Sudí Nouni necitlivě poškodil Nalbandiana, nepovolil mu 'jestřába'

18. 1. 2012, 12:44
Aktuality 43
Americký tenista John Isner je mistrem maratonských zápasů. Předloni vyhrál až po jedenácti hodinách ve Wimbledonu, dnes potřeboval na Australian Open "jen" čtyři hodiny a 41 minut, aby odvrátil mečbol a zdolal v druhém kole Argentince Davida Nalbandiana po setech 4-6 6-3 2-6 7-6 10-8.
Profily hráčů
David Nalbandian a vrchní rozhodčí Egli

Isner si v Melbourne pomohl k postupu přes argentinského hráče 43 esy. Rozhodující pátý set trval bezmála hodinu a čtyřicet minut. 
Nalbandian ale opouštěl drama výrazně rozladěn. Několikrát se dohadoval s rozhodčím Kaderem Nounim a pořádně se naštval v páté sadě za stavu 8-8, kdy měl brejkbol. 

David Nalbandian se dohaduje s Kaderem NounimIsner trefil eso, ale lajnový ohlásil aut. Hlavní ho ovšem opravil a ohlásil shodu. Argentinec změnu neslyšel, a když stav zjistil, žádal jestřábí oko. Nouni ale odmítl video aplikovat, jelikož si o něj Nalbandian řekl pozdě.

Hráč zavolal vrchního rozhodčího turnaje Andrease Egliho, který ale potvrdil Nouniho rozhodnutí. Sudí se odvolával na pravidlo, podle kterého musí hráč požádat o kontrolu dopadu míčku "včas po výměně". Přesně stanovený čas ale není, záleží na rozhodčím.

"Je to směšné. Jak může být někdo tak hloupý za takového stavu? Neprohrál jsem kvůli tomu, ale bylo to hrozné," zlobil se Argentinec, který po mečbolu mrštil raketou. Navíc záznam ukázal, že podání šlo do autu. Nalbandian přesto nepodá na sudího stížnost. "To nemusím, na záznam se může každý podívat sám," řekl.

Dvoumetrový Isner v rozhovoru na dvorci pro ESPN řekl, že rozepři protivníka s rozhodčím neviděl, jelikož si šel do rohu dvorce otřít pot ručníkem. "Nevím, co se stalo, ale jak už jsem řekl, měl jsem hodně štěstí," řekl šestnáctý nasazený směrem k mečbolu, který odvrátil v pátém setu za stavu 5:6 a 30:40 při svém podání.

Předloni ve Wimbledonu porazil Isner v 1. kole Francouze Nicolase Mahuta také 3:2 na sety, ale zápas byl dvakrát přerušen pro tmu a celkově trval jedenáct hodin a pět minut. V pátém setu tehdy americký tenista zvítězil nevídaným poměrem 70:68.

Video z diskutabilní situace doplníme později. Nalbandian byl po zápase hodně naštvaný:

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
weak
NOUNI je jeden z nejlepších rozhodčích na okruhu (možná vůbec ten nejlepší) a i tady rozhodl správně... jestli si všimneš, tak NALBANDIAN je už po opravě umpiru na cestě doprava - tzn. na přijem při shodě... mezitím Nouni ohlásí "deuce" a teprve poté se David rozhoduje pro challenge... ale to už je POZDĚ - rozhodčí ohlásil aktuální stav a to, že se najednou Nalbandian rozhodl pro jestřába už nemohl vzít Nooni v potaz...
takže jsem asi jeden z mála, ale tvrdím, že tady měl pravdu UMPIRE a nikoliv rozzlobený Nalbandian...
navíc za Nalbandianovo "SHUT UP" směrem ke Kaderovi bych mu navíc napařil pořádnou pokutu...
Reagovat
smazaný uživatel
to sice jo pravidla jsou pravidla ale je to na rozhodnutí rozhodčího , tady nejsi na challengeru někde v Bogotě tohle je grandslam a nechápu pořád proč to udělal , měl jsem ho za slušňáka ale tohle jednodušše nezvládnul a je u mě zm.rd. Neměl jsem vsazeno jen se na to koukni z lidskýho hlediska . A v neposlední řadě bylo vidět jak špatně v tom kraválu slyší a že mu nadával , to sice nemusel ale uplně ho chápu udělal by to každej za tohodle stavu a za téhle situace . Nouni měl docela štěstí že to nebyl Roddick :D
Reagovat
smazaný uživatel
Chlapci, čo tu riešite?..absolútne nechápem postoje zastávajúce sa rozhodcu..Ja som ten zápas videl od prvého po posledný fiftín..Viem, aká tam bola situácia, viem, čo všetko predchádzalo tomu, aby takáto situácia vôbec nastala..Inými slovami Nalbandian drel skoro tri hodiny, aby sa mu naskytla príležitosť vyhrať servis Isnera. Isner triafa servis, ktorý je na prvý pohľad pravdepodobne von. ESPN to má na betón presne.. Rozhodca zahlási out, hlavný ho opravuje, takže nastáva prirodzený zmätok..Isner dvíha raketu na znak challengu (Nalbandian je teda úplne pochopiteľne zmätený, ako má žiadať o challenge, keď o Challenge žiada Isner?..prehodnoťte si teda svojich 18 sekúnd..Následne Nalba pristupuje k hlavnému, lebo nevie, čo sa deje, nepočuje ho..Bola tam frenetická atmosféra..Až potom sa vlastne dostáva do obrazu, kotroluje otlačku (3 sekundy) a žiada challenge..úplne jasná situácia..Not big deal, presne ako hovorí..Neposkytnutie jastraba za takéhoto stavu je absurdnosť, neposkytnutie jastraba po opravení výroku rozhodcu samotným umpirem je nehoráznosť najhrubšieho zrna..Jasná situácia, hanebná chyba rozhodcu, ktorého mám inak rád..TO je na dištanc a masné pokuty.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem viděl celý zápas a stím posouzením situace naprosto souhlasím..Nalbandiana to hodne poškodilo po stránce koncentrace.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska jeden z nejzajímavějších dnů ne-li vbc nejzajímavější na grandslamech od té doby co sleduju tenis, (Wimbledon 2009) několik pětisetových dramat (Nalba,Dolgo,Allmagro atd), mimořádný zápas s netradiční zápletkou (Nalba), kiks na který se jen tak nezapomene (Baghdatis) suma sumárum, dnes se ukázalo, proč je tenis záhodno sledovat!
Jinak k tomuto incidentu- z mého pohledu jasný fail rozhodčího a zaříznutí Nalby, zlom. Ale fakt respekt Davidovi, že po utkání nesvaloval vinu za prohrané utkání tomuto incidentu, já být v jeho kůži tak tu raketu po prohře asi hodím místo po zemi po rozhodčím.
Reagovat
tito
Je fakt, že takové rozhodnutí hráče nepoškodí až tak tím ztraceným fiftýnem, jako ztrátou koncentrace. V prvním setu by to prošlo hladce ale za takového stavu....
Reagovat
a.magerova
No poškodilo ho to hodně, vůbec jsem nepochopila, proč mu to ten rozhodčí upřel (to voko), ale zase na druhou stranu, David promarnil tolik BP až mě štval a takové hloupé chyby to byly :-((
Reagovat
a.magerova
Jo a to ani nemluvím o tom, jak ke konci braly Isnera křeče a on se po kurtu ploužil, toho měl David využít !!!
Reagovat
tito
Tomu rozumím ale asi David se svou pověstnou kondicí již taky šlapal vodu. Nicméně za takového stavu mi to připadlo tak nějak no "collinozní" a připomenulo mi to doby před zavedením jestřába, kdy byl schopen rozhodčí nesprávným rozhodnutím odrovnat psychiku hráče nejenom na game, ale třeba set i zápas.
Reagovat
Fandina
oka jsou skutečně vymoženost. Je to spravedlivé a swsprávné. Problém dnes byl prostě jen v tom, že nebylo dovoleno oko použít. Rozhodčí to nezvládl.
Reagovat
carolyn
Reagovat
a.magerova
No tak tohle jsem neviděla, tak to je hustýýýýý
Reagovat
carolyn
Tady je video i když v horší kvalitě, doufám že nevadí
http://www.youtube.com/watch?v=sOey5i7Fxa8
Reagovat
fazil
chudak nalbos.. jednoznacne chyba rozhodciho. na grandslamu v 5.setu za stavu 88 si toto nemuze dovolit. at jde piska challengery..
Reagovat
misoSK
John mal opat stastia viac nez dost, vitazstvo som viac prial Nalbovi, rozhodca sa zachoval ako uplny hlupak, absolutne nezmyselne mu nepovilil jastraba, naviac nechapem naco za takeho stavu pozmenoval vyrok ciaroveho, ved jastraba si tak isto mohol vziat John
Reagovat
VlS
několikrát po sobě jsem si to pustil a měřil jsem stopkami čas od okamžiku, kdy umpire opravil lajnového, do chvíle kdy David zvedl prst. Bylo to 18 vteřin. David chodil po kurtu. prohlížel zem a nic neříkal. Umpire se na něj díval a čekal co bude. Když pořád nebylo nic, tak zahlásil shodu a teprve potom David zvedl prst. Na místě rozhodčího bych mu chalenge už nepovolil taky.
Chápu, že už i David byl psychicky unavený a nemohl se rozhodnout, ale jeho žádost o jestřába rozhodně nebyla bezprostřední.
Reagovat
misoSK
bol tam zmatok, prst najprv zdvihal John, potom David, ale verim tomu, ze nepocul tu zmenu od Nouniho, keby lajnovy ukazal dobru loptu tak by si jastraba urcite vzal okamzite...Nouni jasne pochybil minimalne co sa tyka chybneho vyroku, v takychto situaciach podla mna nie je na mieste aby empirovy rozhodca menil vyroky ciarovych
Reagovat
smazaný uživatel
promiň, ale nesouhlasím. Tohle nebyla standardní situace, která by se dala odměřovat počtem sekund. Lajnový zahlásil aut, načež diváci zpustili karavál, pač cítili velkou šanci na break (a taky že by byla). Načež Nouni zahlásit overrule (byl to VÉÉLKÝ aut, takže byl úplně mimo), načež Nalbos se nejprve zeptal lajnového, co se děje, pak přistoupil k empiru, protože špatně slyšel. Když mu to Nouni vysvětlil, udělal pár kroků k lajně, kde zkontroloval otisk míče a zahlásil challenge - tohle je naprosto standardní chování tenisty, že nejprve zkontroluje stopu a pak hlásí challenge. Navíc za tohoto stavu... No nechápu to, Nouni mě velmi zklamal a myslím, že by měl dostat alespoň slovní výtku. Navíc hlavní rozhodčí alibisticky řekne, že to je věc rozhodnčího na empiru. No nevím, tohle by rozhodilo i psychicky silnější tenisty, než je Nalbos. Taky není divu, že hned v dalším gamu padl...
Reagovat
ezpana
Nouni sa neskor ospravedlnil za svoju chybu, aspon ze to, aj ked teraz uz je to asi jedno
Reagovat
Fandina
a už vůbec ne o vteřiny. Nikde není napsáno za kolik vteřin se má hlásit. Jisté je, že kdyby sudí "bariton" býval chtěl, tak ten záznam nechá pustit, obzlášt proto, že tam byl velký zmatek .....
Reagovat
VlS
můžeš mi vysvětlit, když David neslyšel Nouniho, kam šel na procházku po kurtu? Kdyby si myslel, že to byl aut, tak by měl jít na příjem druhýho podání, nemyslíš? Prohrál tvůj oblíbenec a nemáš z toho radost (zas na druhou stranu Sojka jásá a oslavuje, mi je to fuk), ale zůstaň na zemi a dívej se na skutečnost. Prostě to David po..al a prováhal to. Nejsem vůbec přesvědčenej, že to, co je na ESPN je skutečně ten spornej míč. Díval jsem se opravdu mockrát na záznam, kamera byla v ose lajny a ten míč vypadal na lajně. Kdyby na ESPN byl záznam dlouhýho míče, tak bych tomu věřil, ale takovej kus vedle, tomu nevěřím.
Reagovat
Fandina
promítám si jak to skutečně bylo a Isner to dal k čáře, stadion řičel, čárový nahlásil aut Nalba se usmíval a hlavní Bariton prý mezitím opravil čárového ..... nebylo to ale jasně slyšet ...... diváci řádili a nevědělo se jak to vlastně bylo....... Nalba chtěl oko a baryton mu ho odmítl dát nepochopitelně, kdyby to udělal, tak byl klid ....... pak přišel supervisor ...... k domu šel David po kurtě.
Reagovat
ezpana
Wow cize ESPN podla teba nie je autenticky zdroj a Nouni, ze sa ospravedlnil, ani to podla teba asi nie je autenticke?! Oukej
Reagovat
misoSK
Si uplne vedla s tym, ze prehral moj oblubenec, len povazujem za nespravodlive ako sa k Davidovi zachoval Nouni, David sa siel pozriet na odtlacok ked pochopil, ze Nouni zahlasil overrule, a hned na to ohlasil, ze chce jastraba...Je mi uplne jedno ci sa takato situacia tyka Nalbandiana, Nadala alebo Udomchokeho, len nemam rad taketo nezmyselne hranie sa na pana rozhodcu ako to predviedol Nouni, mal nechat preverit tu lopticku a teraz by sme tu nemuseli nic riesit...Mimochodom, moj oblubenec je Baghdatis, takze radost dnes naozaj nemam...
Reagovat
VlS
Já si to nepromítám v hlavě ale v počítači (Rib, ten Eurosport player je fakt super) bez komentářů. Overrule je v záznamu slyšet. Po tom co to zaznělo, tak David došel k lajně, dlouho si ji prohlížel a umpire čekal. Pak se David obrátil na druhou stranu a začal se hejbat směrem od rozhodčího na druhou stranu. Asi si to rozhodčí vysvětlil tak, že s tím souhlasí a zahlásil shodu. Teprve po zahlášení shody zvedl David prst. Trvalo to strašně dlouhejch 18 vteřin - to je hrozně dlouhá doba. Pak teprve David začal komunikovat s rozhodčím. Je to nešťastnej moment pro všechny. Myslím si, že hlavní rozhodčí by měl mít jestřába k dispozici permanentně a sporný míče na něm kontrolovat i bez výzvy hráče. Druhá věc je, že pokud se jestřáb v zápase nevyužije, tak by neměl bejt ani jinak zpřístupněnej a divím se, že si v tom ATP neudělá pořádek.
Chápu, že rozhodčí musí reagovat "teď" a NĚCO ŘEKNE. Hráč má možnost požádat o kontrolu bezprostředně - je těžký říct, jestli je to 3 vteřiny, 5 vteřin nebo kolik, ale na druhou stranu musí bejt nějakej limit a to bezprostředně mi připadá relativně nejvíc OK. Asi není možný říct že do 15 vteřin, to bys mohla po každým těsným míči čekat, jestli si hráč řekne nebo neřekne.
Mě víc vadí ty občasné diskuse (dělají to spíš holky), kdy se hráč obrací na rozhodčího, aby mu poradil, jestli si má jestřába vzít nebo ne.
Nevím, je mi to v podstatě jedno, ale chápu, proč rozhodl, jak rozhodl. Možná to nebylo úplně OK, David se taky nechoval úplně OK a tím co dělal, jak reagoval, měl na rozhodnutí taky svůj podíl (viny?).
Reagovat
Fandina
nejsme v rozporu. Nahoře někdo dal taky odkaz na http://www.youtube.com/watch?v=sOey5i7Fxa8 a tam je to přesně tak, jak to probíhalo v reálu. Já jen tvrdím, že každý se může mýlit i rozhodčí a nejjednodušší od něj bylo, to ve vlastním zájmu, nechat přehrát. Místo toho začal vysvětlovat, proč ne oko. Rozumný člověk má nadhled on ho neměl.
Reagovat
ezpana
Že išlo o tých cca. 18-20 sekúnd, to absolútne nikto nemôže spochybniť, lebo Nalbandian skutočne chvílu čakal, kým zdvihol prst, ale na tom štadióne bol veľký hluk a ten overrule Nouniho nepočul a preto aj išiel smerom k nemu, lebo nevedel čo zahlásil a áno potom ešte išiel naspäť si pozrieť značku a až potom zdvihol prst. Mohol to urobiť skôr, ale argumentoval tým, že viacerí hráči obzerajú značky a až potom zahlásia challenge - v čom mal pravdu. Plus samotný Isner chcel aby mu dal challenge, lebo nechcel takýmto spôsobom vyhrať. A hoci Nouni menil v zápase niekoľko krát rozhodnutia čiarových a mal vždy pravdu, tak toto jedno rozhodnutie mu veľmi nevyšlo, navyše išlo o veľký aut a dôležitý moment. Tento Nouni už v minulosti poškodil niektorých hráčov: Tipsareviča, Radwansku, Zvonarevu a teraz to všetko na ňho vyťahujú a keď si pozrieš nejaké zahraničné zdroje tak zistíš, že je teraz pod paľbou kritiky.
PS. ja fandím Felicianovi Lopezovi, takže ja som rád, že Johnny postúpil - pre Feliho prijateľnejší súper :)
Reagovat
ezpana
tu je video aj s hawk eye, ktoru Naldandian nedostal
http://espn.go.com/video/clip?id=7474368&categoryid=2378529
Reagovat
VlS
Ten sestřih není autentický, je to sestřih, ve skutečnosti ta doba byla mnohem delší - viz výše. V rámci vlastního přenosu jestřáb zařazenej nebyl. Nevím, proto jestli to byl autentický jestřáb sporného míče.
Reagovat
ezpana
jo jo, je to zostrihane, ano ta doba bola dlhsia. Toto je len zostrih, ale aj s tym jastrabym okom, lebo Eurosport to neukazal. Ja som to pozeral na ESPNu a tak to ukazali hned
Reagovat
Fandina
problém je v tom, že celkově při té výměně byl zmatek a tak se úplně nabízelo oko .......... nejdřív od jednoho a když hlavní rozhodčí opravil čárového ........... tak od druhého. Vůbec nejde o vteřiny........ hlavní se choval jako magor .........
Reagovat
Heather_Fedex
http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F&gl=US#/watch?v=vjZxsjT1b1w
Reagovat
Jose
nevim, čoveče, tady mi v tom přijde umpire nevinnej, spíš si za to může agnieszka sama tim zmatenym challengem - je jasný, že po nahlášení autu+correction se automaticky hraje nová výměna, takže co vlastně challengovala? logicky tu korekci, nahlášenej aut by pochopitelně nechtěla ověřit jestřábem. celkově ale trochu nešťastná situace, to jo.
Reagovat
smazaný uživatel
nemelte něco o pravidlech , snad je psáno že je to na rozhodčím a to podle mě s prominutím posral , na grandslamu za takovýho stavu to je prostě zářez ať si každej myslí co chce , jednoznačně chyba rozhodčího
Reagovat
ezpana
řekl šestnáctý nasazený směrem k mečbolu, který odvrátil v pátém setu za stavu 5:6 a 30:40 při svém podání.
Isner podaval v 5.sete prvy, takze nikdy nedoslo k stavu 5:6 z jeho pohladu! Bolo tam 5:5, John si vyhral podanie a bolo 6:5 -> John nemusel nikdy odvracat MP, ale bol 2 lopticky od prehry v tajbrejku vo 4.sete (4**-5).
http://www.tennis bet site.com/scores/stats/2012/01/18/62151.html
Reagovat
ezpana
alebo aj tu je dokaz, ze John viedol 6-5 v 5.sete>
http://www.youtube.com/watch?v=lI1MkOihDMY
John ale musel odvraciat 3 BP v 17.tej hre (stav 8*-8), co by sa dalo oznacit ako predcasne MP..
Reagovat
ezpana
http://uk.video.yahoo.com/yahooeurosport-10104300/ukeurosportnew-10104448/furious-nalbanian-requests-referee-27914089.html
Eurosport to neukazoval, ale na ESPN ukazovali to Isnerovo "eso" - bolo v aute..
Reagovat
smazaný uživatel
david bol v pravu bol v tom ze je zahlaseny aut, bol tam bordel a ani jeden hrac nevedel ci si ma nema zobrat j.oko kym sa pochopili s jeb... rozhodcom ubehlo 30sekund .
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel pravidla jsou pravidla.. rozhodči by občas měl by citlivějši,ale neda se nic dělat. Zapas thriller, ale věřil jsem už,že John a jeho service to zvladne, se štěstim a kurzem 2,10 jsem spokojeny. David ale měl prostě smulu.
Reagovat
Pesek12
Je to přesně tak, jak je napsáno. Opravdu necitlivý přístup rozhodčího, který měl ale předtím vždy pravdu - když opravoval výroky rozhodčích. Bohužel teď ji alespoň dle informací ze článku neměl. Protože to byl druhý servis Isnera a breakball pro Nalbandiana tak mu podle mě prohrál zápas. Isner se opravdu už nemohl skoro vůbec hýbat a následný game při servisu Nalbandiana vyhrál se štěstím a jistě zmíněné extempore s rozhodčím mělo vliv na hru Nalbandiana v následné hře. Opravdu nechutné, jak se dají nepřesná pravidla tupě dodržovat bez trochu citu pro hru a lidskosti. Už jen ten šílený protimluv - nepřesná pravidla pro užívání jestřábího oka.
Reagovat
ezpana
Islo vtedy este stale o 1.servis, lebo najprv dal "let", ale stale mal 1.servis, ale to "eso" bolo v aute (na ESPN to ukazovali), takze by John mal 2.servis, keby rozhodca nechal Nalbovi si zobrat jastrabie oko
Reagovat
Pesek12
omlouvám se, bylo to tak. Já se díval na Eurosport.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist