Strýcová po fantastickém Wimbledonu: Čekala jsem na to dlouho. Na tuhle pohádku nikdy nezapomenu

15. 7. 2019, 09:47
Aktuality 19
Barbora Strýcová se sedmnáctým rokem pohybuje na profesionálním okruhu a až na sklonku kariéry se dočkala životního úspěchu. Na svém nejoblíbenějším turnaji ve Wimbledonu si zahrála semifinále dvouhry a ve čtyřhře získala první grandslamový titul, díky čemuž je od dneška deblovou jedničkou.
Profily hráčů
Barbora Strýcová (© AFP)

"Cením si toho strašně moc a cítím zadostiučinění. Čekala jsem na to dlouho, ale prací, kterou jsem do toho dávala, se všechno dalo dohromady," řekla třiatřicetiletá plzeňská rodačka po nedělním úspěšném finále čtyřhry Radiožurnálu.

Na začátku roku si stanovila turnaj na londýnské trávě za hlavní cíl sezony. "V minulosti, když se k něčemu moc upnula, tak se jí to úplně nepovedlo, a teď to je naopak," řekl její trenér David Kotyza. "Našla balanc," podotkl Lukáš Dlouhý, druhý z trenérů Strýcové. A hráčka doplnila: "Jsou to maličkosti, která zapadly do sebe. Víc se ovládám, vítězím sama nad sebou a jsem spokojená."

Celých čtrnáct dnů vydržela koncentrovaná. I když v obou soutěžích postupovala a nejspíš byla plná emocí, vydržela se soustředit na hru. Až na nedělním bálu pro šampiony mohla slavit. "Dám si několik piv nebo víno," plánovala.

Několikrát vyzdvihla svoji současnou deblovou parťačku Su-Wei Hsieh. S tchajwanskou hráčkou se jim nadmíru daří. "Nemůžu jí dost poděkovat," řekla Strýcová. Společně budou hrát do konce sezony a nejspíš i na Turnaji mistryň.

Všechno sledovali přímo v hledišti i její nejbližší. Přítel Petr dorazil už na třetí kolo, rodiče a sestra přijeli před semifinále dvouhry a čtyřhry. "Je skvělý, že tady mohli všichni být při takovém momentu. Byli hodně slyšet," řekla Strýcová.

V kariéře Strýcová zažila slávu i trable. Dvakrát triumfovala ve dvouhře juniorek na Australian Open (2002, 2003). První finále dvouhry na okruhu WTA si zahrála v roce 2010 v Praze, ale po něm dostala nálepku "sprosťačka", protože se na kurtu neovládla a hodně nadávala. O rok později získala v Québecu první titul.

V únoru 2013 přišla velká rána. Dostala půlroční trest za dopingový nález stimulantu sibutraminu, který byl podle ní v potravinovém doplňku. Po pauze hrála v roce 2014 čtvrtfinále Wimbledonu ve dvouhře, slavila s Českem triumf ve Fed Cupu a na olympiádě v Riu 2016 získaly s Lucií Šafářovou bronz ve čtyřhře.

Na podzim roku 2017 vybojovala v Linci druhý singlový titul, ale především sbírá úspěchy ve čtyřhře, v které má nyní už osmadvacet vavřínů.

A dnes odjíždí z All England Clubu s pohárem pro deblovou královnu a jako světová jednička. "Je to pohádka, na kterou nikdy nezapomenu." rozplývala se.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
VlS
co by měla Bára dělat dál. A nechcete to třeba nechat na ní? Proč by proboha měl někdo někomu kecat do života?
Reagovat
Krisboy
Všichni to vědí? Já teda rozhodně ne.
Reagovat
VlS
Tak všichni s několika čestnými výjimkami. Já jen, že bez toho, že bychom věděli zač je toho loket jak zdravotně, finančně, společensky ( partnerskej život) a prostě lidsky, tak bude kde kdo meditovat, co by Bára měka dělat a nikdo nepřemýšlí, jestli toho za 20 let nemůže mít plný zuby.
Reagovat
PetaM
Ano, přesně. Všichni víme, co má Bára dál dělat. A pokud se tím nebude řídit, dostane od každého 25 ran na holou. A co s tím uděláš? Nekecej nám do toho.
Reagovat
blixa
Tak na TP od toho, co mají tenistky v kariéře dělat je Frick. Ten to ví nejlépe. Tak mu neberte tu jedinou radost v jeho bídném životě ;-)
Reagovat
Krisboy
Máš pravdu předsedo!
Reagovat
tmora
Nemáte nekdo link na pozápasovou konferenci STRYCOVA/SU-WEI HSIEH? Diky
Reagovat
EllNino
podle mě ani nebyla, když se pak hned konal bál :)
Reagovat
tmora
Rano jsem slysel v radiu, dotazy novinaru (ceskych) a byla tam i Su-Wei, tak bych rad videl i tu AJ verzi
Reagovat
Krisboy
Bára úžasná, moc jí to přeju. Souhlasím s tommrem - aspoň v deblu by mohla pokračovat, rozhodně má na to, aby v Top10 hrála ještě pět sezón.

Tak to ještě promysli, Báro, jo?
Reagovat
EllNino
to určitě, Bára má trochu jiný plány, než hrát 5 sezón ...:)
Reagovat
Krisboy
Já vím, ale je to škoda. Zrovna teď, když jí to začalo docela jít :)))
Reagovat
tommr
a jak to víš? Ty si s ní snad o tom mluvil? Co když se rozhodne hrát aspoň toho debla stejně dlouho jako Květa Peschke?
Reagovat
EllNino
chce letos nebo příští rok skončit :) chce mít rodinu
Reagovat
FulnekUltras
po deblovém zlatu z Tokia už se snad dočká ;-)
Reagovat
Fransoas
Co se týká emocí,tak mezi Bárou a Kateřinou je mezi nima určitá paralela.Zatímco Bára s odstupem času se s touto záležitostí postupně vyrovnávala a je nyní na jiné úrovni,tak Katka je na tom podobně co se týká vulgarismů.I když to nemá asi logiku - Katce to pomáhá.Možná až se Katka dostane do podobné herní pohody jako Bára,může nastat jiná situace.Obě jsou úžasné bojovnice.Ve čtyřhře si mohou konkurovat.V singlu má zatím navrch Bára.Otázkou zůstává,jak dlouho se bude věnovat aktivnímu sportu.Nechme se překvapit jak se to bude vše vyvíjet.
Reagovat
tommr
doufám, že jí ten mimořádnej úspěch ve Wimbledonu přiměje k tomu, aby ještě nějakej ten rok pokračovala. Zejména v deblu by toho spolu s Hsieh mohly ještě hodně vyhrát ...
Reagovat
FulnekUltras
souhlas - když vydrží achillovka, není snad zatím co řešit ;-)
Reagovat
Fandina
Barče. Neviděla jsem to, ale samozřejmě to sleduji. Gratulka. Nádhera!
Gratulka k titulu a jedničce. Krásně to navazuje, po GS titulu jedničkou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist