Strýcová se rozloučila s Wimbledonem dalším triumfem ve čtyřhře! Po boku Hsieh zvládla v Londýně i 12. zápas

16. 7. 2023, 22:28
Aktuality 59
Barbora Strýcová (37) a Su-Wei Hsieh (37) vyhrály v All England Clubu i 12. zápas a znovu po čtyřech letech slaví triumf ve čtyřhře žen. Ve finále zdolaly 7:5, 6:4 dosud suverénní nasazené trojky Storm Hunterovou (28) a Elise Mertensovou (27). Plzeňská rodačka, pro níž je letošní sezona rozlučkou s kariérou, získala svůj druhý grandslamový titul.
B. Strýcová a S. Hsieh (© AFP)

Barbora Strýcová se stejně jako Su-Wei Hsieh vrátila v dubnu po velmi dlouhé pauze. Původně se chtěla s kariérou rozloučit dříve, ale kvůli pandemii koronaviru rozlučku posunula až po narození syna. Jejím posledním turnajem by měl být závěrečný grandslam roku US Open a ještě předtím bude hrát minimálně domácí Livesport Prague Open.

A možná si to ještě rozmyslí, protože česko-tchajwanský tandem dokázal ve Wimbledonu znovu po čtyřech letech triumfovat, navázat stejně jako v roce 2019 na prvenství Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové a vyhrát v All England Clubu i 12. zápas (dohromady v nich ztratily jediný set). Rázem jsou Strýcová se Hsieh ve hře o Turnaj mistryň a ukázaly, že patří k nejlepším párům na scéně.

"Je to šílené. Vlastně tomu stále nemůžu uvěřit, ale je to realita, že?," řekla s úsměvem na tiskové konferenci Strýcová. "Byl to můj sen. Je to velká pohádka, protože je to můj poslední Wimbledon. Nemohla jsem si přát lepší konec," doplnila.

"Je to ještě speciálnější než v roce 2019. Obě trofeje jsou speciální, ale tahle má za sebou silnější příběh. Porodila jsem syna, dlouho jsem nehrála. Vloni jsem napsala Su-Wei, jestli se sem v roce 2023 zkusíme vrátit a znovu pocítit tu atmosféru. A ona na to: Ano, pojďme do toho. Pojďme se bavit. A teď jsme tady s trofejí. Je to šílené," dodala Strýcová.

Strýcová se Hsieh si titul poctivě vydřely, na vítězství nad Storm Hunterovou a Elise Mertensovou potřebovaly skoro dvě hodiny. V úvodní sadě dvakrát dotahovaly manko brejku, za stavu 5:4 nevyužily tři setboly v řadě na returnu a do vedení šly až o dvě hry později po skončení dalšího dlouhého gamu a po proměnění celkově šesté šance.

Ve druhém dějství odvrátily dva brejkboly a vypracovaly si nadějný náskok 4:1. Australance s Belgičankou, které byly po cestě do finále naprosto suverénní, se ovšem podařilo skóre srovnat. Následovala však čistá hra v podání česko-tchajwanské dvojice a v 10. hře využila druhý mečbol.

Pro bývalou deblovou světovou jedničku Strýcovou se jedná o druhý grandslamový titul v kariéře, pro Hsieh už o šestý a čtvrtý na posvátném londýnském pažitu. Plzeňská rodačka získala svou 32. trofej ve čtyřhře žen, Hsieh má o jednu méně a na nedávném French Open se radovala s Xinyu Wang.

"Celou dobu mi pomáhala. Vyhrála Roland Garros, teď Wimbledon. Je úžasná. Je skvělé mít takovou parťačku jako je Su-Wei, protože když jsem někdy dole, zvedne mě," ocenila Strýcová.

Od začátku roku 2018 triumfovaly české barvy v této disciplíně ve Wimbledonu už počtvrté z pěti ročníků (2020 se nehrálo). Jedinou výjimkou je předloňský rok, kdy trofeje zvedly nad hlavu Hsieh s Mertensovou.

Strýcová završila z českého pohledu veleúspěšný letošní ročník nejslavnějšího turnaje. Ve dvouhře kralovala Markéta Vondroušová, finále dívčího singla hrála Nikola Bartůňková a juniorské čtyřhry ovládli Jakub Filip s Italem Gabrielem Vulpittou a Alena Kovačková s Laurou Samsonovou.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
Mony
Ještě není maminka, že? To dítě v lozi nebylo její?
Reagovat
vavrinec
Asi není. Sice se začátkem minulého roku spekulovalo, že je těhotná, ale to se nepotvrdilo. Měla 18 měsíců pauzu, kdy prý stříhala květiny a upravovala rostliny. Spíš je to ale výmluva a potřebovala si doléčit nějaké chronické bolístky.
Reagovat
Ondra979
gratulace Barbore a jeji partacce, naprosta parada, uz jsem to vcera ale nedal a musel jsem se jit probehnout po tom napinavem muzskem finale..
Reagovat
a.magerova
https://xy1.cz/xkmp

smile

smile

smile
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
Fransoas
Bára s parťačkou ukázaly,že i v pozdějším věku jsou sehrané a mohou hrát i s mladšími a ambiciózními soupeřkami. Je to pro Báru vysněný sen - po návratu a krásné vynucené pauze se jí podařilo ukončit kariéru tímto způsobem. Závěrem se dá říci,že na okruhu WTA nám bude chybět - čas se Ale nedá zastavit. Gratulace k zisku Wimbledonského titulu ve čtyřhře !smile smilesmile.
Reagovat
GaelM
Neskutečné, pro mě je tohle větší příběh než titul Vondroušové (nic ve zlém smile). Rozlučka ve velkém stylu, bylo vidět že Bára v posledních zápasech není úplně fit, ale kousla to a vůbec to nebylo znát.

Jsem zvědav na její další program. Nabízelo by se ukončit tu kariéru hned, to by byl závěr hodný královny. Zároveň by se ale určitě ráda rozloučila i doma - takže turnaj v Praze snad nezruší. A pokud by absolvovala US Open a třeba ještě 1-2 další turnaje, může si tu definitivní tečku dát na turnaji mistryň...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nevím, z čeho mít dřív radost.smile První Wimbl Petry nezapomenu, a to mám mizernou paměť, ale tenhle Wimbledon, to teda bylo něco speciálního. Nejdřív Maky, pak junioři/ky, Alcatraz a po Bářině vítězství uznal i americký komentátor, že Češky vládnou ženskému tenisu.smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Bejt jí, tak to hned zabalím, to by byla luxusní rozlučka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevím, komu se povedlo při rozlučce vyhrát Wimbledon, ale jestli někdo, pak max na prstech jedné ruky. Ale to je jedno, takovouto pohádku se sladkým koncem sis plně zasloužila.smilesmile Tak to se skvělou, sympatickou parťačkou a dalšími oslavte a ještě něco letos vyhrajte!smile
Reagovat
paddy
Sampras vyhrál USO dokonce v singlu smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
sice to nebyl Wimbl, ale zase doma a v singlu, taky slušnej oddílsmilesmile
Reagovat
a.magerova
Ale on se původně neloučil, vyhrál USO a dal si odpočinkovou pauzu, až po půl roce se rozhodl ukončit kariéru.
Reagovat
paddy
Tady v profilu to má jako poslední zápas a GS určitě.

Navíc Strýcová nekončí. Bude hrát ještě Prahu, možná Ostravu a dává smysl, aby jela na USO, když má body. Možná i TM.
Reagovat
a.magerova
Ano, to je pravda, že vítězný finálový zápas USO je jeho poslední, ale neměl při něm myšlenku na konec kariéry, ta se urodila až po půl roce... řekl to v roce 2009 Marku Ebenovi Na plovárně... smile

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/208522160100034/
Reagovat
annah
Úžasný rozhovor. Samprasovu éru jsem jako aktivní divák nezažila. Škoda. Moc milý člověk je to. Jde z něj stejně pozitivní energie jako z Rogera.
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat
Dominik44
Sice pak ještě hrála pár turnajů, ale napadá mě Pennetta po US Open. To bylo tehdy velké překvapení. :)
Reagovat
IngStavinoha
Vystrčil, k poctěéé zbraň !!!!!
Reagovat
miledus
BÁRO děkujem,supersmile
Reagovat
Otmar
Tak Báře se to povedlo...líp se loučit nemůže.Sice jsme neviděli žádný famózní debl a Báře se taky zrovna moc nedařilo, ale urputnost a snaha uspět se taky cení a ,jak vidno, má i výsledky! Báře i její partnerce blahopřání a ať se jich ve zbytku sezóny drží zdraví a úspěchy!smile
Reagovat
George_Renel
Tak se hrálo o 7 titulů, u čtyř bylismile.smile
Reagovat
IngStavinoha
na to přehazování saka máme holt buňky ;-)
Reagovat
Ela-fon-isi
smilesmilesmile
Reagovat
capjar
Velká gratulace! smile Fantazie smile
Reagovat
misa
Asi má dobrou kondici.
Reagovat
Dobry-den
Žádná z Češek by tohle nepřežila. Natož v takovým vedru. A tady nějaká nula z páté stovky je po fyzické stránce strčí do kapsy. smile
Reagovat
Stippy
For ever.
Reagovat
a.magerova
smile smile smile
Reagovat
Honza-K
smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
bylo to pěkné finále, nejdřív jsem se trochu bála, že to nevyjde, když jsem viděla to nasazení Báry s parťačkou, obě se snažily, běhaly jako čamrdy a občas i zachybovaly, ale tak hodně bylo vidět, že chtějí vyhrát, že jsem se obávala, že to nedají.

Ale ukázala se jejich tenisová kvalita, protože ta převálcovala snahu.

Takže moc velká gratulace Báře, je to o5 šikulinka a najednou jsem si uvědomila, že Bára je vlastně na trávě úspěšná a stejně tak k tomu přišla Maky a nejsou to žádné silové ranařky, ale hrají chytře a se šikovnou rukou.
Reagovat
Fandina
A samozřejmě neuvěřitelný příběh. Přijít po dvou letech, ohlásit rozlučku a vyhrát ji. To je neuvěřitelné. A Bára jen potvrdila, jaká je to neuvěřitelně dobrá tenistka. A teď už i legenda.
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
annah
Je to skvělé. V Chrámu naše barvy letos celebrovaly jednu mši za druhou...smile
Reagovat
Fandina
smilesmile
Reagovat
EllNino
Báře gratulace, tohle je bomba :)

Doufám, že se v Praze nechystáš vyhrát titul v singlu, radši bych ho viděl u nějaké mladší :))

Ale kdyby, zlobit se nebudu smile
Reagovat
A211
A pak že to nejde i po 35, velký příklad.Gratulace.
Reagovat
Dobry-den
To je dvojka. Těžko hledat větší protiklady - na jedné straně pokorná a sympatická Su-wejka a vedle ní přemotivovaná a extrémně protivná Bára. smile

Ale ne, gratulace, pro Češky skvělý Wimbledon. smile

A gratulace pochopitelně i na Tchaj-wan. smile
Reagovat
misa
Obě mají hlavně přehled na kurtu a technické dovednosti, což není vůbec samozřejmé ani u dobrých singlistek.
Reagovat
IngStavinoha
proto taky Petra deblu nikdy moc nedala ;-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Fandina
Ano, Petra je ranarka.
Reagovat
smazaný uživatel
Obě mají hlavně přehled na kurtu a technické dovednosti, což není vůbec samozřejmé ani u dobrých singlistek.
Reagovat
Ianny
Bára skvělá, teď může v klidu otěhotnět a porodit druhé děcko a příště si Wimbledon zase vyhrát potřetí.Díky i její skvělé parťačcesmile
Reagovat
tommr
Bára se Su-wei dneska předvedly opravdu dobrej výkon a po zásluze vyhrály nad nasazenejma soupeřkama. Báře se ta rozlučka opravdu povedla ... smile
Reagovat
Honza-K
smile
Reagovat
Jan
smile Krásný konec kariéry. Přál jsem jí to. KrejSi letos neměly štěstí, Bára je zastoupila smile
Reagovat
lvicek
Je to trosku paradox, ale mozna, ze kdyby se KrejSi nezranily, tak by se Barca neloucila titulem. Hlavne doufam, ze u holek to zraneni neni nijak vazne a brzy zase zacnou hrat. A Bare to moc preju, nakonec mela predtim jen jeden GS ve ctyrhre (myslela jsem predtim, ze vic), takze vyhrat druhy je opravdu neco!
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
baba
no konečně výhra!!!! Moc moc jim to holkám přeji, hlavně Bára tam běhala jako za dob své největší slávy, ta bojovnost, zarputilost ....bravo.To je opravdu sladká třešnička na dortu.
Reagovat
tenisfan178
Neskutečný,obrovská gratulace. Dnes jsem měl obrovský nervy ale holky to zvládly. Blahopřeji.smile
Reagovat
misa
Skvělá dvojka smile
Reagovat
com
Jeste par turnaju a klidne by si mohla jet na konci roku vydelat pekny prachy na TM smilesmile
Reagovat
tommr
už teď jsou v Race na 7.místě takže by se na TM kvalifikovaly. Pokud nebude Bára hloupá tak si ten TM ještě zahraje ...
Reagovat
com
no ted sou 7.. Proto rikam jeste par turnaju :) ..pokud by meli ctvrt roku leharo, tak je hned nekdo vysoupne smile
Reagovat
tommr
ty potřebný body si uhrajou levou zadní pokud budou chtít. Jde hlavně o to jestli chce Bára opravdu skončit už po USO ...
Reagovat
lvicek
Barco, obrovská gratulace! Jste vážně skvělé :)
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist