Suková je znovu v nominaci do Síně slávy

23. 10. 2015, 17:21
Aktuality 21
Helena Suková byla po třech letech znovu navržena do tenisové Síně slávy. S vítězkou 14 grandslamových turnajů ve čtyřhře a mixu se o tuto poctu ucházejí také bývalé světové jedničky Justine Heninová a Marat Safin. O přijetí nových členů, které se uskuteční příští rok v americkém Newportu, rozhodne hlasování novinářů.
Helena Suková

Padesátiletá Helena Suková byla v nominaci už v roce 2012, ale výběrem tehdy neprošla, stejně jako wimbledonský vítěz Michael Stich. Dostalo se pouze na Martinu Hingisovou, která se krátce po uvedení do Síně slávy k tenisu vrátila a nyní druhým rokem sbírá další úspěchy ve čtyřhře.

Češi v Síni slávy:
Jan Drobný - 1983
Jan Kodeš - 1990
Hana Mandlíková - 1994
Martina Navrátilová - 2000
Ivan Lendl - 2001
Jana Novotná - 2005
Karel Koželuh - 2006

Právě s Hingisovou získala Suková v roce 1996 jeden ze čtyř wimbledonských titulů v klasické čtyřhře. Česká tenistka v ní vyhrála celkem devět grandslamů a dalších pět jich vybojovala ve smíšeném deblu. Ve dvouhře bývalá světová čtyřka zaznamenala deset turnajových triumfů. Na grandslamech byla čtyřikrát ve finále, neuspěla ale ani v letech 1984 a 1989 na Australian Open, ani na US Open v sezonách 1986 a 1993.

V Síni slávy by byla osmou českou členkou. Může se připojit ke své někdejší deblové partnerce Janě Novotné, Martině Navrátilové, Haně Mandlíkové, Jaroslavu Drobnému, Ivanu Lendlovi, Janu Kodešovi a Karlu Koželuhovi, který do ní byl uveden jako dosud poslední český rodák v roce 2006.

Třiatřicetiletá Justine Heninová má na kontě sedm grandslamových titulů ve dvouhře a celkem 117 týdnů v pozici světové jedničky. Kariéru ukončila v roce 2011 kvůli zraněnému loktu.

O dva roky starší Marat Safin zvítězil v roce 2000 na US Open a o pět let později v Melbourne. Světovou jedničkou byl devět týdnů, s tenisem skončil před šesti lety.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
VlS
Ať to Heleno vyjde
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby měla aspoň 1 GS titul ze singlu, tak už by asi v Síni slávy byla. Debl je hodně podceňovaný, přestože v době její kariéry ho hrávala i většina singlové špičky.
Reagovat
Kozoroh
Máte v tabulce o Češích v Síni slávy chybu! Pan Drobný měl křestní jméno Jaroslav, nikoliv Jan!
Reagovat
smazaný uživatel
že letos to klapne. Že zase Helenu neodkloněj. Zasloužila by si toto ocenění.
Reagovat
smazaný uživatel
I když koukám na nominanty a asi to fouknou Henin....
Reagovat
smazaný uživatel
A to to můžou dát jenom jedné?
Reagovat
smazaný uživatel
Ale koukám na věk a na řadě by měla být naše Helena. Uvidíme, jak nás ve světě mají " rádi " .
Reagovat
smazaný uživatel
No to nevím, jestli tím tak šetřej bo co? 2012 píšou, že prošla jen Hingis. Neumím si přestavit, čím by si za 3 roky Helena polepšila, aby u novinářů prošla....
Reagovat
Fandina
Já doufám, že jí někdy dostane, když ne teď, tak může později. I teď už je nominovaná podruhé. Takže věřím, že to někdy bude.

A Čechy asi rádi mají, když už tam jsou tihle, jak se píše v článku.

Může se připojit ke své někdejší deblové partnerce Janě Novotné, Martině Navrátilové, Haně Mandlíkové, Jaroslavu Drobnému, Ivanu Lendlovi, Janu Kodešovi a Karlu Koželuhovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu nás ve světě maj " rádi ". Už velice dlouho to pozoruju. Nemyslím obyčejné lidi, ale takové ty elitky, zvláště ty " mediální " a politické. To bys někdy koukala JAK o nás ( ČR ) píšou někdy v zahraničním tisku....
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se bavíme o sportovcích, tak ti si myslím mají celkem dobrý zvuk.
Reagovat
letityfanousek
tak jsme nejmíň oblíbení, stačí se podívat na OOP turnajů. Nemusím chodit daleko, viz první den ve Vídni. Bylo 5 zápasů a všichni naši hráli (Veselý, Štěpánek a Pojďpojď). Naši hrajou vždy co nejdřív aby nepřekáželi, výjimkou jsou jen Berdych a naše nejlepší hráčky top10
Reagovat
Fandina
Příspěvek s tenisty ve Vídni jsem nějak nepochopila, protože naši tři tenisti hráli první den, ale dva z toho s domácími Rakušany. Takže smysl nechápu.
Reagovat
Fandina
Já to myslela teď tady v tenise, jinak to samozřejmě nemohu vědět. Nedávno jsem sem také dávala průzkum o oblíbenosti národů a užasla jsem, jak jsme na té nejspodnější příčce v oblíbenosti. Důvod třeba ten, že jsme držgrešle nebo u Chorvatů, že muži jsou nehezcí a podpantoflem. Jinak samozřejmě jsem myslela, že čeští tenisté dostali už svá oceneněí, jako synonymum, že to tak hrozné s tím nedávám jim ocenění být nemusí, když je už řada jmen.
Reagovat
Fandina
Tady je ten článek, něčemu jsem se zasmála a něco jsem se o nás také dozvěděla.
http://g.cz/budvar-proc-nas-cechy-ve-svete-nema-nikdo-rad
Reagovat
Pedronegro
podle mých zkušeností to tak vůbec není, v článku stačí dosadit jakoukoliv národnost a může se zdát, že je to o ní, většinou jsou to kecy, hodně je to o tom, že se jim líbí české holky, a komu nedají, ten je pomluví, a následný článek s anketou o Česku jako 17. spolkové zemi SRN je teda vrchol drzosti, i když tam pár set blbů je pro...
Reagovat
Kozoroh
Jen ať si Justýna počká!! Stejně na ni jednou dojde řada!
Reagovat
smazaný uživatel
Moje řeč!
Reagovat
Pedronegro
ani by nemuselo, pro mě jedna z nejméně sympatických špičkových hráček ...
Reagovat
seshitec
Zřejme nejkrásnější jednoruc bekhend ženský historie a jedina schopna porážet serenu. Škoda že vyhořela tak brzo pár let ještě mohla dát
Reagovat
Pedronegro
jo, BH pěkný, ale jinak ji nepostrádám, to je mi snad i ta Serča milejší :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist