Tsonga v Bělehradě pomůže Francouzům. Z lavičky

29. 11. 2010, 19:02
Aktuality 0
Jako jeden ze dvou nejlepších francouzských tenistů měl být oporou svého týmu ve finále Davis Cupu. Kvůli problémům s kolenem sice Jo-Wilfried Tsonga proti Djokovičovi a spol. nenastoupí, spoluhráče ale v Bělehradu podpoří alespoň morálně. Jo je pro nás klíčový, říká vítěz poháru z roku 1991 Henri Leconte.
Jo-Wilfried Tsonga

Když Jo-Wilfried Tsonga oznámil francouzskému daviscupovému kapitánovi Guy Forgetovi, že s ním ve finále týmové soutěže nebude moci počítat, pro někdejšího čtvrtého hráče světa to nebylo nic nového. Bez Tsongy nastoupili jeho svěřenci už v červenci proti Španělsku i v září v semifinále proti Argentině - a pokaždé to zvládli.

Ve stejné situaci jsou Francouzi i nyní před finále v Bělehradu. Jejich nejlepší tenista, kterého pronásledují zranění, tam ale letí taky a svým spoluhráčům pomůže alespoň psychicky.

Bez Tsongy nevstoupí francouzští tenisté do duelu se Srbskem jako favorité: nemají v týmu žádného hráče z Top 10, hraje proti nim cizí prostředí a hlavně proti nim nastoupí Novak Djokovič, od kterého se čekají dva body. To je ovšem situace, ve které hráči ze země galského kohouta už byli, a uspěli. V roce 2001 Nicolas Escude porazil na trávě tehdejší světovou jedničku Lleytona Hewitta a Francie uspěla v Austrálii, letos Forgetovi hráči smetli Španěly i Argentince 5:0.

Escude, který je dnes kapitánem francouzského fedcupového týmu, věří, že vítězný duch je klíčem k vítězství. "Pro mě je stav mysli nejdůležitější," uvedl Escude a dodal, že i bez Tsongy mají tenisté jeho země víc individuálních talentů než kdy předtím.

Zodpovědnost bude v Bělehradu ležet především na 12. hráči světa Gaelu Monfilsovi a Michaelu Llodrovi, který nedávno odehrál svůj životní turnaj, na němž porazil právě Djokoviče. Tam mu ale hrály do karet velmi rychlé kurty, na což se v Srbsku nebude moci spolehnout. "V Bělehradě bude kurt jiný," řekl už v Paříži Djokovič.

Podle dalšího člena vítězného mužstva z roku 1991 Henriho Leconta se ale týmový duch Francouzů dokáže vyrovnat i s tím.

"Jo je klíčový. V posledních zápasech nehrál, ale on je ten, kdo všechno dokáže nastartovat. To on dokáže říct: 'Chlapi, ten pohár musíme vyhrát'." "To je moc důležité. Jejich týmový duch je úžasný. I když je zraněný, Jo je u toho od začátku do konce," dodává další bývalý hráč a technický ředitel Patrice Hagelauer.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist