Tenisové organizace vybraly do fondu solidarity přes 6 milionů dolarů

6. 5. 2020, 10:39
Aktuality 6
Největší tenisové organizace daly dohromady více než šest milionů dolarů do fondu solidarity pro hráče a hráčky z nižších pater žebříčků, kteří se kvůli koronavirové pandemii mohou dostat do existenčních problémů. Do akce se společně zapojili profesionální asociace mužů ATP, ženská WTA, mezinárodní federace ITF i pořadatelé všech čtyř grandslamových turnajů.

Už na konci března, tedy pouhé dva týdny po přerušení sezony, odstartovala petici s žádostí o finační pomoc 371. hráčka světa Sofia Šapatavová. Postupně se pak začaly rušit další turnaje a jelikož je jisté, že se tenis na profi úrovni nebude hrát minimálně čtyři měsíce a v ohrožení je i zbytek sezony, muselo se globálně řešit finanční zabezpečení tenistů z nižších pater světových žebříčků. 

A tak Novak Djokovič společně s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem vyzvali tenisové organizace ke spojení a vytvoření fondu pro hráče od 250. do 700. místa světového žebříčku. 

Cílem bylo nashromáždit částku přes čtyři miliony dolarů (100 milionů korun). Složit se na ni měli hráči z první stovky pořadí dvouhry a dvacítka nejlepších deblistů. Jejich příspěvky se měly pohybovat od 5000 do 30.000 dolarů. Od každého ze čtyř pořadatelů grandslamových turnajů si Djokovič a spol. slibovali půl milionu dolarů, milion měla přidat organizace ATP.

Nakonec však došlo ke spojení všech velkých tenisových arganizací všetně ženské WTA a mezinárodní ITF a do fondu se vybralo 6,06 milionů dolarů.

 

Peníze budou rozděleny rovným dílem mezi zhruba 800 tenistů a tenistek, hráče dvouhry i čtyřhry. Jejich vyplácení budou řídit ATP a WTA podle kritérií, která budou brát v úvahu žebříčkové postavení a dosavadní výdělky na turnajích.

Přesné podmínky zatím nebyly zveřejněny. Stejně tak se neví, zda do fondu museli přispět všichni tenisté. Například Rakušan Dominic Thiem s dotováním slabších tenistů nesouhlasil, respektive měl problém s podmínkami přerozdělování peněz.

Z hlediska financování slabších tenistů se aktuálně řeší také reforma prize money. Tenisové organziace se pokouší najít řešení, jak dát více peněz dříve vyřazeným hráčům na úkor těch úspěných.

Tenisová sezona byla stejně jako naprostá většina sportovního dění přerušena v březnu a momentálně je turnajový program zrušený nejméně do 13. července. Koronavirové pandemii padl za oběť mimo jiné i Wimbledon, který byl pro letošek zrušen. Pořadatelé Roland Garros přeložili pařížský antukový grandslam na podzimní termín.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Mantra
cca 13 tisíc USD pro hráče, dobrej kompenzační bonus, kam se hrabe Jarmila Rozdavačná s 25tkou
Reagovat
Fandina
Vychází to na 7,5 tisíce dolarů na hráče, hráčku.
Reagovat
Mantra
počítal jsem to z 250-700. místo, ale i 7k dobrých ne? já bych to bral
Reagovat
paddy
to není měsíčně, reálně 750 USD/měsíc, pokud se už letos nebude hrát

každopádně tenisté se mohou jako normální občané obrátit na stát, u nás jsou asi vedeni jako OSVČ; dále existuje životní minimum, doplatky na bydlení atp.
mnohačlenné rodiny to uživí na celý život
Reagovat
slacker
Me by zajimalo jak to budou delat ceske Monacanky, kdyz misto v Monaku drepi v tom strasnym Cesku a asi budouu mit co delat aby tu nestvrdli 180 dni a mohli se zzase vyhnout daneni v cesku
Reagovat
George_Renel
Nehraje se, nejsou příjmy, nejsou daně .-).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist