemných duel, naposledy - loni v Pekingu - však prohrál. Ruský tenista měl v Mnichově ve druhém kole namále s domácím kvalifikantem Julianem Reisterem, s nímž otočil vývoj utkání až ve zkrácené hře druhého dějství.

Vítěz turnaje Davyděnko si ve čtvrtfinále zahraje poprvé od začátku letošního roku, kdy si v Dauhá vyšlápl na Nadala a prohrál až ve finále s Federerem.

- ATP 250 MNICHOV (Německo, antuka, 450.000 eur) -
čtvrteční výsledky (28. 04. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Brown (Něm.) 7-6(6) 6-7(5) 6-3
Čilič (3-Chorv.) - Zeballos (Arg.) 6-3 7-6(7)
Mayer (5-Něm.) - Gabašvili (Rus.) 6-4 7-6(1)
Davyděnko (7-Rus.) - Reister (Něm.) 3-6 7-6(5) 6-1
Kohlschreiber (8-Něm.) - Gremelmayr (Něm.) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
štěpánek hrál tragicky a ten černoch byl ještě tragičtější. Ten hráč nemá v sobě ani špetku kvality.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem bohužel neviděl,proti Philippovi by mohl uspět,sice mu moc nevěřím,ale určitou šanci má.Pokud bude hrát svoji hru,tak věřím že šanci má.Bude to zápas dne,držím palce.
Reagovat
VlS
Já ti nevím, mě u Radka občas připadá, že z ničeho nic začne hrát exhibičně, na efekt a ne na účinnost a ztratí pár důležitých míčů a je zle. Ve druhým setu vedl 5:2 a podával a body ztrácel po nepřipravenejch přechodech na síť a hodně bodů ztratil podáním s vysokým odskokem, ze kterejch to Brown zabil hned první ránou z returnu. Ale třeba je to jen hloupej názor laika.
Reagovat
misoSK
zapas som zial nevidel, ale dokazem si celkom zivo predstavit obraz hry, Radek hral svoju hru, a jamajsky psychopat zabijal zo vsetkych moznych aj nemoznych pozicii...ale mohlo to byt vcelku zaujimave, skoda ze som nebol doma ked hrali
Reagovat
VlS
Tak tedy nevím, ale pokud někdo prohraje v tie breaku 5:7, tak mohl mít těžko match ball, nehledě na to, že jsem to viděl.
Gratulace Radkovi k postupu (ke hře jen chvílemi a chvílemi to bylo na soustrast) a zkus Kolimu ukázat, jak je důležité míti Filipa.
Reagovat
smazaný uživatel
Radek měl mečbol na raketě, tím je myšleno, že ho mohl mít pokud by ten volej nepokazil. Jinak taky gratulace, ale už jsem se bál kolapsu. Doufejme, že je Radek zpátky.
Reagovat
smazaný uživatel
docela se na zápas s Kohlim těším, jsem trošku na rozpacích, komu vlastně fandit, protože Kohli patří k mým oblíbencům, Radkovi samozřejmě fandím v Davis Cupu... snad to bude zajímavý zápas a dočkáme se tří setů...
Reagovat
VlS
Ale to potom můžu říct o komkoliv, že má "mečból" na raketě při prvním podání, protože když nic nezkazí, tak asi vyhraje :-D
Reagovat
ArcusII
Je normální výraz, nevím co je na tom nepochopitelnýho... Není psáno že měl matchball, ale mít šanci na matchball, to je rozdíl... Matchball na raketě doslova znamená pokazil jasný úder, kdyby ho nepokazil mohl mít matchball.
Ten kdo hraje tenis, tohle zná, a nad těmito výrazy se nepodivuje. Ten kdo se asi jen na tenis dívá v televizi, v tom vidí chybný sdělení...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist