Thiem dostal divokou kartu na Australian Open

30. 12. 2022, 15:22
Aktuality 18
Rakušan Dominic Thiem obdržel od pořadatelů divokou kartu pro start na lednovém Australian Open. Devětadvacetiletý finalista z roku 2020 vynechal předchozí ročník kvůli zraněnému zápěstí. Organizátoři o jeho účasti informovali v pátek na svém webu.
Profily hráčů
Dominic Thiem (© AFP)

Bývalá světová trojka prohrála před necelými třemi lety ve finále prvního grandslamového turnaje sezony v pěti setech se Srbem Novakem Djokovičem. Rok nato vypadl Thiem v osmifinále.

V minulé sezoně se vítěz US Open z roku 2020 omluvil kvůli zraněnému zápěstí a postupně vypadl ve světovém žebříčku mimo prvních 350 hráčů. Po návratu ve druhé polovině sezony se posunul na aktuální 102. místo.

Z mužů dostali divokou kartu pro start na Australian Open také Francouz Luca Van Assche a Christopher Eubanks z USA. Mezi ženami dostaly pozvánku do hlavní soutěže Američanka Taylor Tonwnsendová a Francouzka Diane Parryová.

První grandslamový turnaj sezony se koná v Melbourne od 16. do 29. ledna.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Djokovic se uz za dve hodiny pripoji k tymu Nicka Kyrgiose a budou spolecne oslavovat Novy Rok, pry to ma byt dost slusna party...

Djokovic nejprve nechtel prijat pozvani, ale pry nemuze Nickovi zapomenout jak se ho tu minuly rok zastal, a tak obetuje treningovy cas a pripravu na turnaj v Adelaide a bude oslavovat s Nickem... pry maji parit az do 2.ledna.

Take novy fyzio z tymu Djoka by nemel na party chybet, ktery bude pomahat Kyrgiosovi se zranemym kotnikem...

No tezko rict jak to bude vypadat, ale jiste je, ze Djokoland s Kozorohem na cele bude muset zapomenout na nejaky uspech v prvnim turnaji v Adelaide, ktery jde tak stranou...neb Nick a jeho kotnik je ted dulezitejsi...
Reagovat
Patik
hm..smile je to nejaké taktické oslabenie kolien Djokoviča..ktovie čo tým Nick sleduje pred grandslamom v Austrálii....
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Adelaide_International_1_%E2%80%93_Men%27s_singles
#Top_half

1. kolo - Lestienne
2. kolo - Thompson/Halys
ČF - Shapovalov
SF - Medveděv/Chačanov
F - FAA/Rublev/RBA/Sinner/Rune

Felix, Rune a Bautista se vymlátí mezi sebou, jedinou hrozbu pro Djoka v jeho půlce pavouka představuje Medvěd. Střet s Medvědem aspoň pořádně otestuje Djokerovu formu.
Reagovat
Pe3k
Problémy mu může dělat už Shapovalov, doufám, že k zápasu s Danilem dojde. Dík za odkaz na los, nechápu proč tady někde v expres zprávách nebo jinde ten los není...smile
Reagovat
Patik
na Shapa Djoko umí..bol by som rád keby stretol Runeho aby sme si ujasnili že tá jedna výhra v Paríži nad Djokovičom bola len náhodne podaný nadľudský výkon alá Khachanov 2018..rád by som vedel akú bude mať formu Medvedev pred grandslamom.
Reagovat
Vlk-v-trave
Po nedavne afere s Giorgi, ktera bude vysetrovana za falesne papiry, hrozi vysetrovani take manzelce Djokovice.

WADA nalezla ve vzorcich Djokovice latku vakcinace J&J. Djoker to nedokazal vubec vysvetlit a branil se, ze to musi byt omyl... z hroziciho skanadlu ho dostala Jelena, ktera se priznale, ze ve spanku proste Djokerovi napichala jednorazovou vakcinou J&J, neb pry mela o sveho manzela strach... hrozi ji tak vysetrovani s omezovani lidske svobody. Djoker ji brani, ale rodina slavneho hrace se vyjadrila, ze Jelena uz nesmi prekrocit prah jejich domu...

Djokovice tak cekaji v novem roce dve velke vyzvy, vyrovnani rekordu Nadala a obrana manzelky...nooo... hodne zdaru.

Celou aferu dostal ven fyzio Uli, ktery tak musel od valu...
Reagovat
paddy
smile

Craig Tiley, šéf AO, řekl, že v roce 2010 byl významný zájem ze Sydney a Šanghaje, stát Victoria pak od té doby nasypala do AO 1 mld. USD, aby akci udržela
na rozdíl od ostatních GS si Tennis Australia areál jen pronajímá a vlastní ho vláda a ta také má rozhodovací pravomoc ohledně přesunu

fondy soukromého kapitálu měly zájem, protože vědí, že v dobrých časech je to výnosný byznys

nyní se hotovostní rezervy snížily z 80 mil. na 0 USD - následek málo diváků, covidové restrikce 2021 a 22

stát Victoria má nejpřísnější restrikce, takže se zvažoval přesun v průběhu covidu do Sydney

Melbourne má kontrakt na GS do r. 2046, nový stadion je potřeba, formou rekonstrukce nebo náhrady za John Cain Arena

https://www.heraldsun.com.au/sport/tennis/tennis-australia-boss-says-australian-open-is-severely-cash-strapped/news-story/db01e6813d81ff97da9dfc541fd232a2
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem si predstaviť, že by k tomu reálno prišlo. Áno, vždy sa bude špekulovat, budú reči, ale keď príde k lámaniu chleba, Austrália si svoj Grandslam a tradíciu postráži. Je to reklama pre celý kontinent, akési národné dedičstvo, nemám pocit, že by v danej krajine bolo v roku prestížnejšie, pravidelne sa opakujúce podujatie.

Skor sa zmenia pravidlá, pribudne piaty GS, než že by ten Melbournský pominul. Snaď, nič z toho nenastane najblizsich 50 rokov, potom mi to už bude jedno :)
Reagovat
paddy
Stačil by okamžitý přesun do Sydney a Kozorohova "la décima" by se rozplynula jako pára nad hrncem smile
Reagovat
Kozoroh
AO by zůstalo AO, ikdyž by se hrálo v Sydney či v Brisbane. Novak má dva tituly ze Cinci Masters, ikdyž druhý titul získal v areálu Flushing Meadows v NY.
Reagovat
Kozoroh
Tiley straší. smilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Hezky clanek k Rodovi Lejvrovi na Punto de Break.
Je to 60 let, co se Rod rozhodl vstoupit na profi drahu... da se rict jeden z nejdulezitejsich a klicovych momentu historie tenisu.

https://www.puntodebreak.com/2022/12/30/rod-profesional

Vývoj tenisu je plný momentů a aktérů, ale skutečná výjimečnost spočívá v kombinaci obou prvků. Mluvíme o legendách, které ztělesňují velikost tohoto sportu, o rozhodnutích, která navždy změnila historii, o epizodách, jako byla ta, kterou 30. prosince 1962, právě před 60 lety, sehrál Rod Laver.

atd...

Hodne obsahly clanek, ktery popisuje trebas prvni profi smlouvy, ktere byly dost nejiste...
Reagovat
Vlk-v-trave
V roce 1961, po zisku svého prvního wimbledonského titulu, pozvání mezi profi hrace opět zdvořile odmítl.

"Nemohl jsem se smířit s myšlenkou, že už nebudu hrát Davis Cup, miloval jsem tu soutěž," přiznal rodák z Rockhamptonu, který na závěr roku získal svou třetí daviscupovou trofej v týmu, kde už byl skutečným lídrem.
Reagovat
Vlk-v-trave
Veškerý potenciál, který se skrýval v Laverově zápěstí, nabyl definitivní podoby v roce 1962, v sezóně, v níž Australan zvýšil svou herní úroveň až na nejvyšší možnou míru. Po druhém vítězství na Australian Open, prvním na Roland Garros a udržení wimbledonské koruny se mu v hlavě utkvěla myšlenka na dokončení "kalendářního Grand Slamu".

Dostal nabídku na turné po celém světě s Pancho Gonzalezem s variabilním platem mezi 50 000 a 100 000 dolary, ale Rod měl jasno: chtěl GS.
Reagovat
Vlk-v-trave
Myslel jsem si, že když řeknu, že zatím nemám zájem stát se profesionálem, budu mít klid, ale nic takového se nestalo. Odborníci mě stále oslovovali, stejně jako novináři, kteří se mě neustále ptali na mé plány do budoucna. Dokonce volali mému otci, se kterým jsem mnohokrát probíral výhody a nevýhody profesionální kariéry...
Reagovat
Vlk-v-trave
Laverův profesionální "křest" byl sice nakonec nejskandálnější ze všech, ale zdaleka ne první. Pro amatéry to však bylo nejvíce šokující, pověstné a nestravitelné.

"Profesionálové hrají pro peníze, amatéři pro čest a slávu"

Počátky profesionálního tenisu sahají až do října 1926 do Spojených států, kde se Charlesi Cashovi a Carrymu Pileovi podařilo zorganizovat první akci za těchto podmínek. Tito dva muži byli promotéry, kteří zapálili rozbušku, a proto svolali první seznam hvězd (Richards, Lenglen, Browne, Feret), které ochotně souhlasily s úpravou svých základů.
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/rafael-nadal-united-cup-australie.A221228_203846_tenis_pls
Reagovat
George_Renel
Ale připadne mi, že ztratil dost té nabušené svaloviny.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist