Svitolinová nevyužila mečbol proti Azarenkové a Řím třetí rok po sobě neovládne

15. 5. 2019, 07:11
Aktuality 8
WTA ŘÍM - Elina Svitolinová prohrála čtvrtý zápas v řadě. Na antuce v Římě Ukrajinka podlehla 6-4 1-6 5-7 Bělorusce Viktorii Azarenkové, přestože ve třetím setu měla za stavu 5-2 mečbol při svém podání, a neobhájí tak tituly z předchozích dvou let.
Elina Svitolinová (© AFP)

Elina Svitolinové téměř celé jaro bojovala se zraněním kolena, nemohla naplno trénovat a zřejmě i proto se jí přestalo dařit. Od poloviny března, kdy postoupila do semifinále turnaje v Indian Wells, prohrála už čtyři zápasy v řadě - s Kanaďankou Biancou Andreescuovou, Číňankou Yafan Wang, Francouzkou Paulinou Parmentierovou a naposledy s Viktorií Azarenkovou. 

Na o pět let starší Bělorusku nestačila dvojnásobná obhájkyně titulu na antuce v Římě, kde přišla o možnost stát se po 23 letech první tenistkou, která turnaj v Římě vyhraje alespoň třikrát po sobě. Naposledy se to povedlo v sezonách 1993-1996 současné trenérce Karolíny Plíškové Španělce Conchitě Martínezové.

Čtyřiadvacetiletá Ukrajinka sice začala lépe a přerušila sérii pěti prohraných setů, ale utkání opakovaně přerušované deštěm prohrála krátce před půlnocí 6-4 1-6 5-7. 

Přitom v rozhodujícím setu Svitolinová vedla 5-2 a měla mečbol. Jenže ho nevyužila, náskok dvou brejků neudržela, pětkrát v řadě přišla o servis a tak ani ve třetím vzájemném souboji s Azarenkovou neuspěla.



"Byl to náročný zápas. Podmínky dnes nebyly ideální a nás obě to bylo obtížné. Vika se s tím nakonec dokázala vypořádat lépe a po zásluze vyhrála. Mrzí mě to, že tu končím hned po prvním zápase a nezopakuju výkony z předchozích let," litovala světová sedmička Svitolinová, jež v žebříčku minimálně o dvě místa klesne.

Na blížící se Roland Garros v Paříži Svitolinová zřejmě odcestuje bez jediné letošní výhru na antuce. Teoreticky by ještě mohla přijmout divokou kartu na menší turnaj v Norimberku, kde se bude hrát příští týden a kde si před pěti lety zahrála semifinále.

Bývalá světová jednička a maminka dvouletého syna Lea Azarenková byla ráda, jak v závěru zápasu dokázala zabojovat a zvednout úroveň své hry. 

"Byl to docela dramatický zápas - spousta dešťových přestávek a věcí kolem deště, s nimiž bylo těžké se vypořádat. Ale jsem moc ráda, že jsem byla schopná hrát svou hru, přežít mečbol a od té chvíle hrát skvělý tenis," radovala se Azarenková. "Celkově to byl kvalitní zápas. Se svým výkonem jsem spokojená a jsem šťastná, že jsem postoupila dál."

V osmifinále čeká finalistka z roku 2013 Azarenková na vítězku duelu mezi Španělkou Garbiñe Muguruzaovou a Američankou Danielle Collinsovou.

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3,452.538 eur
úterní výsledky (14. 5. 2019)
• Dvouhra - 1. kolo •
Vondroušová (ČR) - Strýcová (ČR) 1-6 6-4 7-6(4)
Cornetová (Fr.) - Sabalenková (9-Běl.) 6-1 6-4
Collinsová (USA) - Wozniacká (11-Dán.) 7-6(5) / skreč
Bencicová (Švýc.) - Sevastovová (12-Lot.) 2-6 6-3 6-2
Görgesová (16-Něm.) - Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) 6-3 6-4
Kasatkinová (Rus.) - Beguová (Rum.) 6-2 7-6(5)
Sakkariová (Řec.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6-1 7-5
Suárezová (Šp.) - Jastremská (Ukr.) 6-4 1-6 6-3
Mladenovicová (Fr.) - Garciaová (Fr.) 6-1 6-2
Buzarnescuová (Rum.) - Ostapenková (Lot.) 6-2 5-4 skreč O.
• Dvouhra - 2. kolo •
Kar. Plíšková (4-ČR) - Tomljanovicová (Austr.) 6-3 6-3
Azarenková (Běl.) - Svitolinová (5-Ukr.) 4-6 6-1 7-5
Bartyová (8-Austr.) - Kužmová (SR) 4-6 6-3 6-4
V. Williamsová (USA) - S. Williamsová (10-USA) bez boje
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Stan_Borowitz
naštěstí to bylo se soupeřkou bez formy po zranění, tak snad to příště dopadne lépe.
Reagovat
Jon61
V tenisu je obravdu vše možná, ve fotbalu můžete zabetonovat a bránit výsledek 1:0 desítky minut. V tenise se hraje do posledního míčku.
Například Tereza Martincová v utkání proti Italce Saře Erraniové v rozhodující třetí sadě prohrávala už 0:5, čelila mečbolu a nacházela se na pokraji fyzického kolapsu. Přesto nakonec v neskutečném duelu finalistku French Open z roku 2012 udolala.
Reagovat
aligo
jo kéž by se něco takového Tereze stalo... Mohlo vy jí to nakopnout
Reagovat
Jon61
Ale to se skutečně stalo v 1.kolo kvalifikace na turnaj v Miami vloni
v březnu.
https://sport.aktualne.cz/tenis/nemohla-se-hybat-nevidela-martincova-i-tak-po-sokujicim-obra/r~4d899fe02c2411e894960cc47ab5f122/
Reagovat
aligo
aha :D pardon, moje chyba :D
Reagovat
Andrew89
fandil jsem Vice jak divej:D parádní otočka nakonec!:)
Reagovat
dadaft
to jsou ale věci, upéct husu v peci!
Reagovat
Fransoas
Se skušenostmi Svitolinové se to zdá skoro neuvěřitelné.Za stavu,kdy jasně vedla měla určitě jednu možnost zápas vyhrát.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist