Tenis pod novou střechou ve Wimbledonu si jako první zahráli Agassi s Grafovou

17. 5. 2009, 21:50
Aktuality 0
V nejslavnějším tenisovém areálu Wimbledonu se dnes poprvé v historii hrál zápas se zataženou střechou. První utkání, v němž šlo o výsledek až v poslední řadě, pod novou střechou hlavního dvorce obstarali hvězdný manželský pár Grafová, Agassi na jedné a bývalá světová jednička Cljistersová s nejlepším Britem poslední dekády Henmanem na druhé straně.

Dvojice někdejších wimbledonských šampionů Steffi Grafová a Andre Agassi sice s mladšími soupeři před 15.000 nadšených diváků prohrála 6:7, na dobré náladě jim to však neubralo. "Myslím, že jsem se ještě nikdy tolik na tenisovém kurtu nenasmál," uvedl Agassi.

Slavní manželé se odměnili za každou mimořádně vydařenou výměnu polibkem, agentura SID jich napočítala šest. "To my děláme pořád," poznamenala s úsměvem Grafová, jež je i necelý měsíc před 40. narozeninami a po dvou porodech štíhlá jako v dobách své aktivní kariéry. "Byla jsem tak nervózní. Ale teď si asi řeknu o volnou kartu pro letošní ročník," uvedla v žertu sedminásobná wimbledonská šampionka.

Nová střecha, jejíž výstavba trvala tři roky, se poprvé nad hlavním kurtem zatáhla přesně ve 14:46 místního času. Zhruba desetiminutový proces provázel zpěv čtyř britských tenorů a vedle naplněného hlediště, které se vyprodalo za pět minut, ho sledovalo mnoho celebrit z tenisového světa.

Hned v první řadě seděl trojnásobný wimbledonský šampion Boris Becker, trochu nečekaně se objevila i současná britská jednička Andy Murray. Organizátoři uvažovali o účasti vítěze z let 2003-2007 Rogera Federera, ten ale hrál finále s loňským šampionem Rafaelem Nadalem v Madridu, a tak promluvil pouze z předtočené nahrávky.

"Tak často jsme tu kvůli dešti čekali. I to může být zábava, ale po několika dnech už chcete vidět nějaký zápas. Jsem rád, že Wimbledon udělal tak velký pokrok," uvedl Švýcar.

Výstavba střechy stála zhruba 110 milionů eur (téměř tři miliardy korun) a díky průhlednému materiálu zůstane na stadionu i po jejím zatažení dojem, že se hraje pod otevřeným nebem. V případě deště bude přestávka trvat až tři čtvrtě hodiny, neboť po zatažení se musí ještě 30 minut počkat, až se uvnitř ustálí potřebné klima.

První "zastřešený Wimbledon" začne 22. června.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist