Štístko Devoty pomáhá k výhrám Štěpánkovi i v Davis Cupu

11. 9. 2013, 15:56
Aktuality 2
Sám na kurtech nezářil, ale jako sparingpartner a trenér se třetím rokem veze na báječné vlně. Theodor Devoty pomáhá na turnajích Radku Štěpánkovi a od loňska je součástí daviscupového týmu, který za jeho působení v roli trenéra neprohrál.
Theodor Devoty (© tennisnet.com)

"Jsem takový štístko týmu. Zatím to drží, tak doufám, že to bude pokračovat dál," řekl Devoty před nadcházejícím pražským semifinále s Argentinou.

Dvaatřicetiletý Devoty se do 26 let snažil sám prosadit na kurtech. Pět let se neúspěšně protloukal nejnižšími turnaji kategorie Futures, výš se nedostal. "Zůstal jsem tam, jak se říká, zmrznutej," řekl rodák z Dvora Králové nad Labem, který se nejvýše v žebříčku ATP dostal na 663. místo v roce 2006.

Haló? Tady Korda
Před šesti lety se musel rozhodnout, co dál. Málo dotované turnaje hráče neuživí. "Tak jsem si řekl stop, musím začít dělat něco pořádného," vyprávěl Devoty. Sehnal si práci trenéra v pražském klubu TK Neridé, ve kterém působí dodnes.

Zlom přišel na jaře v roce 2011. Zazvonil mu telefon a při pohledu na displej uviděl americké číslo. Ve sluchátku se ozval hlas Petra Kordy, Štěpánkova trenéra, který mu nabídl, aby s bývalým osmým hráčem světa jezdil na turnaje. Život se mu rázem změnil. "Dá se to tak říci, ten telefon mě posunul hrozně kupředu," přitakal.

Na první turnaj s českou dvojkou vyjeli do Washingtonu a Štěpánek tam vyhrál dvouhru. "To byl skvělý úvod," řekl Devoty. Loni v lednu seděl v Melbourne v lóži hned vedle legendy Martiny Navrátilové a sledoval, jak Štěpánek společně s Leanderem Paesem vyhrávají čtyřhru na Australian Open.

"Triumf na Australian Open byl zážitkem. Sedět vedle Martiny a vidět Radka při jeho premiérovém grandslamovém vítězství, to snad ani nejde popsat," řekl nadšeně Devoty, který se Štěpánkem absolvuje sérii turnajů v Austrálii a v Asii.

Dobrou daviscupovou vlnu odstartovalo loňské čtvrtfinále
Na turnajích je se Štěpánkem od rána do večera. Když jsou na šňůře, má na starosti zajištění tréninků, míčů, ručníků, pak s tenistou hraje na kurtu nebo pomáhá, když se rozehrává s jiným hráčem. "Klasická turnajová práce," podotkl.

Štěpánka díky tomu dobře poznal a může říci, jaký je zblízka. "Je přátelský a otevřený, povídáme si o všem. Je to dříč, strašně chce a obětuje tomu sto procent," řekl Devoty.

Loni v dubnu se poprvé připojil a pomáhal v přípravě tenistům pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila ve čtvrtfinále Davis Cupu proti Srbsku. "A od té doby to je na dobré vlně," usmál se Devoty. Zažil totiž loňskou vítěznou cestu týmu za "salátovou mísou" a letos nechyběl u výher ve Švýcarsku i v Kazachstánu.

Devoty věří, že tenisté nyní zvládnou i domácí semifinále proti Argentině a podruhé za sebou si zahrají finále. "Vidím to dobře a věřím jim. Připravují se nejlíp, jak můžou a jsou dobře naladěni. Forma graduje, což lidi uvidí od pátku," věřil Devoty.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jen pro zajímavost:

04.05. Djokovic N. - Devoty T. 1K 6-1, 6-3 Futures 2004
Reagovat
Fandina
Tak to je hezké. Štístko pokračuj dál!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist