Tenisté budou od roku 2020 zahajovat sezonu na novém ATP Cupu

15. 11. 2018, 14:14
Aktuality 15
ATP ve spolupráci s australskou tenisovou federací dnes odtajnila nový projekt s názvem ATP Cup, který bude mít premiéru v lednu 2020 a bude sloužit jako zahájení tenisové sezony a zároveň příprava na grandslamové Australian Open. Ve třech australských městech bude po dobu 10 dní bojovat celkem 24 zemí, které budou rozlosovány do šesti skupin.

Nový turnaj na právě probíhajícím Turnaji mistrů v Londýně odtajnili světová jednička Novak Djokovič, šéf ATP Chris Kermode a ředitel australské tenisové federace Craig Tiley. Projekt vznikal několik let a na jeho plánování a finální podobě se podíleli tenisté, organizátoři turnajů i sponzoři.

Týmová soutěž ATP se do kalendáře vrací po osmi letech. Mezi lety 1978 a 2012 se v německém Düsseldorfu konal tzv. ATP World Team Cup. Premiérový ročník ATP Cupu bude mít dotaci 15 milionů amerických dolarů a vítězové si mohou připsat do žebříčku až 750 bodů.

Světová jednička Djokovič si nový projekt pochvaluje. "Líbí se mi, že turnaj spadá pod ATP. Budou se udělovat i body do žebříčku. Bude to nejlepší způsob, jak zahájit tenisový rok. Austrálie je vhodné místo, má grandslam a obrovskou tenisovou tradici. Za svou zemi hrajeme hrozně málo, moc týmových soutěží v kalendáři nemáme. Už se těším, až budu svou zemi na ATP Cupu reprezentovat."

Kermode dodal: "Tato nová událost dokonale odpovídá naší strategii inovace a pohledu do budoucnosti. Z našich rozsáhlých rozhovorů s hráči víme, že ATP Cup bude skvělým způsobem, jak zahájit novou sezónu - spojuje ty nejlepší hráče pro tuto významnou týmovou akci, která vyhovuje stávajícímu plánování, poskytuje body do žebříčku ATP a je jasně spojená s Australian Open."

"V prvním týdnu roku chce každý hrát, a proto má turnaj od hráčů velkou podporu. Tím, že pořádáme tuto událost ve spolupráci s australskou tenisovou federací, jež umí turnaje výborně propagovat, víme, že už premiérový ročník bude velmi úspěšný."

"Pořádat ve spolupráci s hráči a ATP takovou celosvětovou událost, je úžasná příležitost," uvedl Tiley. "Chceme, aby se tenis i nadále vyvíjel, a proto poskytujeme hráčům prostředí, kde mohou podávat své nejlepší výkony, za které budou náležitě odměněni. Tato akce nám všem pomůže inspirovat děti, aby si zvolili náš sport, a tenisu jako takovému se určitě zvýší sledovanost a počet fanoušků."

ATP Cupu se zúčastní celkem 24 zemí, které budou rozlosovány do šesti skupin. Do vyřazovacích bojů postoupí osm zemí. Každá země může nominovat až pět hráčů.

Pozvánky se budou řídit žebříčkem ATP, konkrétně žebříčkovým postavením nejlepšího hráče země. To znamená, že jistou účast by v tuto chvíli mělo Srbsko díky světové jedničce Djokovičovi, Španělsko se světovou dvojkou Rafaelem Nadalem, ale také například Jižní Korea s 25. hráčem světa Hyeon Chungem, jelikož před korejským tenistou v žebříčku ATP figuruje více hráčů z jedné země.

Každé utkání bude mít na programu dvě dvouhry a jednu čtyřhru. Bojovat se bude ve třech australských městech po dobu 10 dní. Pořadatelská města budou teprve oznámena. Premiérový ročník se uskuteční od 3. do 12. ledna 2020.

Nová soutěž bude přímou konkurencí nového formátu Davis Cupu a jeho finálového turnaje v Madridu, který se bude konat jen o šest týdnů dříve.

Mezinárodní tenisová federace ITF představila v srpnu nový formát Davis Cupu, na němž se podílela investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého. Listopadový termín finálového turnaje v Madridu pro 18 týmů kritizovali někteří špičkoví hráči včetně Djokoviče, Švýcara Rogera Federera či Němce Alexandera Zvereva, účast na domácí půdě naopak přislíbil Španěl Rafael Nadal.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Ian6565
Myslím, že ze současné big 3 si tam zahraje nanejvýš djokovic..
Reagovat
GaelM
Jen houšť, zničte ten nový "Davis Cup" úplně!
Reagovat
skott
to jsem zvědavý s kým bude hrát třeba Nikoloz:-)
Reagovat
Fandina
Já mám tyhle týmové soutěže moc ráda, ale je to úsměvné, že DC a FED vadí, tam je potřeba minimálně týden ze sezony zkrouhnout a tady se zase přidává. Evidentně jde o přetahování se o soutěž tohohle typu. ATP versus ITF. A zjevně jde o prachcy, jinak si to nedovedu vystětlit.
Reagovat
ttopi
Vidím to podobně. Jak psal někdo níže, je to trucpodnik ATP.
Reagovat
annah
Zvláštní, že se Nole do toho trucpodniku tak aktivně zapojil. Možná pod dojmem, co provedli s Davis Cupem?
Reagovat
EllNino
Prostě promo
Reagovat
ttopi
Jen si ho vybrali jako tvář projektu. Vždyť je to Davis Cup v bledě modrém, stejný princip. Jen to je propojený s žebříčkem a asi lepšíma penězma, proto na to slyší. A nejen on.
Reagovat
skott
peníze nabízí výrazně lepší nový DC, kde bude 18 milionů dolarů dělit 18 týmů, zatímco ATP Cup ''jen'' 15 milionů pro 24 týmů.
Reagovat
annah
Ty body do žebříčku jsou určitě velkým lákadlem.
Reagovat
annah
Jak to ovlivní Hopman Cup? Ten půjde do kelu?
Reagovat
Titan
Tak hráč ATP si stěžuje, že málo reprezentuje a když se má reprezentovat, tak je přetíženost, že...
V jakém časovém pásmu má Austrálie své diváky? Japonsko, Kamčatka a Aljaška...;-)
Reagovat
ttopi
Nějak tomu nerozumím. Není to v podstatě totéž, jako Davis Cup?
Reagovat
Kozoroh
Je to trucpodnik ATP.
Reagovat
smazaný uživatel
ale davaju aspon body plus peniaze, snad to bude lepsie nez ten Piqueho patvar
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist