Thiem vyhrál bez ztráty setu turnaj ATP 500 v Barceloně. Ve finále přehrál Medveděva

28. 4. 2019, 17:31
Aktuality 57
ATP BARCELONA - Dominic Thiem na antukovém turnaji ATP 500 v Barceloně navázal na včerejší skalp Rafaela Nadala a po finálové výhře 6-4 6-0 nad Rusem Daniilem Medveděvem slaví druhý letošní triumf. Celkově pětadvacetiletý Rakušan získal 13. titul, z toho osmý z antuky.
Profily hráčů
Dominic Thiem (© AFP)

Dominic Thiem minulý měsíc získal svůj nejcennější titul, když vyhrál turnaj Masters 1000 v Indian Wells. Další dvě akce stejné kategorie v Miami a v Monte Carlu se mu sice vůbec nepovedly, ale tento týden na antuce v Barceloně už opět dominoval a přemožitele nenašel. 

Pětadvacetiletý Rakušan v Katalánsku neztratil ani set. Ve včerejším semifinále přitom čelil i domácímu jedenáctinásobnému šampionovi Rafaelu Nadalovi, ale po skvělém výkonu a částečně i díky Španělově slabší aktuální formě ho dokázal jako teprve druhý hráč v historii porazit na antuce už počtvrté a v dnešním finále svůj výkon potvrdil, když nedal šanci Daniilu Medveděvovi

V úvodu zápasu sice Thiem prohrál první tři gamy, ale od té chvíle na kurtu dominoval. Do konce zápasu už prohrál jen jednu hru, ve druhé sadě ztratil dokonce pouhých pět fiftýnů a svůj triumf završil kanárem. O dva a půl roku mladšího Rusa přehrál 6-4 6-0 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 2-0.

"Moc to pro mne znamená, protože tohle je tradiční turnaj. Vyhrávají tu jen výborní hráči. Rafa tu vyhrál jedenáctkrát a hodně pro mne znamená, že tu dvakrát vyhrál (Thomas) Muster," vzpomenul krajana, který tu v roce 1996 vyhrál jako dosud poslední Rakušan.



Ve svém jubilejním 20. finále Thiem získal 13. titul, z toho osmý z antuky. V Barceloně uspěl ve finále na druhý pokus poté, co předloni podlehla Nadalovi. Letos je po Rogeru Federerovi teprve druhým tenistou, který vyhrál dva turnaje.

Třiadvacetiletý Medveděv hrál finále posedmé v kariéře a potřetí v sezoně. Letos v něm uspěl jen v hale v bulharské Sofii.

• ATP 500 BARCELONA •
Španělsko, antuka, 2.746.455 dolarů
nedělní výsledky (28. 04. 2019)
• Dvouhra - finále •
Thiem (3-Rak.) - Medveděv (7-Rus.) 6-4 6-0
• Čtyřhra - finále •
Cabal/Farah (3-Kol.) - J. Murray/Soares (2-Brit./Braz.) 6-4 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
MartinPa
Prvně je třeba vyzdvihnout, že Dom hrál neskutečně konzistentně celý turnaj, pohlídal si i soupeřův pozvolný tlak ve finále a zaslouženě vyhrál.
Znevažovat jeho výkon výroky, že Rafa hrál tužku, je vodvařenej, atd. není pro Doma spravedlivé.
Tyto přípravné tréninkové turnaje na 2 sety se zkrátka hodně přeceňují a z výpadku favorita, se dedukuje konec kariéry, stupeň odepsanosti či dědkovitosti, apod.
Jak na tom kdo je se uvidí až na ostrém turnaji, až na GS zvaném Roland Garros, kde v zápasech na 3 sety oddělí se zrno od plev a pravý bojovník povstane z prachu bitev a v závěrečné zteči dobude kýženého poháru...
Reagovat
smazaný uživatel
S tvým tvrzením by se dalo souhlasit v případě např. Djokoviče, ale tvrdit z pohledu Nadala, že je Barcelona, nebo MC přípravný turnaj je hloupost. Za ty dva tituly by prodal ledvinu, antuka je stavební kámen jeho kariéry a kdyby k tomu přistupoval tak, jak píšeš, má na kontě jenom tituly z RG. 80% letošních bodů má z antuky a pokud nevyhraje 2 ze čtyř turnajů, které vyhrál vloni, tak je to dost velká rána.
Reagovat
turista
Turnaj v BC byl dřív pro Nadala jistota. MC byl pro něj dřív taky velmi důležitý i když na tisícovce nemá nikdo nikdy nic jisté. Federer se o tom přesvědčil ve finále v Indian Wells. Dominic porazil Federera i Nadala letos tak, že si to uhrál sám. Nešlo o haluz. Je už na okruhu výkonnostně hodně vysoko a stejně jako Fognini má na to porazit kohokoliv z první pětky.
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/zVnA_VQS4pk
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/T4t3Pz6PN4w
Reagovat
smazaný uživatel
Dom odehrál skvělý turnaj, toť bez debat. Ale nějaké nadšení asi není na místě. Je mu 25 a před měsícem vyhrál svou první tisícovku :)

Takže já ještě pár let a pár majorů počkám, než ho pasuju na "nového krále antuky".

V tuhle chvíli je tak maximálně víkendový místodržící.

Ad Nadal: je starej, působí unaveně, neslaně-nemastně, ale je to furt Nadal. Po měsíční pauze dvakrát semifinále... Nemusí se zlepšit zase o tolik, aby byl ve hře o své klasické vavříny. Je otázka, jestli opravdu hraje tak blbě a je tak odvařený, jak soudíme, nebo jsme my zblblí přehnaným očekáváním.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi obojí. Já spíše vidím problém v Rafově vystupování a herním projevu. Nejde to a nejde to. Byl zvyklý hrát roky na antuce prakticky průměrný tenis a i tak to stačilo k tomu, aby posbíral většinu titulů. Teď už musí hrát nadprůměr a to mu letos nejde. Důkazem jsou ztracené sety na cihle s hráči, které rozbíjel 2x 6:1 celou kariéru a teď s nimi musí do tří setů. No a prohra s Thiemem ve dvou setech byla třešnička na dortu. Thiem zahrál nadstandard a Nadala prakticky vystřílel z kurtu jako začátečníka, kromě posledního gamu a 3 BB Rafa neudělal v tom zápase nic, jenom čekal na smrt., která přišla dle očekávání.
Reagovat
smazaný uživatel
No a další faktor je to, že si poslední dobou Nadal neumí prakticky vytvořit tlak ve výměně. Spoléhá jenom na chyby soupeře a defenzivu. Z FH se bojí přitlačit a tupě to pálí soupeři do backhandu celý zápas, BH hraje jenom crossem, druhý servis na jistotu s topspinem a pak logicky jenom brání a soupeř si více dovolí.
Reagovat
turista
Dominic Thiem je válec. A Nadal může něco kloudného uhrát třeba příští antukové jaro. A kariéru úspěšně zakončit v Tokiu 2020.
Reagovat
Roger_Federer
Osobně očekávám to, že pokud se Rafovi nepodari se rozehrat na top uroven,vyhrat některý dalsi turnaj a hodit do klidu do RG, vymysli se nejaky "problem" a RG bud vynechá, nebo z neho odstoupi..
Reagovat
smazaný uživatel
Z RG nikdy neodstoupí, to radši umře. Je to pro něj nejdůležitější turnaj kariéry a ve třech bude těžké ho porazit. I tak si stále myslím, že to letos nevyhraje. Měl by trošku máknout, protože po nevítězné Barceloně je čím dál realnější, že může Nadal letos skončit bez titulu.
Reagovat
Herbert_Hoover
Problém je, že z RG už odstoupil před třemi lety. Klidně se to může stát znova.
Reagovat
Kozoroh
Pochybuji, že by to udělal, pokud by nebyl zraněný. Dále by tím víceméně vzdal svůj boj o vyrovnání Rogerova rekordu. Nevidím mu do hlavy, ale věřím, že vidina 18. GS titulu a 12. RG je silnější, než eventuální prohra s Djokerem/Thiemem/někým jiným.
Reagovat
Roger_Federer
Mám jiný nazor :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aby to neskončilo jenom u té vidiny.
Reagovat
smazaný uživatel
Thiem to je antukova budoucnost. Nadal z nej bude mít mindrak
Reagovat
Herbert_Hoover
No to nepochybně. Z hráče, který ho porazil na dvou random Masters turnajích to bych měl taky..bubu Dominic..Rafa záhy dospěje do fáze, kdy ho bude porážet nejen Thiem, takže ani nedospěje do fáze, kdy by měl z něho mindrák..jediný, z koho měl mindrák je Djoker. To je naprosto průkazné a není od věci si myslet, že k prozatímnímu toku Rafovy sezony přispěl i ten výprask v Melbourne..svým způsobem. Thiema nazývat budoucím antukovým králem je předčasné. Král neprohrává s Lajovičem...zatím je stále korunní princ, který přenesl dějiny na cihle od Rafy k těm...druhým :) Třeba..pokud Rafa ale vyhraje RG, bude to zase jinak..a taky jsou ještě dva Masters. Nakonec na tom Rafa může být skoro stejně jako loni, akorát bez trofeje z Barcy.
Reagovat
smazaný uživatel
Thiemovi ta prohra z loňského RG dala podle mě hodně. Znova už na RG neprohraje. Za mě je to největší favorit na French Open. Po nem Djokovic a pak Nadal.
Reagovat
turista
Souhlasím. Že by Rafa Nadal obhájil pozici na antuce z let 2017 a 2018 už je v podstatě vyloučeno.
Reagovat
smazaný uživatel
rakusanovi je 25,je fyzicky na vrchole,kedy inokedy by mal porazit nevyrazneho Nadala,trapiaceho sa so Struffovcami a Mayerovcami,ja som si na Thiema par stoviek aj vsadil a to som vseobecne tipovanie zavesil na klinec,ale nevyuzi ked ide kral dole kopcom:-),takze mna Rafova prehra nerozhadzala,stale je vsak mozne,ze za mesiac bude situacia ina,stale dufam ze Rafa ma este rezervy
Reagovat
Herbert_Hoover
Třetí největší favorit. Každopádně dělat z něj automaticky krále antuky a nástupce Rafy po čtvrtém skalpu ve čtvrté sezoně..a ignorovat výsledkové výpadky proti horším hráčům je nesmysl.
Reagovat
smazaný uživatel
neviem ci si reagoval presne na mna,ja som za krala myslel Rafu:-)
Reagovat
Herbert_Hoover
Nene na Kamilose :)
Reagovat
smazaný uživatel
Člověk hodí do pranice jednu větu a jaká je z toho diskuze. To miluju :)
Reagovat
turista
To už je jen scifi. Madrid a Řím nevyhraje. To už je pravděpodobnější to dvanácté RG. Ale soupeři už se ho tolik nebudou bát a jeho sebevědomí bude menší. Všechno jednou končí. I dominance antukového krále. Antukový tenis tím získá na zajímavosti.
Reagovat
Patik
Posledné roky si grandslamy delia Big 3 hráči..takže keď Nadal nezíska FO tak ho získa Federer alebo Djokovič ? alebo keď nezíska Federer Wimbledon získa ho opäť Djokovič ? a US Open ? to by ale znamenalo že Djokovič opäť získa všetky tohtoročné GS..alebo kto mladší po rokoch získa GS ? že by to bola prevratná sezóna v ziskoch GS ? :)
Reagovat
Patik
veľmi veľa otázok ohľadom tohtoročných GS...a nemal by som toľkokrát spomínať GS v jednom príspevku...veď najbližšie GS je až o mesiac a dovtedy sa môže stať čokoľvek.
Reagovat
Ondra979
zatim, ale jednou to skonci a kdovi, jestli uz se tak nestane ted. Samozrejme, Nadal sNovakem jsou stale nejvetsi favoriti, ale Nadal evidentne neni v obvykle forme a Novak je s otaznikem take - sice tvrdi, ze se soustredi hlavne na GS, ale to by se taky nemuselo vyplatit. RG vypada otevreneji nez kdy driv a doufam, ze vyhraje konecne nekdo novy, treba Roger uz dlouho nevyhral :)
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič to strašně podceňuje. Je hezké, že se soustředí hlavně na GS, ale tahle strategie mi připadá trošku na hlavu. Nemá od AO prakticky nic odehrané a najedou chce útočit na titul z Paříže? Jakože zázračně vstane, bez tréninku přijede na FO a bude válcovat všechny soupeře? Tomu nevěřím. Nadal je určitě favorit na RG, ale bude to mít za poslední roky asi nejtěžší a určitě to sám ví. Federer může být taky nebezpečný, nic od sebe nečeká a může dojít daleko.
Reagovat
Herbert_Hoover
I jeden turnaj může stačit na naladění formy. Před Wimbledonem by taky asi menšina lidí řekla, že to Djoker vyhraje. On se dokáže zkoncentrovat v pravý čas, ať už konkrétně na důležitý okamžik v zápase nebo na určitou část sezony. Klidně bych tomu věřil. Mistr soustředění.
Reagovat
turista
Ano, když se zkoncentruje tak je prakticky nepřemožitelný. Ale já si myslím, že v Madridu a v Římě Nole zabere a udělá kloudné výsledky. Na pozici světové jedničky chce zůstat a v počtu týdnů má Connorse a Lendla na dohled.
Reagovat
spaniel
Od: Kamilos88
Ten tlak SF byl už na nej asi moc a ta nakládačka je pro nej jenom dobře. Jak jsem psal včera. Stefan musí radikálně zlepšit servis. Je to hrozné čitelné a ten druhy servis topspinem je blbost. Tohle stačí na challengery, ale ne na velké turnaje. Musí si to házet více nad rameno a přidat boční rotaci jinak dopadne jako Thiem a bude se po druhem servisu dostávat strasne pod tlak.
[ Reagovat ]
25.01.2019 20:30Od: spaniel
Lol. Thiem má asi největší kick serve na okruhu.
[ Reagovat ]
25.01.2019 23:13Od: Kamilos88
Má no a myslíš si, ze mu to k něčemu je?
[ Reagovat ]
25.01.2019 23:20Od: turista
Je. Kolik tenistů 3x porazilo Nadala? Minimum. Ale Dominic Thiem mezi ně patří.
[ Reagovat ]
26.01.2019 10:15Od: Kamilos88
Servis je to poslední, čím ho porazil kemo
[ Reagovat ]
25.01.2019 23:26Od: spaniel
To je fuk. Šlo mne o to, že nemůžeš uvést Thiema jako příklad něčeho, když opak je pravdou.
[ Reagovat ]
Reagovat
gigin
:DDD jedeš bomby.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezké, ale nemám chuť řešit 3 měsíce starý příspěvek. Ani nevím, o jaký zápas šlo. Ale +1 za hrabaní se v TP, to chce spoustu času.
Reagovat
spaniel
Ne, stačí umět používat google. Otázka půl minuty.
Reagovat
smazaný uživatel
Revoluční myšlenka.
Reagovat
spaniel
Priste ti povykladam o toaletaku. Taky to bude pro tebe revolucni.
Reagovat
smazaný uživatel
Už se moc těším.
Reagovat
annah
Docela zajímavý článek (byť už skoro měsíc starý) na téma zlaté éry tenisu a toho, jak BIG3 drží zatím mladé pušky v šachu
https://www.premiumsports.cz/federer-a-spol-drzi-mlade-pusky/
Reagovat
Patik
https://www.facebook.com/ATPTour/videos/647119429061530/

Ten posledný v tom tyrkysovom tričku bol Nadal ? Rafa ale ty si nevyhral..to len víťazi tam skáču..či zas si v lese :)
Reagovat
Kozoroh
13. ATP titul (vyrovnal Berdycha) a 9. z antuky.
Víte mimochodem, že v Thiemově týmu je Massu, vítěz OH z roku 2004? Nedávné Domovy úspěchy dávají za pravdu mým komentářům, že Dom potřebuje novou krev ve svém týmu.
Reagovat
spaniel
Po Rogerovi druhy hrac, s vice nez jednim titulem. Oba moji oblibeni, takze spokojenost.
Posmevackum z IW ukazal, ze je ve forme. Snad na to navaze na RG.
Reagovat
gigin
Jako jsem s tebou. Ale ty 3 sety, to je Můra, hergot..
Reagovat
kada.tom
naprostý souhlas, Miami prostě po tom velkém triumfu neklaplo vůbec, ale jinak letošní Domova sezóna vůbec není špatná! bude ale třeba něco uhrát i v Madridu, Římě a především v Paříži :-)
Reagovat
mahycek
Titul je ve správných rukou. Zaslouženě. Je to paradoxní, ale
Rafael na jaře 2019 není nejlepší antukář. Ani podle
výsledků a ani podle hry. To nemyslím zle, jen konstatuji
pravdu. Zjištění, až z toho mrazí.
Reagovat
turista
Proč mrazí? Je to aspoň zajímavější na té antuce.
Reagovat
No-le
Thiem jevil se dnes jako neporazitelný. Zdálo se,že Rus šel do kolen v pát? hře 1.setu,kdy po špatném odskoku vůbec netrefil m?ček a v z?pět? se doublem dostal na 0:30,pak přišel pod?n? a už se z toho nevzpamatoval. To jsem opravdu zvědav jako dál bude na té drcené cihle vypadat...
Reagovat
gigin
Až budeš příště Nole odněkud něco kopírovat, tak bacha na znaky, tp to má jinak.
Reagovat
No-le
Psal jsem to normálně z mobilu, nastavení čeština. Nevím,proč se mi to takhle vyjebako (((:
Reagovat
Mayo
Thiem beast mode.
Reagovat
annah
Nádhera! Thiem vyexpedoval Rusáka, a k tomu kanárem... :-) Skvělý výkon na turnaji, gratulace. :-)
Reagovat
dunphy
Naprosto parádní týden bez jediného zaváhání, je z toho šťastný třináctý titul a Dom je letos teprve druhým hráčem co má dva tituly, paráda :))

A to jsem se na začátku roku o osud této sezóny docela obával, vypadalo to nějak tak všelijak. Snad bude vítězný trend pokračovat i dále, už teď jsem moc zvědavý a natěšený na RG.
Reagovat
gigin
Hlavně Domi nikde nemachruj! Navíc pták tvl. Blbý triumf.
Reagovat
gigin
Navíc sas zbavil devil coach. Ale tak mi ten Bresnik nepřišel zlý. Nu což - Bamos!!
Reagovat
kada.tom
Začátek špatnej, ale pak už si Dom začal Daniila mazat na chleba a nakonec z toho je, myslím, hodně cenný triumf. Zejména na výkony ze SF a F by bylo dobré navázat i v následujících velkých turnajích na antuce :-)

Za mě s letošní Barcou naprostá spokojenost! :-)
Reagovat
kada.tom
Začátek špatnej, ale pak už si Dom začal Daniila mazat na chleba a nakonec z toho je, myslím, hodně cenný triumf. Zejména na výkony ze SF a F by bylo dobré navázat i v následujících velkých turnajích na antuce :-)

Za mě s letošní Barcou naprostá spokojenost! :-)
Reagovat
Roger_Federer
Za me taky opicaku.:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist