Tarpiščev: V Itálii jsme prakticky bez šance

29. 10. 2013, 16:06
Aktuality 13
Ruské tenistky odlétají do Itálie k finále Fed Cupu, s velkými ambicemi ale na antuku do Cagliari necestují. V sestavě totiž není žádná hráčka Top 100 a kapitán Šamil Tarpiščev je prakticky smířen s porážkou. Nemáme šanci, nevkládá naděje do nezkušených a mladých hráček.
Šamil Tarpiščev

Dvakrát v letošním Fed Cupu otočily nepříznivý vývoj zápasů, aby se po dvou letech znovu probojovaly do finále týmové soutěže. V něm ale ruské tenistky čeká na italské půdě mimořádně těžký úkol: proti domácím tenistkám totiž nastoupí v sestavě, v níž chybí jedenáct nejlepších hráček.

Při pohledu na světový žebříček je jasné, že Rusko stále patří mezi ženské tenisové velmoci. Některé zraněné hráčky sice vyklidily přední pozice, mezi nejlepší třicítkou je jich ale pořád šest.


S těmi ovšem kapitán Šamil Tarpiščev nemůže počítat. A co hůř, jedničkou jeho týmu ve finále bude až 12. nejlepší Ruska v pořadí WTA Alexandra Panovová, která je až 135. hráčkou světa a Fed Cupu nikdy nehrála. Všech jedenáct lépe postavených krajanek v žebříčku dvouhry WTA se z různých důvodů omluvilo.

Tarpiščev nemohl povolat zraněnou světovou čtyřku Marii Šarapovovou, která ale stejně Fed Cup příliš nehraje. Trojice Maria Kirilenková (18.), Jelena Vesninová (25.) a Anastasia Pavljučenkovová (26.) dala přednost Turnaji šampionek v Sofii, který se hraje ve stejném termínu jako Fed Cup.

Světlana Kuzněcovová (21.), dřívější stálice týmu, který vyhrál soutěž v letech 2004 až 2008 čtyřikrát, se rozhodla už nehrát a Jekatěrina Makarovová (24.) má problémy se zápěstím, i když o víkendu hrála čtyřhru na Turnaji mistryň. V nominaci nejsou ani Naďa Petrovová (105.), Věra Duševinová (120.), Olga Pučkovová (128.), Nina Bratčikovová (129.) či Daria Gavrilovová (135.).

V Cagliari bude 2. a 3. listopadu hrát za Rusko kromě Panovové ještě bývalá hráčka Top 20 Alisa Klejbanovová (183. ve dvouhře WTA), která má jako jediná z výběru fedcupové zkušenosti, ale vrací se po dlouhé pauze zaviněné léčbou rakoviny. Kvarteto doplňují nezkušené Irina Chromačevová (236.) a Margarita Gasparjanová (315.).

Kapitán torza ruské elity tak před víkendovým vrcholem týmové soutěže pochopitelně optimismem nevíří. 

"Prakticky nemáme šanci vyhrát titul. Nejedeme vyhrát, ale aspoň naše mladé hráčky získají zkušenosti," prohlásil Tarpiščev.

"Nejsme jako fotbalisté či hokejisté. I kdybychom v Cagliari zvítězili, nikdo našemu vítězství nebude věnovat velkou pozornost," uvědomuje si zkušený kapitán.

Italky budou na oblíbené domácí antuce jasnými favoritkami. V týmu totiž mají světovou sedmičku Saru Erraniovou a třináctku Robertu Vinciovou, které jsou navíc deblovými světovými jedničkami, jednatřicítku Flavii Pennettou a Karin Knappovou (41.), která nahradila v sestavě Corrada Barazzuttiho Francescu Schiavoneovou (42.).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
jidav
Ruskám přeju, aby jim bylo nařezáno a doufám že je hned v prvnim kole příštího ročníku australanky ze světový skupiny vyprášej! Nejsem nepřející, ale to co rusky předvedly je urážka Fedcupu!
Reagovat
raron
NAPROSTÝ!!! souhlas.
Reagovat
smazaný uživatel
No, to je asi všem jasné. Ale tak zázraky se občas dějou...
Reagovat
smazaný uživatel
"i kdyby jsme zvítězili" oh du meine Güte...
Reagovat
smazaný uživatel
aber alles ist möglich! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
na allerdings...doch sowas in der "Zeitung" lesen, das kann ich kaum übers Herz bringen...
Reagovat
BooOoo
:))
Reagovat
tommr
na co přesně narážíš? Pokud se ti nelíbí to měkké i tak myslím, že to není chyba. Tarpiščev v tom my zjevně zahrnuje i sebe a pak je snad použití i správně ... :)
Reagovat
skott
má být správně kdybychom gramaticky
Reagovat
smazaný uživatel
to je chyba TP -_-
Reagovat
anton77
tak se naučíme kondicionál: kdybych, kdybys, kdyby, kdybychom, kdybyste, kdyby. Patvary typu kdyby jste píší ti, kteří ve 3.(?) třídě chyběli
Reagovat
tommr
já v tom článku kdybychom vidím ... :)
Reagovat
LubosZabloudil
Děkujeme za upozornění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist