Třetí triumf Bartyové. Australanka vyhrála WTA Elite Trophy a slaví životní titul

4. 11. 2018, 10:32
Aktuality 10
WTA ELITE TROPHY - Ashleigh Bartyová si na turnaji WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai připsala třetí a dosud nejcennější titul. Ve finále dvaadvacetiletá Australanka přehrála ve dvou setech domácí Qiang Wang.
Ashleigh Bartyová

Ashleigh Bartyová v roce 2014 v pouhých 18 letech přerušila slibně nastartovanou kariéru, po necelých dvou letech ji však obnovila a pauza její talent nezničila. Naopak, na kurty se vrátila ještě silnější a psychicky odolnější.

Loni se - již dříve úspěšná deblistka - začala dostávat do finálových zápasů i ve dvouhře a dnes si v něm zahrála pošesté v kariéře. Na WTA Elite Trophy v Zhuhai v něm potřetí zvítězila a navázala na dva triumfy z menších turnajů WTA International v Kuala Lumpur 2017 a Nottinghamu 2018.

Dvaadvacetiletá Australanka do soutěže vstoupila dvousetovou porážkou s Běloruskou Arynou Sabalenkovou, ale pak porazila Francouzku Caroline Garciaovou a z tříčlenné skupiny postoupila jen díky těsně lepšímu poměru vyhraných a prohraných gamů.

V sobotním semifinále Bartyová otočila nepříznivý vývoj zápasu proti německé obhájkyni titulu Julii Görgesové a dnes si v posledním utkání sezony poradila s domácí Qiang Wang. Finálový zápas proti o čtyři roky starší Číňance vyhrála 6-3 6-4.

Bartyové vyšel vstup do utkání, když získala první čtyři gamy. O náskok dvou brejků sice přišla, ale koncovku prvního setu zvládla. V druhé sadě odvrátila za stavu 1-2 dva brejkboly a jediný brejk jí pak stačil k vítězství.



"Nečala jsem tu dobře, ale tenhle formát turnaje mi dal druhou šanci a já toho využila. Zakončit rok vítězstvím na takovém turnaji je a čest a úžasný pocit," radovala se Bartyová, která převzala trofej pro šampionku z ukou Němky Steffi Grafové. Sezonu ukončí na 15. místě světového žebříčku, tedy na svém novém maximu.

Talentovaná Australanka má za sebou také povedenou szeonu ve čtyřhře, v níž je sedmou deblistkou světa. Společně s Coco Vandewegheovou vyhrála turnaj v Miami a na US Open získala první grandslamový titul. Další dva tiruly získala ještě s Nizozemkou Demi Schuursovou, s níž triumfovala v Římě a Montrealu.

Qiang Wang v Zhuhai původně nepostoupila ze skupiny, ale po odstoupení zranění Madison Keysové dostala šanci zahrát si semifinále a v něm včera deklasovala Španělku Garbiñe Muguruzaovou.

I přes dnešní finálový neúspěch má šestadvacetiletá Číňanka za sebou životní sezonu. Respektive uplynulé čtyři měsíce, během nichž si na domácích turnajích zahrála čtyřikrát ve finále a dvě semifinále na velkých turnajích v Pekingu a Wuhanu. Triumfy slavila v Nanchangu a Guangzhou. Rok zakončí poprvé v Top 20.

Na WTA Elite Trophy s dotací 2,35 milionu dolarů hrálo jedenáct nejlepších hráček sezony, jež se nekvalifikovaly na Turnaj mistryň do Singapuru, a jedna tenistka na startující na divokou kartu.

Nepříliš prestižní čtyřhru na WTA Elite Trophy vyhrály sestry Ljudmila a Nadija Kičenokovy. Ve finále Ukrajinky zdolaly 6-4 3-6 10-7 japonsko-běloruské duo Aojamaová/Marozavaová a získaly teprve třetí společný titul na okruhu WTA.

• WTA ELITE TROPHY ZHUHAI 2018 •
Čína, tv. povrch / hala, 2.280.000 dolarů
nedělní výsledky (04. 11. 2018)
• Dvouhra - finále •
Bartyová (9-Austr.) - Qiang Wang (11-Čína) 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
L. Kičenoková/N. Kičenoková (3-Ukr.) - Aojamaová/Marozavaová (4-Jap./Běl.) 6-4 3-6 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
aligo
Máte někdo video jak jsi sumec poslal do oněch míst?
Reagovat
smazaný uživatel
"Nečala jsem tu dobře"

co to je nečala? díky
Reagovat
marsden
Ted jsem se podival na yt jak byl lavicce trener Muguhruzy a jak radeji odesel a poslal ji do p..i. Tahle mega nesympaticka kosoctverecka si ani o nic jinyho nerika. Asi tam byla kapka krve v kalhotkach nebo proste je jebnuta coz k ni sedi.
Reagovat
smazaný uživatel
kapka krve v kalhotkách :D luxusní
Reagovat
Blondie
Ty - jsi - BURAN.
Reagovat
dadaft
Slušný zápas, škoda že Qiang utekl začátek, zasloužená výhra Ash.

gratulace
Reagovat
Fransoas
To, co jsem někde psal, že Barty je nevyzpytatelná - se mi potvrdilo. Velká gratulace.
Reagovat
Aussie
A to začínala u stejného kouče jako náš syn, moc dlouho tam ale zřejmě nezůstala. Stejně jako Darius o 10-12 let před ní. Jeho příští kouč Derek Shroeder už měl za sebou 13 Wimbledonů a Davis Cup za Jižní Afriku.
Kudy asi vedla cesta Ash? Vím, že krátce i přes cricket, to ale byla chyba. Nebo, možné, že tak veliká ne, uvědomila si třeba přitom, kam opravdu patří!
Reagovat
smazaný uživatel
Radost sledovat její hru.
Proti loňsku získala o víc než 600 bodů víc, posunuje se na kariérní maximum.
Těší mě, že je před Serenou :-)
Do sezony sice vstoupila nervozně a prohrála s Lesyou Tsurenkovou. Pak až na prohru s Nasťou a se Sakkari, která šla ale nahoru, sbírala Ash potřebná vítězství. Prohrávala jen s hráčkami, které jsou v top 10, byly tam, pravděpodobně budou (Aryna).
Škoda, že nedokázala porazit žádnou hráčku z top 10.
Come on, Ashleigh.
Barty - party 4. 11. 2018 :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist