Turnaj mistryň: Boj o miliony a pozici světové jedničky

26. 10. 2009, 18:07
Previews 12
Lepší vyvrcholení snad ani letošní ženská tenisová sezona mít nemohla. Na letošním Turnaji mistryň se nejen rozdělí obrovské množství peněz, ale zároveň se vyřeší, která hráčka "přezimuje" na prvním místě světového žebříčku. Přetahovanou o dámský trůn rozřeší jednoduchá tajenka: která z dvojice Dinara Safinová - Serena Williamsová zahraje tento týden v katarském Dauhá lépe, ta se stane vládkyní.
Serena Williamsová a Dinara Safinová

Spor o to, která tenistka si zaslouží vévodit světovému žebříčku, jako by byl symbolem problémů, kterými ženský tenis prochází. Od odchodu Justine Heninové se na prvním místě vystřídalo pět hráček. Ruska Dinara Safinová vydržela nahoře téměř půl roku, než ji sesadila Serena Williamsová. Na dva týdny.

Do Turnaje mistryň vstoupí jako úřadující světová jednička znovu Safinová, která - jak Serena nezapomíná zdůrazňovat - ještě nikdy nevyhrála grandslamový turnaj. Mladší ze sester Williamsových jen letos získala dva z cenné čtveřice grandslamových triumfů; ovšem to také byly jediné dva tituly, které letos získala. Možná jsem nevyhrála grandslam, zato se na většině turnajů dostanu daleko. Já si žebříček nevymyslela, hájí se Dinara Safinová.

Ženské tenisové asociaci takové dramatické vyvrcholení samozřejmě vyhovuje. "Vždycky jsme si přáli, aby se o světové jedničce rozhodlo na konci sezony. A letos to vyšlo," řekl viceprezident WTA Andrew Walker.

Bílá skupina:
• Dinara Safinová (bilance 8:4 proti soupeřkám ve skupině)
• Jankovičová (8:4)
• Azarenková (4:8)
• Wozniacká (1:5)

Los dal v Perském zálivu možná lehkou výhodu třiadvacetileté Safinové. Moskevská rodačka se v Bílé skupině střetne s loňskou jedničkou na konci roku Jelenou Jankovičovou ze Srbska, s Dánkou Caroline Wozniackou a s Victorií Azarenkovou. Jankovičová jen vzpomíná na formu z konce loňského roku, Wozniacké určitě příliš nepomohly spekulace kolem jejího zápasu v Lucemburku a ani Běloruska Azarenková už dlouho na žádný úspěch nedosáhla.

Serena Williamsová v Kaštanové skupině (skupiny jsou nazvány podle barev katarské vlajky) narazí na starší sestru a obhájkyni loňského titulu Venus a na nebezpečné Rusky Světlanu Kuzněcovovou a Jelenu Dementěvovou.

Forma a zkušenosti z důležitých turnajů ovšem mluví proti současné světové jedničce. Safinová prohrála tři z posledních čtyř zápasů, a tři grandslamová finále a nula grandslamových titulů na kontě ukazují, že Dinara Safinová velké zápasy zatím příliš nezvládá, loni na Turnaji mistryň nevyhrála ani set. Serena Williamsová už chuť úspěchu na závěrečném podniku sezony WTA zná, Turnaj mistryň vyhrála v roce 2001.

Kaštanová skupina:
• Serena Williamsová (22:16)
• Venus Williamsová (22:17)
• Kuzněcovová (12:12)
• Dementěvová (10:21)

Pokud Safinová i Serena Williamsová skončí už ve skupině, pak o jedničce rozhodnou body získané za vyhrané zápasy. Nyní Ruska vede o 155 bodů, za každou výhru ve skupině se dává 160 bodů.

Vedle žebříčkového postavení se, jak už se stalo zvykem, hraje i o pohádkovou odměnu. Z celkové dotace 4,55 milionu dolarů získá vítězka dvouhry 1,55 milionu (v přepočtu 26,7 milionu korun). Celkem v Kataru investovali 42 milionů, aby se zde Turnaj mistryň konal tři roky po sobě, než se od sezony 2011 přesune do Istanbulu.

Ve skupinách se hraje od úterý do pátku. V sobotu jsou na programu semifinále a v neděli souboj o titul. Soutěž kvarteta nejlepších deblových párů proběhne jen o víkendu, letos bez české účasti.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
carolyn
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/158587-obrazem-tenisove-hvezdy-jako-modelky.html
Reagovat
smazaný uživatel
Tahle firma WTA se zase předvedla. V době, kdy se loni v Doha už hrálo, byl na webu pořád uveden starý bodovací systém, podle kterého se hrálo o rok dřív. Letos to ještě vylepšili, v tabulce turnaje ani v podrobných pravidlech pro rok 2009 se nikde body za Doha nevyskytují.
Jediný údaj, pouhých 160 bodů za každou výhru, ovšem ukazuje na to, že vše zase překopali. A ještě k tomu nesmyslně. Loni dostaly Kuzna s Dinárou 210 bodů jen za účast a za tři prohry ve skupině!
Reagovat
skott
70b. za odehrane utkani + 90b. za vyhru = 160
Dinara prohrala loni trikrat, tudiz 210b...
Reagovat
skott
Tak jsem to spatne pochopil, melo by to byt letos 160b.za vyhru +70b. za utkani, tzn. kdo vyhraje vsechny utkani ve skupine ziska 690b.
semifinale 360b.
finale 450b.
neporazena vitezka si tedy celkove muze polepsit o 1500b.
Reagovat
smazaný uživatel
Tahle tvoje divná konstrukce (součty?) je podepřena nějakou oficiální zprávou WTA?
Radwanska loni hrála jen jednou a prokazatelně do žebříčku získala (po zdvojnásobení na letošní úroveň) 370 bodů. Jankovič za dvě výhry a jednu prohru měla v žebříčku 530 bodů. Za semifinále se žádné body navíc nedávaly.
Doha 2008 je zde, body vlevo dole:

http://www.sonyericssonwtatour.com/SEWTATour-Archive/Archive/Draws/2008/808.pdf
Reagovat
skott
pri te prvni odpovedi jsem spatne pocital
odkaz:
http://www.sonyericsson-championships.com/SEWTATour-Archive/Archive/MatchNotes/2009/808_supplement.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
V každém případě to odflákli, tak zásadní věc jako bodování popsat jen slovně kdesi v jednom souboru dole za hvězdičkou je opravdu pochybné.
Ke změně ale dojít muselo, protože loni u Agneš vůbec nezáleželo na počtu odehraných utkání, na 370 bodů stačilo hrát jednou.
Reagovat
smazaný uživatel
Mrož velký odborník !!!!!!!!!!!! tečka čárka pane Broz !!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se nějak obávám,že naše oblíbená Dinarka neuhraje ve skupině ani jeden zápas, její poslední výkony byly opravdu trystní. Pravda, je to již asi měsíc od jejího posledního zápasu, přesto si nemyslím, že by se ze dne na den hra Dinary natolik zlepšila, aby mohla konkurovat svým kolegyním v top 10. Skupina podle mě nakonec skončí nějakým komickým paradoxem (př. Wozniacki se zraní, namísto ní nastoupí Agnieszka, která díky současné slabosti svých protivnic skupinu vyhrajea skott bude moci začít šílet radostí.:-)
Zato ve druhé skupině to vypadá na tuhou řežbu, z níž podle mě vyjdou vítězně díky posledním výsledkům a zkušenostem Kuzy a Venus, Serena vypadala v posledním zápase s Petrovou opět trochu odevzdaně, loni také nastupovala do Doha v pozici světové dvojky a přesto žádný zázrak nepředvedla.
Mno, bude to velmi zajímavé...
Reagovat
skott
Jsem na to taky zvedavy.Letos je Masters dost necitelne, prakticky vsechny top hracky mely po cely rok vykyvy formy a po US Open to s nima bylo jeste horsi, snad jen Sveta ukazala jakztakz pripravenost...Takze by bylo spis jednodussi vyjmenovat duvody, proc ta ktera hracka nema sanci vyhrat, nez opcane...;)
V pripade Dinary bych to nevidel tolik pesimisticky, ja ji celkem verim, ze se zas chytne, ta skupina je hratelna.Jen me mrzi, ze ji bude muset do semi nektera ze souperek doprovodit, nejradsi bych, aby mohla postoupit jen Dina:/
No, ze se do hry dostane i nahradnice je celkem pravdepodobne, ale Agnieszka je az druha alternace, prvni je Vera.
Reagovat
smazaný uživatel
No pochopitelně, měla by postoupit jen Dina, haha. Já mám ale zase tušení, že Dina bude právě ta co nepostoupí. Je to obraz skutečných tenisových kvalit, když Dinára prohraje s Číňankami ze druhé a třetí stovky žebříčku? Ne, je to jen doklad naprostého psychického rozvratu sportovce, který neunese tlak v nové situaci kdy musí dokazovat, že je nejlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak je taky jasné, že předčasným odečtem bodů za Doha 08 a umělým zásahem do žebříčku Dináře nepomohli. Pro psychiku by bylo lepší, kdyby hrála v Doha jako dvojka.
Je samozřejmé, že body za právě odehraný grandslam naskočí ve stejný týden kdy vypadne rok starý výsledek. Tak proč provedli toto?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist