Tvrdá lekce! Obhájkyně titulu Ósakaová povolila Gauffové jen tři gamy

1. 9. 2019, 02:23
Aktuality 51
US OPEN - Naomi Ósakaová na US Open nadále pokračuje v úspěšné obhajobě loňského triumfu. Světová jednička v očekáváném utkání třetího kola suverénně přehrála 6-3 6-0 domácí Cori Gauffovou a teprve 15letému talentu uštědřila obrovskou lekci. V osmifinále čeká loňskou vítězku Belinda Bencicová.
Profily hráčů
N. Ósakaová a C. Gauffová (© AFP)

Naomi Ósakaová loni v kontroverzním finále US Open porazila Serenu Williamsovou a senzačně získala premiérový grandslamový vavřín, další přidala na letošním Australian Open a stala se první asijskou světovou jedničkou v historii. Poté se však rozešla s trenérem Saschou Bajinem a přestalo se jí dařit, na následujících turnajích uhrála jediné semifinále. I tak se nedávno vrátila na post vedoucí ženy žebříčku WTA.

Jednadvacetiletá Japonka ve Flushing Meadows vykročila za obhajobou loňského triumfu vydřeným vítězstvím nad Annou Blinkovovou. Po prvním zápase jako kdyby se uklidnila, ve druhém kole totiž nedala šanci devět utkání neporažené Magdě Linetteové a dnes na vyprodaném centrálním dvorci Arthura Ashe udělila obrovskou lekci teprve 15letému miláčkovi publika Cori Gauffové.

Ósakaová svou o šest let mladší soupeřku, která šokovala postupem do osmifinále letošního Wimbledonu, přestřílela na vítězné údery 24-8, udělala o sedm nevynucených chyb méně (17) a za 65 minut zvítězila 6-3 6-0.

"Hrála jsem nejkoncentrovaněji od Austrálie. Snažila jsem se hrát co nejlépe. Poprvé obhajuji titul a snažím se to užívat," řekla Ósakaová.

V úvodním dějství si sice světová jednička dvakrát prohrála servis, nicméně vždy si hlídala vedení minimálně o game. Jako klíčová se ukázala druhá hra v druhé sadě. Ósakaová v ní na servisu otočila stav 0-40 a definitivně tím zlomila odpor soupeřky. Ta se ještě snažila povzbuzovat a do zápasu vrátit, ale proti favorizované protivnici už nezískala jediný game.

Gauffová už se chystala porážku obrečet, když k ní po zápase Ósakaová přispěchala a začala mladou Američanku povzbuzovat a možná jí dala i cenné rady, jak se s porážkou vypořádat. Vítězka utkání dokonce svou soupeřku přizvala k pozápasovému rozhovoru.

"Říkala mi, že jsem úžasná a ať jdu dělat rozhovor s ní, ale jenom bych brečela. Je skvělá," řekla Gauffová a japonská šampionka doplnila: "Myslela jsem, že by to diváci přivítali."

Ósakaovou v osmifinále čeká souboj s Belindou Bencicovou, se kterou letos už dvakrát prohrála. "Bude to náročné, ona se nikdy nevzdává," řekla Ósakaová. Švýcarka se po odhlášení Anett Kontaveitové (virové onemocnění) dostala do osmifinále bez boje a bude bojovat o vyrovnání svého newyorského maxima.

Julia Görgesová na US Open, kde v prvním kole čelila mečbolu, po setech 6-2 6-3 vyřadila světovou sedmičku Kiki Bertensovou a vyrovnala ve Flushing Meadows své maximum. O první newyorské čtvrtfinále bude usilovat proti Donně Vekičové.

Vekičová prošla do osmifinále prošla bez ztráty setu. Nasazená Chorvatka si dnes poradila 6-4 6-1 s Julií Putincevovou, se kterou ani počtvrté neztratila set a v pondělí zaútočí na své první grandslamové čtvrtfinále.

Vítězka generálky v Torontu Bianca Andreescuová se stále veze na vítězné vlně. Devatenáctiletá Kanaďanka porazila 6-4 6-4 dvojnásobnou finalistku Caroline Wozniackou, připsala si desátou výhru v řadě a svou skvělou letošní bilanci vylepšila na 41-4. Ve svém prvním grandslamovém osmifinále bude čelit domácí Taylor Townsendové.

Townsendová na domácím grandslamu úspěšně navázala na skalp světové čtyřky a wimbledonské šampionky Simony Halepové, když dnes přehrála 7-5 6-2 Soranu Cirsteaovou, a poprvé v kariéře postoupila do osmifinále grandslamu.

Elise Mertensová porazila 6-3 6-3 Andreu Petkovicovou, přemožitelku Petry Kvitové z předchozího kola, a znovu po roce na US Open postoupila do osmifinále. O své první čtvrtfinále od loňského Australian Open a celkově druhé bude belgická tenistka bojovat proti Kristie Ahnové.

Divoká karta a až 141. hráčka světa Ahnová, jež v minulosti nikdy nevyhrála zápas v hlavní soutěži na grandslamech, mezi nejlepší šestnáctku došla bez ztráty setu. Sedmadvacetiletá Američanka po Světlaně Kuzněcovové a Anně Kalinské zdolala 6-3 7-5 grandslamovou šampionku Jelenu Ostapenkovou. Postupem do osmifinále si zajistila debut v elitní stovce žebříčku WTA.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57,238.700 dolarů
sobotní výsledky (31. 8. 2019)
• Dvouhra ženy - 3. kolo •
Ósakaová (1-Jap.) - Gauffová (USA) 6-3 6-0
Görgesová (26-Něm.) - Bertensová (7-Niz.) 6-2 6-3
Bencicová (13-Švýc.) - Kontaveitová (21-Est.) / bez boje
Andreescuová (15-Kan.) - Wozniacká (19-Dán.) 6-4 6-4
Vekičová (23-Chorv.) - Putincevová (Kaz.) 6-4 6-1
Mertensová (25-Belg.) - Petkovicová (Něm.) 6-3 6-3
Townsendová (USA) - Cirsteaová (Rum.) 7-5 6-2
Ahnová (USA) - Ostapenková (Lot.) 6-3 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

51
Přidat komentář
Blondie
Coco je rozhodně obrovský talent, snad ji neumoří ten neskutečný tlak a mela, co kolem ní (a na ni) vytváří její okolí a média. Byla by to škoda.
I já si myslím, že je pro ni dobře, že vypadla - pořád je to dítě, které se má co učit. I to, že přijdou i velké neúspěchy. I na ně má v rámci zrání nárok - na to by neměl zapomínat nikdo, ani ona sama :)

Naomi skvělé a lidské gesto, dojala mě svou empatií.
Reagovat
George_Renel
Podle mě měla dorostenka hrát juniorku.
Reagovat
EllNino
Jako šoupnout na Louise Armstronga debl Gauff/McNally - Melichar/Peschke a Dimitrov s Demonem musí hrát na Grandstandu, to asi taky nepochopím
Reagovat
rybicka
Američani :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ne Američani, ale Newyorčani.... to je (v průměru) svérázná sorta lidí, kteří mají daleko blíž k Londýňanům, Pařížanům, Berlíňanům nebo třeba Pražanům než k americkému "venkovu", kde ještě smysl pro fér hru a spravedlnost vítězí nad byznysem a "pokrokem".
Reagovat
kada.tom
Coco dostala pořádnou nakládačku, ale tak jí může jen pomoct, pakliže v ní opravdu třímá tolik talentu, jak mnozí proklamují. Pakliže ne, taky může může být po hvězdě ...

Jinak mě nepotěšila Caro svým včerejším vystoupením a Jelena, i když u té se vítězství nedá čekat skoro nikdy :-D
Reagovat
Mayo
Riadne jej naložila. Chcelo by to opäť finále ako vlani (ak je to možné) a tentokrát s víťazstvom SW
Reagovat
tommr
teoreticky to možný je ...
Reagovat
Roger_Federer
Tady pěkně budí emoce už pár týdnů :)
Povedený turnaj,Osaka ji nedala šanci.
Nejvíc mě pobavila Nol, že si "ma" užívat dectvi..
Tak to stim tenisem, ani neměla nikdy začínat.
Reagovat
rybicka
A je prozatím po humbuku. Dětská dušička hnaná k superambicím dostala krutou ránu.
Nicméně Osaka si zajistila, že na ni už burani nebudou bučet. To jí upřímně přeji. A mám pocit, že v tom závěru se i ukázalo, jak moc ji loňské finále emocionálně postihlo.
Reagovat
rybicka
Jinak mám smůlu, zaspala jsem. Jestli někdo viděl a má ještě stopu v historii a je tak hodný, že postne - děkuji předem. :-)
Reagovat
Pavol
Pekný výkon a aj usporiadatelia sú radi.
Reagovat
paddy
To asi ne, když 2x za sebou dali Nicka do noční session, sledovanost je zajímá nejvíc
O prachy jde v první řadě :)
Reagovat
d@ve
Hezké gesto od Naomi.
Nicméně si stále myslím, že Cori Gauff je přeceňovaný talent a že jí tím "protlačováním" jen prokazujou medvědí službu.
Kdyby byla skutečně výjimečným talentem, tak si to vybojuje sama. Tak jako většina tenisových hvězd.
Reagovat
Torresek
Cori je vyjímečný talent. Víte o tom že je jí 15 let? Co měla jako smáznout Osaku nasekat 2:0? :D
Taky mimochodem podle pravidel neměla na US Open jako juniorka nastoupit, měla už vyčerpané turnaje mezi dospělýma ale pořadatelé jí chtěli. Těžko si to mohla vybojovat sama.
Reagovat
Mantra
no tak měla počkat na příští rok a jako supertalent v 16ti vyhrát celej turnaj, ty hvězdo - mimochodem: call her Coco, not Cori
Reagovat
paprikovygulas1
Prečo mala čakať do 16 rokoch, keď jej dali organizátori WC voľnú kartu, iba blázon by to neprial. Máš fakt divnú logiku, získala ďalšie cenne body do rebríčka a skalpy hráčok top 100 a len kvôli tomu že neporazila Osaka tak sa nemala zúčastniť turnaja? WTF To je to iste ako keby poviem prečo sa prihlásila Muchova vôbec na turnaj keď dostala 2:0 od Williams.
Reagovat
Nola
ma iba 15 rokov, ma si uzivat este detstvo, chapes? na Slovensku by vlastne chodila iba na zakladku, niekedy je lepsie zvolnit, a nie ju vystavovat pod extremny tlak, par ctiziadostivych rodicov dokazalo zlikvidovat podobne talenty

ty to vidis iba cez body do rebricka, ale vidis do duse tohto mladatka?
o.i.je mi suma-fuk, ze dostala WC
Reagovat
paprikovygulas1
Lebo dievča ten turnaj hralo na silu že? Neviem prečo usudzuješ, že si neuživia detstvo lebo nehrá schovávačku s babami na sídlisku alebo prečo? Predpokladám že si teraz dá zopár dni voľno a užije si zbytok leto ešte možno omnoho viac ako ty. Bol by si prekvapený ale väčší tlak by pociťovala na juniorskom US Open ako top favoritka ako medzi ženami kde nemá čo stratiť iba získať a znova oslniť svojim tenisom. Ps. absolútne netuším čo si chcel povedať tým, že ti je šuma-fuk že dostala WC?
Reagovat
Stan_Borowitz
No Hlavně jde o to, že ji už od dětství učí porušovat pravidla, získávat neoprávněné výhody na úkor jiných. V tom je zakopaný pes, za to ale nemůže ona.
Reagovat
Blondie
+1
Taky si myslím, že média a organizátoři berou nejmenší ohled právě na Coco. Vždyť je jí patnáct, proboha!
Reagovat
paprikovygulas1
V čom neberú na ňu ohľad?
Reagovat
Stan_Borowitz
V tom, že z ní dělají protekčního spratka, co je na tom tak těžké pochopit? A to jen proto, aby na ní víc vydělali, o "talentu" v žádném jiném smyslu vůbec neuvažují. Pro celou slavnou USTA a WTA je ona jen momentálně atraktivní zboží.
Reagovat
smazaný uživatel
No, ano. A co teraz?..

Maju jej priniest na kurt bábiky, alebo aký ohlad maju brat?...Hrá tenis, robí to čo ju baví, ak moze hrat s najlepšími, co teda moze, kedze 4R a 3K ju k tomu legitimne opravnuju, bolo by skoro az neregulérne, drzat ju niekde v klietke, len preto ze je mladá a cakat kym dorastie.
Reagovat
paprikovygulas1
Ona o nič nežiadala, organizátori jej tu kartu udelili z vlastnej vôle potom ako zažiarila vo Wimbledone. Čiže viniť ju je dosť plytké. Ako som už vyššie spomínal iba blázon by tu kartu neprijal, opýtaj sa juniorov v jej veku či by tu šancu nezobrali, každý jeden by ju bral.
Reagovat
smazaný uživatel
Strašne sa to tu dramatizuje. Mladá Američanka sa zucastnila GS a pár Slovákov a Čechov ju okamzite odsúdilo, strati detstvo, rodičia to nezvládli, zniči ju to, nezvládne tlak, skončí na heroíne :)

Ludia, prosim vas. Riesite takto aj 17r McNally, ci 17r Anisimovu. V com je rozdiel?...Ved baby hraju tenis a toto je ich sen. Je to úplna paráda, ze mozu hrat proti svojim vzorom. Gauff posobi vyzreto nielen na kurte, ale aj ludsky vyzerá byt v klude. Drzme jej palce a nehulákajme :)
Reagovat
paprikovygulas1
Konečne rozumný názor
Reagovat
Elip13
Nemyslím si, že přichází o dětství. Taková Nikol Vaidišová v 15 vyhrála první titul WTA. Za mě je to v pořádku.
Reagovat
slacker
a hlavne reprezentovala na rozdil od sveho bratra CR
Reagovat
d@ve
Neřeším tu ztrátu jejího dětství, ale protekci a protěžování. Jednak je to nespravedlivé vůči ostatním talentům a pak to může uškodit i jí samotné..
Reagovat
smazaný uživatel
Rozumiem..

Na druhú stranu, zo vsetkých talentov je preukazátelne najlepšia a tak si malú výnimku zasluzi ako odmenu :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Pokud tak budu přistupovat ke všem mladým talentům, mohou z toho udělat pravidlo s jasně danými mantinely a pak s tím nebudu mít nejmenší problém...
Reagovat
Stan_Borowitz
... budou přistupovat...
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak. Protekční spratky prostě obecně lidi rádi nemají, i když to protežování třeba vůbec není jejich vina.
Reagovat
slacker
gesto hezke, ale presto se mi nelibi jak ji "rozmazluji". za par let bude ze skromne holcikcy, persona vyzaduji zvlastni zachazeni vzdy a za vsech okolnosti.
Reagovat
Torresek
To je spekulace. Může být v hlavě v pořádku a stát se hvězdou jako serena a nebo dopadnout já nevím podobně jako Capriati. Bude hodně důležité jak jí povedou rodiče ale je snad jasné že kolem 16 let jí prostě kdykoliv může v hlavě prdnout a konečná.
Reagovat
com
A Serena to ma v hlave v poradku jo? :D
Reagovat
Torresek
To jsem nenapsal :D Serena i přesto že má v hlavě seno tak je hvězdou. Ona to může posunout o level a mít i rozum
Reagovat
tito
Ten ohromný zájem a porušování pravidel jí ohromně škodí. V tomhle jsou Američané nesoudní a povrchní. Buď jí to semele (Monroe, Lohan, Culkin, Capriati), nebo se z ní stane nesoudná nána. To, že vydrží tlak a zůstane "normální" je v takovém mediálním presu nejméně pravděpodobné. A rodiče selhávají. Krásným příkladem, jak se to má dělat, je citlivé PR Ester Ledecké, kterou tým úzkostlivě chrání.
Reagovat
Torresek
Američané v takových případech neřeší moc co a jak. Když vemu v potaz třeba jejich šílenství kolem vysokoškolských soutěží tak to je mazec! Oni ty mladé cepují hned jak to jde a buď se chytne a bude hvězda a nebo si to místo veme někdo jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
Oni maju inu mentalitu samozrejme a aj tie 15r deti su iné ako 15r vychodoeuropske deti..

Teraz sa to ukludni, myslim si, ze nie je dovod na paniku. Gauff ukazuje, ze tlak zvláda v pohode, ak pridu v buducnosti vypadky, co je v tomto veku prirodzene, snad sa nezacne automaticky konspirovat, ze sa ukazuje, ze ju to zomlelo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Skoda, ze Bianca s Naomi nie su na opacnej strane pavuka.
Reagovat
Nola
Naomi ale caka v dalsom kole Belinda, na ktoru to velmi nevie
Reagovat
Fransoas
Osaka - Gauff. Dominance Japonky byla jasná. Poprvé na konci zápasu ukázala Naomi úžasné gesto pro povzbuzení budoucí nové hvězdy ženského tenisu. Nikdy jsem toto nezaznamenal. Gratulace pro Naomi.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim..

Velmi sympatické žieňa. Nikdy som zensky tenis moc neprezival, ale Naomi cloveka chytí za srdce..

Navyse jej krízny BH je zrejme to najlepsie, co zenský okruh úderovo ponúka. Skvelý úder
Reagovat
Tiebraker
Kdo jsou jeji rodice? Cernou Asiatku jsem na ulici snad nikdy nepotkal.
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt si nikdy nestretol ciernu Aziatku na ulici v Cechách?..
Reagovat
Cico93
:-)
Reagovat
Jon61
Matka je Japonka a otec černoch z Haiti.
Reagovat
slacker
a jmeno Osaka je typicke haitanske prijmeni , proc nemm jmeno po otci?
Reagovat
rybicka
Kdo ještě neví, stačí si jen přečíst: https://cs.wikipedia.org/wiki/Naomi_Ósakaová
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist