Šwiateková vyhrála 33. zápas v řadě, ve čtvrtfinále French Open nedala šanci Pegulaové a čeká ji Kasatkinová

1. 6. 2022, 16:48
Aktuality 15
FRENCH OPEN - Předloňská šampionka a největší favoritka Iga Šwiateková na French Open pokračuje v dominanci. Čerstvě 21letá Polka ve čtvrtfinále za hodinu a půl přehrála 6-3 6-2 světovou jedenáctku Jessicu Pegulaovou a svou neporazitelnost natáhla už na 33 zápasů. O šesté letošní a celkově deváté finále se zítra utká s Darjou Kasatkinovou, která je v semifinále grandslamů poprvé.
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková od únorové porážky s Jelenou Ostapenkovou v Dubaji prožívá neuvěřitelné období. Dvacetiletá Polka zvládla všech 33 následujících zápasů a prohrála v nich dohromady jen šest setů. Přemožitelku nenašla v Dauhá, Indian Wells, Miami, kvalifikačním utkání BJK Cupu, Stuttgartu ani Římě.

V dominanci pokračuje v areálu Rolanda Garrose, kde předloni senzačně a bez ztráty setu triumfovala. Světová jednička a největší favoritka letošního ročníku antukového podniku velké čtyřky zatím předvedla jediné větší zaváhání, když v osmifinále proti Qinwen Zheng prohrála úvodní dějství, ačkoli v něm měla pohodlné vedení i setboly.

Rodačka z Varšavy se ovšem poučila a v dnešním čtvrtfinále nedala šanci Jessice Pegulaové. Souboj žebříčkově dvou nejvýše postavených čtvrtfinalistek zvládla za hodinu a půl a nadělila si dárek ke svým včerejším 21. narozeninám. Za celý zápas čelila pouhým dvěma brejkbolům, úvodní brejk nepotvrdila, ale od stavu 3-3 už byla jasně lepší hráčkou na kurtu.

Dnešním vítězstvím se osamostatnila na třetí místě pořadí hráček s nejdelší vítěznou sérií od roku 2000. Na čtvrtou příčku odsunula Justine Heninovou, před ní už jsou jen sestry Venus (35) a Serena (34) Williamsovy.

"Za poslední rok jsem se toho hodně naučila. Cítila jsem, že jen nebe je pro mě limitem, takže jsem teď více svobodnější. V mé mysli se toho hodně změnilo. Uvědomila jsem si, že mohu být světovou jedničku a dokážu se s tím vypořádat. To je docela pěkné zjištění," řekla na tiskové konferenci Šwiateková.

Šwiateková ve svém třetím grandslamovém semifinále (letos na Australian Open nestačila na Danielle Collinsovou) narazí na Darju Kasatkinovou, kterou letos zničila ve všech třech duelech. Už ve čtvrtek zabojuje o své již šesté letošní a celkově desáté finále, v nichž osmkrát po sobě neztratila ani set.

"Bude to (Šwiateková) další hora ke zdolání, další milník. A možná je lepší, že hrajeme takhle brzo a nebudu mít moc času o zápase přemýšlet," uvedla Kasatkinová.

Ta zvládla čtvrtfinále grandslamových turnajů až na třetí pokus, jednou neuspěla právě v Paříži (2018), kde před osmi lety ovládla juniorku. Pětadvacetiletá Ruska neztratila set ani s Veronikou Kuděrmetovovou, svou stejně starou krajanku porazila 6-4 7-6(5). Zahraje si tak o své jubilejní desáté finále a první v aktuální sezoně a stále se může stát první ruskou šampionkou od roku 2014 (Maria Šarapovová).

Šwiateková je jedinou semifinalistkou letošního ročníku French Open, která už takto daleko na grandslamech byla. Kasatkinová a Italka Martina Trevisanová s Američankou Cori Gauffovou jsou mezi nejlepším kvartetem poprvé.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 43.600.000 eur
středeční výsledky (1. 6. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Pegulaová (11-USA) 6-3 6-2
Kasatkinová (20-) - Kuděrmetovová (29-) 6-4 7-6(5)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

15
Přidat komentář
Frick
Pokud by to nějakou nešťastnou náhodou celý vyhrála, hrála by se jí ruská hymna nebo ne?
Reagovat
Nenela
Jasne, ze ne
Reagovat
SwissMaestro
Škoda.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tobě to může bejt jedno, když ji posloucháš každej večer před spanímsmile Nebo i ráno?smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kosatka je v pohodě, tý kdyby zahráli něco k tancování, tak bude spokojenásmile
Ale že by vyhrála je skoro utopie.
Reagovat
com
Swiatek je jak ohrana deska.. smile No Kasatkinu taky prejede, jelikoz ji letos uz porazila 3x.. Tak snad ji ve finale da Trevisan smile Protoze namachrovanou Gauff s trofeji v ruce videt taky nechci smile
Reagovat
lxr
Spíš si myslím, že tam teď nemá žádnou konkurenci. A souhlasím, Gauff nechci ani ve finále.
Reagovat
tommr
bude finále Swiatek vs Gauff a Polka bude nadělovat ...
Reagovat
Nenela
Nelibi se mi to, ale asi to tak bude
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Proč nelíbí? Jsou to nejlepší hráčky na turnaji...
Mně se spíš nelíbí, že do SF nepostoupila Leylah a možná Pegula měla hrát o SF s Cori a ne s Igou. Pegula výkony v celé sezóně i tady si SF zasloužila. ČF byla hodně nešťastná..
Reagovat
tenista08
Spíše se bojím, aby takové finále nebylo obdobou včerejší fotbalové šaškárny - Skotsko-Ukrajina 1:3smile
Reagovat
vavrinec
Nerozumím. Jaké šaškárny? Fotbal jsem neviděl. Jaká šaškárna by měla být ve finále RG?
Reagovat
tenista08
Boris Johnson před dvěma měsíci prohlásil, že by Ukrajina na MS měla postoupit automaticky - na čí úkor asi? Takže tolik k té šaškárně...
Bohužel, politika nehýbe jen světem, ale i sportem.smile
Reagovat
miraben99
A jak to souvisí s případným finále mezi Polkou a Američankou?
Reagovat
vavrinec
Stále nerozumím. Co má nějaké prohlášení britského premiéra (předpokládám, že šlo o jeho osobní názor) společného s turnajem žen v rámci RG? Prosím o vysvětlení.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist