Trest pro Lahyaniho: Kvůli pohovoru s Kyrgiosem přijde o dva turnaje

18. 9. 2018, 22:15
Aktuality 13
Za pohovor s australským tenistou Nickem Kyrgiosem během zápasu na US Open byl švédský rozhodčí Mohamed Lahyani suspendován vedením ATP na dva týdny. Kvůli nezvyklému chování na konci srpna na grandslamu v New Yorku nebude moci řídit utkání na turnajích v Pekingu ani na Masters v Šanghaji, kam byl původně delegován.

Lahyani sestoupil z umpiru ve druhém setu, když Kyrgios prohrával s Francouzem Pierrem-Huguesem Herbertem 4-6 a 0-3. K třiadvacetiletému Australanovi promlouval téměř minutu, aby začal hrát naplno. "Snažím se ti pomoci," říkal mu sudí.

Kyrgios po této domluvě začal hrát jako vyměněný, druhou sadu získal v tie-breaku a další sety vyhrál 6-3 6-0. Od pořádající Americké tenisové asociace (USTA) rozhodčí trest nedostal, ATP se však rozhodla zakročit.

"Mohamed je špičkový a velice respektovaný rozhodčí, ale jeho počítání během zápasu překročilo hranice, která ohrozila jeho nezaujatost," uvedl v prohlášení výkonný viceprezident ATP pro pravidla a soutěže David Bradshaw.

Až suspendace Lahyanimu vyprší, vrátí se na turnaje doma ve Stockholmu od 15. října.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Mayo
Tak trénera Mohameda potrestajú a rasistu Carlosa nič :/
Reagovat
slacker
a kde je vubec dalsi clanek k tomu jak se serene opet projevila jako ober velka krava a to sve ho-vno rozmaza dal?
Reagovat
George_Renel
Pro ty, kterým uniklo:
https://sport.idnes.cz/tenis-serena-williamsova-us-open-2018-finale-skandal-new-york-times-pyq-/tenis.aspx?c=A180918_140748_tenis_mne
Reagovat
a.magerova
Ještě větší kráva než jsme doufali... :-/
Reagovat
Pe3k
Omfg, ztrácím víru v lidstvo.
Reagovat
Pedronegro
jj, stále nemůžu pobrat, jak se hráčka, aspirující na post nejlepší tenistky historie, může takhle chovat a hlavně vymlouvat - zřejmě silný deficit IQ spolu s přesvědčením o vlastní nedotknutelnosti, a ještě do toho zatáhla manžela, který přemílá blbosti, asi z obavy, aby neskončil jako ta raketa v té skvělé karikatuře :) ... jen to dítě tak nějak lituju ...
Reagovat
slacker
tak to je humnus tento trest, vdyzt ve finale zenskeho US Open se prece domahali aby misto potrestani Sereny rozhodci Serenu utesil. A kdyz tady rozhodci utesuje hrace dostane flastra a jeste tu volaji komentuji o vetsim potrestani.
dvoji metr a pokryrtecka pseudomoralka
Reagovat
Aresko123
Toho rozhodcu mali suspendovat na 5 rokov az dozivotne! to co malo znamenat? ved on zbural vsetko co rozhodca predstavuje. On ma byt nestranny, on tam nieje na to aby pozbudzoval hraca alebo ho nedajbože povzbudzoval! To je uplna spinavost co urobil. A ako sa musel citit herbert??? Ak si myslel ze Cigan sa nesnazi a flaka zapas mal mu dat trest a nie ho koucovat.
Reagovat
tommr
jj taky si myslím, že ten trest je příliš mírnej. Nestrannost je základním předpokladem pro výkon funkce rozhodčího a rozhodčí, kterej povzbuzuje jednoho hráče nemá na kurtu co dělat ...
Reagovat
peRFect
Když jsem kopal fotbal za žáky v horní dolní a zrovna nám to nešlo, tak na nás rozhodčí taky hulákal, ať něco hrajeme :D
Reagovat
ttopi
Rozhodčí musí dbát na dodržování pravidel. A v pravidlech je, že hráč musí vyvinout maximální úsilí.

Navíc zrovna v tenise nemá rozhodčí hráčům jak pomoci (narozdíl od drtivé většiny jiných sportů). Většinou jen říká stav, nebo něco opraví, na což se dá reagovat jestřábem. Vlastně v tenise má rozhodčí asi nejmenší možnost něco ovlivnit.

No a dodržování pravidel se rozhodl vymáhat tak, že řekl Kyrgiosovi, ať začne hrát, že to není on. Pokud by mu řekl něco ve stylu "Pane KYrgiosi, dle pravidel z roku X, dle článku Y a odstavce Z, musíte vyvinout na kurtu maximální úsilí", bylo by to stejný. Prostě mu to řekl dost přátelsky.

A na konec je třeba zmínit, že se dá těžko prokázat, že to opravdu Kyrgiose nakoplo. Hrál zápas, který měl vyhrát a taky ho vyhrál.
Reagovat
gigin
Vidím to úplně stejně. Navíc Nick je přerostlé děcko, tak na něj nemůže používat nějaké oficiální fráze, či dokonce nějaké články, nedaj Bože odstavce.

Viz třeba toto, pak je člověk z toho nesvůj a neví co sa po něm chce :D

https://youtu.be/fjfITum9N9A?t=16
Reagovat
Marduch
řekl bych, že mícháš pojmy. Dbaní na dodržování pravidel si pleteš s pomáháním. Od kdy je rozhodčí na place v jakémkoli sportu, aby některé ze stran pomáhal? Wtf?
Použil jsi formulaci "rozhodčí mu to řekl". Jenže on mu to neřekl, on se ho očividně snažil povzbudit, nakopnout, pozitivně ovlivnit. K faktu, že jde o přerostlé dítě Gyrose, na kterého by suchopárné sdělení z umpiru patrně neplatilo, přece rozhodčí nesmí vůbec přihlížet, to je ryze problém Gyrose.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist