Tělo jí nedovolí pokračovat. Kanaďanka Wozniaková v 31 letech ukončila kariéru

21. 12. 2018, 09:50
Aktuality 16
Další tenistkou, kterou už zřejmě neuvidíme na profesionálním okruhu, je Aleksandra Wozniaková. Jednatřicetiletá Kanaďanka, která se v žebříčku vyšplhala nejvýše na 21. místo a jediný titul získala v roce 2009 ve Stanfordu, kvůli častým zdravotním problémům ukončila kariéru.
Profily hráčů
Aleksandra Wozniaková

Aleksandra Wozniaková dosáhla svých největších úspěchů v brzkém věku. V roce 2008 získala ve svých 20 letech jediný titul na okruhu WTA, když z pozice kvalifikantky vyhrála turnaj WTA Premier ve Stanfordu. Tehdy ji nezastavilo pět hráček Top 30 včetně Francescy Schiavoneové, Samanthy Stosurové, Sereny Williamsové či Marion Bartoliové.

O rok později talentovaná Kanaďanka s polskými kořeny postoupila do osmifinále French Open, což nakonec bylo i její grandslamové maximum. Ve stejné době dosáhla i svého maxima ve světovém žebříčku, v němž se vyšplhala na 21. místo. 

Jenže její další slibně nastartovanou kariéru brzdila častá zranění. V roce 2010 ji limitovaly potíže s předloktím, od roku 2013 laboruje s ramenem. V roce 2014 s ním byla na operaci a přišla kvůli němu o spoustu turnajů.

Naposledy se Wozniaková na kurtu objevila letos v dubnu. Od té doby se v ní mísily myšlenky. Zda dál bojovat se svým tělem a snažit se o návrat na kurt, nebo se definitivně vzdát a kariéru profesionální tenistky ukončit.

Po dlouhém rozhodování vyhrála varianta číslo dvě. Ve svých 31 letech rodačka z Québecu oznámila, že končí a bude se soustředit na nové životní výzvy.

"V posledních letech jsem laborovala s řadou zranění, ale vždy jsem bojovala, protože sport je mou vášní. Tenis pořád miluju, ale mé tělo už není schopné fungovat na sto procent. Je čas otočit na nový list," řekla Wozniaková, jež byla celkem pětkrát vyhlášena nejlepší tenistkou své země.

"Než jsem udělala tohle rozhodnutí, věnovala jsem hodně času tomu, abych si ho pečlivě promyslela. Teď jsem připravená na nové životní zkušenosti. Nevím, co mě čeká, ale ráda bych se vrátila ke svému milovanému sportu, protože mi toho v životě hodně dal," naznačila Wozniaková, jež svůj poslední turnaj vyhrála loni v říjnu na akci ITF 25k v americkém Stillwateru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
dadaft
společně s Jamie Hampton jedna z mých oblíbených hráček, které osud moc nepřál, pokud jde o zdraví...

když byla Aleksandra v pohodě, hrála famózní tenis.
Reagovat
Frick
Dost mne ohromila Bára Kr., která oprvadu na kurtě nepůsobí dojmem nějaké princezny, ale hle, hle.

Samozřejmě na moderátorce se dají oči nechat. Dobře, že tu občanku Pospíšilum neukázala. Již jsou to pánové a to číslo by pro ně byl tuze velký šok.
Reagovat
Frick
Jenže ten, kdo nekončí hezky, všem dokazuje, že ten sport skutečně miluje. Protože tím prokazuje vůli bojovat s osudem, třebaže se ukáže, že to byl boj marný.
Reagovat
EllNino
Ten, kdo končí hezky, má především soudnost a umí odejít ... a i to je umění :) Spousta tenistek už jen přesluhuje a Lucka nechce být jednou z nich ... i když pořád mumláš to svoje protikouzlo
Reagovat
Frick
A je to špatně? A kdo podle tebe "přesluhuje"?
Reagovat
EllNino
Přesluhovala třeba JJ, Hantuchová, Schnyder, Kimiko, dá se říci, že i Štěpec, i když nám dělal radost ...

to je subjektivní ... jen z toho nedělj obecný názor, Luka má právo odejít ze sportu, kdy uzná za vhodné ... jo a kdyby tenis nemilovala, tak už to zabalila třeba v roce 2008, kdy měla opravdu hodně na kahánku se zdravím a přemýšlela, že se na to vyprdne ... a ne, nezabalila to, hrála dál a dalších 10 let a dostala se do top 5 v singlu, do finále GS a stala se první hráčkou v deblu ... tohle by hráčka, která tenis nemiluje, nedokázala ... takže až přestaneš soudit mnohaletou dřinu a odříkání tak, že Lucka vlastně brala tenis lážo plážo, tak se ozvi ...
Reagovat
Frick
OMG, nebrala ho lážo, pážo, ale prostě jiný hráčky (a troufám si říct, že spíše asi většina) by to v její situaci nevzdaly.

Kdoví, jak to třeba může bejt velký zklamání pro BMS. Jasně, že jí do očí neřekne - "Lucy, ty už jsi nepamatuješ na Wimbledon vloni, co se tam stalo? A vzdala jsem to?", ale i třeba v tom dvojrozhovoru z Wimbledonu 2018 to vypadalo, že si zrovna BMS nemyslí, že by Lucka měla končit.
Reagovat
EllNino
Lucka měla během své kariéry hooodně zdravotních problémů, už prostě nechce znovu, je vidět, že ji nesleduješ od začátků, ten chorobopis rozhodně nezačal reaktivní artritidou, měla problémy s růstem, každou chvíli zraněná, nemocná, ...a vždycky se zvedla a dál makala, prostě ale člověk nemůže tohle dělat donekonečna, pokud chce po kariéře dál fungovat ...

Ale co, já už to s tebou nemíním řešit, máš svou hlavu, jako vždy ...

A Bethanie, narozdíl od tebe, Lucčino rozhodnutí respektuje a dokáže ji v tom podpořit, nevykašlala se na ní, tys ji okamžitě hodil přes palubu :))
Reagovat
Frick
Zas na druhou stranu - nebylo tam nikdy nějaká pata/kotník/koleno/páteř/zápěstí/loket/rameno se kterym by třeba musela na sál atp.

Ale možná právě proto se může na první pohled zdát, že jí nikdy dohromady nikdy nic nebylo.

Nevim no, trochu by se mi chtělo říct, že všechny hráčky měly/mají problémy. Ale asi jasnou odpověď na otázku, kdo je má větší, se moc získat nedá.
Reagovat
EllNino
Víš, Fricku, pokud ty se s tím nesmíříš, že Lucka končí, tak budeš pořád hledat důvody ... ale je to realita, a čí dřív se s tím smíříš, tím líp, pro tebe i pro nás tady
Reagovat
misa
Vzpomínám si, že na tennisforu je jeden, který prý Lucii sledoval od začátku kariéry a letos se na ni vykašlal, protože si dovolila zvolnit a věnovat se i věcem mimo tenis. Taky argumentoval tím, že třeba Venus W. je víc nemocná než Lucie a nevzdává to. Ještě se jí nezapomněl vysmívat a psát, že stejně nikoho nezajímá. Magoři se najdou v každé zemi :)

Jinak máš pravdu, že Lucka nikdy nebyla na operaci ani neměla delší přestávky kvůli nějakému zranění pohybového aparátu, což je jen dobře. Profesionální sport opustí v zachovalém stavu :) a taky to dokládá, že dobře trénovala a má dobře zvládnutou techniku pohybu.
Reagovat
Frick
A proč s ní tedy BMS nehraje na AO? Proč se Schursovi na AO neomluví?
Reagovat
EllNino
Nevím, zeptej se jí, ahoj
Reagovat
misa
BMS přemluvila Lucku, aby se vrátila po letošní nemoci z února/března. Jinak by možná nehrála už od té doby.
Reagovat
Frick
No a dobře udělala - získat za necelý 4 měsíce (při volnějším tempu 7 turnajů) nebylo určitě nic, pro co by se nevyplatilo hrát.
Reagovat
Frick
*získat cca 430 bodů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist