Strýcová se Su-Wei Hsieh prolétly do finále Turnaje mistryň. Češka zakončí rok jako jednička!

2. 11. 2019, 17:37
Aktuality 7
TURNAJ MISTRYŇ - Barbora Strýcová se Su-Wei Hsieh na Turnaji mistryň smetly dvojici Grönefeldová/Schuursová a postoupily do finále, což české tenistce zajistilo přezimování v čele světového žebříčku. V boji o titul wimbledonské šampionky vyzvou loňské šampionky Timeu Babaosovu a Kristinu Mladenovicovou.
Su-Wei Hsieh a B. Strýcová (© AFP)

Barbora Strýcová postoupila na Turnaji mistryň premiérově do finále čtyřhry a poprvé ukončí sezonu na pozici světové deblové jedničky. Druhé nasazené Strýcová a Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu zdolaly v semifinále v čínském Shenzhenu Němku Annu-Lenu Grönefeldovou s Nizozemkou Demi Schuursovou jasně 6-1 6-2.

Strýcová a Su-Wei Hsieh měly utkání od první výměny pod kontrolou. Dobře returnovaly, Strýcová vládla na síti a její spoluhráčka ničila soupeřky přesnými prohozy. První set ukončila třiatřicetiletá Strýcová, pro kterou může být Turnaj mistryň posledním turnajem kariéry, nekompromisní smečí. Ve druhé sadě nepřipustily obrat a Sie Šu-wej odstartovala po 55 minutách hry jejich radost vítězným lobem.

Stejně jako Karolínu Plíškovou ve dvouhře i Strýcovou v hledišti hlasitě povzbuzovali čeští fanoušci. "Jsou neuvěřitelní. Měla jsem dojem, že hrajeme Fed Cup. Moc nám pomohli. Díky moc!" řekla Strýcová v rozhovoru na kurtu.

V nedělním finále se letošní wimbledonské vítězky Strýcová a Su-Wei Hsieh utkají s obhájkyněmi titulu Maďarkou Tímeou Babosovou a Francouzkou Kristinou Mladenovicovou., které letos porazily cestou za wimbledonským triumfem.

Český tenis má ve finále čtyřhry na Turnaji mistryň zastoupení počtvrté za sebou. Loni hrály o titul Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, předloni se z trofeje Martiny Navrátilové radovala Andrea Sestini Hlaváčková s Babosovou. V roce 2016 si o titul zahrála Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Postupem do finále má Strýcová jistotu, že už se před ni žádná tenistka v žebříčku čtyřhry nedostane. Podruhé za sebou tak bude na konci roku v čele deblu české jméno. Loni to dokázaly společně Krejčíková a Siniaková. Před nimi vládly deblu legendární Navrátilová, Helena Suková či Jana Novotná.

Maďarsko-francouzský pár Babosová a Mladenovicová v prvním semifinále zdolal Australanku Samanthu Stosurovou a domácí Shuai Zhang 1-6 6-4 10-8. Babosová může vyhrát čtyřhru na Turnaji mistryň potřetí za sebou, což naposledy dokázala Lindsay Davenportová. Američanka v letech 1996-98 uspěla s třemi různými spoluhráčkami, v roce 1997 vyhrála s Novotnou.

• TURNAJ MISTRYŇ, SHENZHEN 2019 •
Čína, tv. povrch / hala, 14.000.000 dolarů
sobotní výsledky (02. 11. 2019)
• Čtyřhra - semifinále •
Strýcová/Su-Wei Hsieh (2-ČR/Tchaj-wan) - Grönefeldová/Schuursová (8-Něm./Niz.) 6-1 6-2
Babosová/Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Stosurová/Shuai Zhang (7-Austr./Čína) 1-6 6-4 10-8
• Dvouhra - semifinále •
Bartyová (1-Austr.) - Kar. Plíšková (2-ČR) 4-6 6-2 6-3
Svitolinová (8-Ukr.) - Benccová (7-Švýc.) 5-7 6-3 4-1 skreč B.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Holahej
Bára musí vzývat štěstěnu, že se s ní šikovná, skromná, klidná síla Su-Wei, bývalá deblová jednička /2014/, ze sedmi dětí, vítězka 24 debl. titulů plus 12 finále na WTA, dala dohromady...., příští rok bude boj o nominaci na OH, tak uvidíme, jak se debly poskládají....
Reagovat
blixa
To vzývání by mělo být vzájemné, protože Su-wei k sobě potřebuje přesně někoho, jako je Bára, kterej se s tím nesere a zakončí výměnu brutálním volejem.
Reagovat
tommr
to se dá ale i obrátit: Hsieh může bejt ráda, že se s ní Bára, šikovná singlistka i deblistka, bývalá a (budoucí) světová deblová jednička, vítězka 27 deblových titulů, dala dohromady ...
Reagovat
horska.kraslice
Prostě jim to spolu sedlo, což je prima. 1+1 ne vždy vytvoří pár.....
Bára + Su-wej, to je pár, jehož hra je založená na spojení protikladů, které harmonicky funguje. A holky si sedly zřejmě i lidsky, Su-wej není zdaleka takový suchar jak se dříve třeba zdálo.
Snad se dá s trochou nadsázky říci, že ty dvě se hledaly, až se našly.
Reagovat
Holahej
Bára hraje debly dlouho a velké úspěchy na vel.turnajích, 1.GS má až teď s ní, v 33 letech, zatímco Su-Wei měla úspěchy a velké tituly už dávno ...

Čím k sobě pasujete?
Jsme úplně jiné. Tak strašné jiné, že víc to snad ani nejde. Známe se od dvanácti let, projely jsme spolu všechny turnaje, i ty menší. Dřív jsme se moc nemusely, pak jsme se začaly bavit a našly k sobě cestu. Doplňujeme se. Ona je kliďas.Já jsem energií sršící nasránek.

Co na ní máte nejraději?
Je neskutečně hodná. Chce, abych se cítila na kurtu v pohodě. Před zápasem se rozehráváme, kdy já chci. Jdeme kvůli mně už v 11 a ne v 11.30.

Stejně je zvláštní, že jste se daly dohromady až teď, že?
No, na stará kolena. Nějakou dobu jsme přemýšlely, že bychom si spolu mohly zahrát. Následně otěhotněla Andrea (Sestini Hlaváčková) a všechno do sebe zapadlo.

Taky občas zíráte, co je Su-wej schopná zahrát za údery?
Čumím. A ne občas, ale často. Ze začátku mě to mátlo, protože jsem nečekala, že z nějakého úhlu jde zahrát taková koule. Ale postupem času jsem si zvykla. Vím, co asi tak může přijít. Ona je podle mě nejtalentovanější a nejšikovnější na okruhu na postřeh a na čtení hry. Není vysoká, je hubená, takové tintítko. Nemá sílu, ale dokáže dát úžasnou bombu. Úplně přirozeně. A skvěle předvídá. Je na místě dřív, než přiletí míč. To je její zbraň.
Reagovat
horska.kraslice
Gratuluji a přeji zítra obdobnou dávku herní pohody i štěstí. Výsledek vypadá bombasticky, ale řada gamů byla dnes těsná, z rozhodujícího pointu. Bára i Su-wej se občas blýskly a občas se i "utnuly". Taky soupeřky občas pomohly, nutno si přiznat. Zítřejší soupeřky budou zřejmě tvrdší oříšek. Takže držím pěsti, ať vám to holky zítra šlape plus tu příslovečnou nutnou kapičku štěstíčka k tomu!
Reagovat
kada.tom
Báře i Hsieh gratuluji, dneska to byla čistá a rychlá práce :-)
Ale teda mám obavy, že pakliže zítra získají titul, Bára udělá WTA pápá ... jako bylo to hezké odejít takhle na vrcholu, ale zase na to pořád má, tak proč končit ... :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist