Triumf po šesti letech. Čeští junioři ve španělské Córdobě ovládli Davisův pohár

6. 11. 2023, 11:30
Aktuality 3
Junioři dosáhli v Córdobě na velký úspěch. Tým složený z 16letých talentů Maxima Mrvy, Jana Kumstáta a Martina Doskočila zajistil na španělské antuce první triumf pro Česko v Davisově poháru po dlouhých šesti letech. Češi ve finále po obratu porazili výběr Itálie, utkání rozhodli ve čtyřhře Kumstát s Mrvou.
Profily hráčů
© Facebook / Czech Davis Cup Team

Tažení za titulem zahájil český tandem v základní skupině, v níž nedal šanci Nizozemsku, Brazílii ani Maroku. Češi pokaždé slavili jasné vítězství poměrem 3:0, dokonce bez ztráty setu, a suverénně postoupili do vyřazovacích bojů.

V pátečním čtvrtfinále už po singlech porazili Velkou Británii, ovšem v semifinále se Španělskem i ve finále s Itálií museli utkání otáčet. Stav pokaždé srovnal Maxim Mrva, ačkoli proti Italovi Federicovi Cinovi ztratil úvodní set. Poté s neúspěšným Janem Kumstátem zvládl rozhodující čtyřhru. Martin Doskočil sice odehrál dohromady jen tři debly a jeden singl, nicméně pokaždé zapsal bod.

Pro Česko se jedná o čtvrtý triumf v juniorském Davis Cupu, první po šesti letech. Na tuto trofej v minulosti dosáhli Martin Damm, Lukáš Hovorka a Jan Kodeš mladší (1988, australský Perth), Ladislav Chramosta, Jaroslav Levinský a Tomáš Cakl (1997, kanadský Vancouver) a Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina a Andrew Paulson (2017, maďarská Budapešť).

Ještě úspěšnější jsou české juniorky, které v Billie Jean King Cupu slavily pětkrát. Navíc hrály finále posledních dvou ročníků, předloni v Antalyi kralovaly ve složení Brenda Fruhvirtová, Sára Bejlek a Nikola Bartůňková, loni naopak v turecké metropoli neuspěly. Právě dnes startuje další ročník, Česko budou ve španělské Córdobě reprezentovat Laura Samsonová, Alena Kovačková a Eliška Forejtková.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Drzymalski
Ani jsem netušil že taková soutěž pro juniory existuje. Kdysi byl slavný Galeův pohár ale ten hráli jenom Evropané. A když jsme u historie. Pamatuje tady někdo Pohár švédského krále to byla halová soutěž mužských evropských týmu. Pamatuji jeden zápas proti Švédsku na začátku 60.let, který se hrál v ostravské hale Tatran na parketách pro míčové sporty. Za ČSSR hrál Honza Kukal...
Reagovat
Hornych
také jsem to netušil, kdysi jsem se jezdil dívat na Galeův pohár do Mariánských Lázní, viděl jsem tam např. Hřebce, Jankovského, Huťku, Píseckého, Šmída, Složila, Bedáně, Šimberu, Granáta a další, doplní mě někdo?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist