Thiem potvrdil, že letos ukončí kariéru. Vítěz US Open nebude pokračovat kvůli problémům se zápěstím

10. 5., 13:44
Aktuality 11
Dominic Thiem (30) potvrdil na sociálních sítích, že v letošní sezoně ukončí kariéru. Poslední turnaj by měl odehrát na konci října v domácí vídeňské hale. Bývalý šampion US Open a někdejší světová trojka se tak rozhodl hlavně kvůli neustálým problémům se zápěstím. Toto zranění mu zhatilo téměř celou sezonu 2021 a po návratu už nikdy nebyl stejným hráčem.
Profily hráčů
Thiem získal na US Open 2020 svůj jediný grandslamový titul (© Profimedia)

Thiem patřil ještě na začátku sezony 2021 k nejlepším hráčům na světě, jenže zranění zápěstí mu téměř celý tenisový rok zhatilo. Sezonu 2021 ukončil už před Wimbledonem a návrat na kurty podnikl až téměř o rok později.

O comeback na výsluní marně usiloval přes dva roky. Po problémech se zápěstím se dostal do finále pouze předloni na challengeru v Rennes a loni na domácí antukové akci v Kitzbühelu. Poslední titul získal na US Open 2020, kde slavil svůj jediný triumf na grandslamech.

Definitivní sbohem by měl říct na konci října na domácí halové pětistovce ve Vídni. "Sezona 2024 bude poslední. Moje zápěstí na tom není tak, jak by mělo nebo jak bych si přál. Druhým důvodem je můj vnitřní pocit. Tohle rozhodnutí jsem velmi dlouho zvažoval," řekl bývalý třetí a nyní až 117. hráč světového žebříčku, který avizoval možný konec kariéry už na začátku tohoto roku.

Thiem ve své kariéře odehrál 29 finále a posbíral 17 titulů na nejvyšším okruhu. Na podnicích Masters překvapivě triumfoval pouze jednou, a to v kalifornském Indian Wells v roce 2019. Největší hrozbou byl ale na antukových dvorcích, na nichž několikrát porazil i krále tohoto povrchu Rafaela Nadala.

Na kontě má minimálně pět skalpů všech členů Big Three (Novaka Djokoviče, Rogera Federera a Nadala). O grandslamový vavřín usiloval celkem čtyřikrát, na French Open 2018-19 (Nadal) ani na Australian Open 2020 (Djokovič) však neuspěl. Z Rakušanů zvedl nad hlavu grandslamovou trofej už jen Thomas Muster na French Open 1995.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
mamina
Bude mi na túře chybět. Jeden inteligentních a slušných hráčů bez excesů. Škoda. Nemusel se nikde zviditelňovat jinak, než svou pěknou hrou. Díky za hezké tenisové zážitky a přeji šťastný potenisový život.
Reagovat
Patik
Reagovat
Teo
Prakticky stejný osud jako Del Potro
Reagovat
turista
To je škoda. Dominic Thiem je velký tenista. Ty návraty jsou někdy tak obtížné, že to někteří sportovci zabalí. Ve třiceti letech je to brzy. Bude na okruhu moc chybět.
Reagovat
Patik
Keby chcel dá si rok pauzu aj dva..
Reagovat
Patik
Ono by sa to asi ťažšie znášalo keby končil pol roka po zisku US Open..takto je to fajn že všetci upadajú dlhodobo a postupne... človek ide zároveň s tým a pomaly sa nato pripravuje a očakáva to..skúsil to a nevyšlo to..zranenie by sa dalo vyriešiť ale tam už nebola vôla ani motivácia či zápal víťaziť..tam nemá cenu niečo ďalej riešiť.
Reagovat
KobeBryant
Končí jich postupně mrda prda, budou chybět.
Reagovat
KobeBryant
Končí jich postupně mrda prda, budou chybět.
Reagovat
Mantra
Jsi spletl web, ne?
Kobí
Reagovat
com
Reagovat
victim
Mě taky bude chybět.Škoda.Doufám že stejně nedopadne Muška.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist