Tsitsipas urval bitvu s Jarrym a dál útočí na první letošní titul, de Minaur je letos v Mexiku stále neporažen

4. 8. 2023, 08:14
Aktuality 0
Stefanos Tsitsipas (24) potřeboval na vítězství ve čtvrtfinále podniku ATP 250 v Los Cabos tři hodiny. Nejvýše nasazený udolal 6:7, 7:6, 6:2 Nicoláse Jarryho (27) a přiblížil se prvnímu titulu od loňského června. Alex de Minaur (24) vyhrál v Mexiku i osmý letošní zápas. Ve čtvrtfinále přetlačil podobně jako v březnu ve finále v Acapulku Tommyho Paula (26), tentokrát po setech 6:4, 3:6, 6:3, a vzájemnou bilanci vylepšil na 5:0.
Stefanos Tsitsipas (© AFP)

Stefanos Tsitsipas zahájil letošní tenisový rok výborně. V týmovém United Cupu porazil Grigora Dimitrova, Davida Goffina, Bornu Čoriče i Mattea Berrettiniho a na Australian Open prohrál až ve finále s Novakem Djokovičem. Přesto stále čeká na první triumf od loňského června. K němu se výrazněji přiblížil už jen na antuce v Barceloně a prohrál i své 10. finále na podnicích série ATP 500.

Jelikož nezískal první letošní titul ani během oblíbeného antukového jara, očekávalo se trápení na trávě. A předpoklady se naplnily, na nejrychlejším povrchu zvládl jen polovinu z osmi duelů, a to hlavně díky osmifinále ve Wimbledonu.

Dvojnásobný grandslamový finalista a bývalý šampion Turnaje mistrů je už pár měsíců ve vztahu s tenistkou Paulou Badosaovou a nedávno ukončil spolupráci s koučem a bývalým profesionálním hráčem Markem Philippoussisem, jehož před pár dny znovu najal. Motivace mu evidentně nechybí, jenže i tak Řekovi hrozí, že poprvé od roku 2014, který byl jeho teprve druhým na profesionální tour, zakončí sezonu bez titulu. Na nejvyšším okruhu pravidelně triumfuje od roku 2018.

V Los Cabos začal suverénní výhrou nad trápícím se servismanem Johnem Isnerem, nicméně ve čtvrtfinálové bitvě s vítězem dvou letošních akcí ATP Nicolásem Jarrym byl pár míčků od konce na turnaji.

Nejvýše nasazený neudržel v úvodní sadě náskok brejku a ztratil ji v tie-breaku, ačkoli v něm disponoval třemi setboly v řadě. Překvapivou porážku však odmítl. Ve zbytku utkání už nenabídl Chilanovi ani jednu brejkbolovou šanci, následující zkrácenou hru vyhrál a v rozhodujícím dějství dominoval na podání i na returnu. V posledním setu získal 28 ze 41 fiftýnů a po třech hodinách postoupil.

Statistiky zápasu Tsitsipas - Jarry

Ve svém prvním semifinále od konce května narazí na Bornu Čoriče, s nímž sice vyhrál oba letošní souboje a srovnal vzájemnou bilanci na 3:3, ale v minulosti utrpěl několik zdrcujících porážek. Chorvat si ve čtvrtfinále poradil 6:3, 6:4 s Iljou Ivaškou a zabojuje o první finále po téměř rok starém triumfu na Masters v Cincinnati.

De Minaur – Paul 6:4, 3:6, 6:3

Alex de Minaur v březnu v Acapulcu získal 7. a dosud nejcennější titul, když poprvé ovládl podnik kategorie ATP 500. A svou letošní neporazitelnost na mexické půdě si hájí i tento týden na podniku ATP 250 v Los Cabos, kde přidal další tři vítězství.

Po bezproblémovém potvrzení role favorita proti dvěma outsiderům zvládl i čtvrtfinále proti žebříčkově lépe postavenému Tommymu Paulovi. Oblíbeného amerického soupeře zdolal před pěti měsíci v boji o svůj největší triumf a ve třech setech uspěl i v Los Cabos.

Čtyřiadvacetiletý Australan vyhrál nad o dva roky starším Paulem i popáté, potřetí v řadě ve třech setech. Naposledy po téměř dvou a půl hodinách boje 6:4, 3:6, 6:3, když vývoj třetího setu otočil z 1:3 a souboj ukončil ziskem pěti her po sobě.

O třetí letošní a celkově 13. finále si rodák ze Sydney zahraje s Dominikem Köpferem (h2h 0:1), s nímž jediný vzájemný duel před třemi lety na antuce v Římě prohrál po třísetovém boji. Levou rukou hrající devětadvacetiletý Němec ve čtvrtfinále porazil 6:4, 7:5 Američana Aleksandara Kovacevice a postupem do semifinále vyrovnal své maximum na okruhu ATP. To první si zahrál rovněž v Mexiku – předloni v Acapulcu.

• ATP 250 LOS CABOS •
Mexiko, tv. povrch, 946.975 dolarů
čtvrteční výsledky (03. 08. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Tsitsipas (1-Řec.) - Jarry (6-Chile) 6:7 (6:8), 7:6 (7:4), 6:2
De Minaur (5-Austr.) - Paul (3-USA) 6:4, 3:6, 6:3
Čorič (4-Chorv.) - Ivaška (8-) 6:3, 6:4
Koepfer (7-Něm.) - Kovacevic (USA) 6:4, 7:5

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist