Thompson se na třetí pokus dočkal. V Los Cabos přemohl i Ruuda a má první titul z turnajů ATP

25. 2., 06:26
Aktuality 4
Jordan Thompson (29) potřeboval tři pokusy na to, aby poprvé zvládl finále na turnajích ATP. Australan se svého premiérového triumfu na nejvyšším okruhu dočkal na podniku ATP 250 v mexickém Los Cabos, kde v souboji o titul přehrál 6:3, 7:6 trojnásobného grandslamového finalistu Caspera Ruuda (25) útočícího na 11. kariérní trofej. Rodák ze Sydney v pondělí vylepší své žebříčkové maximum a bude kousek od debutu v TOP 30.
Profily hráčů
Thompson na třetí pokus vyhrál finále na okruhu ATP (© AFP)

Thompson – Ruud 6:3, 7:6

Jordan Thompson prohrával ve čtvrtfinále s Alexem Michelsenem už 0:6, 1:4 a 15:40. V tu chvíli určitě nepomýšlel na to, že by mohl v Los Cabos vybojovat svůj první titul na hlavní tour. Souboj s mladým talentovaným Američanem ovšem i díky třem odvráceným mečbolům otočil, v semifinále si v tie-breaku rozhodující sady vyšlápl na nasazenou jedničku Alexandera Zvereva a ve finále přehrál dalšího bývalého druhého hráče světa a grandslamového finalistu Caspera Ruuda.

Ruud byl lepším hráčem jen na začátku utkání. Thompson ovšem přežil v úvodním dějství všech šest brejkbolových hrozeb, v šestém gamu sebral favoritovi servis čistou hrou a po bezmála hodině hry se ujal vedení. Nejlepší Nor v historii se v úvodu druhé sady nadechoval k obratu, jenže brejk na 2:0 nepotvrdil a o několik minut později opět prohrával o brejk. Za stavu 5:4 mohl Thompson zápas dopodávat, ale pustil Ruuda k sérii tří brejkbolů a na ten poslední už zareagovat nedokázal. Set nakonec vydřel až v tie-breaku poměrem 7:4.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Thompson zvládl finále na turnajích ATP na třetí pokus. Oba předchozí útoky na premiérový titul podnikl na trávě v Hertogenboschi, kde loni prohrál s Tallonem Griekspoorem a před pěti lety s Adrianem Mannarinem. Do Los Cabos dorazil s mizernou bilancí 8:32 proti hráčům TOP 20, kterou dvěma skalpy vylepšil.

Rodák ze Sydney bude v pondělí na novém žebříčkovém maximu. Po triumfu bude mít blízko k debutu v nejlepší třicítce pořadí a posune se na 32. místo. V Los Cabos se stal třetím australským finalistou, Thanasi Kokkinakis (2017) ani Alex de Minaur (2023) ve finále neuspěli.

Jeho protivník Ruud se prezentoval až do finálového utkání výbornou formou, v úvodních dvou zápasech deklasoval Marcose Girona a Nuna Borgese a set nepovolil ani obhájci titulu Stefanosovi Tsitsipasovi v semifinále.

V Los Cabos mohl získat svou 11. kariérní trofej a zajistit si návrat do TOP 10 hodnocení. Všech 10 předchozích titulů posbíral na nejmenších akcích ATP 250 a jen jeden zapsal mimo antukové dvorce, přesto byl ve finále US Open 2022 jedinou výhru od postu světové jedničky. Finálovou bilanci si zhoršil na 10:9.

Oba finalisté v Mexiku zůstávají a čeká je přesun na pětistovku do Acapulka. Ruud má v prvním kole Christophera Eubankse, Thompson se úvodního soupeře dozví po skončení kvalifikačních bojů.

Ještě před odletem do Acapulka se Thompson a Ruud v ten samý den utkali v semifinále čtyřhry. Opět se radoval Thompson a s krajanem Maxem Purcellem pak deblovou soutěž ovládl, ve finále porazili 7:5, 7:6 Gonzala Escobara a Alexandra Nědovjesova. Thompson tak jako první od Nicka Kyrgiose ve Washingtonu 2022 vyhrál na jednom turnaji ATP dvouhru i čtyřhru. Navzdory zmíněnému odstartoval program posledního hracího dne až ve 20:00 tamního času.


Výsledky turnaje ATP 250 v Los Cabos

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Carter
Slušný turnaj pre Thompsona. Najprv dal WTA otočku vo štvrťfinále, keď prehrával 6:0 4:1 40:15 a potom skalpy Zvereva a Ruuda. Titul berie zaslúžene.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Casper se pomalu probouzí, to je fajn. Thompson patří mezi moji neoblíbenou pošukoidní část Australanů, takže tady se žádná radost z titulu nekoná.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale psychicky se Casper, aspoň podle statistiky moc nezlepšil...
Využít celé dva BB ze 13, když soupeř využije 3 ze 3 , tam je prostě něco špatně , o čemž svědčí i šňůra 11 prohraných míčů v řadě.
Reagovat
Krisboy
Trochu překvapivé, ale jsem tomu rád. Ruud už není co býval a knírky se vrací do módy.
Gratuluji!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist