Šwiateková poprvé nesmetla Kuděrmetovovou. V Tokiu prohrála třísetové čtvrtfinále

29. 9. 2023, 08:57
Aktuality 16
WTA TOKIO - Iga Šwiateková (22) po triumfu na Roland Garros pokračuje v matných výkonech. V Tokiu na prvním turnaji po sesazení z čela světového žebříčku skončila už ve čtvrtfinále po třísetové porážce se svou až dosud oblíbenou soupeřkou Veronikou Kuděrmetovovou (26), s níž v předchozích čtyřech duelech ztratila dohromady jen deset gamů.
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Iga Šwiateková po červnovém triumfu na Roland Garros odehrála sedm turnajů a pouze na menší domácí akci WTA 250 v rodné Varšavě nenašla přemožitelku. Jinak se nedostala dál než do semifinále.

Po neúspěšné obhajobě titulu na US Open byla po 75 týdnech sesazena z čela žebříčku a tento týden v Tokiu tak poprvé od loňského jara nestartovala jako světová jednička. K úspěchu jí to ale nepomohlo.

Dvaadvacetiletá Polka měla už v úvodním zápase nečekaně potíže s domácí outsiderkou Maiou Hontamaovou a druhou soupeřku již překonat nedokázala. S Veronikou Kuděrmetovovou, s níž v prvních čtyřech vzájemných duelech ztratila celkem jen deset her a letos ji deklasovala v Dauhá i Madridu, prohrála 2:6, 6:2, 4:6.

Šwiateková od prvních výměn příliš chybovala a odvrácením brejkbolu za stavu 0:4 alespoň zažehnala hrozbu kanára. Sice si vynutila třetí set, ale v něm si nevypracovala jedinou šanci na brejk, dál neobvykle kazila a obrat nedotáhla. Kuděrmetovová zvítězila po necelých dvou a půl hodinách boje a na pátý pokus o čtyři roky mladší Polku porazila.

"Žádnou speciální strategii jsem proti ní neměla. Prostě jsem se snažila sama sebe přesvědčit, že ji dokážu porazit, a konečně se to podařilo," uvedla Kuděrmetovová na webu WTA.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Světová devatenáctka Kuděrmetovová se o místo ve finále utká s Anastasií Pavljučenkovovou (h2h 2:2). Osmifinálová přemožitelka Lindy Noskové porazila 6:2, 7:5 krajanku Jekatěrinu Alexandrovovou a poprvé od porážky ve finále Roland Garros 2021 postoupila na hlavním okruhu do semifinále. V nich vyhrála 11 z posledních 12 zápasů.

Jessica Pegulaová pokračuje na "pětistovce" v Tokiu v suverénních výkonech. Nasazená dvojka zničila v úvodním zápase 6:1, 6:2 Cristinu Bucsaovou a ve čtvrtfinále deklasovala za hodinu hry 6:1, 6:0 světovou třináctku Darju Kasatkinovou, které nedovolila ani jednou uhájit servis.

O třetí letošní finále a nejspíše definitivní jistotu startu na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu bude usilovat proti Marii Sakkariové (H2H 3:5).

Sakkariová slavila před týdnem na WTA 1000 v Guadalajaře svůj teprve druhý kariérní triumf na nejvyšším okruhu a vítěznou sérii natáhla už na sedm zápasů a 14 setů. Řecká jednička ve čtvrtfinále v Tokiu stejně jako v semifinále v Mexiku jasně přehrála Caroline Garciaovou, tentokrát po setech 6:2, 6:2.

• WTA 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 780.637 dolarů
páteční výsledky (29. 09. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kuděrmetovová (8-) - Šwiateková (1-Pol.) 6:2, 2:6, 6:4
Pegulaová (2-USA) - Kasatkinová (6-) 6:1, 6:0
Sakkariová (4-Řec.) - Garciaová (5-Fr.) 6:2, 6:2
Pavljučenkovová (-) - Alexandrovová (-) 6:2, 7:5

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

16
Přidat komentář
kulhavej_kmet
Měla by něco změnit, třeba konečně sundat tu žluto modrou pentli z čepice. Jen ji to rozptyluje od tenisu. Z té pentle má určitě i ten tik před podáním.smile
Reagovat
Nola
carevna porazila Igu? to sa mi iba prisnilo asi... nevidela som, asi je Iga hodne dole, ked ju uz porazaju aj hracky, ktorym nadelila este nedavno kanara...... myslim, ze jej sebavedomie nacala Rybka....
Reagovat
Drzymalski
Viděl jsem jenom konec, ale Iga se tak nějak pokvitovsky vyházela. Bude třeba něco změnit. Možná v týmu (psycholožka na vylískání), v herním pojetí, v hlavě i na hlavě (vyčistit kšiltovku) atd. Jazda, dziewczynka!
Reagovat
com
uz tak neporazitelne nevypada smilesmile
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Super. Trapka s ukrajinskou pentlí (nesmírně dlouho jediná s tímhle trapným virtue signalingem ve WTA i ATP) prohrála ve 2.kole a to navíc s Ruskou! Teď by ještě mohla vypadnout z top2. V to ale moc nedoufám.
Reagovat
jih
Máte papír na tu demenci? smile
Reagovat
mamina
Taky se mi tou trapárnou zprotivila. Ale to asi s poklesem výkonnosti nemá nic splečného, pouze s oblíbeností.
Reagovat
Astarin
U mě třeba díky tomu získala malé bezvýznamné plus. smile
Reagovat
jih
smile
Reagovat
annah
U mně dost velké plus. A to jsem jí fandila i před tím, než rusaci napadli Ukrajinu.
Reagovat
Drzymalski
Většina historicky vzdělaných Poláků považuje zrovna tuhle podporu národa a státu, který napáchal na polském národu zvěrstva rovna genocidě, za trapnou. A to je velmi měkký výraz.
Reagovat
milik254
Copak, podporuješ teroristický stát vedoucí útočnou válku?
Reagovat
A211
20.2.2022 Rus říkal že končí cvičení a jde do kasáren tak jak to dopadlo co kecali všichni experti ex presidenti, premiéři a další chytrolini my to říkali že Rus na UK nepůjde a jak to dopadlo 22.2.2022!!!!!! Iga S. jelikož má Rusa za kopcem tak upozorňuje že se nedá věřit.Jinak největší chcimir je Fin 5mil obyvatel,180000 armáda ve zbrani,900000 aktivní zálohy,civ .obrana připravená na agresora.
Věřit znamená pohodlnost.
Reagovat
Stybnat
ale nevím,co k tomu říct. Pravda je z moci úřední zakázána smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
K tomu jen říct, jdi si do Ruska, trolle!smile
Reagovat
Krisboy
Nebuď na něj ošklivý. Já, kdyby mě někdo zakázal pravdu jako tomu nešťastníkovi, taky bych byl naštvanej a to potom člověk snadno plácne blbost. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist