Thiem ovládl antuku v Riu a má už třetí titul z Latinské Ameriky

26. 2. 2017, 23:00
Aktuality 29
ATP RIO DE JANEIRO - Loni argentinské Buenos Aires a mexické Acapulku, dnes brazilské Rio de Janeiro. Dominic Thiem během necelých třinácti měsíců dobyl už tři latinskoamerická města a na kontě má osm titulů. Ten poslední vybojoval po finálové výhře nad Španělem Pablem Carreñem-Bustou.
Dominic Thiem

Dominic Thiem si letos znovu naplánoval velkou porci turnajů a nebojí se ani rychlých změn povrchů a klimatického prostředí. V lednu si dal tři turnaje v Austrálii, v předchozích dvou týdnech absolvoval dvě akce v evropských halách a tento týden startoval na antuce v Jižní Americe.

Cesty do Ria de Janeiro ale litovat určitě nebude. Nejen že si poprvé od loňského září zahrál semifinále, on také ukončil osm měsíců dlouhé čekání na titul. Soutěží prošel bez ztráty setu, když postupně porazil Tipsareviče, Lajoviče, Schwartzmana, Ramose a v dnešním finále Pabla Carreñu-Bustu

Ve finálovém duelu Thiem přišel před zraky legendárního Gustava Kuertena v hledišti v každém setu o jedno své podání, ale sám zaznamenal vždy po dvou brejcích a zvítězil 7-5 6-4. Vedení ve vzájemné bilanci s dva roky starším Španělem zvýšil na 5-1



"Cítím se opravdu skvěle. Vyhrát titul je ten nejlepší pocit, který v tenise můžete zažít. Odehrál jsem tu pět velmi dobrých zápasů, zejména v semifinále a finále proti úžasným hráčům," řekl třiadvacetiletý rakouský šampion.

Světová osmička Thiem získal svůj celkově osmý titul, z toho šestý na antuce. Už potřetí triumfoval v Latinské Americe.


No a aby těch změn povrchů pro Thiema v poslední době nebylo málo, čekají ho již třetí různé podmínky během tří týdnů. Po hale a antuce bude v příštím týdnu obhajovat titul na tvrdém povrchu v mexickém Acapulku, kde začne proti Francouzi Gillesi Simonovi. 

"Je to pro mě stejné jako loni, jdu z antuky na tvrdý povrch do Acapulka. Loni se mi tam dařilo, je tam pomalejší kurt s vysokým odskokem míčků, což mi vyhovuje. S cestováním a časovým posunem to není snadné, ale mám velké sebevědomí a cítím se skvěle," pochvaluje si Thiem.

Carreño premiérový double nezkompletoval
24. hráč světa Carreňo měl dnes ve svém prvním finále na turnaji kategorie ATP 500 šanci získat svou celkově třetí singlovou trofej na okruhu. Ve finále hrál popáté a všechny tři na své oblíbené antuce prohrál. Tituly slavil pouze na tvrdém povrchu loni ve Winston Salemu a v hale v Moskvě. 

Pětadvacetiletý Carreño mohl v Brazílii získat poprvé double, neboť už včera triumfoval ve čtyřhře s uruguayským jmenovcem Cuevasem, ale Thiem byl dnes proti. 

"Je jasné, že s uplynulým týdnem musím být spokojený. Získat deblový titul a zahrát si finále ve dvouhře je skvělé. Dominic je fantastický hráč a v budoucnu získá ještě spoustu titulů. Já jen můžu doufat, že si s ním ještě nějaké finále zahraju," řekl Carreño, který v semifinále přežil mečbol proti norskému mladíkovi Casperu Ruudovi.

V příštím týdnu bude Carreño startovat na dalším antukovém turnaji v Brazílii v Sao Paulu, kde bude ve slabší konkurenci než v Riu plnit poprvé v kariéře roli nasazené jedničky a obhajovat loňské finále.

"Po fyzické stránce jsem se cítil celý týden skvěle. Jsem trochu unavený, ale to je po těchto dnech normální. Mám teď pár dnů pauzu a už se těším do Sao Paula," dodal Carreño, který se v žebříčku posune ze 24. na 23. místo - své nové maximum.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, tv. povrch, 1.439.995 dolarů
nedělní výsledky (26. 02. 2017)
• Dvouhra - finále •
Thiem (2-Rak.) - Carreño-Busta (4-Šp.) 7-5 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
janek_da
Stejně je brutální jaké milimetry rozhodují o vítězi. V 2.setu ke konci vypadal Pablo nadějně u jednoho servisu Doma. 2x dal winner a jednou celkem těsný aut, jinak by byl winner. Stav tuším 30:30. Ve výměně tlačil Pablo. Dom zahrál bh krosem, ale skoro by byl nahraný nebo šel do autu. Jenomže on se sklouzl po okraji lajny a Pablo sotva vrátil a nahrál.
Potom možná v posledním gemu dal Dom zase lajnu, kousek do hřiště a Pablo by to měl. Pak zaútočil Pablo a dal cm aut a šlus.
Reagovat
turista
No jo, Thiem je hráč první desítky a už to zase potvrzuje. Pablo Carreňo měl vyhrát v Buenos Aires. Bohužel nezvládl utkání s nevyzpytatelným ukrajinským dřevorubcem Dolgopolovem.
Reagovat
smazaný uživatel
zvlastni oko, mne Thiem nic nepotvrzuje a Dolgopolov mi postavou i stylem pripada jako vsechno, jen ne drevorubec.. :-))
Reagovat
turista
No tak Thiem konečně vyhrál zase pětistovkový titul což je pro něj dobrý začátek sezóny. A Dolgopolov sice nemá postavu dřevorubce, ale do míčků mlátí silou dřevorubce a hlavně strašně rychle jako ve zrychleném filmu pochopitelně na velké riziko. Pro soupeře je to nepříjemný styl, který jim nedává čas.
Reagovat
VlS
Dřevo co?
Reagovat
fialka
super! Len aby to jeho telo vydržalo, zhumpľuje ho, o 2-3 roky bude chodiť po operáciách a do 30-ky bude po kariére.
Reagovat
smazaný uživatel
A kdy prorazí Tomáš,? Asi nikdy:-(
Reagovat
brixner
Chce někdo vědět, jak vypadá to pako Brix? No, někde tam jsem...Fakt ;-)
A dokonce i hraju...Teda bez pálky, žáno :-))
https://youtu.be/GdQ6sjIQz64
Reagovat
janek_da
mě zajímá ta tvoje sousedka
Reagovat
brixner
Janku, nejanči, umlátila by tě kozama :-) Tedy jen jedna z nich, ostatní tak jednotečky a dvojčičky...Ono jich je víc, anonymita sídliště(tedy aspoň ta předstíraná) dovoluje manévry jéje :-)) Jen se to nesmí poplést, já jednou vlez do jinýho vchodu a málem dostal přes tlamu vod někoho, co vypadal jako manžel nebo co to bylo, parchanti zase vyhodili jističe a já houno viděl :-)))
Reagovat
janek_da
Tak mě zajímají tvoje sousedky. I ta s vozama
Reagovat
Fandina
Na té fotce vypadá jak mimozemšťan, jako socha z jiné planety, trofej, účes.
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Abierto_Mexicano_Telcel
_%E2%80%93_Men%27s_Singles#Draw

Djoker nebude mít v Mexiku lehký týden - Kližan v 1. kole ještě OK, ale v 2. DelPo, v 3. Gyros a v SF obhájce Dom. Narozdíl od Rafy těžký los, holt bude muset všechny porazit, aby se dostal do boje o titul.
Reagovat
George_Renel
Já bych řekl, že holt i finálový soupeř bude muset porazit všchny aby se dostal do finále ;-).
Reagovat
spaniel
Na druhou stranu, pokud to zvladne, tak se rozehraje tak, ze Nadala zdemoluje.
Reagovat
turista
To asi ano. Rafa je sice celosvětově populárnější než Nole, ale Novak je tenisově lepší. Rafova taktika hrát soupeřům do bekhendu na Novaka vůbec nezabírá.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa super žreb, nechcem to zakriknut, ale finále je velmi reálne.

Naopak Nole, potvrdzuje to staré známe, ze ked sa nedarí, tak este aj zreby su na houno..Klizan, Del Potro, Kyrgios v prvých troch zápasoch, ked si dobre pamatam.
Reagovat
fialka
To isté mal aj Rafa, ak sa nedarilo ešte aj žreb bol ťažký. Srb mal neraz relatívne lepší žreb a tituly sa sypali. Na každého raz príde.
Reagovat
Tuttovka
Čert sere na jednu hromadu :D.
Reagovat
kada.tom
Noo, tenis to dneska nebyl bůhvíjaký od obou, Dom byl o něco lepší, na druhou stranu na Pabla vůbec nijak nedolehlo, že byl v takovémhle velikém (na něj) finále, což mě docela příjemně překvapilo. Bojoval, v 1. setu nebyl daleko od toho, aby hrál TB a tam by se mohlo sát leccos. Ve 2. setu se Dom dostal do výhody, ale ztratil ji, nakonec si ale prosadil svoji a vyhrál :-)

Nahradil tak bodově loňské Acapulco, kde letos těžko dojde nějak extrémně daleko, už se Simonem to bude mít těžké, ale tak QF je reálné, i SF není nereálné (v QF "čeká" Goffin). Hlavně ale doufám, že ho tohle povzbudí a bude hrát líp a líp! Na předávání trofeje si vzal kanárkově žlutž dres s desítkou na zádech a nápisem "Brazuca" - v Brazílii ho asi budou mít rádi :-)

Pablo si připsal hezký výsledek, takové finále je dobré. Teď bude plnit úlohu nasazené jedničky v Sao Paulu, ta konkurence tam bude hodně nevalná, takže doufám, že formu potvrdí a třeba vyhraje titul :-)
Reagovat
turista
Pablo Carreňo má velkou šanci na titul ze Sao Paulo.
Reagovat
COMEON
https://espngrantland.files.wordpress.com/2015/09/espnw_r_bouchard-kyrgios__r6482_800x450_16-91.jpg

http://www.tennisworldusa.org/imgb/9649/wta-sony-open-19-year-old-ajla-tomljanovic-beats-andrea-petkovic-in-battle-of-wildcards.jpg

:D :D :D
Reagovat
spaniel
Jsem rád, ale Dom se mně přestává líbit. Objíždí 250ky jak Ferrer, po chybě nadává jak Můra, běhá dál za BL než Nadal, potí se víc jak Monfils, heká jak Granollers. Děs.
Reagovat
kada.tom
noo, souhlasím s tím, že jeho výběr turnajů je prostě de*ilní, měl by se soustředit na turnaje 500, 1000 a GS a 250 si dát jen tak občas (třeba doma v Kitzbühellu, když už), ale tak snad ho to trkne, že nemůže vydržet všechno ... jinak nadávat začal až v poslední době, ještě loni v létě určitě nenadával, tohle mi tak úplně není sympatický, byť jsem na to zvyklý od Andyho :-) ... další tebou zmiňované "chyby" mě nijak nevadí - za to, že se potí víc jak jiný nemůže a BL, ať si tam je - forehand má pořád dobrý :-)
Reagovat
kada.tom
jinak mě Dom překvapil, že se z Rotterdamu v hale táhl na antuku v Riu a z ní jede na hard pod otevřeným nebem do Acapulca ... ale tak alespoň jsou to všechno turnaje 500, takže se to ještě dá pochopit ... navíc to Rio se mu vyplatilo :-))
Reagovat
gigin
Hlavně to pocení. Nechápu, jak někdo může fandit potícím se hráčům.
Reagovat
PetaM
Gentleman se nepotí prostě.
Reagovat
gigin
Jinak ano, je fakt už nudný.
Reagovat
COMEON
Krása ale dufam , že sa začneš sustrediť na väčšie turnaje
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist