Thiem a Tomic jsou poprvé ve finále turnaje ATP 500. Rakušan poprvé na hardu

27. 2. 2016, 07:48
Aktuality 27
ATP ACAPULCO - Dominic Thiem i nadále pokračuje ve výborných výkonech. V Acapulku si po hladké výhře nad osm zápasů neporaženým Američanem Samem Querreym vybojoval své dosud největší finále a zároveň první na tvrdém povrchu. O titul z turnaje ATP 500 si poprvé zahraje také Australan Bernard Tomic.
Dominic Thiem

Dominic Thiem má letos skvělou formu a především poslední tři týdny v Jižní Americe jsou jeho dosud nejlepšími v kariéře. Na antuce v Buenos Aires vyřadil obhájce titulu Nadala a vybojoval titul, v Riu de Janeiro zastavil loňského vítěze Ferrera a došel do semifinále, a nyní se mu daří i na tvrdém povrchu v Acapulku. 

Dvaadvacetiletý Rakušan si v Mexiku poradil s předloňským šampionem Dimitrovem i s osm zápasů neporaženým Samem Querreym, kterého v semifinále smetl 6-2 6-2, a pošesté v kariéře postoupil do finále.

"Odehrál jsem velmi dobrý zápas. Díky úspěchům a zvládnutým těžkým zápasů z posledních dnů si věřím čím dál tím více. Ze své hry mám opravdu dobrý pocit," řekl patnáctý hráč světa.

Finále na turnaji ATP 500 si Thiem zahraje poprvé, stejně tak na tvrdém povrchu bude o svůj celkově 5. titul usilovat premiérově. Ve světovém žebříčku si zajistil posun na 14. místo, v hodnocení letošní sezony bude čtvrtý. 



V sobotním finále se utká poprvé v kariéře s o rok starším Australanem Bernardem Tomicem. "Nebudu prozrazovat svou strategii, ale určitě to bude skvělé finále," řekl Thiem, jenž má letos na kontě už 17 výher, tedy nejvíce ze všech tenistů. "Thiem je úžasný tenista. Skvěle brání a spoustu míčků vám vrátí zpátky," uvedl Tomic.

Thiem vs. Tomic
22 věk 23
0 h2h 0
4-1 finále 3-1
17-4 bilance 2016 12-5

Také třiadvacetiletý Tomic bude hrát finále na turnaji ATP 500 poprvé, na rozdíl od Thiema však i do svého pátého finále postoupil na turnaji na tvrdém povrchu - dvakrát v Sydney a dvakrát v Bogotě. Dosud má na kontě tři tituly.

"Už jsem odehrál pár dobrých turnajů ATP 250 i grandslamů, ale na pětistovce se mi dosud nikdy nedařilo. A tak jsem teď moc rád, že jsem tady konečně ve finále," řekl jednadvacátý hráč světa Tomic.

Tomic v semifinále otočil nepříznivý vývoj proti Alexanderu Dolgopolovovi, proti kterému snížil bilanci vzájemných zápasů na 4-6.

"Spousta elitních tenistů hraje proti Alexovi nerada. Je to velmi těžký soupeř. I Rafa, Novak a Roger řekli, že hrát s ním je velmi náročné," řekl Tomic. "Úroveň jeho hry byla dnes hlavně v prvním setu příliš dobrá. Ale věděl jsem, že musím zůstat soustředěný a využít své šance."

 

• ATP 500 ACAPULCO •
Mexiko, tv. povrch, 1.551.830 dolarů
páteční výsledky (26. 02. 2016)
• Dvouhra - semifinále •
Thiem (4-Rak.) - Querrey (USA) 6-2 6-2
Tomic (5-Austr.) - Dolgopolov (Ukr.) 1-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
Tornes
V prvním setu se Kobře povedlo to, co na tomhle turnaji ještě nikomu - dostal Doma pod tlak. Dobrý return a zároveň dobrý servis Kobry zatím Thiemovi dělají problém, málokdy vyhrál jednoduše svoje podání, naopak na returnu se k šanci zatím nedostal. Na druhou stranu vlastní vinnou. Když už byl blízko (např. 30 oba), tak se sám vyhodil. Nedokáže si udržet agresivitu proti lepšímu obranáři natolik dlouho, aby ho prostřílel. Jednu chvíli byl W/UE 2/9.
Reagovat
Tornes
A zrovna jak jsem to napsal, tak se konečně prostřílel skrz Tomicův servis a vzal si brejk zpět...
Reagovat
Tornes
Tak Dom se přestal vyhazovat a "mírně" to změnilo obraz hry. Od toho poměru W/UE, co jsem napsal, dal asi 12 W a jen 3 UE.
Reagovat
Tornes
V těsném tiebreaku to Dom nakonec vyhrál. Byla to taková zkrácenina celého setu, prvně měl navrch Tomic, pak Dom srovnal a nakonec to otočil. Vrchol hry má Dom rozhodně výš než Kobra a jde jen o to, jestli se na něm dokáže v zápase udržet dost dlouho. S pohledem na předchozí Domova představení sázím na to, že ano. Když tam háže winnery zleva zprava tak se na ten tenis rozhodně dívá líp, než když tam háže UE zleva zprava :)
Reagovat
Tornes
Druhý set 6:4 Tomic. Tomic hrál dobře, Dom špatně načasoval několik špatných špatných úderů po sobě. Celkově vyhrál o poznání více míčů, měl 5 bp, ale neproměnil ani jeden. Tomic svůj jediný proměnil. Na big pointech zatím lepší rozhodně Kobra.

Thiem má kromě již dříve zmiňované slabé hry na síti ještě jeden problém - když dostane nízký míč do forhandu, velmi často se vyhodí.
Reagovat
Tornes
A očividně (min v tomhle zápase) hru na big pointech - opět jediný breik point, který Tomic využívá, a opět Thiem hrál až přes druhé podání, a opět se vyhodil nakonec... Brejk dole v rozhodujícím setu, bude to mít složité. Teď se ukáže, jak je na tom psychicky.
Reagovat
Tornes
Rebrejk - a tentokrát hned na první pokus (byť díky Tomicově nevynucené chybě).
Reagovat
Tornes
Game, set, match and championship Thiem.

Ve třetím setu se ukázalo, že Thiem na tom přece jen je o něco lépe. Skvělé podání, dobrá hra z pole, tragická hra na síti, nevyrovnané výkony v jednotlivých gamech. Prohrát jen 22 míčů na svém podání a přesto ho třikrát ztratit, tomu už by se skoro taky dalo říkat umění. Ve třech gamech ztratil víc bodů než ve 13 dalších dohromady.

První větší titul a rovnou z hardu místo antuky. Ukázal, že je s ním třeba počítat i dál. Na druhou stranu nehrál s nikým ze současné špičky ve formě - ani Rafa ani David zrovna formu nemají - takže je brzo uvažovat, jak až dobrý může být. Ale top10 v blízké době se zdá býti jisotou.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomic avizoval ve tretim setu problem se zapestim - obraz hry by tomu i nasvedcoval, skoda.. :-(
Reagovat
gigin
Tornes díky za super přiblížení děje.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nevím proč, ale vzpomněl jsem si při tom na Gabo Zelenaye.
Reagovat
milik254
Ten Dominik je celkem fajn, asi mu budu fandit, když se Roger fláká.
Reagovat
smazaný uživatel
taky to tak mám, že fandím jiným, třeba zrovna Domčovi, když se nám Féďa hodil marod ;))
Reagovat
rusedski
LOL, RF ovce objevily Thiema a hromadně mu začínají fandit :)
Reagovat
milik254
Co si to ke mně vůbec dovoluješ? Jakým právem mě nazýváš ovcí?!
Reagovat
rusedski
Promiňte, už se to nestane :(
Reagovat
spaniel
Teď si přestřelil Zdeňku.
Reagovat
Marduch
4. v race a RG před nami:)
Reagovat
kada.tom
tak tak, Dom má vynikající začátek sezóny, o moc lepší to už být nemohlo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Super, Dome, jen tak dál, já tomu klukovi ušatýmu se silným přízvukem fakt fandím :D :D Pozametej tam ten kurt s kobrou a ber titul, bamos! :)))
Reagovat
EllNino
Skvěle Dominicu, to je opravdu jedna velká paráda :D A finále snad taky v tvých rukou, chci tě vidět co nejdrřív v desítce :)
Reagovat
PH94
Hroznej náklep :D Ale ve finále bych Tomice předem neodepisoval :)
Reagovat
kada.tom
Pro mě finále snů, leda, že by místo některého byl Grigor, což se ale nestalo, a tak pro mě naprosto parádní finále, které sice neuvidím, nicméně fandím v něm oběma - pro oba je už tohle finále velký úspěch a titul bude ještě víc, takže sombréro nechť putuje k tomu zítra lepšímu :-)
Reagovat
gigin
Nech to tam vyhrá celé.
Reagovat
panzer.dragon
kterej? vím, že si tlačil oba (aspoň myslim)
Reagovat
gigin
Dom. Ale máš pravdu, Kobra je taky v mém týmu. Ale má vyšší pořadové číslo :)
Reagovat
tito
Kdo vyhraje, není pro mne až podstatné, přeji oběma. Každopádně parádní finále :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist