Svitolinová po neshodách se svazem odřekla start ve Fed Cupu

29. 1. 2019, 19:23
Aktuality 22
Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová se nepohodla s domácím svazem a odřekla start v nadcházejícím zápase Fed Cupu. Čtvrtfinalistka Australian Open jako oficiální důvod uvedla zranění, podle zástupců svazu jsou ale za vším finanční důvody.
Profily hráčů
Jelina Svitolinová

Sedmá hráčka světového žebříčku původně účast ve Fed Cupu proti Polsku přislíbila stejně jako nastupující talent Dajana Jastremská. Podle svazu ale nakonec obě start odřekly poté, co jejich agent vznesl takové finanční požadavky, které svaz odmítl přijmout.

"Hrát za národní tým by měla být věc patriotismu, oddanosti a respektu ke sportovnímu renomé Ukrajiny," uvedli zástupci svazu. V nominaci tak nově jsou Lesja Curenková, Kateryna Kozlovová, Marta Kosťuková a Naďa Kičenoková.

Svitolinová na sociálních sítích potvrdila, že jednání o finančních záležitostech proběhla, hlavním důvodem pro odmítnutí startu ale podle ní bylo zdraví. Čtyřiadvacetiletá tenistka se omluvila kvůli problémům s krkem a ramenem, které ji omezovaly už při čtvrtfinálovém duelu v Melbourne s pozdější šampionkou Naomi Ósakaovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
ttopi
Tak jsem si dodnes myslel, že Davis Cup a Fed Cup hrají hráči zadarmo, prostě jen proto, že rádi reprezentují. Pochopím úhradu veškerých výdajů spojených s bydlením, jídlem a vším okolo.
Reagovat
blixa
V zahraničí je to běžně slušně zaplaceno. U nás jsou nějaké smlouvy mezi Černoškem a hráčkami, je to také placené ale řádově méně.
Reagovat
ttopi
Ale proč? Proč se musí ze všeho dělat byznys? Reprezentovat je ve své podstatě čest a měla by se na to stát fronta.

Neřekl bych, že účastí na DC a DC utrpí hráč ve své osobní karieře nějakou velkou ujmu. Dobře, dle toho, jak o tom uvažoval Berdych, těch pár týdnů v roce je únava, ale jak říkám, jde o reprezentaci.
Reagovat
blixa
Tenis si na nějakou reprezentaci moc nehraje. Je to ryze individuální sport. DC a FC jsou výjimky a řada špičkových hráček ho ignoruje, protože nějaká týmová soutěž je jim proti srsti. Prostě v tenise každý reprezentuje především sám sebe, tak je to nastaveno.
Reagovat
ttopi
Tak je to dnes. Když někde mluví starší generace, které vyhrály třeba Davis Cup, tak ti by hráli zadarmo, i by si klidně zaplatili sami ubytování. To myšlení je dneska asi holt jiný, bohužel...
Reagovat
blixa
Tak jistě, byly doby kdy všechen sport byl vlastně "amatérský".
Reagovat
ttopi
Ale mě nevadí, že berou fotbalisti miliony, tam je to obhajitelný zájmem o produkt, který nabízejí. U těch reprezentací se mi to furt nějak příčí :-/
Reagovat
slacker
o jakej "produkt"? nechapu ze tolik dementu bavi sledovat tak nudny sport jako fotbal
Reagovat
rybicka
Tak buď akceptujeme odměny všude, nebo nikde! Podle čeho chcete určovat, který sportovec zdarma (za své), a který za odměnu? Rozumné rozdělení přijmu - jistě nejenom já
Reagovat
rybicka
... a odměnu za olympiádu? To i tito sportovci "jedou" na své náklady?
Reagovat
slacker
se jim obema vubec nedivim, hrat za banderovskou Ukrajinu muze jen mimoradne otrly jedinec
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak
Reagovat
com
jo zadarmo ani kure nehrabe :D
Reagovat
blixa
Natož Elina !!! :D
Reagovat
Torn
Že vy pánové zadarmo hrabete..:D
Reagovat
blixa
No to ani náhodou !!! Však jí to taky schvaluju ! ;-)
Reagovat
Torn
To sem rád, Svitohlína nebude nikde makat zadarmo, to se nemusela cpát do TOP10, ale zůstat na ITF. :D
Reagovat
Davor1
Je to podľa mňa ale dosť úbohé, keď hráčka, ktorá zarába ročne milióny len na prize money, plus ďalšie veľké peniaze na reklamách sa bude handrkovať o pár tisíc za reprezentáciu rodnej krajiny, aj to len jeden-dva víkendy ročne.

Samozrejme, možno je zranená a to je ten hlavný dôvod, ale ak skutočne ide o financie, tak je to pre mňa obrovské sklamanie. Ja byť na ich mieste, tak všetky tie drobné z FC venujem na charitu, veď pre nich je to ako keby priemerne zarábajúci človek dostal navyše 10 korún k výplate.
Reagovat
mendrit
Tak peníze z toho sypou nejen pro tenistky a jestli má hrát, aby členové svazu si nahrabali, tak se jí to asi tolik neoplatí za pár tisíc $.

Roli v tom může mít i minulost, jak či jakým způsobem ji svaz pomáhal v juniorkách.
Reagovat
Davor1
Samozrejme, môžu tam byť aj iné dôvody. Ukrajina je jedná veľká skorumpovaná žumpa, čo sa týka politickej scény a zrejme tam budú podobne fungovať aj športové zväzy. Ale bolo by fajn, keby to na rovinu vysvetlila, takéto zahmlievanie a výhovorky jej nespravia dobré meno.
Reagovat
Frick
navíc země, která je na tom prostě ekonomicky velice zle.
Reagovat
rybicka
Akceptovatelné, Cibule jistě bude reprezentovat zdarma. Bude-li kde.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist