Transsexuálka si plní sny

5. 5. 2011, 09:15
Téma 7
Až do roku 2000 byla mužem. Po změně pohlaví si však řekla: „Zahraju si profesionální tenisový turnaj.“ Sen se Chilance Andree Paredesové (39) splnil před dvěma lety - na turnaji v Buenos Aires s dotací 25 tisíc dolarů, který hrála na divokou kartu, však prohrála za pětadvacet minut 0-6 0-6. Letos dostala žena stíhaná osudem druhou šanci. Dopadla však navlas stejně - dvakrát 0-6.
Profily hráčů
Andrea Paredesová

V jejím případě však vůbec nejde o výsledky. Co na tom, že její technika připomíná hru rekreanta!? Příběh Paredesové je o něčem jiném - o ponižování v její rodné zemi a touze žít normální život ne jako muž, ale jako žena. A samozřejmě - také trochu o tenise.

„Operaci jsem podstoupila po mnoha psychiatrických testech. Bylo to životní rozhodnutí, nemohla jsem už dál žít jako muž,“ řekla. Jelikož pracovala jako finanční konzultantka na volné noze, měla spoustu času na svůj koníček - tenis. V roce 2003 se k ní donesla stará zpráva o Renee Richardsové (narozené jako Richard Raskind), první transsexuálce, která si v roce 1977 zahrála grandslamový turnaj na US Open. Tehdy z toho byl peprný skandální střípek do tenisové historie. „Renee se pro mě stala inspirací. Řekla jsem si, že když mohla ona, dokážu to i já. Vždyť Renee to dotáhla až do čtvrtfinále US Open,“ vykládala obdivně Paredesová.

V květnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 04/2011 Vše o postupu do finále Fed Cupu po 23 letech
Nejspravedlivější turnaj se hraje v Indian Wells
Příběh Andyho Murrayho. Proč stále čeká na velký titul?
Jak se hraje na antuce & slavní antukoví gladiátoři
Trenéři doporučují: Pro děti měkčí míče!

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

V Chile byla terčem posměšků a diskriminace. I proto se čím dál častěji kvůli práci i tréninku přesouvala do liberálnější Argentiny. „Chilané jsou zablokovaní, koukají na mě skrz prsty. Diskriminují i gaye a lesbičky. Od naší tenisové federace také nemohu čekat nic hezkého. Ale já se nevzdám. Jsem odolná proti všem útokům. Musím být. Musím bojovat a tenis je jedním z prostředků, jak ukázat, že jsem normální lidská bytost.“

Mnoho lidí nechtělo uvěřit, že se Paredesová stala ženou. I vedení ITF musela před prvním turnajem poskytnout hormonální testy. Vše proběhlo v pořádku. „Fantastické bylo, že mě ostatní hráčky přijaly. Neslyšela jsem jediné ošklivé slovo, což mi dodalo sebevědomí.“

Paredesové se zkrátka splnil sen. Co na tom, že tenis neumí. Když si prohlédnete její zápas na serveru youtube, zjistíte, že jiný výsledek než 0-6 0-6 ani není myslitelný. Proto lze březnovou divokou kartu na pětadvacetitisícový turnaj považovat za gesto pořadatelů vůči ženě, která to v životě nemá jednoduché.

pva, Tennis Arena

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
ty vogo , to hraje hur nez ja a to jsem raketu drzel 2x v ruce ,kdyz neberu linej tenis. myslim ze by se mel rozpinkavat na juniorskych turnajich, tam by z nej mely pubertacky depku
Reagovat
lofas
To je Lopata teda ty jo křížený baochlap ..................
Reagovat
smazaný uživatel
toho budou lidi v budoucnu zneužívat. ti co se mezi muži neprosadí se změní na ženu a rázem budou světovou jedničkou.
Reagovat
misoSK
neveril som ze mozem niekedy s tebou suhlasit, sice pochybujem ze by sa normalny chlap zmenil na zenu len aby zal tenisove uspechy, ale uz to ze jej/jemu dovolia hrat je skandalozne, co to je za spolocnost, kde nejakemu pomatencovi preoperovanemu na zenu dovolia hrat medzi zenami, je to hnus, a je to odporne voci tym zenam tenistkam, ze maju nastupovat proti nejakemu s.kurvenemu pomatencovi
Reagovat
darek.vrana
Co to proboha je?!:) Vypadá to jako Borg, akorát to vůbec neumí tenis. Jak se mohl(a) na ten turnaj dostat? že by pozitivní diskriminace?
Reagovat
smazaný uživatel
Náhodou ji to sluší :-*
Reagovat
misoSK
presne to, pozitivna diskriminacia, kam to az zajde? :/ Casto mam pocit, ze uz lezbickam(myslim take muzatky) sa lepsie presadzuje v sporte, kedze su silnejsie ako ostatne zeny, ale s tym sa neda nic robit, ale co uz ma toto znamenat?!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist