Svitolinová v Bógotě neproměnila pět mečbolů proti Panovové

14. 4. 2016, 09:45
Aktuality 7
WTA BÓGOTA - Jeden z nejhůře obsazených turnajů WTA v historii přišel hned v 1. kole o svou největší hvězdu. Ukrajinka Jelina Svitolinová ve svém prvním letošním zápase na antuce neproměnila pět mečbolů a s Ruskou Alexandrou Panovovou prohrála ve třech setech.
Jelina Svitolinová

Jelina Svitolinová během kariéry získala na okruhu WTA čtyři tituly, když všechny vybojovala na slabě obsazených akcích kategorie International. Dvakrát zvítězila v ázerbájdžánském Baku (2013, 2014) a po jedné trofeji přidala v marocké Marrákeši (2015) a v malajsijském Kuala Lumpur (2016).

Tento týden se očekávalo, že světová šestnáctka přidá další podobný úspěch v kolumbijské Bogotě, kde byla jedinou přihlášenou hráčkou z Top 50. Jednadvacetiletá Ukrajinka ale zaváhala hned v úvodním kole. 

Svitolinová rozehrála svůj první letošní zápas antuce proti až 155. hráčce světa Alexandře Panovové už v úterý a nezačala ho dobře. Sice se ujala vedení 3-1, ale první set prohrála. A když už měla našlápnuto k obratu, za stavu 5-7 a 5-1 bylo utkání už podruhé kvůli dešti přerušeno a dohrávalo se ve středu. 

Ukrajinská favoritka závěr druhé sady zvládla a ve třetím dějství otočila z 2-4 na 6-5 a měla dva mečboly. Ale nevyužila je, v tie-breaku pak neudržela vedení 6-3 a po celkově pěti zahozených mečbolech prohrála po bezmála tříhodinovém boji 5-7 6-1 6-7.

"Každý míček byl dnes velmi důležitý, protože to byl hodně vyrovnaný zápas. Včerejší první set a dnešní třetí byly opravdu těsné. Musela jsem bojovat, být agresivní a být připravená úplně na všechno," komentovala Panovová svůj úspěšný vstup do oblíbeného turnaje.

"Vždy se sem ráda vracím. Mám tu spoustu podpory a hraju tady dobrý tenis," řekla Panovová, která v kolumbijské metropoli startuje sedmý rok po sobě a před čtyřmi lety si v ní dokonce zahrála své jediné finále na okruhu WTA.

První kolo turnaje nezvládla ani jedna z tria nejvýše nasazených. Den po nasazené dvojce Pereiraové vypadla i domácí turnajová trojka a šampionka z roku 2013 Mariana Duqueová-Marinová, jež podlehla 6-3 6-7 4-6 Amře Sadikovicové. Šestadvacetiletá Švýcarka, která loni v červnu po více než roce - během kterého se živila trénováním - obnovila kariéru, si připsala první výhru na podniku WTA od roku 2013.

"Musela jsem hrát co nejlépe, abych měla šanci ji porazit. Pro mě to bylo něco speciálního hrát tady na centrálním kurtu, bylo to úžasné. Neustále jsem se snažila zůstávat klidná a hrát bod po bodu. Ve druhém setu jsem ze sebe shodila nervozitu a nakonec jsem vyhrála," řekla 168. hráčka světa Sadikovicová, jež v žebříčku WTA ještě nikdy nebyla výše.

V Bógotě startovalo pouze pět hráček z Top 100 a pouze dvě překonali první soupěřku. Španělská šampionka z roku 2012 Lara Arruabarrenaová a Američanka Irina Falconiová dokonce dokázaly postoupit už do čtvrtfinále.

• WTA INTERNATIONAL BÓGOTA •
Kolumbie, antuka, 250.000 dolarů
středeční výsledky (13. 04. 2016)
• Dvouhra - 1. kolo •
Panovová (Rus.) - Svitolinová (1-Ukr.) 7-5 1-6 7-6(6)
Sadikovicová (Švýc.) - Duqueová (3-Kol.) 3-6 7-6(5) 6-4
Dominguezová (7-Šp.) - Tigová (Rum.) 5-7 6-4 6-4
• Dvouhra - 2. kolo •
Arruabarrenaová (4-Šp.) - Schäferová (Něm.) 6-1 6-0
Falconiová (5-USA) - Reixová (Fr.) 6-3 7-6(2)
Goncalvesová (Braz.) - Mariaová (6-Něm.) 6-4 6-3
Pellaová (Arg.) - Kostovová (Bulh.) 6-3 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
janek_da
Tak mojí Rubačce se ten turnaj celkem odkrývá.
Reagovat
Frick
Tak Bára si zahraje s Linou....

Naposledy tento zápas skončil pro české barvy dobře :-D
Reagovat
tommr
se v Istanbulu dostala už do semifinále. V žebříčku se díky tomu posune blíž ke druhý stovce, která by pro ní znamenala účast na GS kvalifikaci ... :)
Reagovat
horska.kraslice
Cadantu sice skrečovala, ale bylo to za stavu 6:2, 3:1 pro Báru, takže Bářina zásluha tam určitě je taky. Super, další nadějný vzestup mladé hráčky.
Reagovat
Frick
Ještě by se slušelo dodat, že před dvěma lety 50k v Istanbulu již jedna Češka vyhrála. A následující dva roky ukázaly, že tento úspěch nebyl žádný "výkřik do tmy"
Reagovat
Frick
Ovšem expreska by tu bejt prostě měla.
Reagovat
Frick
No proto :-D

Docela jsem zvědav, zda si nestřihne i kvaldu o WTA turnaj. Nicméně, logisticky by to byl asi problém, areály jsou od sebe skoro 50km/1h44m jízdy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist