Talentovaná Štefková kvůli přetrvávajícím bolestem ukončila kariéru

6. 11. 2019, 08:21
Aktuality 19
Nečekaně brzký konec kariéry oznámila teprve 24letá česká tenisová naděje Barbora Štefková. Rodačka z Olomouce nemůže pokračovat kvůli reaktivní artritidě. V žebříčku to i přes časté zdravotní problémy nejvýše dotáhla na 154. místo.
Profily hráčů
Barbora Štefková

Štefková si svůj profesionální debut odbyla těsně po 15. narozeninách v roce 2010. Plně se ale na profesionální okruh začala soustředit až o tři roky později.

Na okruhu ITF dokázala ve své krátké kariéře posbírat devět titulů ve dvouhře, ve čtyřhře triumfovala dokonce 12krát. Hlavní soutěž na okruhu WTA si zahrála celkem třikrát a jednou se dostala do druhého kola (Québec 2016). Na grandslamech se jí nejvíce dařilo loni ve Wimbledonu. Na nejslavnějším turnaji světa poprvé v kariéře a zároveň naposledy prošla grandslamovou kvalifikací.

V žebříčku to nejvýše dotáhla na 154. místo, ve čtyřhře krátce uzavírala elitní stovku.

"Moji milí fanoušci a kamarádi. Všichni se mě na to ptáte, a proto bych vám teď ráda něco řekla. V létě jsem bohužel musela ukončit svoji tenisovou kariéru. Vrátila se mi reaktivní artritida a s ní bolesti obou zápěstí," napsala 24letá Češka na sociální sítě.

Štefkovou trápilo zranění už předloni. Lékaři zpočátku nevěděli, v čem je problém, a česká hráčka se na kurty nedostala přes osm měsíců.

I přes nakonec úspěšnou diagnózu vydržela Štefková ještě rok a půl, ovšem bolestí se nezbavila a poslední soutěžní zápas odehrála v červnu na trávě v Hertogenboschi.

"Jsem z toho smutná, protože mám tenis ráda a dala jsem mu hodně. Nejvíc co jsem mohla. A taky proto, že nekončím jak a kdy jsem si sama přála. Zároveň jsem šťastná, že jsem měla šanci prožít spoustu krásných momentů, a že mě sport naučil tolik.. Naučil mě tvrdě pracovat, sáhnout si na dno a zase znovu vstát. Tolikrát. A mnohem víc."

"Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě podporovali, fandili mi. Všem nejbližším, co v tom jeli se mnou ať jsem zrovna byla nahoře nebo dole. A nekonečný dík moji mámě," uzavřela svůj příspěvek na Instagramu.

Štefková se bude nyní věnovat studiu trenérství na Univerzitě Palackého v Olomouci. O dalších plánech zatím nemá jasno.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
EllNino
Olomoučanda, tak trochu moje krajanka :)

Ruku má šikovnou, je to smůla, že ta nemoc je poměrně neobvyklá postihla hned dvě naše tenistky ...

Celkově ta zranění a nemoci + nečekané životní situace ty naše holky celkem brdily a brzdí ... a bohužel brzdit budou
Reagovat
com
ruku ma sikovnou jo.. ty ses teda prasak :D
Reagovat
Tiebraker
No ma pravdu, o Bare v zakulisi kolovalo lecco, treba to, ze je to tak trochu kurvicka.
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
Petur_Fisk
Pokud by to byla pravda tak by u mě "stoupla v ceně"...:)
Reagovat
misa
Vzhledem ke kvalitám komentářů nicku Tiebraker (mj. v létě hejtování Bouzkové) to bude asi výmysl. Takže pro tebe zklamání :)
Reagovat
Petur_Fisk
Hingis to jistí (no asi spíš jistila)
Reagovat
EllNino
no to spíš ty jsi nadrženej, když vidíš za všim sex :D
Reagovat
Fandina
To je škoda. Přiznám se, že se mi ze současných našich hráček vzhledem nejvíc líbila. Ach jo, to zdraví. Co se dá dělat. A jak čtu, bude se věnovat studiu trenérství. Tak se těším, že jí třeba ještě na okruhu uvidíme.
Reagovat
lavamancer
ano. je to kočka. :-)
Reagovat
misa
Tenistka to byla moc hezká :)
Reagovat
makro99
Tohle bylo pěkné zpestření na sklonku kariéry...
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/6781--neprijemne-zdlouhavy-comeback-stefkove-pomaha-i-kamaradka-safarova
škoda, že to v tom finále nedotáhly...
Reagovat
misa
Zápasy na Mallorce si Bára s Luckou opravdu užily, jak bylo slyšet i z jejich komunikace během přestávek (přenosy občas zachytí i takové věci).
Reagovat
peRFect
I takový je sport. Spousta mládeže by ho chtěla provozovat a nemohou (finance, nezájem rodičů atd.). Smutné je, že když už někdo ty podmínky má, navíc ho to opravdu baví, tak snahu zhatí zdraví.
Ale mládí vpřed, ve 24 letech má život před sebou.
Reagovat
pockerface
Život před sebou, ale v jaké kvalitě. Tohle onemocnění je svinstvo a bohužel jí bude dost omezovat i v běžném životě. Čím bude starší tím víc-bohužel. Nedá se vyléčit jen trochu zpomalit. Budou se jí střídat období klidu a období velkých bolestí. Je docela na pováženou kolik tenistek mají tuhle nemoc. Jestli to uspíší ten styl silového tenisu. Za éry Grafové,Novotné, Navrátilové si nějak nepamatuji, že by takhle mladé holky ukončovaly kariéry kvůli artritidě.
Reagovat
makro99
UkončovalY, možná ne přímo kvůli tomuhle, ale prostě kvůli přetížení organismu - Austin, Jaeger už v raných 80kách... později Bedáňová... aspoň z těch slavných.
Reagovat
Frick
Dája Bedáňová zřejmě kvůli přetěžování z tenisu nemůže mít děti.

Renata Voráčová, Květa Hrdličková-P., Iveta Benešová, Klára Koukalová... Všem je minimálně 35 let. Skutečně všechny děti mít nechtějí nebo nemají s kým? Tomu se mi nechce věřit :-( Resp. u Kláry a Květy je jasné, že by bylo s kým.

U Květy je to ve 44 už pasé, ale rmoutí mne situace kolem Klárky.
Reagovat
misa
U Lucie je naštěstí všechno v pořádku :)
Reagovat
turista
Jenže tohle je zánětlivá reakce kloubů na přítomnost bakteriální nebo virové infekce v těle vyvolávající autoimunitu na rozdíl od revmatoidní arthritidy, která je o autoimunitě bez dohledatelné příčiny. Tzv. reaktivní arthritis po odstranění fokální nebo systémové infekce může natrvalo zmizet takže je to na rozdíl od revmatoidní arthritis potenciálně vyléčitelné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist